7 weken zwanger

7 weken zwanger

Je bent nu tussen de 7 en 8 weken zwanger. Lees alles over jouw lichaam, de ontwikkeling van je kind en praktische zaken die op dit moment belangrijk voor je kunnen zijn als je 7 weken zwanger bent.

Je baby is nu 2 centimeter lang.

7 weken zwanger: je baby

In een razendsnel tempo gaat de ontwikkeling van je baby door. Tot nog toe was de baby eigenlijk een slap vormpje, maar deze week ontstaat het begin van het skelet. Het bevat nog geen bot, maar kraakbeen. Over een paar weken ontstaan de echte botcellen. De hersenen beginnen al te functioneren en het hart klopt ongeveer zestig keer per minuut. De maag produceert maagsappen en de lever maakt bloedcellen aan.

De vingers beginnen zich nu ook te vormen, maar zitten nog wel als een soort zwemvliezen aan elkaar. Je baby ontwikkelt zich nu zo snel en er gebeuren zo veel belangrijke dingen, dat hij heel kwetsbaar is. Daarom is het juist in deze periode belangrijk dat er geen schadelijke stoffen als alcohol en nicotine bij je kind komen.

7 weken zwanger: jij

Misschien kun je niet wachten om iedereen het grote nieuws te vertellen, misschien hou je het liever nog even voor je. Dat is je eigen keuze. Als je het vroeg vertelt, kunnen je familie, vrienden en collega’s met je meeleven, en dat is wel zo prettig – vooral als je je beroerd voelt. Je kunt dan ook op wat meer begrip rekenen als je een feestje afzegt of als je je ziek meldt op je werk.

Wel bestaat er nog altijd een kans dat het misgaat en niet iedereen vindt het prettig als anderen daarvan op de hoogte zijn. Aan de andere kant: juist dan kun je wel wat medeleven gebruiken.

Wil je vooral heel voorzichtig aan doen uit angst voor een miskraam? Vergis je niet: hoe klein en kwetsbaar het vruchtje ook is, het zit stevig verankerd in je baarmoeder. Het laat echt niet zomaar los tijdens het sporten of vrijen.

Een miskraam is meestal het gevolg van een aanlegfout. Dat komt bij één op de acht tot tien zwangerschappen voor. Niks aan te doen, zelfs al had je alle weken plat gelegen. Vaak is het vruchtje al gestorven voordat het bloeden begint. Soms is er zelfs helemaal geen vrucht, alleen een vruchtzakje (windei).

Bloedverlies

Je hoeft trouwens niet altijd te schrikken van bloedverlies. Doordat je baarmoedermond nu sterk doorbloed is, kan er makkelijk een bloedvaatje knappen, waardoor je een paar druppels bloed verliest of wat gekleurde afscheiding hebt. Maar als je dit vaker hebt of als je je zorgen maakt, neem dan contact op met je verloskundige of arts.

Eerste bezoek aan de verloskundige

Tussen de achtste en tiende week plannen de meeste verloskundigen het eerste bezoek. Vooral de eerste keer heeft de verloskundige veel tijd voor je, omdat je een heleboel vragen moet beantwoorden. Ze zal onder meer vragen stellen over eventuele eerdere zwangerschappen, erfelijke ziektes in jouw familie of in de familie van je partner, of één van jullie medicijnen slikt en welke ziektes jullie hebben gehad. Omdat er dus ook vragen gesteld worden over de gezondheid van je partner, is het handig om in ieder geval de eerste keer samen te gaan.

Extra ijzer

Doordat je meer bloed hebt, heeft je lichaam ook extra behoefte aan ijzer. De verloskundige controleert je ijzergehalte. Noten, bladgroente en peulvruchten bevatten veel ijzer en zijn nu dus heel goed om te eten.

tip

Tijdens zo’n eerste bezoek onderzoekt de verloskundige je ook lichamelijk: ze meet je bloeddruk, voelt aan je buik en en geeft opdracht om je bloed te laten onderzoeken. Daarnaast bespreekt ze prenatale screening met je: dat is de combinatietest, een bloedonderzoek tussen de 9 en 14 weken zwangerschap en een nekplooimeting tussen de elfde en veertiende week. Met de uitslag wordt de kans berekend op een kind met het syndroom van Down.

Vragen over voeding?

Biefstuk, filé americain, boerenkaas: drie dingen die je beter niet kunt eten tijdens je zwangerschap. Wat mag je dan wel en wat niet? Hoe zit het met koffie, mag je dat nog drinken tijdens de zwangerschap? Lees alles over gezonde voeding tijdens de zwangerschap.

Video: Welke vis kun je eten als je zwanger bent?