
Slaapregressie 4 maanden
- Wat is slaapregressie?
- Welke slaapregressies zijn er?
- Slecht slapen bij 4 maanden?
- Omrollen en de 16 weken slaapregressie
- Slaapregressie 4 maanden: symptomen
- Hoelang duurt slaapregressie bij 4 maanden?
- Slaapregressie 4 maanden en nachtvoeding
- Moet je je baby wakker maken voor een voeding?
- Slaapregressie baby 4 maanden: speen geven?
- Naar een slaapcoach?
- 4 maanden slaapregressie, ervaringen
- Tips om je baby beter te laten slapen met 4 maanden
Is je baby 4 maanden oud en slaapt hij ineens slechter? Reken er maar op dat dit een fase is die erbij hoort. Heel veel baby’s hebben een slaapregressie bij 4 maanden. Maar wat houdt dat precies in?
Voor je gevoel begon je er net een beetje goed in te worden, dat ouderschap. Je snapt de verschillende huiltjes, er is een soort ritme ontstaan, je bent weer aan het werk en dat lukt allemaal net op de uren slaap die je ’s nachts kunt pakken. Misschien sliep je baby van 4 maanden zelfs al door (even voor de duidelijkheid: dit zijn de uitzonderingen). Maar dan ineens zit je weer elk uur rechtop in bed. Nog vaker dan in de kraamweek! Het lijkt wel alsof je baby door het minste of geringste wakker wordt. Hoezo?! Hoogstwaarschijnlijk heeft je baby zijn eerste slaapregressie te pakken.
Wat is slaapregressie?
Een slaapregressie is een periode waarin je baby slechter slaapt. Je baby wordt ’s nachts regelmatig wakker en kan vervolgens niet of moeilijk meer in slaap komen. Alle baby’s kunnen een slaapregressie krijgen: baby’s die vanaf het begin onrustig slapen, maar ook baby’s bij wie slapen eerst geen probleem was. Zo’n slaapregressie kan twee tot zes weken duren. Hoewel iedere baby slaapregressies doormaakt, heeft de ene baby er meer last van dan de andere.
Lees meer: alles over slaapregressie bij je baby, dreumes en peuter
Welke slaapregressies zijn er?
Er zijn vijf slaapregressies in de eerste twee levensjaren van je kind. Dit zijn de verschillende slaapregressies:
• Slaapregressie rond 4 maanden
• Slaapregressie rond 8 maanden
• Slaapregressie rond 12 maanden
• Slaapregressie rond 18 maanden
• Slaapregressie rond 2 jaar
De slaapregressies vinden plaats op momenten dat kinderen aanwijsbaar grote stappen zetten in de ontwikkeling. In een periode van een slaapregressie bereikt je kind nieuwe mijlpalen, zoals leren omrollen, leren zitten of leren lopen.
Lees ook: Mijn baby wil niet slapen, wat nu?
Slecht slapen bij 4 maanden?
De slaapregressie bij 4 maanden is dus de eerste, en meteen ook de bekendste (of meest beruchte). Ergens tussen 3 en 5 maanden verandert de slaapcyclus van je baby permanent. De diepere slaap ontwikkelt zich en je baby leert om zichzelf om de drie à vier uur weer in slaap te brengen. Net als volwassenen gaat je baby de slaapcyclussen van diepe en lichte slaap aan elkaar plakken, om zo (uiteindelijk) te gaan doorslapen.
Maar voor het zover is, wordt hij ’s nachts ineens vaker wakker. Dat komt omdat hij zich bewuster wordt van zijn omgeving. Tijdens de slaapcyclussen zijn er telkens momenten waarop je heel licht slaapt of even wakker wordt. Je baby moet daar nog aan wennen en wil, als hij wakker wordt, weten of jij er bent en alles oké is. Op een gegeven moment gaat hij leren om zelf weer verder te slapen.
Omrollen en de 16 weken slaapregressie
De stap in de motorische ontwikkeling die baby’s zetten tijdens de slaapregressie bij 4 maanden, is omrollen. Let maar op: je baby is dit vast ingespannen aan het proberen of kan het ineens.
