7 dingen die je nog niet wist over moedermelk

Alles over moedermelk

Dat moedermelk goed is voor je baby weten we allemaal. Maar wist je dat het ook een ontsmettende werking heeft en tegen rimpels helpt? Hier 7 feiten over moedermelk die je (misschien) nog niet wist.

De smaak van moedermelk

Het klinkt best saai om elke ochtend, middag én avond hetzelfde te drinken. Maar volgens Women’s Health smaakt je moedermelk geen dag hetzelfde. De smaak van moedermelk is namelijk afhankelijk van wat je die dag hebt gegeten. Dit is een handig trucje van Moeder Natuur om je baby alvast voor te bereiden op vast voedsel.

Advertentie

Colostrum: de eerste moedermelk

De eerste melk die uit je borsten komt na de bevalling is vanillegeel van kleur. Deze melk wordt ook wel ‘colostrum’ genoemd en is een kickstart voor de groei van je baby. Het bevat bijvoorbeeld hoge concentraties eiwitten en suikers. Ook bevat het ziektewerende stoffen die je baby beschermen. Kortom: een waardevol vloeistof. In China wordt moedermelk zelfs gezien als ‘melk voor de rijken’ en staat het dagelijks op het menu (als je het kan betalen), ook voor volwassen.

Welke kleur heeft moedermelk?

Verwacht jij witgekleurde melk als je borstvoeding geeft? Dan zul je verrast worden door de verschillende tinten die moedermelk kan hebben. Ja, zelfs oranje.

De eerste melk die je lichaam maakt is vaak gelig tot oranje. Later ziet moedermelk er vaak blauwig-wit uit. Maar ook eten kan de kleur een beetje beïnvloeden. Als je veel groene groentes hebt gegeten, kan je melk een groene tint krijgen en een oranje gloed in je melk kan veroorzaakt worden door het eten van wortels.

Is de samenstelling dan ook anders?

De eerste melk die je aanmaakt na de bevalling ziet er vaak romig uit. Later wordt de melk een stuk wateriger. Maar ook binnen één kolfsessie kan de samenstelling wisselen. Zo kan de eerste melk dunner lijken. En als je een toeschietreflex hebt gehad, ziet de melk er wat ‘voller’ uit omdat er dan ook vet in je melk komt. Lees hier meer informatie over het opwekken van het toeschietreflex.

Hoe zit dat met ingevroren moedermelk?

Bij ontdooide melk zie je vaak laagjes. Dat komt doordat het melkvet dan boven komt drijven. Ook bij melk die wat langer staat kun je die laagjes zien. Als je even schudt, mengen de verschillende delen zich weer. Zo bewaar je afgekolfde melk op een goede manier.

Moedermelk heeft helende krachten

Moedermelk wordt ook weleens gezien als hét wondermiddel tegen verschillende alledaagse kwaaltjes. Bij baby’s en volwassenen. Het zou genezend werken bij een oog- en oorontsteking, muggenbeten en kleine (brand)wonden. Al een paar kleine druppeltjes zouden genoeg zijn om van deze vervelende kwaaltjes af te komen. In de melk zit de stof IgA (Immunoglobuline A) en dat is ontstekingsremmend en helend.

Je verbrandt calorieën tijdens borstvoeden

Dat het geven van borstvoeding je kan helpen om af te vallen is algemeen bekend. Maar hoeveel calorieën verbrandt je nu precies tijdens het produceren van melk? Volgens Health Foundations Birth Center verbrandt je tijdens het geven van borstvoeding zo’n 1000 calorieën per dag. Dat is te vergelijken met een hele intense work-out.

Je borsten produceren niet evenveel melk

De meeste borsten zijn niet gelijk qua vorm en grootte. Maar wist je dat dit ook geldt voor de productie van melk? Volgens Health Foundations Birth Center produceert zo’n 75% van de moeders meer melk met haar rechterborst, ongeacht of ze rechts-of linkshandig is.

Moedermelk helpt tegen rimpels

Moedermelk kan ook prima dienst doen als gezichtsmasker. Nadat je je gezicht hebt gereinigd smeer je met een wattenschijfje je gezicht in met de melk. Laat dit volledig opdrogen en maak je gezicht dan weer schoon met lauw water. Het laurinezuur uit de melk werkt goed tegen puistjes, ontstekingen en houdveroudering.

Video: Borstvoeding in het openbaar: wel of niet?

Borstvoeding geven is goed voor je nachtrust

Moedermelk bevat melatonine, een stofje dat ervoor zorgt dat je kind sneller slaapt. Maar dat niet alleen: het geven van borstvoeding heeft namelijk ook invloed op de nachtrust van jou en je partner. Uit een onderzoek is gebleken dat ouders die borstvoeding geven gemiddeld 40 tot 45 minuten meer slaap krijgen per nacht in de eerste 3 maanden.

Heb je een overschot en vind je het zonde om weg te gooien? Giet een beetje moedermelk in het badje van je baby. Moedermelk heeft niet alleen een helende werking maar is ook verzachtend voor de huid.