Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
Jeukende tepels

Jeukende tepels tijdens de zwangerschap

Het is een zwangerschapskwaaltje waar je andere zwangere vrouwen niet vaak over hoort praten: jeukende tepels. Toch komt het bij veel vrouwen voor. Het kan zelfs één van de eerste symptomen zijn waaraan je merkt dat je zwanger bent. Lees hier hoe dat zit. 

Advertentie

Jeukende tepels

Tijdens je zwangerschap verandert er veel aan je lichaam. Je buik en borsten groeien, de bloedsomloop verandert en je hormonen vliegen alle kanten op. Dat kan allerlei oncomfortabele gevolgen hebben; de bekende zwangerschapskwaaltjes. Jeukende tepels is daar één van. 

Tip! Deze tepelzalf kun je tijdens de zwangerschap én daarna tijdens de borstvoeding gebruiken

De jeuk aan je tepels begint vaak plotseling en kan behoorlijk hevig zijn. Ook op momenten dat het heel slecht uit komt: terwijl je een presentatie geeft op je werk, in de rij staat bij de kassa van de supermarkt of door de stad fietst. Niet echt de beste momenten om aan je tepels te krabben. Hoe vervelend ook, bedenk dat je niet de enige zwangere vrouw bent die hier last van heeft. Sterker nog: het is een veel voorkomend zwangerschapskwaaltje. Ook fijn om te weten: na de zwangerschap gaat het vanzelf weer over. Dit zijn de 10 meest voorkomende zwangerschapskwaaltjes.

Oorzaak 

De oorzaak ligt, zoals bij zoveel zwangerschapsklachten, bij je veranderende hormoonspiegel. Onder invloed van de zwangerschapshormonen hCG, oestrogeen en progesteron, een verhoogde bloedtoevoer en het groeien van melkklieren, veranderen je borsten. Ook de tepels veranderen: ze rekken uit en groeien mee met je borsten, ter voorbereiding op het geven van borstvoeding. Daardoor kunnen je borsten en tepels soms pijnlijk aanvoelen. En je tepels kunnen dus ook gaan jeuken. 

Advertentie

Tips van dermatoloog: je huid verzorgen als je zwanger bent. 

Andere veranderingen aan je tepels

Tijdens de zwangerschap kunnen je tepels ook gevoeliger zijn, tintelen of van vorm of kleur veranderen. Bij veel vrouwen worden de tepel en tepelhof donkerder en soms zelfs bruin van kleur. Soms ontstaan er ook meer bultjes rondom de tepel. Blijf van deze bultjes af, probeer ze vooral niet uit te knijpen. Het zijn namelijk speciale kliertjes die vocht afscheiden met als doel de huid van je tepels gezond te houden. 

Door de betere doorbloeding van je huid tijdens de zwangerschap, zijn je tepels sowieso gevoeliger dan normaal. Dat kan heel leuk zijn tijdens een vrijpartij, maar bij sommige vrouwen zijn de tepels zelfs zó gevoelig dat aanrakingen onprettig voelen. 

Seks tijdens zwangerschap: wat veranderd er?

Advertentie

Wanneer jeukende tepels?

Vaak komen jeukende tepels al vroeg in de zwangerschap voor, in het eerste trimester. Veranderingen aan je borsten, zoals een gespannen of zwaar gevoel, of jeukende tepels, zijn bij veel vrouwen één van de eerste zwangerschapssymptomen. Sommige vrouwen hebben zelfs al last van jeukende tepels voordat ze überhaupt weten dat ze zwanger zijn. 

Maar ook tegen het einde van de zwangerschap kun je jeuk aan de tepels krijgen. De borsten zijn op dat moment vaak flink gegroeid, waardoor je huid uitrekt. Door de spanning die op de huid komt te staan, kan jeuk ontstaan. Ook op andere plekken op je lichaam kun je last krijgen van jeuk: dit wordt ook wel zwangerschapsjeuk genoemd. Tips: dit kun je tegen zwangerschapsjeuk doen. 

Koud?

Je tepels kunnen nu extra gevoelig reageren op kou. Hou ze daarom zo warm mogelijk.

