toeschietreflex - borstvoeding

Toeschietreflex opwekken: hoe doe je dat?

De toeschietreflex is een natuurlijke reactie van je lichaam die ervoor zorgt dat er melk uit je borsten komt als je borstvoeding geeft. Soms is het nodig de toeschietreflex op te wekken. Als je moe of gestrest bent bijvoorbeeld of bij het kolven. Dit kan op verschillende manieren.

Wat is de toeschietreflex?

Geef je borstvoeding en leg je je baby aan, dan voel je al snel de melk toestromen. Dat aparte gevoel in je borsten als je je kind aanlegt of begint met kolven is de toeschietreflex. In het begin of als je veel stuwing hebt, kan dit best een beetje pijnlijk zijn. Deze toeschietreflex wordt veroorzaakt door het hormoon oxytocine.

Zo werkt de toeschietreflex

Als de toeschietreflex vanzelf op gang komt, gaat dat als volgt:

 • Je baby neemt je tepel in z’n mond
 • Met z’n tong, kaken en gehemelte masseert hij je tepel en tepelhof
 • De zenuwuiteinden in de tepel geven een signaal af aan de hypofyse
 • De hypofyse maakt oxytocine aan
 • De spiertjes rond de melkklieren trekken samen en de melk komt naar buiten

Beide borsten

De toeschietreflex komt in beide borsten tegelijk op gang. Dit betekent dat als je begint met je rechterborst, er ook melk uit je linkerborst zal komen. Zorg er dus voor dat je een zoogkompres in je voedingsbh doet aan de kant van de borst waar je niet mee voedt of kolft.

Tips om de toeschietreflex op te wekken

Bij sommige vrouwen werkt de toeschietreflex van nature niet zo goed. Ook kan hij minder goed werken als je moe of gestrest bent, de baby niet goed hapt of bij het kolven. Er zijn verschillende dingen die je kunt doen om de toeschietreflex te stimuleren.

 1. Rust

  Als je gespannen bent, maakt je lichaam adrenaline aan. Dit zorgt ervoor dat je minder oxytocine aanmaakt. Zorg er dus voor dat je ontspannen bent als je gaat voeden of kolven. Dit doe je door op een rustige plek te gaan zitten en in een comfortabele houding. Doe voor je begint je ogen dicht en haal een paar keer diep ademen. Neem verder vooral de tijd. Als je het gevoel hebt op te moeten schieten, zal het alleen maar moeilijker gaan.

 2. Routine en regelmaat

  Je kunt de toeschietreflex conditioneren door steeds op dezelfde tijd en in dezelfde ruimte te voeden of te kolven. Als je jezelf hieraan went, zal de toeschietreflex makkelijker vanzelf op gang komen.

 3. Warme borsten

  Als je borsten warm zijn, krijg je makkelijker een toeschietreflex. Dit doe je door een warme kruik of kersenpittenzak tegen je borsten te houden of je borsten voor het voeden of kolven onder een warme douche te houden.

 4. Masseren borsten

  Je borsten voor en tijdens een voeding of kolfsessie masseren wil ook helpen. Maak langzame, ronddraaiende bewegingen in de richting van je tepel of kneed je borsten zachtjes.

 5. Masseren tepels

  Je kunt ook je tepel masseren voor een toeschietreflex. Doe dit door je tepel zachtjes tussen je vingers heen en weer te rollen. Dit lijkt op de beweging die je baby maakt als hij je tepel in z’n mond heeft.

 6. Iets van je baby

  Ga je kolven, dan kan het helpen om een foto of een kledingstuk van je baby bij je te hebben. Als je hiernaar kijkt of aan iets dat de baby heeft gedragen ruikt, zal de toeschietreflex waarschijnlijk al snel op gang komen. Dit is ook de reden dat je melk uit je borsten komt als je niet aan het voeden bent en je baby bijvoorbeeld huilt.

 7. Oxytocine neusspray

  In dezelfde neusspray die je vast eens hebt gebruikt bij een verkoudheid, zit hetzelfde stofje dat de toeschietreflex opwerkt: oxytocine. Deze neusspray is echt een wondermiddel als het gaat om het opwekken van de toeschietreflex. Spray voor en eventueel tijdens de voeding of het kolven of bij het wisselen van borst, wat van de spray in je neus en de toeschietreflex komt vrijwel direct op gang. Let wel op dat je de versie voor volwassenen koopt en geen zoutoplossing of neusspray voor kinderen met minder oxytocine. Ook mag je neusspray niet al te lange tijd gebruiken. Lees de bijsluiter voor gebruik.

Let op:

deze neusspray mag je niet gebruiken als je zwanger bent. Het kan er namelijk voor zorgen dat je baarmoeder samentrekt en de bevalling op gang komt.