2 weken zwanger

2 weken zwanger

Je bent tussen de 2 en 3 weken zwanger. Lees alles over jouw lichaam, de ontwikkeling van je kind en praktische zaken die op dit moment belangrijk voor je kunnen zijn.

Je baby is nu 0,1 millimeter groot.

2 weken zwanger: je baby

Een zaadcel, één van de vele miljoenen, is er in geslaagd om de eicel te bereiken. Zodra de zaadcel het omhulsel van de eicel binnendringt, verandert het omhulsel van vorm, zodat andere zaadcellen niet meer binnen kunnen komen. Eicel en zaadcel smelten nu samen, zoals twee zeepbellen samengaan.

Zonder dat je je ook maar ergens van bewust bent, heeft zich een wonder afgespeeld in je buik: je bent zwanger. De bevruchte eicel begint zich onmiddellijk te delen en gaat op weg naar de baarmoeder. Het is een reisje van niks, een paar centimeter, maar toch doet de bevruchte eicel hier een aantal dagen over.

Inmiddels zijn de hormonen progesteron en oestrogeen aan de slag gegaan om de baarmoeder voor te bereiden. Als het eitje bij de baarmoeder aankomt, is deze daar klaar voor.

Het is moeilijk te geloven, maar in dat piepkleine klompje cellen van minder dan 1 mm groot, dat met het blote oog niet eens zichtbaar is, ligt al vast of je een jongen of een meisje krijgt, welke kleur ogen je kind krijgt, welke kleur haar, wat voor lichaamsbouw en zelfs wat voor karakter.

2 weken zwanger: jij

Vanaf het moment dat je zwanger bent, gaat er een hormonenfabriek in je lichaam aan het werk. Zo wordt er meteen na de innesteling het hormoon hCG aangemaakt, dat indirect weer de productie van andere hormonen zoals oestrogeen en progesteron regelt. Progesteron zorgt ervoor dat het slijm in de baarmoedermond ondoordringbaar wordt, en door dit hormoon stijgt ook je lichaamstemperatuur licht (tot een halve graad).

Gedurende je hele zwangerschap blijft je temperatuur wat hoger. Verlies je tegen het einde van deze week een beetje bloed? Dat kan een innestelingsbloeding zijn. Bij de innesteling kan soms een bloedvaatje beschadigd raken.

Video: Innestelingsbloeding: hoe kun je het herkennen?

Misschien voel je je in deze week al een beetje anders, maar het kan ook zijn dat je nog helemaal niets merkt, of dat je denkt dat de zwangerschapssymptomen te maken hebben met een naderende menstruatie – want die symptomen lijken erg op elkaar.

Om zeker te weten of je zwanger bent, moet je in ieder geval nog even geduld hebben. Pas aan het einde van de volgende week, als je ongesteld moet worden, kun je een zwangerschapstest doen. Je kunt zo’n test kopen bij de drogist, apotheek of via internet.

Uitgerekende datum

Eigenlijk is deze derde week de eerste week dat je echt zwanger bent. De eerste twee weken krijg je cadeau, want om uit te rekenen wanneer je kind geboren zal worden, neem je de eerste dag van je laatste menstruatie als uitgangspunt. Als je daar 280 dagen (ofwel 40 weken) bij optelt, weet je ongeveer de datum van de geboorte.