Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

35 weken zwanger

Je bent nu tussen de 35 weken zwanger en 36 weken zwanger. Lees alles over jouw lichaam, de ontwikkeling van je kind en praktische zaken die belangrijk zijn als je 35 weken zwanger bent.

Advertentie

Week 35 begint bij zwangerschapsdag 245 en loopt tot dag 252. Het is je 36ste zwangerschapsweek.

Tip! Babykamer al bijna klaar? De laatste hippe babykamerdecoratie shop je nu via deze link.

35 weken zwanger: je baby

Je baby is met 35 weken zwanger helemaal af. Alleen zijn hersenen blijven nog ontwikkelen. De huid van je baby is nog steeds bedekt met huidsmeer: een wit, glibberig laagje dat hem beschermt tegen het inweken van het vruchtwater (vernix). Je baby verliest dit laagje in de laatste weken van je zwangerschap. Het huidsmeer komt dan in vlokjes in het vruchtwater terecht.

35 weken zwanger

Advertentie

Aan het vruchtwater is dan ook te zien of de baby op het juiste moment geboren wordt. Is het vruchtwater kraakhelder zonder vlokjes, dan is je kind iets te vroeg geboren. Is het vruchtwater helder met vlokjes, dan is je kind keurig op tijd. Als het vruchtwater melkwit van kleur is, zijn de vlokjes opgelost en is je kind wat aan de late kant. Zou je kind deze week ter wereld komen, dan is hij dus waarschijnlijk nog bedekt met dit dunne laagje huidsmeer en heb je helder vruchtwater. Je baby heeft met 35 weken zwanger een gewicht van 2390 gram.

Poepen in het vruchtwater: is dat gevaarlijk?

Animatie 35 weken zwanger: zo ziet je baby er nu uit

Als dit je eerste zwangerschap is, zakt je baby rond deze tijd met het hoofdje dieper in het bekken. Dit wordt indalen genoemd. Soms kun je dat ook voelen: je krijgt namelijk wat meer ruimte in je maag. Ben je zwanger van een tweede of volgend kind, dan kan dat indalen later in de zwangerschap plaatsvinden. De buikspieren zijn door de vorige zwangerschap namelijk al wat uitgerekt, waardoor de baby wat meer ruimte heeft.

35 weken zwanger: jij

Je zwangerschapsverlof is met 35 weken zwanger ingegaan. Enerzijds een tijd om van te genieten: je bent vrij en kunt je helemaal overgeven aan de voorbereiding op de komst van je kind. Anderzijds kan het af en toe helemaal niet leuk zijn: als je slecht hebt geslapen omdat je om de haverklap moet plassen bijvoorbeeld, of als je opgezwollen enkels en last van maagzuur hebt, of als je niet meer goed weet hoe je moet zitten en al helemaal niet hoe je overeind moet komen – enzovoort. Kortom: veel vrouwen voelen zich die laatste weken helemaal niet top en uitgerust.

Krijg je last van diarree met 35 weken zwanger of word je met 35 weken zwanger plotseling misselijk en duizelig? Overleg dit dan altijd met je verloskundige. Het kan zijn dat je een griepje krijgt, maar sommige klachten kunnen ook wijzen op complicaties als zwangerschapsvergiftiging. Overleg dus vooral als je je zorgen maakt.

Belangrijke telefoonnummers

Zet alle belangrijke telefoonnummers alvast in je telefoon: de verloskundige, kraamzorg, het ziekenhuis en eventueel een taxibedrijf. Bedenk ook wie je wilt bellen als je bevalling begint of als je baby er is.

tip

Het zijn die typische laatste loodjes die behoorlijk zwaar kunnen zijn, en waardoor je het af en toe goed zat kunt zijn. Jezelf verwennen is nog altijd het beste medicijn tegen zo’n dip. Ga naar de kapper, maak een afspraak met de schoonheidsspecialist, koop een mooi boek of ga een middagje de stad in met een vriendin als dat nog lukt. Probeer wel te blijven bewegen, ook als is het zwaar als je 35 weken zwanger bent. Alle beetjes helpen om je conditie op peil te houden. Dit zal je helpen tijdens de bevalling.

Sla je middagdutje niet over. Ook al slaap je overdag misschien niet echt, het werkt wel ontspannend. Zo ontlast je je banden en je rug. Dit is de lekkerste houding om te liggen: op je zij, met een kussen ter ondersteuning onder je knie.

Checklist ‘laatste loodjes’: heb je dit al geregeld?

Video: dit kun je verwachten van de bevalling

Video: Elke fase goed in beeld gebracht.

Babykleertjes wassen bij 35 weken zwanger

Was de babykleertjes, hydrofielluiers, lakentjes en badcapes voordat je ze gebruikt. Kleding en textiel kunnen namelijk schadelijke stoffen bevatten. Na een wasbeurt drogen de hydrofielluiers en badcapes ook veel beter af, en de babykleertjes ruiken lekker fris. Gebruik liever geen wasverzachter: de babyhuid is erg gevoelig en baby’s kunnen er uitslag van krijgen.

Tip: Waarom je niet zonder (veel) hydrofielluiers kunt

Elke week naar de verloskundige

Verloopt je zwangerschap nog steeds goed en ga je nog elke twee weken naar de verloskundige? Je zult haar vanaf nu elke week zien, want in de laatste weken van de zwangerschap word je vaker gecontroleerd.

35 weken zwanger: bevallingsplan

Wie wil je bij je bevalling hebben? Maak hier duidelijke afspraken over zodat er op het moment zelf geen onduidelijkheden over zijn. Je partner, maar misschien ook wel je zus, moeder of vader? Dit kun je bijvoorbeeld opschrijven in een geboorteplan. Hierin zet je de omgeving waar je wilt bevallen en wie er bij is, hoe je de ontsluitingsfase voor je ziet, de persfase, wat je wensen zijn als je baby geboren is, maar ook wat te doen bij eventuele complicaties. Het geboorteplan geeft je verloskundige of gyneacoloog straks handvatten om jou zo goed mogelijk te begeleiden.

Staat je ‘vluchttas’ al klaar? Wat je er het beste in kunt stoppen, lees je hier.

Commercieel – Hema – Offer – Zwangerschapshemd

Zwangerschapshemd

Rekt 9 maanden met je mee
Vind je hier