Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
osteopathie baby op buik

Waarom en wanneer doe je osteopathie bij baby’s?

Misschien heb je weleens gehoord over ouders die met hun huilbaby bij een osteopaat zijn geweest. Osteopathie wordt steeds bekender als methode om klachten bij baby’s te behandelen. Wat is het precies en wanneer kan het helpen?

In samenwerking met expert

Anne Kuilboer

Kinderosteopaat

Wat is osteopathie?

Osteopathie is een behandelmethode die werd ontwikkeld door de Amerikaanse arts Andrew T. Still. De methode is gebaseerd op de beweging van het lichaam en het gegeven dat alle weefsels – bijvoorbeeld spieren, banden, botten, organen en het zenuwstelsel – met elkaar in verbinding staan en elkaar beïnvloeden. Als er ergens in het lichaam minder beweeglijkheid mogelijk is, kunnen daar gezondheidsklachten uit ontstaan, soms op een heel andere plek. Zo kunnen darmklachten voortkomen uit letsel in de nek.

Advertentie

Door de minder beweeglijke weefsels op te sporen en te behandelen met corrigerende handgrepen, kunnen de klachten genezen. Osteo betekent bot en pathos betekent ziekte, maar hoewel de wervelkolom en het bekken een belangrijke rol spelen bij de behandeling, richt osteopathie zich op het lichaam als geheel.

Osteopathie voor baby’s

Ook bij een baby kunnen fysieke ongemakken veroorzaakt worden door verminderde beweeglijkheid in bepaalde weefsels. De klachten kunnen er weer voor zorgen dat een baby onrustig is of veel huilt. Verminderde beweeglijkheid kan zijn ontstaan tijdens de bevalling, vooral als de geboorte heel moeizaam ging of juist heel snel.

Lang vastzitten in het geboortekanaal of er heel snel doorheen gaan kan erg belastend zijn voor het lichaam van je baby, met name bij het bekken, de rug, de nek en de schedel. Dat kan zorgen voor spanning en pijn op bepaalde plekken in zijn lijfje, soms met een voorkeurshouding en veel huilen tot gevolg.

Tips voor het afleren van een voorkeurshouding.

Advertentie

Krampjes en nekpijn: wat is het verband?

Het klinkt misschien vaag dat klachten in de organen, zoals krampjes en reflux, iets te maken hebben met spanning in de nek. Toch is dat volgens de osteopathie logisch te verklaren. Vanuit de schedelbasis loopt via de nek en borst een belangrijke hersenzenuw naar de buikholte, die onder meer het maagdarmstelsel aanstuurt: de nervus vagus.

Als er tijdens de persfase veel druk op de nek van de baby komt, kan daar spanning ontstaan. De nervus vagus raakt hierdoor geïrriteerd en gaat de maag en darmen overprikkelen, wat kan zorgen voor darmkrampjes. Zo zijn er allerlei voorbeelden van symptomen die verklaard kunnen worden vanuit verminderde beweeglijkheid (spanning) in weefsels.

Uiteraard kunnen krampjes, reflux, huilen en andere klachten ook een andere medische oorzaak hebben. Daarom is het altijd verstandig om er ook mee naar de huisarts te gaan.

Lees ook: Je baby laten huilen of niet?

Advertentie

Wanneer ga je met je baby naar een osteopaat?

Als je het gevoel hebt dat je baby fysiek last heeft van de bevalling, kun je dit laten beoordelen door een osteopaat. Bepaalde kenmerken van een bevalling kunnen een aanwijzing zijn dat je baby meer druk heeft moeten opvangen dan normaal, waar hij mogelijk klachten aan heeft overgehouden.

Denk daarbij aan: een moeizame of heel snelle bevalling, een weeënstorm, een afwijkende ligging (sterrenkijker, stuitligging), gebruik van weeënopwekkers, als de verloskundige of gynaecoloog hard op je buik heeft geduwd, een vacuümverlossing, schouderdystocie of een vervormd hoofdje na de geboorte. Ook als je baby gaat huilen of onrustig wordt zodra je hem op zijn rug legt, kan dit duiden op pijn en spanning in zijn lichaam. Verder kan osteopathie helpen bij de volgende klachten:

Zo onderzoekt de osteopaat je baby

Bij het eerste consult stelt de osteopaat allerlei vragen om een beeld te krijgen van de klachten en de mogelijke oorzaak. Hij wil onder meer weten hoe de zwangerschap en bevalling zijn gegaan, of er een ziektegeschiedenis is en hoe het nu gaat met je baby. Daarna onderzoekt hij het lijfje van je baby met zachte aanrakingen om spanning en verminderde beweeglijkheid op te sporen.

