Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

Waarom en wanneer doe je osteopathie bij baby’s?

Misschien heb je wel eens gehoord over ouders die met hun huilbaby bij een osteopaat zijn geweest. Osteopathie wordt steeds bekender als methode om klachten bij baby’s te behandelen. Wat is het precies en wanneer kan het helpen? 

Wat is osteopathie?

Osteopathie is een behandelmethode die werd ontwikkeld door de Amerikaanse arts Andrew T. Still. De methode is gebaseerd op de beweging van het lichaam en het gegeven dat alle weefsels – bijvoorbeeld spieren, banden, botten, organen en het zenuwstelsel – met elkaar in verbinding staan en elkaar beïnvloeden. Als er ergens in het lichaam minder beweeglijkheid mogelijk is, kunnen daar gezondheidsklachten uit ontstaan, soms op een heel andere plek. Zo kunnen darmklachten voortkomen uit letsel in de nek.

Advertentie

Door de minder beweeglijke weefsels op te sporen en te behandelen met corrigerende handgrepen, kunnen de klachten genezen. Osteo betekent bot en pathos betekent ziekte, maar hoewel de wervelkolom en het bekken een belangrijke rol spelen bij de behandeling, richt osteopathie zich op het lichaam als geheel. 

Osteopathie voor baby’s

Ook bij een baby kunnen gezondheidsklachten veroorzaakt worden door verminderde beweeglijkheid in bepaalde weefsels. De klachten kunnen er weer voor zorgen dat een baby onrustig is of veel huilt. Verminderde beweeglijkheid kan zijn ontstaan tijdens de bevalling, vooral als de geboorte heel moeizaam ging of juist heel snel. 

Lang vastzitten in het geboortekanaal of er heel snel doorheen geduwd worden kan erg belastend zijn voor het lichaam van je baby, met name bij het bekken, de rug, de nek en de schedel. Dat kan zorgen voor spanning en pijn op bepaalde plekken in zijn lijfje, soms met een voorkeurshouding en veel huilen tot gevolg. 

Tips voor het afleren van een voorkeurshouding.

Krampjes en nekpijn: wat is het verband?

Het klinkt misschien vaag dat klachten in de organen, zoals krampjes en reflux, iets te maken hebben met spanning in de nek. Toch is dat volgens de osteopathie logisch te verklaren. Vanuit de schedelbasis loopt via de nek en borst een belangrijke hersenzenuw naar de buikholte, die onder meer het maagdarmstelsel aanstuurt: de nervus vagus. 

Als er tijdens de persfase veel druk op de nek van de baby komt, kan daar spanning ontstaan. De nervus vagus raakt daardoor geïrriteerd en gaat de maag en darmen overprikkelen, wat kan zorgen voor darmkrampjes en overproductie van maagzuur. Zo zijn er allerlei voorbeelden van symptomen die verklaard kunnen worden vanuit verminderde beweeglijkheid (spanning) in weefsels. 

Uiteraard kunnen krampjes, reflux, huilen en andere klachten ook een andere medische oorzaak hebben. Daarom is het altijd verstandig om er ook mee naar de huisarts te gaan. 

Lees ook: Je baby laten huilen of niet?

Wanneer ga je met je baby naar een osteopaat?

Als je het gevoel hebt dat je baby fysiek last heeft van de bevalling, kun je dit laten beoordelen door een osteopaat. Bepaalde kenmerken van een bevalling kunnen een aanwijzing zijn dat je baby meer druk heeft moeten opvangen dan normaal, waar hij mogelijk klachten aan heeft overgehouden. 

Denk daarbij aan: een moeizame of heel snelle bevalling, een weeënstorm, een afwijkende ligging (sterrenkijker, stuitligging), gebruik van weeënopwekkers, als de verloskundige of gynaecoloog hard op je buik heeft geduwd, een vacuümverlossing, schouderdystocie of een vervormd hoofdje na de geboorte. Ook als je baby gaat huilen of onrustig wordt zodra je hem op zijn rug legt, kan dit duiden op pijn en spanning in zijn lichaam. Verder kan osteopathie helpen bij de volgende klachten: 

Zo onderzoekt de osteopaat je baby

Bij het eerste consult stelt de osteopaat allerlei vragen om een beeld te krijgen van de klachten en de mogelijke oorzaak. Hij wil onder meer weten hoe de zwangerschap en bevalling zijn gegaan, of er een ziektegeschiedenis is en hoe het nu gaat met je baby. Daarna onderzoekt hij het lijfje van je baby voorzichtig op onder meer vastzittende spieren en gewrichten, gespannen bindweefsel en de positie en beweging van de organen. Als duidelijk is welk weefsel de symptomen veroorzaakt, maakt hij een behandelplan.

Hoe gaat de behandeling?

Een osteopaat werkt alleen met zijn handen en maakt dus geen gebruik van apparaten of medicijnen. Met zachte, subtiele technieken die lijken op massage, of soms alleen op aanraking, laat hij de verschillende weefsels ontspannen en herstelt hij blokkades en asymmetrie. Zo helpt hij het lichaam de natuurlijke beweeglijkheid in de weefselstructuren terug te krijgen. 

Baby’s vinden de behandeling vaak heel fijn, omdat de handgrepen ontspannen en een osteopaat op een rustige, aandachtige manier werkt. Als het lichaam goed reageert op de behandeling verdwijnen de symptomen geleidelijk, maar soms merk je kort na een consult al verbetering. 

Aantal behandelingen

Hoe vaak je terug moet komen hangt af van de klachten, maar meestal zijn drie tot zes consulten genoeg. Vaak zit er één of twee weken of langer tussen de afspraken, zodat het lichaam van je baby de tijd krijgt om te reageren op de behandeling en zichzelf te herstellen.

Is het veilig?

Osteopathie is een veilige methode. Na het eerste onderzoek beoordeelt de osteopaat of hij de klachten van je baby kan behandelen. Als blijkt dat je er eerst/ook door een arts naar moet laten kijken, zal hij dit aangeven. Er wordt gewerkt met subtiele, zachte technieken, die het lichaam niet belasten. 

Het is wel belangrijk dat je naar een geregistreerde osteopaat gaat, die voldoet aan bepaalde kwaliteitsnormen. Als je het spannend vindt om naar een osteopaat te gaan omdat je niet precies weet wat hij met je baby gaat doen, kun je natuurlijk altijd van tevoren bellen voor meer uitleg.

Waar vind je een osteopaat?

Er zijn twee beroepsverenigingen voor osteopaten, elk met een eigen kwaliteitsregister: de Nederlandse Osteopathie Federatie en de Nederlandse Vereniging voor Osteopathie. Hierbij zijn erkende, goed opgeleide osteopaten aangesloten. Op de websites van beide verenigingen kun je een geregistreerde osteopaat bij jou in de buurt zoeken.  

Kosten en vergoeding

De tarieven verschillen per praktijk, maar reken op een bedrag tussen de tachtig en negentig euro voor een consult van een uur. De meeste zorgverzekeraars vergoeden consulten van osteopaten die zijn aangesloten bij een beroepsvereniging deels vanuit een aanvullend pakket. Informeer bij je zorgverzekering of dit voor jou geldt en vraag ook naar de voorwaarden voor vergoeding.

Bron: Osteopatie.nl