Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
32 weken zwanger. Zo ziet je baby eruit.

32 weken zwanger

Je bent nu tussen de 32 weken zwanger en 33 weken zwanger. Lees alles over jouw lichaam, de ontwikkeling van je kind en praktische zaken die op dit moment belangrijk voor je kunnen zijn.

Advertentie

Week 32 begint bij zwangerschapsdag 224 en loopt tot dag 231. Het is je 33ste zwangerschapsweek.

Tip: Heb je de hele kraam- en babyuitzet al bij elkaar? Hier vind je alles wat je nodig hebt

32 weken zwanger: je baby

Je baby krijgt steeds minder ruimte in de baarmoeder. Als je 32 weken zwanger bent, wordt het zo langzamerhand tijd dat je baby met zijn hoofd naar beneden gaat liggen (als hij dat nog niet deed). Verreweg de meeste baby’s doen dit vanzelf, maar meestal blijven ze pas na 32 weken zwanger zo liggen. De achterhoofdsligging is het handigst voor de bevalling, omdat de baby zo het makkelijkst door het bekken past. Je baby kan tijdens de bevalling ook in een voorhoofdsligging of aangezichtsligging liggen. Deze houdingen zijn minder gunstig. Maar met 32 weken zwanger hoeft je baby nog niet startklaar te liggen, hij kan zelfs tijdens de bevalling nog bijdraaien.

Lees meer: bevalhoudingen om meer ruimte te maken in je bekken

Advertentie

32 weken zwanger. je baby is zo groot als een ananas.

Ligt je baby in stuitligging, dan bespreek je dit binnenkort met je verloskundige. Je baby heeft nog tijd om spontaan om te draaien, maar is dit bij 36 weken nog niet gebeurd, dan kun je een uitwendige versie overwegen. Daarbij draait de gynaecoloog of versiekundige de baby via de buikwand. Zo’n 4% van de baby’s ligt bij de bevalling nog in stuit.

ligging baby in de buik met 32 weken zwangerschap.

Bij een volkomen stuitligging (zie illustratie hierboven) ligt hij met gebogen knieën en zijn voeten bij zijn billen. Bij een onvolkomen stuitligging zijn de benen omhoog gestrekt. Ligt je kind in de laatste weken van je zwangerschap nog steeds in een stuitligging en is het niet mogelijk om hem te draaien? Dan bespreek je met de gynaecoloog wat het verstandigst is: een vaginale bevalling of een keizersnede.

Advertentie

Ten slotte is het nog mogelijk dat je kind in dwarsligging ligt. Bij deze houding is een natuurlijke bevalling onmogelijk en krijg je altijd een keizersnede.

Lees ook: De voordelen van een gentle sectio, de ‘natuurlijke’ keizersnede

Animatie 32 weken zwanger: zo ziet je baby er nu uit

32 weken zwanger: jij

Vanaf deze week ga je vaker op controle bij de verloskundige of gyneacoloog. Tot 36 weken word je bij een normale zwangerschap elke twee weken verwacht, daarna wekelijks.

Lees ook: Ontharen voor de bevalling, dit zeggen verloskundigen erover

Als je baby en je baarmoeder groeien, kan je middenrif minder ver omlaag komen als je inademt en wordt de ruimte voor je longen dus kleiner. Ze kunnen zich daardoor niet meer optimaal vullen met lucht. Als je 32 weken zwanger bent kun je dit al merken, maar rond week 35, als je baarmoeder het hoogste punt bereikt en de ribboog raakt, heb je zo’n 25 procent minder longcapaciteit dan normaal. Het kan dus goed zijn dat je je met 32 weken zwanger al wat benauwd voelt en kortademig bent. Wees niet bang dat dit gevaarlijk is voor je baby: hij krijgt nog steeds voldoende zuurstof binnen.

32 weken zwanger: kwaaltjes

Veel vrouwen krijgen in deze laatste weken ook last van typische laatste-loodjes-kwaaltjes. Kortademigheid, rugpijn, bekkenpijn, maagzuur, vocht vasthouden… Als je 32 weken zwanger bent kun je ook (meer) last gaan krijgen van harde buiken of voorweeën.

