Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

Toeschietreflex opwekken: hoe doe je dat?

De toeschietreflex is een natuurlijke reactie van je lichaam, die ervoor zorgt dat er melk uit je borsten komt als je borstvoeding geeft. Soms is het nodig om de toeschietreflex op te wekken. Als je moe of gestrest bent bijvoorbeeld, of bij het kolven. Hoe kun je de toeschietreflex een handje helpen?

In samenwerking met expert

Christine Bulsing

Lactatiekundige

Wat is de toeschietreflex?

Geef je borstvoeding en leg je je baby aan, dan voel je al snel de melk toestromen. Dit kan een apart gevoel zijn in je borsten, we noemen dit de toeschietreflex. In het begin, of als je veel stuwing hebt, kan dit toeschietreflex pijnlijk zijn. Maar meestal voelt het als een lichte tinteling, of prikt het een beetje.

Advertentie

De toeschietreflex wordt veroorzaakt door het hormoon oxytocine. De ene vrouw heeft in het begin van de voeding een hoge piek van het hormoon oxytocine en daardoor één lange toeschietreflex, de andere vrouw heeft meerdere toeschietreflexen per voeding. Hiertussen zijn ook variaties mogelijk.

Zo werkt de toeschietreflex

Als de toeschietreflex vanzelf op gang komt, gaat dat als volgt:

 • Je baby neemt je tepel in zijn mond.
 • Met zijn tong, kaken en gehemelte masseert hij je tepel en tepelhof.
 • De zenuwuiteinden in de tepel en tepelhof geven een signaal af aan je hersenen.
 • De hypofyse in je hersenen maakt de hormonen oxytocine en prolactine aan.
 • De prolactine zorgt ervoor dat melkkliertjes melk gaan aanmaken.
 • De oxytocine zorgt ervoor dat de spiertjes rond de melkklieren samentrekken en de melk naar buiten komt.

Beide borsten

De toeschietreflex komt in beide borsten tegelijk op gang. Dit betekent dat als je begint met je rechterborst, er ook melk uit je linkerborst kan komen. Het kan dus handig zijn om een zoogkompres in je voedingsbeha te doen aan de kant van de borst waar je niet mee voedt of kolft.

Toeschietreflex tijdens kolven

Bij de meeste moeders werkt de toeschietreflex vanzelf als de baby aan de borst begint te drinken. Maar als je kolft, kan het best zijn dat het niet vanzelf gaat. In dat geval kun je de toeschietreflex een handje helpen door dit bewust op te wekken. Soms helpt het al om even te ontspannen, door diep in en uit te ademen. Zorg ook dat je het niet koud hebt als je gaat kolven. Als jij je comfortabel voelt, kan je hypofyse oxytocine aanmaken en zal de melk makkelijker toeschieten bij het kolven. Lukt het toch niet, probeer dan de onderstaande methoden.

Advertentie

Lees ook: Kolven op werk: dit zijn je rechten

Verminderd of geen toeschietreflex

Niet bij iedere vrouw loopt de toeschietreflex vanzelf bij het geven van borstvoeding of kolven. Dat kan allerlei oorzaken hebben, zoals:

 • Stress
 • Vermoeidheid
 • Hormoonrespons werkt niet goed
 • Te weinig stimulatie van de tepelhof door je baby (bijvoorbeeld bij premature baby’s, verlaagde spierspanning)
 • Niet-effectieve drinktechniek van je baby

Tips om de toeschietreflex opwekken

Er zijn verschillende dingen die je kunt doen om de toeschietreflex te stimuleren.

 1. Rust

  Als je gespannen bent, maakt je lichaam adrenaline aan. Dit zorgt ervoor dat je minder oxytocine aanmaakt. Probeer dus goed te ontspannen als je gaat voeden of kolven. Ga in een comfortabele houding zitten, op een rustige plek. Doe voor je begint je ogen dicht en haal een paar keer diep adem. Neem verder vooral de tijd. Als je het gevoel hebt dat je moet opschieten, is het lastig om te ontspannen en duurt het waarschijnlijk juist langer.

