Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
baby animatie in buik met 7 weken zwanger

7 weken zwanger

Je bent nu tussen de 7 weken zwanger en 8 weken zwanger. Lees alles over jouw lichaam, de ontwikkeling van je kind en praktische zaken die op dit moment belangrijk voor je kunnen zijn als je 7 weken zwanger bent.

In samenwerking met expert

Karlijn Janssen

Verloskundige

Week 7 begint bij zwangerschapsdag 49 en loopt tot dag 56. Het is je achtste zwangerschapsweek.

Advertentie

7 weken zwanger: je baby

In een razendsnel tempo gaat de ontwikkeling van je baby verder. Eerst was de baby eigenlijk nog een piepklein slap wezentje, maar als je 7 weken zwanger bent ontstaat het begin van het skelet. Dit bestaat nog niet uit bot, maar uit kraakbeen. Over een paar weken ontstaan de sterkere botcellen. De hersenen beginnen met 7 weken zwanger al te functioneren en het hart klopt ongeveer zestig keer per minuut. De maag produceert maagsappen en de lever maakt al bloedcellen aan.

7 weken zwanger lengte en gewicht baby

De armen en benen zijn er al en de vingers beginnen zich nu ook te vormen, maar zitten nog als zwemvliezen aan elkaar. Het hoofdje is gevormd, maar in verhouding nog erg groot. Dat blijft de komende weken zo. Aan de zijkant van het hoofdje zitten de ogen, nog bedekt met huid.

Je baby ontwikkelt zich nu zo snel en er gebeuren zo veel belangrijke dingen, dat hij heel kwetsbaar is. Daarom is het juist in deze periode belangrijk dat er geen schadelijke stoffen als alcohol en nicotine bij je kind terechtkomen.

Advertentie

Animatie 7 weken zwanger: zo ziet je embryo er nu uit

7 weken zwanger: jij

Misschien kun je niet wachten om iedereen het grote nieuws te vertellen, misschien hou je het liever nog even voor je. Dat is je eigen keuze. Als je het vroeg vertelt, kunnen je familie, vrienden en collega’s met je meeleven, en dat is wel zo fijn – als je 7 weken zwanger bent kun je bijvoorbeeld behoorlijk misselijk zijn. Je kunt dan ook op wat meer begrip rekenen als je een feestje afzegt of als je je ziek meldt op je werk. Wel bestaat er met 7 weken zwangerschap nog altijd een wat grotere kans op een miskraam. Je kunt er dus over nadenken of je dat ook aan iedereen zou willen vertellen, mócht het je overkomen. Steun van dierbaren is in dat geval vast heel fijn. Of misschien wil je geen bemoeienis. Je kunt ook selectief zijn in wie je wanneer op de hoogte brengt van het babynieuws. Doe vooral wat goed voelt, er is geen goed of fout!

Wil je heel voorzichtig aan doen, uit angst voor een miskraam? Ter geruststelling: hoe klein en kwetsbaar de baby ook is, hij zit stevig vast en wordt goed beschermd door je baarmoeder. Vrijen of sporten kan echt geen kwaad. Een miskraam is meestal het gevolg van een aanlegfout. Het komt bij één op de acht tot tien zwangerschappen voor en het is helaas niet te voorkomen, zelfs niet als je wekenlang in bed zou blijven liggen. Vaak is het vruchtje al overleden voordat het bloeden begint. Soms is er helemaal geen vruchtje, alleen een vruchtzakje (windei)

7 weken zwanger: rommelende buik

Steken in je maag, rommelende darmen, en je kunt ook buikpijn hebben als je 7 weken zwanger bent. Het is druk daarbinnen, maar het hoort erbij. De buikpijn komt vaak doordat je baarmoeder in omvang toeneemt. De baarmoeder moet bovendien ontspannen om je groeiende kind de ruimte te geven. De hormonen die voor deze ontspanning zorgen, verslappen ook je darmwand. Gevolg: een tragere stoelgang, veel boeren en winderigheid. Doordat je baarmoeder groter wordt en tegen je blaas drukt, voel je ook vaker de drang om te plassen. Ben je 7 weken zwanger en zie je al iets van een buik? Dan komt dat nog door opgeblazen darmen.

Tip: Slik jij al vitamine D? Hier kun je online vitamine D bestellen die geschikt is voor zwangere vrouwen.

Lees hier meer over buikpijn tijdens je zwangerschap.

