Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

Zweten en opvliegers tijdens je zwangerschap

Opvliegers, die horen toch bij de overgang? Klopt, maar ook zwangere vrouwen kunnen er last van hebben. Daarnaast kun je tijdens je zwangerschap behoorlijk gaan zweten. Vervelend, maar heel normaal. Alles over zweten en opvliegers tijdens de zwangerschap.

Advertentie

Extra transpireren tijdens je zwangerschap: veel vrouwen hebben er last van. Vooral ’s nachts kan het zweet je soms spontaan uitbreken. Ook kun je het tijdens je zwangerschap een stuk warmer hebben dan normaal. Je kunt zelfs opvliegers krijgen!

Waarom zweten we?

Zweten doen we allemaal, de hele dag door en over onze hele huid. Via je zweetklieren wordt er vocht afgescheiden. Dat zweetvocht bestaat vooral uit water en zout, plus nog wat stofjes die ontsmettend werken. Het zweet heeft een belangrijke functie: het koelt de huid af als je het warm krijgt, zodat je lichaamstemperatuur op peil blijft. Zweten is dus een nuttig trucje van ons lichaam.

Zweten tijdens de zwangerschap

Tijdens je zwangerschap kan het zijn dat je meer zweet dan normaal. En ook al is het nuttig en een onschuldig kwaaltje, toch kan het best vervelend zijn. Het overmatig transpireren kan op elk moment in je zwangerschap beginnen. Bij sommigen is het een van de eerste zwangerschapskwaaltjes, anderen krijgen er pas last van in het derde trimester. En zoals voor zoveel kwaaltjes geldt: niet iedereen heeft er last van.

Tip: Hier vind je verschillende deodoranten

Advertentie

Oorzaken zweten en opvliegers

Er zijn verschillende oorzaken voor het extra transpireren tijdens je zwangerschap:

 • Veranderende hormonen: zoals bij veel kwaaltjes spelen je zwangerschapshormonen een rol. Door de schommelingen en plotselinge stijging van het zwangerschapshormoon hCG raakt de ‘thermostaat’ in je hersens – die normaal je temperatuur onder controle houdt – een beetje ontregeld. Daardoor kun je het soms vanuit het niets heel koud krijgen, of juist heel warm. Gevolg is ook dat je meer gaat zweten.
 • Betere doorbloeding: als je zwanger bent, maakt je lichaam meer bloed aan, ongeveer 1,5 liter extra. Ook worden je bloedvaten door het zwangerschapshormoon progesteron slapper en dunner. Je bloedsomloop verandert en wordt sneller, waardoor je hele lichaam beter doorbloed raakt, ook je huid en je zweetklieren. Daardoor krijg je het sneller warm en produceren je zweetklieren in rap tempo vocht.
 • Verhoogde stofwisseling: tijdens je zwangerschap kan je stofwisseling versnellen. Mensen met een verhoogde stofwisseling zweten meer.
 • Lagere bloedsuikerspiegel: sommige zwangere vrouwen hebben snel een te lage bloedsuikerspiegel. Dat kan komen doordat je slapeloze nachten hebt, vermoeid bent en misschien ook te weinig eet. Door een te lage bloedsuikerspiegel kun je duizelig worden en gaan zweten. Daarom is het belangrijk om goed op je voeding te letten, regelmatig iets te eten en op tijd je rust te pakken.

 

Stinkt je zweet ook meer?

Misschien heb je het idee dat je zweet nu ineens ook meer stinkt dan normaal. Gelukkig is dat niet het geval. Zweet is in principe namelijk geurloos. Het gaat pas stinken als het vocht in aanraking komt met bacteriën. Die bacteriën zitten op je huid en in je kleding. Als die bacteriën in contact komen met vocht en warmte, gaan ze groeien en een vieze geur produceren. Zo ontstaat de bekende zweetlucht. Doordat je tijdens je zwangerschap meer en soms overmatig zweet, ruik je jezelf misschien vaker dan normaal en vergeet niet dat je reukvermogen op scherp staat: je ruikt alles een stuk heviger dan normaal.

Nachtzweten

Sommige zwangere vrouwen zweten vooral ’s nachts. Ze worden badend in het zweet wakker of merken de volgende ochtend dat hun pyjama drijfnat is. De nachtelijke zweetaanvallen zijn niet bevorderlijk voor je nachtrust, die toch al flink verstoord kan zijn door je zwangerschap. Probeer je slaapkamer daarom koel te houden. Slaap in luchtige katoenen nachtkleding en zorg ervoor dat je beddengoed niet te warm is.

Opvliegers tijdens zwangerschap

Ook opvliegers ontstaan door veranderende hormonen. Als je een opvlieger krijgt, krijg je het plotseling ontzettend warm en breekt het zweet je uit. Je gezicht voelt aan alsof je bloost en je kunt er hartkloppingen bij hebben. Dit kan een paar minuten duren, of binnen dertig seconden weer voorbij zijn. Daarna kun je het juist erg koud krijgen.

Opvliegers ontstaan doordat er ineens meer bloed naar de bloedvaten in je huid stroomt. Daardoor krijg je het warmer en ga je zweten, waardoor je huid vervolgens weer afkoelt. Opvliegers komen vooral voor in de eerste weken, als je hormonen op z’n kop staan door de prille zwangerschap. In het tweede trimester komen ze minder vaak voor omdat je hormoonhuishouding dan weer wat stabieler is, maar in het derde trimester kunnen ze weer terugkomen.

Zweten als vroeg zwangerschapsverschijnsel

Omdat de opvliegers en het overmatig zweten vaak al vroeg in het eerste trimester plaatsvinden, al rond de vierde tot zesde week, zien sommige vrouwen het als een vroeg zwangerschapssymptoom. Sommigen herkennen zelfs een zwangerschap op het moment dat het zweet ze plotseling uitbreekt. Het kan inderdaad een teken zijn dat je lichaam het zwangerschapshormoon hCG aan het produceren is, wat gebeurt als er een eicel bevrucht is. Dit is ook het hormoon waarop getest wordt als je een zwangerschapstest doet.

Tips bij zwangerschapszweet

Zweten en opvliegers tijdens je zwangerschap zijn niet te voorkomen. Je kunt wel wat dingen doen om de gevolgen (lees: vervelende geurtjes en natte plekken) zoveel mogelijk te beperken:

  • Draag luchtige kleding die niet te strak zit, het liefst van ademende stoffen zoals katoen.
  • Doe elke dag een schoon shirt aan.
  • Zorg voor een goede hygiëne door dagelijks te douchen, maar was je niet te vaak met zeep.
  • Eet niet te pittig, daar kun je extra van gaan zweten.
  • Zorg dat je altijd een flesje water bij de hand hebt, zodat je wat kunt drinken als je het warm krijgt. Daar koel je ook van af.
  • Drink sowieso de hele dag voldoende water.
  • Schaf eventueel een speciale anti-transpirant deodorant aan.

Naar de huisarts?

Zweten tijdens je zwangerschap is een onschuldige kwaal. Je kunt het probleem tijdens een van je afspraken bespreken met je verloskundige, maar hoeft er niet voor naar de huisarts. In principe ben je na de bevalling van je zweetaanvallen af. Soms duurt het wat langer, dat heeft te maken met je hormoonhuishouding die even tijd nodig heeft om weer in balans te komen.

Bronnen: Gezondheidsnet, De Verloskundige