Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

32 weken zwanger

Je bent nu tussen de 32 weken zwanger en 33 weken zwanger. Lees alles over jouw lichaam, de ontwikkeling van je kind en praktische zaken die op dit moment belangrijk voor je kunnen zijn.

Advertentie

Week 32 begint bij zwangerschapsdag 224 en loopt tot dag 231. Het is je 33ste zwangerschapsweek.

Tip: Heb je de hele kraam- en babyuitzet al bij elkaar? Hier vind je alles wat je nodig hebt

32 weken zwanger: je baby

Je kind kan nauwelijks nog een kant op en ligt waarschijnlijk al in de houding waarin hij geboren gaat worden. De kans dat hij draait, wordt steeds kleiner met 32 weken zwanger. Verreweg de meeste baby’s liggen nu met hun hoofd naar beneden. De achterhoofdsligging is een perfecte houding voor de bevalling, want het hoofdje kan zich zo tijdens de bevalling aanpassen aan de vorm van het bekken.

32 weken zwanger

Advertentie

Je kind kan ook in een voorhoofdsligging of aangezichtsligging liggen. Deze houding is iets minder gunstig, omdat het bekken te klein kan zijn om het hoofdje zo de ruimte te geven. Maar het zou kunnen dat je baby nog draait.

ligging baby in de buik

Verder kan je baby in een volkomen of een onvolkomen stuitligging liggen (zie illustratie hierboven). Bij een volkomen stuitligging ligt hij met zijn voeten naar beneden, bij een onvolkomen stuitligging komen de billen eerst. Ligt je kind in de laatste weken van je zwangerschap nog steeds in een stuitligging, dan kan de verloskundige of gynaecoloog een echo maken om te zien of hij gedraaid kan worden. Lukt dat niet, dan bespreken jullie of jullie voor een natuurlijke bevalling of een keizersnede kiezen.

Ten slotte is het nog mogelijk dat je kind in dwarsligging ligt. Bij deze houding is een natuurlijke bevalling onmogelijk en krijg je altijd een keizersnede.

Advertentie

Lees ook: De voordelen van een gentle sectio, de ‘natuurlijke’ keizersnede

Animatie 32 weken zwanger: zo ziet je baby er nu uit

32 weken zwanger: jij

Vanaf deze week ga je vaker op controle bij de verloskundige of gyneacoloog. Tot 36 weken word je bij een normale zwangerschap elke twee weken verwacht, daarna wekelijks.

Lees ook: Ontharen voor de bevalling, dit zeggen verloskundigen erover

Als je baby en baarmoeder groeien, kan je middenrif minder ver omlaag komen als je inademt en wordt de ruimte voor je longen dus kleiner. Ze kunnen zich daardoor niet meer optimaal vullen met lucht. Rond week 35, als je baarmoeder het hoogste punt bereikt en de ribboog raakt, heb je zo’n 25 procent minder longcapaciteit dan normaal. Het kan dus goed zijn dat je je met 32 weken zwanger wat benauwd voelt en kortademig bent. Wees niet bang dat dit gevaarlijk is voor je baby, want deze krijgt nog steeds voldoende zuurstof binnen.

Veel vrouwen krijgen in deze laatste weken ook last van typische laatste-loodjes-kwaaltjes: oprispend maagzuur, rugpijn en misschien word je met 32 weken zwanger zelfs weer misselijk, omdat er zo weinig ruimte is in je buik. Veel vrouwen hebben met 32 weken zwanger ook vaker harde buiken. Het hoort erbij, maar sommige klachten kunnen wijzen op complicaties. Let bijvoorbeeld op klachten als flinke hoofdpijn, sterretjes zien, dubbelzien of het gevoel hebben dat er een strakke riem rond je borst zit.

Wel: voedingsbeha, niet: kolf

Wil je borstvoeding geven dan is het handig om alvast een voedingsbeha te kopen. Met het aanschaffen van een borstkolf kun je beter nog even wachten.

tip

32 weken zwanger: stress tijdens zwangerschap

Binnenkort ga je met zwangerschapsverlof. Een leuk vooruitzicht, maar daardoor kan het nu wel erg druk zijn op je werk. Misschien wil je snel wat klussen afmaken omdat je er straks zestien weken of langer niet bent. En misschien heb je het ook extra druk omdat je een vervanger moet inwerken.

Spanningen en stress zijn nu natuurlijk de laatste dingen die je kunt gebruiken als je 32 weken zwanger bent. Hoe moeilijk het soms ook is: neem jezelf in acht. Ben je ’s avonds moe, plan dan in ieder geval geen afspraken in de avonduren. Wees eerlijk tegenover je collega’s over wat je wel en niet aankunt en voel je niet schuldig als je af en toe nee moet zeggen.

Stress is niet goed voor je kind. Je bloedvaten, en dus ook de bloedvaten van je baarmoeder, kunnen erdoor verkrampt raken en daardoor minder goed doorbloed zijn. Minder stressen doe je dus niet alleen voor jezelf, maar vooral ook voor je kind.

Wist je dat dít de beste kant is om op te slapen tijdens je zwangerschap?

Geboorteaankondiging bij 32 weken zwanger

Als je baby over een paar weken geboren is, wil je dat misschien met iedereen delen. Je kunt bijvoorbeeld een bord in de voortuin plaatsen, of een zelfgemaakte vlag uithangen. Maar je kunt ook kiezen voor leuke geboorteslingers.

Ook interessant in week 32:

Bronnen: De Verloskundige, Voedingscentrum, CJG, Lalecheleague, RIVM, De Verloskundige

Commercieel – Hema – Offer – Zwangerschapshemd

Zwangerschapshemd

Rekt 9 maanden met je mee
Vind je hier