Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

2 weken zwanger

Je bent tussen de 2 weken zwanger en de 3 weken zwanger. Lees alles over jouw lichaam, de conceptie en praktische dingen die op dit moment belangrijk voor je kunnen zijn.

In samenwerking met expert

Karlijn Janssen

Verloskundige

Week 2 begint bij zwangerschapsdag 14 en loopt tot dag 21. Het is je derde zwangerschapsweek: de week waarin de bevruchting kan plaatsvinden. Je bent in deze week dus nog niet zwanger, het is de week waarin je eisprong plaatsvindt en je zwanger kunt worden. Gebeurt dit, dan reken je de eerste twee weken na de eerste dag van je laatste menstruatie mee met de zwangerschap.

Advertentie

2 weken zwanger: je baby

Een zwangerschap begint natuurlijk pas écht bij de bevruchting (conceptie). Het baarmoederslijmvlies verandert met 2 weken zwanger van samenstelling, waardoor zaadcellen nu tot wel 48 uur in leven kunnen blijven en door kunnen zwemmen naar je eileiders. Ook als je twee dagen voor de eisprong seks hebt, kun je dus zwanger raken.

De eicel met jouw genetische materiaal komt samen met één van de miljoenen zaadcellen met het genetische materiaal van je partner. Als de snelste door het gelei-achtige omhulsel van je eicel is gedrongen, verandert het oppervlak daarvan meteen, zodat andere zaadcellen niet meer binnen kunnen komen. De eicel en zaadcel smelten nu samen, zoals twee zeepbellen die samen één worden. Het prilste begin van je baby.

De bevruchte eicel begint zich onmiddellijk te delen en gaat op weg naar de baarmoeder. Het is een afstand van maar een paar centimeter, maar toch doet de piepkleine bevruchte eicel hier een aantal dagen over.

Met 2 weken zwanger zijn de hormonen progesteron en oestrogeen aan de slag gegaan om de baarmoeder voor te bereiden. Als het eitje bij de baarmoeder aankomt, is het baarmoederslijmvlies mooi dik, zodat het een goed bedje is voor de bevruchte eicel om in te nestelen.

Advertentie

Meer lezen: Dit doen zwangerschapshormonen met je lichaam en humeur

Geslacht bepalen bij 2 weken zwanger

Het is moeilijk te geloven, maar in dat piepkleine klompje cellen van minder dan 1 mm groot, dat met het blote oog niet eens zichtbaar is, ligt al vast of het een jongen of meisje wordt. De geslachtscel van een vrouw bevat altijd een X-chromosoom. De geslachtscel van een man kan een X-chromosoom of een Y-chromosoom bevatten. Als de zaadcel een X-chromosoom bevat, wordt het een meisje. Bevat de zaadcel een Y-chromosoom, dan wordt het een jongen.

De combinatie wordt bepaald door de grootte en snelheid van de zaadcellen. De Y-chromosomen zijn klein, maar zwemmen snel. De X-chromosomen zijn groter en zwaarder, maar zwemmen weer langzamer.

Video: Zo ontwikkelt een embryo zich in een jongen of meisje

Advertentie

2 weken zwanger: DNA

De genetische eigenschappen van je kind, ook wel DNA genoemd, staan al vast in de eerste weken van de zwangerschap. Het DNA bevat de code waarin al onze erfelijke eigenschappen zijn vastgelegd. Een stukje afgebakend DNA dat het recept bevat voor een eigenschap, noemen we een gen. Genen bepalen alle erfelijke eigenschappen, zoals de kleur van ons haar en onze ogen, wat voor lichaamsbouw en zelfs wat voor karakter we krijgen.

Animatie legt DNA helder uit

Het is ingewikkelde materie, maar in dit filmpje wordt helder uitgelegd wat een chromosoom, gen en DNA zijn.

Video: Hoe het precies zit met DNA en genen zie je in deze video.

Symptomen zwangerschap week 2

Je kunt met 2 weken zwanger nog geen zwangerschapssymptomen voelen. Het kan natuurlijk wel zo zijn dat je iets in je buik voelt door je eisprong. Sommige vrouwen voelen precies wanneer ze ovuleren. Heeft het zin om bij 2 weken zwanger een test te doen? Nee, want op dit moment moet de bevruchting nog plaatsvinden of is die zo pril dat een zwangerschapstest nog geen uitsluitsel geeft.

