32 weken zwanger

32 weken zwanger

Je bent nu tussen de 32 en 33 weken zwanger. Lees alles over jouw lichaam, de ontwikkeling van je kind en praktische zaken die op dit moment belangrijk voor je kunnen zijn.

Je baby is nu 41 centimeter lang en weegt 2000 gram.

32 weken zwanger: je baby

Je kind kan nauwelijks nog een kant op en ligt waarschijnlijk al in de houding waarin hij geboren gaat worden. De kans dat hij draait, wordt steeds kleiner. Verreweg de meeste baby’s liggen nu met hun hoofd naar beneden. De achterhoofdsligging is een perfecte houding voor de bevalling, want het hoofdje kan zich zo tijdens de bevalling aanpassen aan de vorm van het bekken.

Je kind kan ook in een voorhoofdsligging of aangezichtsligging liggen. Deze houding is iets minder gunstig, omdat het bekken te klein kan zijn om het hoofdje zo de ruimte te geven. Maar het zou kunnen dat je baby nog draait.

Verder kan je baby in een volkomen of een onvolkomen stuitligging liggen. Bij een volkomen stuitligging ligt hij met zijn voeten naar beneden, bij een onvolkomen stuitligging komen de billen eerst. Ligt je kind tegen het einde van je zwangerschap nog steeds in een stuitligging, dan kan de verloskundige of gynaecoloog een echo maken om te zien of hij gedraaid kan worden. Lukt dat niet, dan bespreken jullie of jullie voor een natuurlijke bevalling of een keizersnede kiezen.

Ten slotte is het nog mogelijk dat je kind in dwarsligging ligt. Bij deze houding is een natuurlijke bevalling onmogelijk en krijg je altijd een keizersnede.

32 weken zwanger: jij

Binnenkort ga je met zwangerschapsverlof. Een leuk vooruitzicht, maar daardoor kan het nu wel erg druk zijn op je werk. Misschien wil je snel wat klussen afmaken omdat je er straks zestien weken of langer niet bent. En misschien heb je het ook extra druk omdat je een vervanger moet inwerken.

Wel: voedingsbeha, niet: kolf

Wil je borstvoeding geven dan is het handig om alvast een voedingsbeha te kopen. Met het aanschaffen van een borstkolf kun je beter nog even wachten.

tip

Spanningen en stress zijn nu natuurlijk de laatste dingen die je kunt gebruiken. Hoe moeilijk het soms ook is: neem jezelf in acht. Ben je ’s avonds moe, plan dan in ieder geval geen afspraken in de avonduren. Wees eerlijk tegenover je collega’s over wat je wel en niet aankunt en voel je niet schuldig als je af en toe nee moet zeggen.

Stress is niet goed voor je kind. Je bloedvaten, en dus ook de bloedvaten van je baarmoeder, kunnen erdoor verkrampt raken en daardoor minder goed doorbloed zijn. Minder stressen doe je dus niet alleen voor jezelf, maar vooral ook voor je kind.

Geboorteaankondiging

Als je baby straks geboren is, wil je dat misschien met iedereen delen. Je kunt bijvoorbeeld een bord in de voortuin plaatsen, of een zelfgemaakte vlag uithangen. Maar je kunt ook kiezen voor leuke geboorteslingers.

Video: Het DNA van je baby