Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
zwangere vrouw in natuur bij water met opvliegers

Zweten en opvliegers tijdens je zwangerschap

Opvliegers, die horen toch bij de overgang? Klopt, maar ook zwangere vrouwen kunnen er last van hebben. Net als van overmatig zweten. Heel leuk is het niet, wél heel normaal. Maar waarom eigenlijk? Alles over zweten en opvliegers tijdens de zwangerschap.

Advertentie

Extra transpireren tijdens je zwangerschap: veel vrouwen hebben er last van. Vooral ’s nachts kan het zweet je spontaan uitbreken. Ook is je lichaamstemperatuur tijdens de zwangerschap ongeveer een halve graad hoger. Je hebt het al snel te warm, soms met opvliegers en al.

Waarom zweten we?

Zweten doen we allemaal, de hele dag door en over onze hele huid. Via je zweetklieren wordt er vocht afgescheiden. Dat zweetvocht bestaat vooral uit water en zout, plus nog wat stofjes die ontsmettend werken. Het zweet heeft een belangrijke functie: het koelt de huid af als je het warm krijgt, zodat je lichaamstemperatuur op peil blijft. Zweten is dus een nuttig trucje van ons lichaam.

Zweten tijdens de zwangerschap

Tijdens je zwangerschap kan het zijn dat je meer zweet dan normaal. En ook al is het nuttig en onschuldig, het kan best vervelend zijn. Het overmatig transpireren kan op elk moment in je zwangerschap beginnen. Bij sommigen is het een van de eerste zwangerschapskwaaltjes, anderen krijgen er pas last van in het derde trimester. En zoals voor zoveel kwaaltjes geldt: niet iedereen krijgt ermee te maken.

Tip: Hier vind je allerlei aanbiedingen voor deodorant

Advertentie

Oorzaken zweten en opvliegers zwangerschap

Er zijn verschillende oorzaken voor het extra transpireren tijdens je zwangerschap:

 • Veranderende hormonen: zoals bij veel kwaaltjes spelen je zwangerschapshormonen een rol. Door de schommelingen en plotselinge stijging van het zwangerschapshormoon hCG raakt de ‘thermostaat’ in je hersenen – die normaal je temperatuur onder controle houdt – een beetje ontregeld. Daardoor kun je het soms vanuit het niets heel koud krijgen, of juist heel warm. Gevolg is ook dat je meer gaat zweten.
 • Betere doorbloeding: tijdens de zwangerschap maakt je lichaam bijna 50% meer bloed aan. Ook worden je bloedvaten door het zwangerschapshormoon progesteron slapper en dunner. Je bloedsomloop verandert en wordt sneller, waardoor je hele lichaam beter doorbloed raakt, ook je huid en je zweetklieren. Daardoor krijg je het sneller warm en produceren je zweetklieren in rap tempo vocht.
 • Verhoogde stofwisseling: tijdens je zwangerschap kan je stofwisseling versnellen. Mensen met een verhoogde stofwisseling zweten meer.
 • Lagere bloedsuikerspiegel: sommige zwangere vrouwen hebben snel een te lage bloedsuikerspiegel. Dat kan komen doordat je slapeloze nachten hebt, vermoeid bent en misschien ook te weinig eet. Door een te lage bloedsuikerspiegel kun je duizelig worden en gaan zweten. Daarom is het belangrijk om goed op je voeding te letten, regelmatig iets te eten en op tijd je rust te pakken.

 

Stinkt je zweet meer als je zwanger bent?

Misschien heb je het idee dat je zweet nu ineens ook meer stinkt dan voorheen. Gelukkig is dat niet zo. Zweet is in principe namelijk geurloos. Het gaat pas stinken als het in aanraking komt met bacteriën die op je huid en je kleding zitten. Door vocht en warmte gaan die bacteriën groeien en een vieze geur produceren: de welbekende zweetlucht. Doordat je tijdens je zwangerschap meer en soms overmatig zweet, ruik je jezelf misschien vaker dan normaal. Vergeet ook niet dat je reukvermogen op scherp staat: je ruikt alles veel beter dan wanneer je niet zwanger bent.