Hoe gaat de behandeling?

Een osteopaat werkt alleen met zijn handen en maakt dus geen gebruik van apparaten of medicijnen. Met zachte, subtiele technieken die lijken op massage, of soms alleen op aanraking, laat hij de verschillende weefsels ontspannen en herstelt hij blokkades en asymmetrie. Zo helpt hij het lichaam de natuurlijke beweeglijkheid in de weefselstructuren terug te krijgen.

Baby’s vinden de behandeling vaak heel fijn, omdat de handgrepen ontspannen en een osteopaat op een rustige, aandachtige manier werkt. Als het lichaam goed reageert op de behandeling verdwijnen de symptomen geleidelijk, maar soms merk je kort na een consult al verbetering.

Aantal behandelingen

Hoe vaak je terug moet komen hangt af van de klachten, maar meestal zijn drie tot zes consulten genoeg. Vaak zit er één of twee weken of langer tussen de afspraken, zodat het lichaam van je baby de tijd krijgt om te reageren op de behandeling en zichzelf te herstellen.

Is het veilig?

Osteopathie is een veilige methode. Na het eerste onderzoek beoordeelt de osteopaat of hij de klachten van je baby kan behandelen. Als blijkt dat je er eerst/ook door een arts naar moet laten kijken, zal hij dit aangeven.  Osteopathie is namelijk nooit een vervanging van reguliere geneeskunde, maar werkt er aanvullend op. Er wordt gewerkt met subtiele, zachte technieken, die het lichaam niet belasten.

Het is wel belangrijk dat je naar een geregistreerde osteopaat gaat, die voldoet aan bepaalde kwaliteitsnormen. Als je het spannend vindt om naar een osteopaat te gaan omdat je niet precies weet wat hij met je baby gaat doen, kun je natuurlijk altijd van tevoren bellen voor meer uitleg.

Waar vind je een osteopaat?

Er zijn twee beroepsverenigingen voor osteopaten, elk met een eigen kwaliteitsregister: de Nederlandse Osteopathie Federatie en de Nederlandse Vereniging voor Osteopathie. Hierbij zijn erkende, goed opgeleide osteopaten aangesloten. Het is belangrijk dat je kijkt naar een gespecialiseerde kinderosteopaat, die hier een tweejarige opleiding voor heeft gedaan. Een baby is namelijk geen kleine volwassene. Op de websites van beide verenigingen kun je een geregistreerde osteopaat bij jou in de buurt zoeken.

Kosten en vergoeding

De tarieven verschillen per praktijk. Je kunt denken aan een bedrag tussen de tachtig en honderd euro voor een consult van een uur. De meeste zorgverzekeraars vergoeden consulten van osteopaten die zijn aangesloten bij een beroepsvereniging deels vanuit een aanvullend pakket. Informeer bij je zorgverzekering of dit voor jou geldt en vraag ook naar de voorwaarden voor vergoeding.

Dit artikel is tot stand gekomen en goedgekeurd door artsen en andere (medische) deskundigen van het Ouders van Nu expertteam.

Bronnen: Osteopatie.nl, Osteopathiekuilboer.nl

Anne Kuilboer

Kinderosteopaat

Anne Kuilboer is trotse moeder van twee kinderen en eigenaar van Osteopathie Kuilboer in Hoorn. Na haar opleiding fysiotherapie is zij osteopathie gaan studeren aan The International Academy of Osteopathie. Na het behalen van deze opleiding is zij haar praktijk Osteopathie Kuilboer gestart. Vervolgens heeft ze de post graduate kinderosteopathie gedaan en heeft Anne zich gespecialiseerd op het gebied van baby's, kinderen en zwangere vrouw.

Anne behandelt baby's onder meer vanwege slaapproblemen, langdurig huilen, problemen met zuigen of slikken, darmkrampjes, of keel-neus- en oorproblemen. Verder ziet ze veel baby's in de praktijk die zich overstekken, een voorkeurshouding hebben, baby's met een afgevlakte schedel.

Daarbij ziet ze veel zwangeren vrouwen en dames die net bevallen zijn. Tijdens de zwangerschap en bevalling treden er veel veranderingen op in het lichaam van de vrouw wat klachten kan geven. Om haar patiënten zo goed mogelijk te behandelen werkt ze nauw samen met o.a. kinderfysiotherapeuten, verloskundigen, lactatiekundigen, gynaecologen, bekkenfysiotherapeuten en tandartsen.

Voor meer informatie:

  • Website Osteopathie Kuilboer

  • Social media van Anne Kuilboer:

    Redactioneel – Offer – Gezondheid baby

    Digitale thermometer

    Shop nu