Do’s en don’ts bij lucht in je buik

  • Eet geen zware maaltijden, maar vaker op de dag kleine porties.
  • Drink geen koolzuurhoudende dranken en vermijd eten dat gasvorming veroorzaakt (kool, ui, etc.)
  • Kauw geen kauwgom (vaak slik je daarbij lucht in).

7 weken zwanger: zwangerschapshormonen

Je hormoonhuishouding verandert flink tijdens de zwangerschap. Zwangerschapshormonen zorgen dat je lichaam zich aanpast aan de zwangerschap, dat je baby goed kan groeien én dat na ongeveer 40 weken de bevalling inzet. Maar waarschijnlijk heb je als je 7 weken zwanger bent ook al gemerkt dat die hormonen voor allerlei symptomen en kwaaltjes kunnen zorgen. Van opgezwollen enkels tot pijnlijke en gevoelige borsten, vreetbuien en moodswings.

Lees ook: Welke hormonen maakt je lichaam aan en wat doen ze met je?

7 weken zwanger: eerste bezoek aan de verloskundige

Tussen de achtste en tiende week plannen de meeste verloskundigen het eerste bezoek. Vooral de eerste keer heeft de verloskundige veel tijd voor je, omdat ze veel van je wil weten. Ze stelt je onder meer vragen over eventuele eerdere zwangerschappen, erfelijke ziektes in jouw familie of in de familie van je partner, of één van jullie medicijnen slikt en welke ziektes jullie hebben gehad. Het is dus erg handig (en leuk!) als je partner meegaat naar de verloskundige, zeker deze allereerste keer.

Tijdens zo’n eerste bezoek onderzoekt de verloskundige je ook lichamelijk: ze meet je bloeddruk, voelt aan je buik en neemt wat bloed af of verwijst je door om bloed te laten prikken. Daarnaast bespreekt ze prenatale screening met je. Dat zijn onderzoeken die je kunt laten doen naar de gezondheid van je baby: de NIPT-test, de 13-wekenecho en de 20-wekenecho. 

Lees hier meer over het eerste bezoek bij de verloskundige.

Extra ijzer

Doordat je meer bloed aanmaakt, heeft je lichaam ook extra ijzer nodig. Noten, bladgroenten en peulvruchten bevatten veel ijzer en zijn nu dus heel goed om te eten.

tip

7 weken zwanger: termijnecho

De verloskundige vertelt je bij het intakegesprek ook over de termijnecho. De termijnecho vindt plaats rond 11 weken zwangerschap. Bij sommige verloskundigenpraktijken is echoapparatuur aanwezig, maar niet alle verloskundigen beschikken over deze apparatuur. In dat geval word je verwezen naar een echopraktijk.

Over het algemeen vindt de termijnecho plaats tussen de 10 en 12 weken zwangerschap. In deze periode groeien ongeboren baby’s nog ongeveer gelijk, zodat je met grote nauwkeurigheid de zwangerschapsduur kunt vaststellen. Naar aanleiding van de echo wordt je uitgerekende datum opnieuw vastgesteld. Op de echo is ook te zien of je zwanger bent van één baby of een meerling en of het hartje van de baby klopt. Als je 7 weken zwanger bent, krijg je meestal alleen een echo als daar een medische reden voor is. Dit heet een vroege echo en redenen daarvoor kunnen zijn: vaginaal bloedverlies of een miskraam bij een eerdere zwangerschap.

Uitgerekende datum berekenen

7 weken zwanger: vragen over voeding

Biefstuk, filet americain, boerenkaas: drie dingen die je beter niet kunt eten tijdens je zwangerschap. Wat mag je dan wel en wat niet? Hoe zit het met koffie, mag je dat nog drinken tijdens de zwangerschap? Lees alles over gezonde voeding tijdens de zwangerschap.

Ook interessant als je 7 weken zwanger bent:

Bronnen: De Verloskundige, Voedingscentrum, CJG, Opvoeden.nl, RIVM

Karlijn Janssen

Verloskundige

Karlijn Janssen is sinds 2010 verloskundige, echoscopiste en heeft enkele jaren haar eigen verloskundigenpraktijk gehad. Op dit moment heeft Karlijn een eigen praktijk in Amsterdam: het Geboortecentrum. Karlijn geeft advies en voorlichting aan zwangere vrouwen en hun eventuele partner. Ze specialiseert zich momenteel ook tot echoscopiste. Ze heeft drie zonen.

Voor meer informatie:

Social media van Karlijn Janssen:

Commercieel – Prenatal – Offer – Zwangerschapjeans

Zwangerschapjeans

Met een tricot buikband die makkelijk meerekt
Shop nu