2 weken zwanger

2 weken zwanger

Je bent tussen de 2 en 3 weken zwanger. Lees alles over jouw lichaam, de ontwikkeling van je kind en praktische zaken die op dit moment belangrijk voor je kunnen zijn.

Je baby is nu 0,1 millimeter groot.

2 weken zwanger: je baby

Een zwangerschap begint bij de bevruchting (conceptie). Een zaadcel, één van de vele miljoenen, is er in geslaagd om de eicel te bereiken. Zodra de zaadcel het omhulsel van de eicel binnendringt, verandert het omhulsel van vorm, zodat andere zaadcellen niet meer binnen kunnen komen. De eicel en zaadcel smelten nu samen, zoals twee zeepbellen samengaan.
De bevruchte eicel begint zich onmiddellijk te delen en gaat op weg naar de baarmoeder. Het is een reisje van niks, een paar centimeter, maar toch doet de bevruchte eicel hier een aantal dagen over.

Inmiddels zijn de hormonen progesteron en oestrogeen aan de slag gegaan om de baarmoeder voor te bereiden. Als het eitje bij de baarmoeder aankomt, is deze daar klaar voor.

Geslacht bepalen

Het is moeilijk te geloven, maar in dat piepkleine klompje cellen van minder dan 1 mm groot, dat met het blote oog niet eens zichtbaar is, ligt al vast of het een jongen of meisje wordt. De geslachtscel van een vrouw bevat altijd een X-chromosoom. De geslachtscel van een man kan een X-chromosoom of een Y-chromosoom bevatten. Als de zaadcel een X-chromosoom bevat wordt het een meisje. Bevat de zaadcel een Y-chromosoom, dan wordt het een jongen.  De combinatie wordt bepaald door de grootte en snelheid van de zaadcellen. De Y-chromosomen zijn klein, maar zwemmen snel.  De X-chromosomen zijn groter en zwaarder maar zwemmen weer langzamer.

Video: Zo ontwikkelt een embryo zich in een jongen of meisje

DNA

De genetische eigenschappen van je kind, ook wel DNA genoemd, staan al vast aan het begin van de zwangerschap. Het DNA bevat de code waarin al onze erfelijke eigenschappen zijn vastgelegd. Een stukje afgebakend DNA dat het recept bevat voor een eigenschap, noemen we een gen. Genen bepalen alle erfelijke eigenschappen, zoals de kleur van ons haar en onze ogen, wat voor lichaamsbouw en zelfs wat voor karakter we krijgen.

Video: Hoe het precies zit met DNA en genen zie je in deze video.

2 weken zwanger: jij

Vanaf het moment dat je zwanger bent, gaat er een hormonenfabriek in je lichaam aan het werk. Zo wordt er meteen na de innesteling het hormoon hCG aangemaakt, dat indirect weer de productie van andere hormonen zoals oestrogeen en progesteron regelt. Progesteron zorgt ervoor dat het slijm in de baarmoedermond ondoordringbaar wordt, en door dit hormoon stijgt ook je lichaamstemperatuur licht (tot een halve graad).

Gedurende je hele zwangerschap blijft je temperatuur wat hoger. Verlies je tegen het einde van deze week een beetje bloed? Dat kan een innestelingsbloeding zijn. Bij de innesteling kan soms een bloedvaatje beschadigd raken.

Ongesteld of zwanger?

Misschien voel je je in deze week al een beetje anders, maar het kan ook zijn dat je nog helemaal niets merkt, of dat je denkt dat de zwangerschapssymptomen te maken hebben met een naderende menstruatie – want die symptomen lijken erg op elkaar.

Om zeker te weten of je zwanger bent, moet je in ieder geval nog even geduld hebben. Pas aan het einde van de volgende week, als je ongesteld moet worden, kun je een zwangerschapstest doen. Je kunt zo’n test kopen bij de drogist, apotheek of via internet.

Uitgerekende datum

Eigenlijk is deze derde week de eerste week dat je echt zwanger bent. De eerste twee weken krijg je cadeau, want om uit te rekenen wanneer je kind geboren zal worden, neem je de eerste dag van je laatste menstruatie als uitgangspunt. Als je daar 280 dagen (ofwel 40 weken) bij optelt, weet je ongeveer de uitgerekende datum.

Uitgerekende datum berekenen