Voedingsschema borstvoeding

Voedingsschema borstvoeding

Hoe vaak en hoe lang moet je baby aan de borst drinken? En hoeveel melk krijgt hij dan binnen? Wat zou het fijn zijn als hier een schema voor was. Maar: iedere baby is anders en iedere baby drinkt ook anders. Dus jouw baby bepaalt gewoon zijn eigen voedingsschema, hoe mooi is dat!

Voedingsschema of voeden op verzoek?

Het draait bij borstvoeding om vraag en aanbod. Door je baby op verzoek te voeden, wordt jouw melkproductie aangepast aan de vraag van je baby. Geen enkel schema of rooster kan je dus vertellen hoe vaak je je baby moet voeden en om welke tijd hij honger heeft. Hoe vaak een baby wil drinken verschilt per kind. Toch is het wel de bedoeling dat een pasgeboren baby minimaal acht keer per dag (oftewel ongeveer om de drie uur) aan de borst drinkt om de productie goed op gang te krijgen. Maar misschien drinkt jouw baby wel om de twee uur. Kijken naar de behoeften van je baby is het belangrijkste. Na de kraamtijd kun je steeds meer de baby gaan volgen en gaan voeden op verzoek.

Hoe weet je of je baby honger heeft?

Bij voeden op verzoek leg je je baby aan op het moment dat hij wil drinken. Maar hoe weet je dat? Er zijn typische hongersignalen, die je door goed te kijken ook bij je eigen baby kunt ontdekken.

Hongersignalen:

  • Je baby beweegt druk
  • Je baby zuigt op z’n handen
  • Je baby steekt zijn tong uit
  • Je baby maakt smakgeluiden
  • Je baby toont zoekgedrag

Herken je de signalen, dan is dit het moment om je baby te voeden. Hij vraagt er zelf om en heeft er nu ook de meeste energie voor. Probeer dus niet de tijd tussen de voedingen te rekken. Je baby kan dan te overstuur raken om goed te drinken. Daardoor kan hij weer snel in slaap vallen tijdens de voeding.

Door je baby te voeden wanneer hij dat wil, zal hij in het begin vaker drinken. Hierdoor groeit hij goed, valt hij minder snel in slaap tijdens de voedingen en worden de periodes tussen de voedingen vanzelf langer. Door het ritme van je baby te volgen, herken je sneller de hongersignalen en zal je baby beter drinken. Bedenk dat huilen meestal een laat hongersignaal is en je baby al eerder had willen drinken.

Heeft mijn baby genoeg gedronken?

Ook al kun je met borstvoeding niet zien hoevéél je kind drinkt, je kunt prima nagaan of hij genóeg drinkt. Dat doe je door te letten op het aantal plasluiers (4-6 per dag) en poepluiers (2-5 per dag voor een pasgeboren baby), of je borsten na het voeden soepeler aanvoelen dan ervoor, of je baby tevreden is na het voeden, of je baby 8-12 keer per etmaal drinkt en of hij tijdens het voeden duidelijk slikt en stevige zuigbewegingen maakt.

Lijkt je baby na een voeding niet tevreden, maakt hij nog hapbewegingen of sabbelt hij op zijn vuistjes, biedt je borst dan nogmaals aan. Blijft je baby na elke voeding onrustig en heb je het idee dat hij niet voldaan is, vraag dan een lactatiekundige om advies. Zij kan eens mee kijken met een voeding.