Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

Flesvoeding en borstvoeding combineren

Flesvoeding en borstvoeding combineren: is dat een goed idee? En hoe doe je dat? Lactatiedeskundige Annelies de Haan legt het uit.

Flesvoeding en borstvoeding combineren

‘Moedermelk en kunstmelk kun je in principe goed combineren, bijvoorbeeld als je gaat werken. Het ligt dan voor de hand om je baby ’s ochtends en ’s avonds borstvoeding te geven en de overige voedingen (kunstmelk) overdag door anderen te laten geven. Voordat je flesvoeding en moedermelk kunt combineren, moet je melkproductie goed op gang zijn. En houd er rekening mee dat je baby moet wennen aan deze combinatie.’

Advertentie

Verstopping door flesvoeding én borstvoeding

‘Wel kan je baby door de combinatie van moedermelk en kunstvoeding moeite krijgen met zijn ontlasting. Moedermelk werkt namelijk laxerend, terwijl kunstvoeding juist het tegenovergestelde doet. De combinatie kan leiden tot obstipatie. Neem contact op met het consultatiebureau als je baby daar last van heeft.’

TIP: van borstkolven tot flesjes en van slabbetjes tot drinkflessen: alles om je baby te voeden vind je hier.

Overstappen van de borst naar de fles

Het kan zijn dat het niet lukt om de borst te geven. Of misschien wil je om een andere reden na een tijdje graag overstappen naar flesvoeding. Neem daar voldoende tijd voor, dat is voor jezelf en je baby het fijnste.

Of en hoe lang je borstvoeding wil/kunt geven, verschilt per vrouw. Misschien lukt het niet en begin je er nooit aan, wie weet stop je na een paar weken of maanden, of krijgt je baby een jaar of langer moedermelk. Maar als je om wat voor reden dan ook de borstvoeding wilt gaan afbouwen, neem daar dan rustig de tijd voor. Doe je het te snel, dan kun je stuwing krijgen of zelfs een borstontsteking.

Rustig afbouwen

Houd er rekening mee dat het zeker een aantal weken duurt voordat je helemaal klaar bent met de borstvoeding: het afbouwen van één voeding duurt minimaal drie dagen. Zo krijgt je lichaam de tijd om de melkproductie aan te passen aan de veranderende vraag. Als je erge last krijgt van stuwing tijdens het afbouwen, dan kun je je borst even kort masseren. De spanning eraf kolven kan ook, maar dit zou de melkproductie ook juist kunnen stimuleren. Pas als je helemaal geen stuwing meer hebt, begin je met het laten vallen van de volgende voeding. Controleer wel steeds je borsten op harde plekken. Mocht je die tegenkomen, zorg dan dat de borst goed wordt leeggedronken of -gekolfd. Je borsten koelen met koude kompressen kan ook verlichting geven.

Flesje erbij

Algemeen wordt geadviseerd om de een-na-laatste voeding als eerste te laten vallen en te vervangen door een flesje. De ochtendvoeding geven vrouwen vaak het langst, die bevat veel voedingsstoffen en dan hebben vrouwen vaak het meeste melk. Elke borstvoeding die je weglaat, kun je vervangen door een flesvoeding. Kijk bijvoorbeeld eens naar dit schema.

Speen

Ook je kindje moet rustig de tijd krijgen om te wennen aan de nieuwe smaak en samenstelling van flesvoeding. Als je te snel overstapt op flesvoeding, kan dit darmkrampjes geven. Sommige baby’s die altijd uit de borst hebben gedronken, vinden een speen niet prettig omdat die anders voelt en smaakt. Ook moeten ze op een andere manier zuigen om de melk binnen te krijgen. Het is daarom slim om na een week of vijf, zes borstvoeding eens wat melk af te kolven en je kindje uit een flesje te laten drinken. Dan heb je na een paar maanden waarschijnlijk minder problemen als ze bijvoorbeeld op de crèche uit een flesje moeten drinken.

Tips

Het kan heel lastig zijn als je baby toch de fles weigert, zeker als je weer gaat werken en hij naar de crèche moet.  Probeer dit dan eens:

  • Laat je partner of moeder eens de fles geven, dan heeft je baby minder de associatie met de borst.
  • Zorg dat de melk een goede temperatuur heeft.
  • Kijk eens naar spenen die speciaal zijn ontwikkeld om naast borstvoeding te gebruiken of om de overstap van borst naar fles beter te laten verlopen. Een grotere of kleinere opening in een speen kan een baby ook fijn vinden.
  • Doe wat druppels afgekolfde moedermelk op de speen van een fles.

 

Annelies de Haan

Lactatiedeskundige

Annelies de Haan is lactatiekundige met een eigen praktijk, anneliesdehaan.nl. Ze helpt moeders die hulp nodig hebben bij het geven van borstvoeding. Daarnaast geeft ze borstvoedingscursussen aan zwangeren en hun partner (ook in het Engels). Annelies heeft twee kinderen.