Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

7 weken zwanger

Je bent nu tussen de 7 weken zwanger en 8 weken zwanger. Lees alles over jouw lichaam, de ontwikkeling van je kind en praktische zaken die op dit moment belangrijk voor je kunnen zijn als je 7 weken zwanger bent.

Advertentie

Week 7 begint bij zwangerschapsdag 49 en loopt tot dag 56. Het is je achtste zwangerschapsweek.

7 weken zwanger: je baby

In een razendsnel tempo gaat de ontwikkeling van je baby door. Tot nog toe was de baby eigenlijk een slap vormpje, maar als je 7 weken zwanger bent ontstaat het begin van het skelet. Het bevat nog geen bot, maar kraakbeen. Over een paar weken ontstaan de echte botcellen. De hersenen beginnen met 7 weken zwanger al te functioneren en het hart klopt ongeveer zestig keer per minuut. De maag produceert maagsappen en de lever maakt al bloedcellen aan.

7 weken zwanger lengte en gewicht baby

De armen en benen zijn er al en de vingers beginnen zich nu ook te vormen, maar zitten nog wel als een soort zwemvliezen aan elkaar. Het hoofd heeft nu zijn definitieve vorm gekregen, maar is in verhouding nog erg groot. Dat blijft de komende weken zo. Aan de zijkant van het hoofd zitten de ogen, nog bedekt met huid.

Advertentie

Je baby ontwikkelt zich nu zo snel en er gebeuren zo veel belangrijke dingen, dat hij heel kwetsbaar is. Daarom is het juist in deze periode belangrijk dat er geen schadelijke stoffen als alcohol en nicotine bij je kind terecht komen.

Deze video laat zien wat het effect is van roken is op je ongeboren baby.

Animatie 7 weken zwanger: zo ziet je embryo er nu uit

7 weken zwanger: jij

Misschien kun je niet wachten om iedereen het grote nieuws te vertellen, misschien hou je het liever nog even voor je. Dat is je eigen keuze. Als je het vroeg vertelt, kunnen je familie, vrienden en collega’s met je meeleven, en dat is wel zo fijn – als je 7 weken zwanger bent kun je behoorlijk misselijk zijn. Je kunt dan ook op wat meer begrip rekenen als je een feestje afzegt of als je je ziek meldt op je werk. Wel bestaat er met 7 weken zwangerschap nog altijd een kans op een miskraam en niet iedereen vindt het prettig als anderen daarvan op de hoogte zijn. Aan de andere kant: juist dan kun je wel wat medeleven gebruiken. Kies dus voor wat bij jullie past.

Wil je heel voorzichtig aan doen uit angst voor een miskraam? Vergis je niet: hoe klein en kwetsbaar het vruchtje ook is, het zit stevig verankerd in je baarmoeder. Het laat echt niet zomaar los tijdens het sporten of vrijen. Een miskraam is meestal het gevolg van een aanlegfout. Dat komt bij één op de acht tot tien zwangerschappen voor. Daar is helaas niks aan te doen, zelfs al had je alle weken braaf in bed gelegen. Vaak is het vruchtje al gestorven voordat het bloeden begint. Soms is er zelfs helemaal geen vrucht, alleen een vruchtzakje (windei).

7 weken zwanger: rommelende buik

Steken in je maag, rommelende darmen, en je kunt ook onderin buikpijn hebben als je 7 weken zwanger bent. Het is druk daarbinnen, maar het hoort erbij. De buikpijn komt vaak doordat je baarmoeder in omvang toeneemt. De baarmoeder moet bovendien ontspannen om je groeiende kind de ruimte te geven. De hormonen die voor deze ontspanning zorgen, verslappen ook je darmwand. Gevolg: tragere stoelgang, veel boeren en winderigheid. Doordat je baarmoeder groter wordt en tegen je blaas drukt, voel je ook vaker de drang om te plassen. Ben je 7 weken zwanger en zie je al iets van een buik? Dan komt dat nog door opgeblazen darmen.

Tip: Slik jij al vitamine D? Hier kun je online vitamine D bestellen die geschikt is voor zwangere vrouwen.