 2. Routine en regelmaat

  Voed of kolf steeds op hetzelfde tijdstip en in dezelfde ruimte. Zo wordt het een routine en komt de toeschietreflex makkelijker vanzelf op gang. Je lichaam heeft de reflex dan ‘geconditioneerd’: de fysieke reactie is gekoppeld aan de omstandigheden. Een gevolg kan wel zijn dat je spontaan melk begint te lekken op de momenten waarop je normaal gesproken voedt of kolft, ook als je baby niet bij je is.

  Advertentie
 3. Warme borsten

  Als je borsten warm zijn, krijg je makkelijker een toeschietreflex. Leg een warme kruik, kersenpittenzak of warm washandje tegen je borsten, of neem voor het voeden of kolven een warme douche.

 4. Masseren borsten

  Je borsten voor en tijdens een voeding of kolfsessie masseren kan ook helpen. Begin aan de bovenkant van je borst. Maak langzame, ronddraaiende bewegingen in de richting van je tepel of kneed je borsten zachtjes.

 5. Masseren tepels

  Je kunt ook je tepel masseren voor een toeschietreflex. Masseer met een vlakke hand over je tepel, met een zacht draaiende beweging. Je kunt de je tepel ook zachtjes tussen je vingers heen en weer rollen. Dit lijkt op de beweging die je baby maakt als hij je tepel in zijn mond heeft.

 6. Foto van je baby

  Ga je kolven, dan kan het helpen om een foto of filmpje van je baby bij je te hebben. Als je hiernaar kijkt, komt de toeschietreflex waarschijnlijk vanzelf op gang. Bij sommige moeders begint de melk al te stromen als ze hun baby horen huilen.

 7. Oxytocine neusspray toeschietreflex kopen

  Als het met behulp van deze tips niet lukt om de toeschietreflex op te wekken, of als een lactatiekundige heeft geconstateerd dat je geen (of een beperkte) toeschietreflex hebt, kan de huisarts je een speciale neusspray voorschrijven. Deze neusspray met synthetische oxytocine is op recept verkrijgbaar bij de apotheek. Je gebruikt de spray kort voor je wilt voeden of kolven, en dan komt de toeschietreflex binnen een paar minuten op gang. Lees voor gebruik de bijsluiter.

  Let op: deze neusspray mag je niet gebruiken als je zwanger bent. Het kan er namelijk voor zorgen dat je baarmoeder samentrekt en de bevalling op gang komt.

Podcast ‘Ouders van Nu vraagt door’: Borstvoeding

Bron: La Leche League

Dit artikel is tot stand gekomen en goedgekeurd door artsen en andere (medische) deskundigen van het Ouders van Nu expertteam.

Christine Bulsing

Lactatiekundige

Christine Bulsing heeft in 2011 haar diploma bachelor verpleegkunde behaald en is zij als jeugdverpleegkundige bij de jeugdgezondheidszorg gaan werken. In 2014 heeft Christine de opleiding tot lactatiekundige gevolgd en heeft ze in 2015 haar eigen praktijk Zoete Melk opgericht. In die tijd heeft zij ook een korte periode gewerkt als lactatiekundige in het Maasstad Ziekenhuis op de neonatologie,- en verlosafdeling.

Op dit moment combineer ze haar werk als jeugdverpleegkundige met haar eigen praktijk Zoete Melk. In haar eigen praktijk begeleidt ze moeders met vragen rondom alles over borstvoeding. Vaak komt ze bij de moeder thuis en kijkt ze mee met een voeding en zoeken ze samen naar oplossingen. Daarnaast geeft ze ook voorlichtingsavonden over borstvoeding voor aanstaande ouders en zwangeren.

Lees meer over
Redactioneel – Offer – Maaltijd in een handomdraai

Maaltijd in een handomdraai

De beste baby foodprocessors
Shop nu