2 weken zwanger: jij

Vanaf het moment dat je zwanger bent, gaat er een hormonenfabriek in je lichaam aan het werk. Zo wordt meteen na de innesteling het hormoon hCG aangemaakt, dat indirect weer de productie van andere hormonen zoals oestrogeen en progesteron regelt. Progesteron zorgt ervoor dat het slijm in de baarmoedermond ondoordringbaar wordt, en door dit hormoon stijgt ook je lichaamstemperatuur licht (tot een halve graad).

Gedurende je hele zwangerschap blijft je temperatuur wat hoger. Verlies je tegen het einde van deze week een beetje bloed? Dat kan een innestelingsbloeding zijn. Bij de innesteling kan soms een klein bloedvaatje knappen. Dit is niet gevaarlijk.

Ongesteld of zwanger?

Ben je deze week zwanger geraakt, dan voel je je misschien al een beetje anders. Maar het kan ook zijn dat je de eisprong of je naderende menstruatie voelt. Dit kan lijken op zwangerschapssymptomen.

Om zeker te weten of je zwanger bent geraakt, moet je in ieder geval nog even geduld hebben. Pas aan het eind van de volgende week, als je ongesteld moet worden, kun je een zwangerschapstest doen. Je kunt zo’n test kopen bij de drogist, apotheek of via internet. Geen geduld? Lees hier wanneer je een vroege zwangerschapstest kunt doen.

Uitgerekende datum

Als er een bevruchting heeft plaatsgevonden en de eicel is ingenesteld, ben je zwanger. Eigenlijk is de derde week dus de eerste week dat je echt zwanger bent. Maar om uit te rekenen wanneer je kind geboren zal worden, neem je de eerste dag van je laatste menstruatie als uitgangspunt. Als je daar 280 dagen (oftewel 40 weken) bij optelt, weet je ongeveer de uitgerekende datum. De eerste 2 weken zwanger krijg je dus ‘cadeau’.

Meer weten? Zo lang duurt een zwangerschap echt.

Uitgerekende datum berekenen

Gezond leven bij 2 weken zwanger

Het beste is om al te stoppen met alcohol, roken en drugs in de weken vóórdat je zwanger bent. Je raakt er namelijk lastiger door in verwachting. Ook heeft het invloed op de vroege ontwikkeling van de zwangerschap en de gezondheid van de baby. Mocht het je nog niet gelukt zijn, dan is een prille zwangerschap de perfecte stok achter de deur om per direct te stoppen met alcohol, sigaretten en drugs. Check hier alvast recepten voor alcoholvrije cocktails.

Ook kun je het beste vóórdat je zwanger wordt beginnen met het slikken van foliumzuur en vitamine D. Maar ook starten vanaf een positieve test is zinvol en kan gezondheidswinst geven voor de baby. Tip: Hier koop je online foliumzuur.

Hulp nodig? Tips bij het stoppen met roken.

stoppen met rokenBron: ikstopnu.nl

Ook interessant met 2 weken zwanger:

Bronnen: De VerloskundigeVoedingscentrum, MUMC, CJG

Dit artikel is tot stand gekomen en goedgekeurd door artsen en andere (medische) deskundigen van het Ouders van Nu expertteam.

Karlijn Janssen

Verloskundige

Karlijn Janssen is sinds 2010 verloskundige, echoscopiste en heeft enkele jaren haar eigen verloskundigenpraktijk gehad. Op dit moment heeft Karlijn een eigen praktijk in Amsterdam: het Geboortecentrum. Karlijn geeft advies en voorlichting aan zwangere vrouwen en hun eventuele partner. Ze specialiseert zich momenteel ook tot echoscopiste. Ze heeft drie zonen.

Voor meer informatie:

Social media van Karlijn Janssen:

Commercieel – Prenatal – Offer – Zwangerschapjeans

Zwangerschapjeans

Met een tricot buikband die makkelijk meerekt
Shop nu