Nachtzweten tijdens de zwangerschap

Sommige zwangere vrouwen zweten vooral ’s nachts. Ze worden badend in het zweet wakker of merken de volgende ochtend dat hun pyjama drijfnat is. Door de zwangerschap slaap je misschien toch al minder goed, en dan zijn nachtelijke zweetaanvallen niet bepaald bevorderlijk. Probeer je slaapkamer daarom koel te houden. Slaap in luchtige, katoenen nachtkleding en zorg ervoor dat je beddengoed niet te warm is. Slaap eventueel op een handdoek, die je ’s nachts makkelijk uit bed kunt gooien om op je droge laken verder te slapen. En zet een glaasje water klaar.

Opvliegers tijdens de zwangerschap

Ook opvliegers ontstaan door veranderende hormonen. Als je een opvlieger krijgt, krijg je het plotseling ontzettend warm en breekt het zweet je uit. Het kan voelen alsof je koorts hebt, je wangen gloeien en je wordt rood. Ook kun je er hartkloppingen bij hebben en duizelig worden. Dit kan een paar minuten duren, of binnen dertig seconden weer voorbij zijn. Daarna kun je het juist erg koud krijgen.

Opvliegers ontstaan doordat er ineens meer bloed naar de bloedvaten in je huid stroomt. Daardoor krijg je het warmer en ga je zweten, waardoor je huid vervolgens weer afkoelt. Opvliegers komen vooral voor in de eerste weken, als je hormonen op z’n kop staan door de prille zwangerschap. In het tweede trimester komen opvliegers minder vaak voor, omdat je hormoonhuishouding dan weer wat stabieler is. In het derde trimester kunnen de opvliegers wel weer terugkomen.

Zweten als vroeg zwangerschapsverschijnsel

Omdat je al vroeg in het eerste trimester, rond de vierde tot zesde week, opvliegers kunt hebben en veel kunt zweten, is dit voor sommige vrouwen een van de eerste zwangerschapssymptomen. Als het zweet je plotseling uitbreekt, kan dit inderdaad een teken zijn dat je lichaam het zwangerschapshormoon hCG aan het produceren is, wat gebeurt als er een eicel bevrucht is. Dit is ook het hormoon waarop getest wordt als je een zwangerschapstest doet.

Tips bij zwangerschapszweet

Zweten en opvliegers tijdens je zwangerschap: het is niet helemaal te voorkomen. Je kunt vooral dingen doen om vervelende geurtjes en natte plekken zoveel mogelijk te beperken:

  • Draag luchtige kleding van ademende, natuurlijke stoffen, zoals katoen en linnen. Probeer synthetische stoffen te vermijden: die absorberen vocht minder goed.
  • Als je laagjes draagt, kun je makkelijk iets uittrekken als je het te warm krijgt.
  • Neem eventueel een extra shirt mee in je tas, zodat je iets schoons kunt aantrekken.
  • Zorg voor een goede hygiëne door dagelijks te douchen, maar was je niet te vaak met zeep.
  • Eet niet te pittig en vermijd koffie.
  • Zorg dat je altijd een flesje water bij de hand hebt, zodat je wat kunt drinken als je het warm krijgt. Daar koel je ook van af.
  • Drink sowieso de hele dag voldoende water: 1,5 tot 2 liter per dag.
  • Blijf bij warm weer zoveel mogelijk in de schaduw.
  • Koop eventueel een speciale anti-transpirant deodorant als je veel last hebt van het zweten.

Overmatig zweten: naar de huisarts?

Overmatig zweten tijdens je zwangerschap is een onschuldige kwaal. Als het je erg dwarszit kun je het tijdens een controle bij de verloskundige bespreken, maar je hoeft er niet voor naar de huisarts. Na de bevalling gaan de zweetaanvallen vanzelf over. Door te zweten raakt je lichaam overtollig vocht kwijt dat je tijdens de zwangerschap vasthield, dus je kunt er nog even last van houden. Ook moet je hormoonhuishouding weer in balans komen. Bij de één duurt dat wat langer dan bij de ander, met name als je borstvoeding geeft. Mooi excuus om jezelf te verwennen met een lekkere luxe deo.

Bronnen: Gezondheidsnet, De Verloskundige

Ouders van Nu Voordeelpas

Wil jij besparen op baby- en kinderspullen, kleding, speelgoed en meer?

Dat kan met de Ouders van Nu Voordeelpas!
Shop met korting