Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

29 weken zwanger

Je bent nu tussen de 29 weken zwanger en 30 weken zwanger. Lees alles over jouw lichaam, de ontwikkeling van je kind en praktische zaken die op dit moment belangrijk voor je kunnen zijn.

Advertentie

Week 29 begint bij zwangerschapsdag 203 en loopt tot dag 210. Het is je dertigste zwangerschapsweek.

Tip: Vergeet niet lekker te relaxen met thee, een luie stoel een een goed boek. Die pageturner vind je hier

29 weken zwanger: je baby

Het wordt steeds krapper in je buik als je rond de 29 weken zwanger bent. Misschien ligt je baby al keurig met zijn hoofd naar beneden, maar het kan ook zijn dat hij in een stuit ligt. Maak je geen zorgen: je baby heeft nog zeker 2 weken de ruimte om zich andersom in de baarmoeder te nestelen.

29 weken zwanger

Advertentie

Voel je af en toe een regelmatig getik in je buik? Dan heeft je kind de hik. Soms zie je je buik zelfs bewegen. De hik ontstaat doordat hij van het vruchtwater drinkt. Als zijn maag te vol is, wordt het middenrif geprikkeld en trekt het in een reflex samen. Die hik kan even aanhouden, maar gaat vanzelf weer over en is niet schadelijk. De smaakpapillen van je baby ontwikkelen zich in deze weken en hij kan nu zoet en zuur onderscheiden en proeft in het vruchtwater wat jij eet.

De navelstreng van de baby wordt in deze weken steeds sterker en dikker. De placenta, de groeifabriek van je baby, heeft meerdere taken. Zoals:

  • de voedingstoffen en het zuurstof uit jouw bloed halen en overhevelen naar het babybloed
  • afvalstoffen en kooldioxide van je baby afvoeren;
  • hormonen aanmaken die de zwangerschap in stand houden;
  • anti-lichamen van jou aan je baby doorgeven, waardoor hij de eerste maanden na de geboorte al wat afweer heeft;
  • een barrière vormen tegen ziekteverwekkers en andere schadelijke stoffen.

Animatie 29 weken zwanger: zo ziet je baby er nu uit

29 weken zwanger: jij

Met 29 weken zwanger groeit je buik flink. Rond deze tijd komt de bovenste rand van je baarmoeder tot halverwege je navel en het borstbeen. De baarmoeder kan dan een beetje tegen je ribben drukken en dat geeft af en toe een benauwd gevoel. Als je baby rond de 36e week indaalt, komt er weer meer ruimte en krijg je vanzelf weer meer lucht.

Veel vrouwen voelen zich rond 29 weken zwanger erg moe. Logisch ook, je tilt inmiddels een flinke buik met je mee en vaak slaap je slechter. Neem daarom de tijd om tussendoor even uit te rusten. In deze fase van de zwangerschap kun je zo druk bezig zijn met je zwangerschap en alles wat je moet regelen voordat de baby er is, dat je relatie er soms bij inschiet. Misschien voelen jullie je al meer ouders dan partners. Dat kan tot spanningen leiden. Probeer daarom ook tijd voor elkaar te maken en blijf met elkaar praten over gevoelens en verwachtingen.

Checklist: Dit moet je nog regelen voordat de baby er is

29 weken zwanger: kwaaltjes

In het deze weken kun je weer last krijgen van nieuwe zwangerschapskwalen. Veelvoorkomende klachten zijn bijvoorbeeld bandenpijn en dikke voeten (vocht vasthouden). Sommige kwaaltjes kunnen echter wijzen op iets ernstigers. Rode, jeukende handen kunnen bijvoorbeeld duiden op zwangerschapscholestase of een hoge bloeddruk op het hellp-syndroom. Wees alert en vraag bij elke onzekerheid gerust advies aan je verloskundige, daar zijn ze voor. Let ook op de kindbewegingen. Voel je met 29 weken zwanger minder beweging in je buik? Bel dan altijd de verloskundige.

29 weken zwanger: borstvoedingscursus

Wil je straks borstvoeding geven? Borstvoeding geven is iets natuurlijks, maar je moet het wel even leren. Om je goed voor te bereiden, kun je een borstvoedingsbijeenkomst bijwonen. Zo weet je wat je straks kunt verwachten. Bijvoorbeeld dat je in het begin veel tijd kwijt bent met voeden: per etmaal zo’n acht voedingen van ongeveer drie kwartier tot een uur (inclusief een boertje en verschonen).

Tijdens de bijeenkomst krijg je tips en informatie over borstvoeding. Hoe leg je je baby bijvoorbeeld aan (aanleggen in 3 stappen)? En waar moet je op letten als je twijfelt of je baby wel genoeg binnenkrijgt?

Geboorteplan opstellen bij 29 weken zwanger

Voordat je gaat bevallen, kun je een geboorteplan opstellen. Aan de hand van een vragenlijst zet je op een rijtje wat je wel of juist niet zou willen tijdens je bevalling. Handig voor jezelf en de verloskundige die je begeleidt. Tijdens de bevalling ben je soms niet in staat om duidelijk te maken wat je wel of niet wilt.

Door het maken van zo’n plan kun je alvast nadenken over waar je wilt bevallen (thuis of in het ziekenhuis), hoe (zittend, liggend, in bad, op bed), wie er bij mogen zijn, of je pijnbestrijding wilt en welke vorm, wat je wilt dat je partner doet, wie de navelstreng doorknipt, wat er met de placenta gebeurt enzovoort.

Je krijgt zo een beter beeld van hoe een bevalling kan verlopen en welke keuzes jij en je partner kunnen maken. Vergeet daarbij niet dat een bevalling altijd anders verloopt dan je in je geboorteplan had bedacht.

Lees ook: Navelstreng meteen doorknippen of langer wachten?

Morele support bij de bevalling

Wil je naast je verloskundige of gynaecoloog en je partner nog andere mensen bij de bevalling hebben? Je zus bijvoorbeeld, een vriendin of je moeder? Je kunt ook gebruik maken van een doula, een professionele bevallingscoach.

Ook interessant als je 29 weken zwanger bent:

Bronnen: De Verloskundige, Voedingscentrum, CJG, Lalecheleague, De Verloskundige

Commercieel – Prenatal – Offer – Zwangerschapjeans

Zwangerschapjeans

Met een tricot buikband die makkelijk meerekt
Shop nu