Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

Winderigheid tijdens de zwangerschap

Oeps! Sinds je zwanger bent, laat je regelmatig een windje vliegen. Je buik voelt meer opgeblazen en je kunt het maar moeilijk onder controle houden. Hoe komt dat? En wat kun je ertegen doen? Alles over winderigheid tijdens de zwangerschap.

Advertentie

Winderig tijdens zwangerschap

Je hebt je zwangere vriendinnen vast weleens horen klagen over misselijkheid, bekkenpijn of brandend maagzuur. Maar over winderigheid hoor je zelden iemand. Ben jij dan de enige die hier last van heeft sinds je zwanger bent? Nee, heel veel zwangere vrouwen hebben last van winderigheid. Het onderwerp lijkt alleen taboe, net als andere kwaaltjes die een tikkeltje gênant zijn, zoals aambeien en diarree.

Wat is winderigheid?

Winden laten is heel normaal. Ieder mens doet het en dat is ook gezond. Bij iedereen zit er een bepaalde hoeveelheid gas in het maag-darmkanaal. Door scheetjes te laten, verdwijnt dit gas uit de darmen. Dat is goed voor je, want als het gas zich zou ophopen, krijg je buikpijn.

Een mens laat normaal gesproken ongeveer tien tot twintig winden per dag. Wanneer je veel meer winden laat, of als je geen controle meer hebt over het moment waarop je een wind laat, dan wordt er gesproken van winderigheid (flatulentie). Het is een veelvoorkomend kwaaltje tijdens de zwangerschap.

Lees ookDit zijn de 10 meest voorkomende zwangerschapskwaaltjes.

Advertentie

Tip: Shop hier jouw extra vitamines voor tijdens je zwangerschap.

Oorzaak

Winderigheid kan allerlei oorzaken hebben, zoals te veel lucht binnenkrijgen, het eten van voedingsmiddelen die gasvorming veroorzaken, bepaald medicijngebruik en bepaalde aandoeningen, zoals obstipatie of een voedselintolerantie. Maar tijdens je zwangerschap spelen nog meer factoren een rol:

 • Het hormoon progesteron, waarvan je lichaam tijdens je zwangerschap meer aanmaakt, zorgt ervoor dat spieren in je lichaam verslappen. Ook je sluitspier en je bekkenbodemspier, waardoor je makkelijker een windje laat glippen.
 • Progesteron zorgt er ook voor dat je spijsvertering vertraagd. Hierdoor kun je allerlei klachten krijgen, zoals een opgeblazen gevoel, minder eetlust, verstopping en dus ook winderigheid. Sommige zwangere vrouwen laten ook meer boeren dan normaal.
 • Door je groeiende baarmoeder ontstaat er meer druk op je endeldarm, waardoor je meer windjes moet laten. Net zoals dat je meer moet plassen door de druk op je blaas.

Lees ook: Geen eetlust tijdens zwangerschap

Geen controle

Dat je last hebt van winderigheid is al lastig. Maar als je hier daarnaast ook geen controle meer over hebt, kan dat heel vervelend zijn. Niemand laat voor z’n lol en plein public een wind. Tijdens je zwangerschap kan dat best weleens gebeuren. Bijvoorbeeld als je opstaat van je stoel, een plotselinge beweging maakt of haastig loopt. Hoe gênant dit ook kan zijn, maak je er niet te druk om en bekijk het van de zonnige kant:

 • De meeste winden laat je gelukkig niet in het openbaar, maar ’s nachts als je slaapt, omdat je lichaam dan ontspant. Zonder dat iemand het merkt dus. Hooguit je partner, maar die draait zich dan maar even om.
 • Lang niet alle winden zijn hoorbaar. En gelukkig stinken ze ook niet allemaal. Dat ligt vooral aan wat je hebt gegeten. Dus misschien merk jij wel dat je er eentje laat vliegen, maar heeft niemand om je heen dit in de gaten.
 • Heeft iemand het toch in de gaten? Wijs naar je zwangere buik en maak er een grapje over. ‘Foei, baby!’

Lees ook: 18 gênante momenten die bijna iedere zwangere vrouw herkent

Advertentie

Winderigheid voorkomen?

Helaas, winderigheid tijdens de zwangerschap is niet te voorkomen. Je hebt het of je hebt het niet. Als je er last van hebt, kun je proberen om de winderigheid te beperken met deze tips:

 1. Eet rustig en kauw goed, zodat je weinig lucht binnenkrijgt.
 2. Drink voldoende, maar liever geen frisdrank met prik of light-dranken. Die kunnen extra gasvorming veroorzaken.
 3. Drink ook liever niet tijdens het eten, maar tussen je maaltijden door.
 4. Eet vezelrijk, dat houdt je spijsvertering op gang.
 5. Neem geen kauwgom. Door kauwgom te kauwen, krijg je veel lucht binnen.

En onthoud: je winderigheid gaat – als het goed is – vanzelf over na de bevalling. Dat kan wel even duren, totdat je darmen weer enigszins op hun oude plek zitten. Blijf je toch last houden, ga dan langs bij de huisarts. Ga ook naar de huisarts als je naast winderigheid nog andere buikpijnklachten hebt.

Meer lezen: Poepen tijdens de bevalling, waarom dat heel normaal is

Bron: Centrum voor Verloskunde ROOS