Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
zwangerschapskwaaltjes
door

9 onverwachte kwaaltjes tijdens je zwangerschap

Als je zwanger bent word je dik, je kunt last krijgen van maagzuur en je kan vocht vasthouden. Dit zijn algemene kwaaltjes die je vast wel kent. Maar ken je deze zwangerschapskwaaltjes al?

Advertentie
  1. Ontstoken en bloedend tandvlees

    Heb je last van bloedend tandvlees en lig je vaak in de tandartsstoel tijdens je zwangerschap? Dat is geen toeval; dat is een gevolg van die groeiende baby in je buik. Het hormoon progesteron, wat flink verhoogd is tijdens je zwangerschap, maakt dat je tandvlees heftiger reageert op tandplaque. Hierdoor kan er een ontsteking ontstaan: je tandvlees wordt sneller rood en gezwollen en kan bloeden tijdens het poetsen. Dit noemt men ook wel zwangerschapsgingivitis. Het is dus geen overbodige luxe om wat extra bezoekjes aan de mondhygiëniste te brengen tijdens deze maanden.

    Lees ook: 5x grootmoeders tips tegen (baby)kwaaltjes

  2. 24/7 verkouden

    Door de toename van oestrogeen in je lichaam zetten de slijmvliezen in je neus meer op dan normaal en produceer je – jawel – meer snot. Dit betekent dat je misschien wel negen maanden lang met een snotneus rondloopt, ook in de zomer, of dat je neus constant dicht zit. Dit kan heel irritant zijn in de nacht, zeker als je het niet prettig vindt om door je mond adem te halen. Alsof slapen al niet lastig genoeg is tijdens je zwangerschap…

  3. Fibromen

    Fi-watte? Fibromen zijn eigenlijk een soort stukjes ‘wild vlees’ of wratjes die spontaan op je lichaam kunnen ontstaan. Het zijn goedaardige, kleine gezwellen op de huid. Ze zijn niet gevaarlijk, maar ja… ze zijn gewoon niet zo heel mooi. Je kunt ze eventueel na de zwangerschap bij je dokter laten verwijderen. Ook fibromen komen uiteraard door de zwangerschapshormonen, in combinatie met huid die tegen je kleding wrijft.

  4. Ochtend-, avond- en nachtmisselijkheid 

    Ochtendmisselijkheid is een veel voorkomende (en vervelende!) kwaal in het eerste trimester van je zwangerschap. De grote toename van hormonen die vrijkomen bij de ontwikkeling van je baby, kunnen die enorme misselijkheid veroorzaken. ’s Ochtends pieken deze hormonen, dus het is niet gek dat veel vrouwen vooral in de ochtend misselijk zijn. Maar wist je dat sommige vrouwen ‘ochtendmisselijkheid’ tijdens hun gehele zwangerschap hebben? En sommigen het juist vooral ’s avonds en ’s nachts hebben? Sommigen hebben het zelfs de hele dag door, wat je zwangerschap echt tot een nachtmerrie kan maken. Dit heet officieel hyperemesis gravidarum.

    Advertentie
  5. Vochtophopingen in je benen

    Als je vocht vasthoudt zijn gezwollen handen en voeten te verwachten, maar wees gewaarschuwd: ook je benen kunnen heel erg opzwellen. Het kan hierdoor zelfs moeilijk zijn om in bepaalde posities te liggen of te zitten. Gelukkig gaat dit weer weg zodra je bevallen bent. Wist je dat je tijdens je zwangerschap ook grotere voeten kunt krijgen? En dat dit – helaas – ook nog eens blijvend is? De kans bestaat dat je je hele schoenenvoorraad op Marktplaats kunt zetten…

  6. Seksdromen

    Gelukkig zijn er ook nog léuke zwangerschapskwalen. Wat dacht je van pikante dromen over seks? Door de extra toestroom van bloed naar je erogene zones worden je vagina en tepels extra gevoelig voor aanraking. Tel daarbij op dat je meer ‘last’ hebt van vaginale afscheiding en daar heb je alle ingrediënten voor een fijne nacht slaap. Welterusten! 😉

    Lees ook:
    Zwanger en veel zin in seks

  7. Zwangerschapsacne

    Had je last van acne vóór je zwangerschap? Grote kans dat dit juist verdwijnt tijdens – en met een beetje geluk ook ná – je zwangerschap. Maar heb je een mooie huid? Dan bestaat de kans dat je tijdens je zwangerschap juist last krijgt van acne. Acne heeft alles te maken met de hormoonbalans in je lichaam. Bij sommige vrouwen komen de hormonen die je acne veroorzaken juist meer in balans tijdens de zwangerschap, wat je huid goed doet. Maar bij andere vrouwen raken de hormonen juist uit balans en krijg je plotseling een onzuivere huid.

  8. Haar

    Een groot voordeel van zwanger zijn? Dat je haar op je hoofd niet uitvalt en hierdoor lekker dik wordt. Een mooie, volle bos haar dus! Het nadeel? Je kan ook haar op plekken krijgen waar je het niet verwacht en niet wilt. Denk aan je gezicht (hallo snor!), je tepels of zelfs je rug. Het goede nieuws: ongeveer een halfjaar na de geboorte van je kind zullen deze extra haren weer verdwijnen. Pfiew!

  9. Zwangerschapsmasker

    Kijk goed uit met zonnebaden als je zwanger bent. Je hebt namelijk een groter risico op pigmentvlekken, met name in je gezicht. De vlekken ontstaan vooral op je wangen, voorhoofd, rond je ogen en op je bovenlip. De cellen in je gezicht maken meer pigment aan dan voorheen door hormonale veranderingen. De officiële naam van zo’n zwangerschapsmasker is ‘melasma’. Smeer je daarom elke dag goed in met factor 50, dan is het grootste gevaar al geweken.

    Advertentie

    Lees ook: Veilig in de zon als je zwanger bent

    Bronnen: All Womens Talk, The Healthy – beeld: Shutterstock

Redactioneel – offer – Buggy’s

Op zoek naar Buggy's

Bekijk nu