Jeuk verlichten 

Jeuk aan je tepels is niet te voorkomen, maar er zijn gelukkig wel verschillende manieren om de jeuk te verlichten: 

  1. Smeer je tepels in. Kies voor een neutrale, vette olie, crème of lotion en smeer je tepels dagelijks in, bijvoorbeeld na het douchen en voor het slapen. Goede ingrediënten zijn bijvoorbeeld vitamine E, lanoline, cacaoboter en aloë vera. Gebruik geen middeltjes met alcohol of parfum erin. Er bestaan speciale tepelcrèmes, maar vaseline werkt vaak ook prima. Door je tepels in te smeren voorkom je een droge huid, waardoor de jeuk vermindert. 
  2. Koop een goede zwangerschapsbeha. Deze beha’s bieden extra ondersteuning aan je veranderende borsten, waardoor je het onnodig uitrekken van de huid van je borsten voorkomt. Daarnaast zijn ze gemaakt van zacht en soepel materiaal, waardoor je minder snel jeuk of irritatie aan je tepels zult hebben. Zo kies je de juiste zwangerschapsbh voor jou.
  3. Was je beha’s met een neutraal wasmiddel. Tijdens je zwangerschap kan je huid gevoeliger zijn dan normaal en heftiger reageren op geparfumeerde wasmiddelen en wasverzachter. Daarom kan het bij jeukende tepels geen kwaad om je beha’s met milde, neutrale wasmiddelen te wassen. 
  4. Kies voor verzorgingsproducten zonder alcohol. Wat voor je wasmiddel geldt, geldt ook voor je verzorgingsproducten. Kies voor een douchegel en bodylotion zonder parfum of alcohol. Was je tepels sowieso liever niet met zeep of douchegel: wassen met stromend water onder de douche is voldoende. 

Jeukende tepels na de zwangerschap

Het kan ook zijn dat je (weer) last krijgt van jeuk na de bevalling. In de meeste gevallen is het een tijdelijk en onschuldig kwaaltje, maar desalniettemin vervelend. Dit kunnen mogelijk oorzaken zijn:

Oorzaak 1: eczeem

Moeders die borstvoeding geven hebben een hoger risico op eczeem op en rondom de tepels. Dat komt door de restjes moedermelk die rondom dat gebied achterblijven. Ook het dragen van een te strakke bh kan de boosdoener zijn. De jeuk gaat vaak samen met tepelkloven. Oplossing: draag een bh of hemdje van katoen, zo kunnen je tepels beter ademen.

Tips bij het kopen van een goede voedingsbh.

Tips: zo voorkom je lekkende borsten.

Oorzaak 2: schimmelinfectie

Dit wordt ook wel spruw genoemd. Het is een schimmelinfectie van de tepels en het tepelhof. Naast jeuk kun je ook last hebben van een branderig gevoel van je tepels. Het kan zelfs de melktoevoer negatief beïnvloeden. Als je borstvoeding geeft is het belangrijk om jezelf en je baby te laten behandelen. Lees hier meer over spruw en hoe je het voorkomt en behandeld.

Oorzaak 3: borstvoeding

Je tepel en tepelhof kunnen heel gevoelig worden als je borstvoeding geeft. Je borsten kunnen er ook rood en geïrriteerd uitzien. Het beste is om je borsten en tepels elke dag goed in te smeren met een kalmerende, ongeparfumeerde vette crème. Doe ook af en toe je bh uit, dan kunnen je tepels even op adem komen. Dit zijn de meest voorkomende borstvoedingskwaaltjes.

Oorzaak 4: borstontsteking 

Dit wordt ook wel mastitis genoemd. Het is een ontsteking van de melkklier, meestal veroorzaakt door bacteriën die door een wondje in de huid zijn binnengedrongen. Lees hier hoe je een borstontsteking het beste kunt behandelen en – nog belangrijker – tips om mastitis te voorkomen. 

Bronnen: ThuisartsLa Leche League

Meer lezen: worden je borsten slapper na de bevalling?

Meer over borsten:

Ouders van Nu Voordeelpas

Wil jij besparen op baby- en kinderspullen, kleding, speelgoed en meer?

Dat kan met de Ouders van Nu Voordeelpas!
Shop met korting