Wel: voedingsbeha, niet: kolf

Wil je borstvoeding geven, dan is het handig om alvast een voedingsbeha te kopen. Met het aanschaffen van een borstkolf kun je beter nog even wachten.

tip

32 weken zwanger en misselijk

Rond 32 weken zwanger kun je ook meer last krijgen van oprispend maagzuur en misselijkheid. Dat komt doordat de spier die je maag afsluit slapper is door de zwangerschapshormonen, én doordat je baby steeds meer op je maag drukt. Als de baby is ingedaald ligt hij lager in je buik, en krijgen je maag en je longen weer meer ruimte. Dit kan ook rond 32 weken zwangerschap al gebeuren.

Krijg je naast misselijkheid ook last van flinke hoofdpijn, sterretjes zien, dubbelzien of het gevoel dat er een strakke riem rond je bovenbuik zit? Bel dan altijd je verloskundige of de huisarts. Deze symptomen kunnen duiden op zwangerschapsvergiftiging.

32 weken zwanger en drukkend gevoel in de onderbuik

Als je 32 weken zwanger bent, kun je last van steken, krampen of een drukkend gevoel in je onderbuik krijgen. Dit kan komen doordat de baby indaalt. Hij zakt in je bekken, waardoor je druk voelt bij je schaambeen of bekkenbodem. Het indalen zelf kan gepaard gaan met indalingsweeën, die ook de druk of pijn in je buik kunnen verklaren. Dit betekent niet dat je al gaat bevallen. En als je baby nog niet is ingedaald, hoef je je ook geen zorgen te maken. Met 32 weken zwangerschap heeft hij nog alle tijd.

Lees meer: indalingsweeën, zo herken je ze

32 weken zwanger: stress tijdens zwangerschap

Binnenkort ga je met zwangerschapsverlof. Een leuk vooruitzicht, maar daardoor kan het nu wel erg druk zijn op je werk. Misschien wil je snel wat klussen afmaken, omdat je er straks zestien weken of langer niet bent. Of je hebt het extra druk omdat je een vervanger moet inwerken.

Spanningen en stress, dat kun je niet gebruiken als je 32 weken zwanger bent. Je bent waarschijnlijk juist steeds meer toe aan rust, fysiek én in je hoofd. Herken je dit, zorg dan in elk geval dat je ’s avonds niks meer hoeft en lekker vroeg naar bed kunt. Wees eerlijk tegenover je collega’s over wat je wel en niet aankunt en voel je niet schuldig als je nee moet zeggen.

Lees ook: zo beperk je stress tijdens de zwangerschap

Je mag jezelf en je baby op één zetten. Stress is niet goed voor jouw gezondheid, maar ook niet voor de zwangerschap en je baby. Dat je met 32 weken zwanger richting laatste loodjes gaat, betekent ook dat het niet lang meer duurt voordat deze bijzondere tijd met je baby in je buik voorbij is. Maak ruimte om te ontspannen, dan kun je er meer van genieten.

Wist je dat dít de beste kant is om op te slapen tijdens je zwangerschap?

Geboorteaankondiging bij 32 weken zwanger

Over een week of vijf tot tien is je baby geboren. Als je het leuk vindt kun je vast nadenken over een mooie geboorteaankondiging. Denk bijvoorbeeld aan een leuk bord in de voortuin, of een zelfgemaakte vlag, of hang je liever een subtiele geboorteslinger voor je raam? Ook het uitzoeken van geboortekaartjes, of inspiratie opdoen op Pinterest, is een leuke (ontspannen) bezigheid.

Ook interessant in week 32:

Bronnen: De Verloskundige, Voedingscentrum, CJG, Lalecheleague, RIVM, De Verloskundige

Affiliate – HEMA always on

De mooiste babykleding shop je bij HEMA!

bekijk hier