Zodra je baby gaat proberen om te rollen, mag je hem niet meer inbakeren. Als je baby dit gewend was, moet hij nu wennen aan slapen zonder bakerdoek. Dat kan er eerst ook voor zorgen dat hij minder goed slaapt.
Slaapregressie 4 maanden: symptomen
Het is niet zo dat bij 16 weken de slaapregressie altijd heel duidelijk merkbaar is. Sommige baby’s zijn rond die tijd überhaupt nog veel wakker en de kenmerken van een slaapregressie verschillen flink per kind. Deze signalen van slaapregressie bij 4 maanden kun je bijvoorbeeld merken:
• Vaker wakker zijn, ook ‘s nachts. Of ineens slapen volgens een ander slaappatroon dan je gewend was.
• Je baby kan ook weer gaan slapen volgens een eerder slaapritme, zoals toen hij pasgeboren was.
• Je baby doet veel korte dutjes, waarbij hij licht slaapt.
• Moeilijk in slaap vallen of zich verzetten tegen de slaap. Daardoor kan je baby oververmoeid raken, en gek genoeg lukt slapen dan juist minder goed.
• Ineens minder slaapjes doen overdag.
• Actiever en beweeglijker zijn tijdens het slapen.
Lees ook: Samen slapen met je baby, is dat veilig?
Hoelang duurt slaapregressie bij 4 maanden?
Er is nauwelijks wetenschappelijk onderzoek gedaan naar de theorie van slaapregressie. Daardoor is ook niet goed te zeggen hoe lang een slaapregressie bij 4 maanden duurt. Sommige ouders ervaren na een week dat hun baby weer beter gaat slapen, maar het kan ook tot zes weken duren.
Slaapregressie 4 maanden en nachtvoeding
Door een slaapregressie kan je baby tijdelijk ook weer vaker om een nachtvoeding vragen. Dat betekent niet per se dat hij honger heeft, het kan ook zijn dat hij troost en geruststelling zoekt aan de borst of fles. Een baby van 4 maanden heeft vijf tot zeven borstvoedingen per etmaal nodig, of vijf keer een fles als hij flesvoeding krijgt. Maar dit is een richtlijn.
Vraagt je baby ’s nachts om een extra voeding, dan kun je je baby gerust aanleggen. Ook is het niet erg om hem een aantal dagen een beetje extra flesvoeding te geven. Bij flesvoeding moet je dit wel in de gaten houden, omdat een baby anders te veel calorieën kan binnenkrijgen. Twijfel je hoeveel flesvoeding je je baby mag geven? Overleg dit dan bij het consultatiebureau. Je kunt ook eerst dit voedingsschema voor baby’s bekijken.
Lees ook: Hongerige baby, wat kun je doen?
Moet je je baby wakker maken voor een voeding?
Als je baby eindelijk lekker slaapt, maak je hem natuurlijk liever niet wakker voor een nachtvoeding. Dit is je kans om zelf ook wat uurtjes slaap te pakken. Als je baby goed op gewicht is en voldoende groeit, is het na zo’n twee maanden niet meer nodig om hem ’s nachts wakker te maken voor voeding. Het is wel handig om je baby te voeden voordat je zelf naar bed gaat, om de kans op een rustige nacht te vergroten. En dan mag je ervan uitgaan dat je baby wakker wordt als hij honger heeft.
Lees meer: Je baby wakker maken voor een voeding: wanneer wel en niet?
Slaapregressie baby 4 maanden: speen geven?
Het kan helpen om je baby een speen te geven bij het inslapen. Het zuigen op een fopspeen is geruststellend en geeft troost. Misschien is dat alles wat je baby nodig heeft om (weer) in slaap te vallen. Het nadeel is dat een baby van 4 maanden zijn speen nog niet zelf kan pakken en in z’n kan mond doen. Je hebt dus kans dat jij daar ’s nachts steeds voor moet zorgen. Kwestie van uitproberen dus. Tot je baby 8 maanden is, zijn gewoontes zoals het slapen met een speen het makkelijkst te veranderen. Je hoeft je nu dus nog geen zorgen te maken dat je baby straks weer moeilijk van de speen afkomt.
Lees meer: Wat is beter, duimen of een speen?
Naar een slaapcoach?
