Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

Baby 15 weken oud | Groeikalender

Je baby is nu 15 weken en brabbelt erop los. Ook blaast hij met veel plezier bellen. Dit is niet alleen een grappig gezicht, maar ook een goede oefening voor als hij straks vaste voeding krijgt. Geef je nog borstvoeding en ben je weer aan het werk? Dan heb je tot negen maanden het recht om op je werk te kolven.

Advertentie

Ontwikkeling baby 15 weken 

Sinds een paar weken kan je baby waarschijnlijk zelf iets vasthouden. Vanaf nu zie je hem ook steeds vaker naar iets grijpen met zijn handjes. Zo kan hij misschien zelf al een speeltje pakken dat naast hem in de box of op het kleed ligt. Aanraken, oppakken en weggooien van spullen die voor het grijpen liggen, wordt een steeds leuker spelletje.

Het is belangrijk dat je baby beide handen evenveel gebruikt. Hieraan kun je zien dat beide hersenhelften zich goed ontwikkelen. Heeft je kind een sterke voorkeur voor één kant? Stimuleer hem dan om de andere hand ook te gebruiken. Met links- of rechtshandig zijn heeft dit nog niets te maken. Pas rond het derde jaar ‘kiest’ een kind meestal zelf of hij rechts- of linkshandig is. 

Brabbelen en bellenblazen

Als je baby 15 weken oud is, is hij veel bezig met zijn stem. Geluidjes maken, brabbelen en bellenblazen: hij doet flink zijn best om zijn mond en tongspieren te trainen. Dat is niet alleen goed voor zijn spraakontwikkeling, maar ook cruciaal om met een lepel te kunnen eten, straks voeding te kunnen doorslikken die niet helemaal gepureerd is of uit een beker te drinken.

Lees ook: Wanneer je baby uit een (tuit)beker mag drinken

Jouw leven met je baby: week 15

Weer aan het werk

Ben je weer aan het werk? Zo ja, hoe gaat het? De balans tussen werk en privé is vaak lastig te vinden als kersverse moeder. Je wilt je op het werk van je beste kant laten zien na maanden van afwezigheid, maar tegelijkertijd wil je thuis bij je baby zijn. En dan heb je ook nog een partner die aandacht verdient. Om nog maar te zwijgen over vriendinnen en familie die je wilt zien. Je kunt al snel het gevoel hebben tekort te schieten. Met de nadruk op ‘gevoel’, want waarschijnlijk voelt niemand zich tekortgedaan door jou. Heb je hier last van? Praat er dan over met je partner, of met familie en vrienden. Zij zullen je vast snel gerust kunnen stellen.

Advertentie

Merk je dat je vastloopt en het lastig vindt om je oude baan en ritme weer op te pakken? Kaart dit dan op tijd aan bij je werkgever of opdrachtgever. Vaak is er meer mogelijk dan je in eerste instantie denkt. Misschien is thuiswerken een optie, kun je (extra) ouderschapsverlof opnemen of kun je je werkuren flexibel inplannen, zodat je zelf je baby kunt wegbrengen en ophalen van de kinderdagopvang.

Handig! Tips voor een goede balans tussen werk en je gezin 

Kolven op werk

Ga je weer aan het werk en geef je borstvoeding? Dan mag je tot je baby negen maanden oud is een kwart van je werktijd besteden aan kolven of borstvoeding geven, op je werk of ergens anders. Dit wordt ook wel je voedingsrecht genoemd. Je werkgever is verplicht om een ruimte voor je te regelen waar je rustig kunt kolven. Je krijgt deze tijd gewoon doorbetaald en hoeft er geen pauzes voor op te geven of later naar huis te gaan. Na negen maanden verlies je natuurlijk niet het recht om gedurende de dag te kolven, maar de kolftijd krijg je vanaf dan niet meer doorbetaald.

Wil je voeden of kolven onder werktijd? Geef dit dan op tijd aan op je werk, zodat je werkgever de juiste voorbereidingen kan treffen als het nodig is. Licht ook collega’s in, zodat ze hier rekening mee kunnen houden bij het inplannen van afspraken, bijvoorbeeld.

Advertentie

Meer weten? Kolven op het werk, dit zijn je rechten

Extra tip rondom je baby van 15 weken oud

Van wieg naar eerste ledikant

Slaapt je baby nog in zijn wieg? Dan wordt het tijd om de overgang te maken naar een ledikant. Deze is groter en een veilige slaapplek voor je kind tot hij ongeveer 2,5 jaar oud is. Een wieg is alleen geschikt voor de eerste maanden na de geboorte en vooral handig als je baby bij jullie op de slaapkamer slaapt. Tussen de drie en zes maanden worden kinderen te bewegelijk voor een wieg en hebben ze meer ruimte nodig.

Het is misschien even wennen als je je baby voor het eerst in een groter bed ziet liggen, maar vul de ruimte niet op met kussens, knuffels of een bedverkleiner. Dit vergroot de kans op wiegendood. Als je het ledikant kort opmaakt of een slaapzak gebruikt, heb je geen bedverkleiner nodig. 

Bronnen: La Leche, CJG

Lees ook: Zo slaapt je baby veilig in zijn ledikant

Leesvoer voor deze week 

 Deze informatie is gebaseerd op de gemiddelde ontwikkeling van een baby. Iedere baby is uiteraard uniek en ontwikkelt zich op zijn eigen tempo en manier. Ook beleeft iedere ouder het ouderschap anders. Onze informatie is dan ook vooral bedoeld om je een idee te geven wat je per week ongeveer kunt verwachten.