Een afgeplat hoofdje: wat is het en hoe kun je het voorkomen?

Een afgeplat hoofdje: wat is het en hoe kun je het voorkomen?

Sinds bij baby’s de rugligging wordt aanbevolen om wiegendood te voorkomen, neemt het aantal kinderen met een afgeplat hoofdje toe. Wat is een afgeplat hoofdje precies en hoe kun je dit voorkomen?

Wat is een afgeplat hoofdje?

Er zijn twee verschillende vormen van een afgeplat hoofdje: plagiocefalie en brachycefalie. Bij plagiocefalie is de afplatting aan één kant van het achterhoofd. Plagio betekent plat en cefalie betekent hoofd. Als de afplatting centraal op het achterhoofd zit, is er sprake van brachycefalie, letterlijk: een kort hoofdje.

Oorzaak afgeplat hoofdje

Meestal is een voorkeurshouding in de eerste maanden na de geboorte de oorzaak. Baby’s draaien dan vaak hun hoofd steeds dezelfde kant op. Ze houden hier na een aantal weken vanzelf weer mee op. Maar sommige baby’s blijven hun hoofd telkens naar één kant draaien of houden hun hoofd stil in het midden. Door de langdurige druk op het achterhoofd kan dat uiteindelijk platter worden. De structuur van de schedelbeenderen is bij baby’s nog erg zacht, waardoor de vorm van de schedel kan worden beïnvloed door inwerking van zwaartekracht en druk. Omdat baby’s hun hoofd nog niet vlot in alle richtingen kunnen draaien, kan het hoofdje dus afplatten. Sinds de rugligging bij baby’s wordt aanbevolen om wiegendood te voorkomen, lijkt een afgeplat hoofdje ook steeds vaker voor te komen.

Ernstig?

Kinderen mét een afgeplat hoofdje ontwikkelen zich net zo goed als kinderen zónder. Plagiocefalie en brachycefalie hebben dus geen gevolgen voor de ontwikkeling van de hersenen. Een afgeplat hoofdje kan wél gevolgen hebben voor de symmetrie van het gezicht. Zo kan het voorkomen dat de stand van de oren niet gelijk is als gevolg van de afplatting van het achterhoofd. Bij heel ernstige gevallen kunnen ook de kaak en de wang vervormd zijn.

Voorkomen

Zodra het hoofdje van je baby eenzijdig wordt belast, kan het afplatten of scheef groeien. Voorkomen dat dit gebeurt is vooral een kwestie van goed opletten. Zorg ervoor dat je baby op zijn rug slaapt, maar met het hoofdje de ene keer naar links en de andere keer naar rechts. Als je baby alsnog elke keer zijn hoofdje naar dezelfde kant draait, ontwikkelt hij een voorkeurshouding. Zodra je dit opmerkt is het verstandig om in overleg met het consultatiebureau of de huisarts na te gaan wat daaraan te doen valt. Zelf kun je in elk geval de volgende dingen proberen:

  • Je kunt de wisselligging van het hoofd stimuleren door bijvoorbeeld zijn bed te draaien, zodat het licht van de andere kant komt, of door een aandachttrekkend voorwerp te verplaatsen.
  • Probeer je baby bij het aankleden en verschonen zoveel mogelijk te benaderen vanaf de kant die niet zijn voorkeur heeft. Dit kun je doen door hem met het achterhoofd naar je toe op het aankleedkussen te leggen.
  • Probeer tijdens het voeden steeds van arm te wisselen. Bij borstvoeding gaat dit vanzelf, maar bij flesvoeding is het belangrijk om hieraan te denken.