Lees hier meer over buikpijn tijdens je zwangerschap.

Do’s en don’ts bij lucht in je buik

  1. Eet geen zware maaltijden, maar vaker op de dag kleine porties.
  2. Drink geen koolzuurhoudende dranken en vermijd eten dat gasvorming veroorzaakt (kool, ui, etc.)
  3. Kauw geen kauwgom (vaak slik je daarbij lucht in).

7 weken zwanger: zwangerschapshormonen

Je hormoonhuishouding verandert flink tijdens de zwangerschap. Zwangerschapshormonen zorgen dat je lichaam zich aanpast aan de zwangerschap, dat je baby goed kan groeien én dat de bevalling inzet. Maar waarschijnlijk heb je als je 7 weken zwanger bent ook al gemerkt dat die hormonen voor allerlei symptomen en kwaaltjes kunnen zorgen. Van opgezwollen enkels, tot pijnlijke en gevoelige borsten, vreetbuien en moodswings.

Lees ook: Welke hormonen maakt je lichaam aan en wat doen ze met je?

7 weken zwanger: eerste bezoek aan de verloskundige

Tussen de achtste en tiende week plannen de meeste verloskundigen het eerste bezoek. Vooral de eerste keer heeft de verloskundige veel tijd voor je, omdat je een heleboel vragen moet beantwoorden. Ze zal onder meer vragen stellen over eventuele eerdere zwangerschappen, erfelijke ziektes in jouw familie of in de familie van je partner, of één van jullie medicijnen slikt en welke ziektes jullie hebben gehad. Omdat er dus ook vragen gesteld worden over de gezondheid van je partner, is het handig om in ieder geval de eerste keer samen te gaan.

Tijdens zo’n eerste bezoek onderzoekt de verloskundige je ook lichamelijk: ze meet je bloeddruk, voelt aan je buik en en geeft opdracht om je bloed te laten onderzoeken. Daarnaast bespreekt ze prenatale screening met je: dat is de combinatietest, een bloedonderzoek tussen de 9 en 14 weken zwangerschap en een nekplooimeting tussen de elfde en veertiende week. Met de uitslag wordt de kans berekend op een kind met het syndroom van Down.

Lees hier meer over het eerste bezoek bij de verloskundige.

Extra ijzer

Doordat je meer bloed aanmaakt, heeft je lichaam ook extra ijzer nodig. Noten, bladgroente en peulvruchten bevatten veel ijzer en zijn nu dus heel goed om te eten.

tip

7 weken zwanger: termijnecho

Meestal krijg je een termijnecho na het intakegesprek met de verloskundige. Bij sommige verloskundigenpraktijken is echoapparatuur aanwezig, maar niet alle verloskundigen beschikken over deze apparatuur. Het verschilt per praktijk wanneer de termijnecho uitgevoerd wordt.

Over het algemeen vindt de termijnecho plaats tussen de 9 en 12 weken zwangerschap. In deze periode groeit elk vruchtje ongeveer gelijk, zodat je met grote nauwkeurigheid de zwangerschapsduur kunt vaststellen. Naar aanleiding van de echo wordt je uitgerekende datum opnieuw vastgesteld. Op de echo is ook te zien of je zwanger bent van één baby of een meerling en of het hartje van de baby klopt. Als je 7 weken zwanger bent krijg je meestal alleen een echo als daar een medische reden voor is.

Uitgerekende datum berekenen

7 weken zwanger: vragen over voeding

Biefstuk, filet americain, boerenkaas: drie dingen die je beter niet kunt eten tijdens je zwangerschap. Wat mag je dan wel en wat niet? Hoe zit het met koffie, mag je dat nog drinken tijdens de zwangerschap? Lees alles over gezonde voeding tijdens de zwangerschap.

Ook interessant als je 7 weken zwanger bent:

Bronnen: De Verloskundige, Voedingscentrum, CJG, Opvoeden.nl, RIVM

Commercieel – Prenatal – Offer – Zwangerschapsjurk

Zwangerschapsjurk

Fijne crinkle kwaliteit met dierenprint.
Shop nu