Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
zwangerschapsoedeem

Zwangerschapsoedeem

Tijdens je zwangerschap maakt je lichaam extra vocht aan. Door de zwaartekracht zakt dat vocht naar beneden en kun je dikke enkels en voeten krijgen. Dit wordt ook wel zwangerschapsoedeem genoemd. Lees hier meer over de oorzaken, en hoe je dit het beste kunt voorkomen.

Advertentie

Dat je tijdens je zwangerschap vocht vasthoudt in je voeten en enkels is normaal. Vooral in het laatste trimester en/of tijdens warm weer krijgen zwangere vrouwen vaak te maken met zwangerschapsoedeem.

Oorzaken zwangerschapsoedeem

Vocht vasthouden gebeurt onder invloed van zwangerschapshormonen. Tijdens je zwangerschap zetten de vaatwanden uit en circuleert er meer bloed door je lichaam dan normaal. Hierdoor wordt het terugpompen van het bloed uit de benen moeizamer. Ook omdat de baarmoeder zwaarder wordt en de druk op bloedvaten in je lies kan toenemen. Vocht in weefsels wordt door het lymfestelsel naar de bloedbaan gebracht en zo afgevoerd. Maar als het bloed trager stroomt, gaat de afgifte van vocht ook trager. Het overtollige vocht zakt dan naar je enkels en voeten en daardoor krijg je dikke voeten.

Tips tegen oedeemvorming

De volgende tips kunnen helpen om de oedeemvorming  tegen te gaan:

  • Drink veel water, hierdoor kan het vocht makkelijker worden afgevoerd.
  • Neem wisselbaden, dit stimuleert de bloedsomloop.
  • Probeer te blijven bewegen, ook dit stimuleert de bloedsomloop.
  • Leg je voeten wanneer je zit of in bed ligt hoger dan je lichaam.
  • Draag kousen of panty’s die ondersteunen.
  • Laat je voeten regelmatig masseren.

Wanneer gevaarlijk?

Zwangerschapsoedeem is in principe onschuldig, tenzij je ook last hebt van een hoge bloeddruk. Heb je van beide last, dan kan dit wijzen op een toxicose (vergiftiging), ook wel (pr)eclampsie of zwangerschapsvergiftiging genoemd.

Advertentie

Lees ook: Zo herken je de symptomen van zwangerschapsvergiftiging

Maatje meer

Wist je dat je voeten tijdens je zwangerschap ook kunnen groeien? Waarschijnlijk komt dat doordat de gewrichtsbanden verweken, zodat je voeten ‘uitzakken’. Vaak is zo’n grotere schoenmaat blijvend. Een goede reden om jezelf te verwennen met nieuwe schoenen!

Bron: Oedeem en Lymfe Centrum Zwolle

Redactioneel – Offer – Ga voor comfort met Stokke

Prénatal

Ga voor comfort met Stokke

Bekijk alle kinderstoelen