De meeste slaapcoaches beginnen pas met het geven van een slaaptraining als een baby zes maanden of ouder is. Bij de slaapregressie bij 4 maanden is een baby hier nog niet aan toe, maar je kunt een slaapcoach wel vragen om handvatten en tips, zoals het creëren van een slaapritueel of het herkennen van slaapsignalen.
Lees meer: Alles over slaaptraining
4 maanden slaapregressie, ervaringen
Als na zo’n 16 weken de slaapregressie begint, hebben veel ouders nét het idee dat ze een beetje aan het leven met een baby beginnen te wennen. Misschien werden de nachten al beter, en hup, alles staat weer op z’n kop. Dit kan onzeker maken: doen we nou iets verkeerd? Of voor frustratie zorgen: wanneer wordt het makkelijker? Ook het feit dat dit de eerste slaapregressie van je baby is, kan voor twijfels zorgen. Een volgende keer herken je de signalen beter en kun je er eerder op inspringen. Ervaringen delen met andere ouders kan het duidelijker en lichter maken. Kijk bijvoorbeeld op het forum Nachtoudersvannu.nl. Hier draait alles om slaapregressie en andere slaapproblemen.
Tips om je baby beter te laten slapen met 4 maanden
De slaapregressie bij 4 maanden kan veel van je vragen. Je baby heeft jou nodig, maar jij hebt zelf ook slaap nodig. Dit zijn tips die jullie kunnen helpen om aan genoeg rust toe te komen:
- Laat je baby merken dat je er voor hem bent. Zo’n periode waarin hij iets nieuws leert en minder slaapt is voor hem zelf ook onrustig en wiebelig. Hij kan jouw aandacht en liefde goed gebruiken. Knuffel en troost hem als hij het even moeilijk heeft. Als je baby voelt dat jij er voor hem bent en dat hij veilig is, is de kans groter dat hij beter slaapt.
- Laat je baby niet huilen. Huilen geeft baby’s veel stress. Hun cortisolwaarde kan daardoor te hoog worden, dit kan schadelijk zijn voor de hersenontwikkeling. Je kunt je baby niet verwennen door hem te troosten. Hij kan zijn eigen emoties nog niet reguleren en heeft jou daarbij nodig.
- Zorg voor een vast, voorspelbaar ritme en slaapritueel. Dit geeft je baby rust en vermindert stress bij het slapengaan.
- Zorg dat de kamer waar je baby slaapt ’s nachts goed donker is en tussen de 15 en 18 °C.
- Een white noise apparaat geeft een neutraal, rustgevend geluid dat andere omgevingsgeluiden dempt. Dit kan helpen bij in- en doorslapen.
Lees ook: 12x Handige items voor als je baby een slechte slaper is
- Trek niet te veel trucs (tegelijk) uit de kast. Dat kan je baby juist onrustig maken. Hou de rituelen die jullie gewend waren zoveel mogelijk aan.
- Zorg dat je overdag zo min mogelijk moet als je bij je baby bent. Plan zijn dutjes niet vol met to-do’s, want de kans is nu groot dat je daar niet aan toekomt en stress is het laatste wat je erbij kunt gebruiken.
- Maak een goede taakverdeling met je partner en wissel elkaar af. Spreek ook af dat je de zorg voor jullie baby van elkaar overneemt als de ander het even niet meer trekt. Of kijk of jullie om beurten de ‘nachtdienst’ op je kunnen nemen, zodat de ander wat uren kan slapen.
- Houd in gedachten dat je baby er niks aan kan doen. Hij slaapt niet bewust slecht, hij wordt ook niet expres vaak wakker. Door te blijven bedenken dat je kind het niet kan helpen, is het beter vol te houden en voorkom je dat je boos op hem wordt.
- Zorg goed voor jezelf. Lucht je hart, regel tijd voor jezelf, eet gezond, ga sporten als je een uitlaatklep nodig hebt. Jouw welzijn en energie zijn essentieel om goed voor je baby te kunnen zorgen.
- Besef ook telkens weer: het gaat voorbij. En éigenlijk betekent slaapregressie: progressie. Vooruitgang, dus. Je baby leert nieuwe dingen en maakt belangrijke stappen in zijn ontwikkeling.
Bronnen: Eindelijkslapen.nl, Slaapkops.nl