Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

Weg met blaasontsteking!

Over het hebben van een urineweginfectie, oftewel een blaasontsteking, kan ik als ervaringsdeskundige wel een boek (of tien) schrijven. Het komt ook altijd verkeerd uit, tijdens de vakantie bijvoorbeeld. En nu blijkt dat het zwembad de meest voorkomende oorzaak van blaasontsteking tijdens de vakantie is. Oppassen geblazen dus.

Advertentie

Behalve de steeds terugkerende blaasontstekingen ben ik ook gezegend (not!) met nierstenen. Deze bijkomstigheid kreeg ik tijdens mijn zwangerschap van de jongste. Bah, bah! Wat een vreselijk ongemak en pijn kun je van blaasontsteking én nierstenen hebben. De 10 tips die ik heb verzameld om blaasontsteking te voorkomen probeer ik dan ook zo goed mogelijk in acht te nemen. En hopelijk, want ik weet dat ik niet de enige ben, kan ik jou daar ook mee helpen!

Geschreven door

Linda Bosscher

Ben er klaar mee

Mijn eerste blaasontsteking kreeg ik rond mijn achttiende tijdens een vakantie op Terschelling. Ik zie mijzelf nog kilometers fietsen om bij de dienstdoende arts te komen (natuurlijk was het weekend). Met veel pijn en letterlijk bloed bij het plassen is zo’n fietstocht echt een nachtmerrie. Niet uit te houden! Wat heb ik toen gehuild. Inmiddels heb ik zo’n twee tot drie blaasontstekingen per jaar. Het gaat tijden goed en dan is het ineens weer foute boel… En ik ben er klaar mee!

Als het niet uitkomt, dan komt het

Afgelopen week was ik weer gevloerd door een blaasontsteking. De laatste keer was ook alweer 9 maanden geleden… Toen we net op vakantie waren in Spanje. De hele nacht heb ik op de wc gezeten, liters water gedronken en mijn E-reader als tijdverdrijf en afleiding. Een blaasontsteking. Het komt altijd op momenten dat het niet uitkomt (maar eigenlijk komt het nooit uit). Dus op vakantie, in de auto, in het vliegtuig en laten we het weekend niet vergeten.
In Spanje ben ik twee keer naar een dokter geweest die mij een of ander flutmiddel voorschreef. Heel serieus nam hij mij niet. Na het controleren van mijn urine was er niks te zien (huh?)! Inmiddels weet ik echt wel hoe een blaasontsteking voelt. En als er bloed in mijn urine zit, weet ik ook echt wel hoe laat het is.
We waren aangekomen in Frankrijk en wilden net doorrijden naar huis, we stonden toen het nog niet over was. Wéér bezocht ik een arts. Deze keer kreeg ik antibioticum en die sloeg wel aan. Deze arts vertelde mij ook dat het zwembad de meest voorkomende oorzaak is voor blaasontstekingen op vakantie.

Paardenmiddel

Het grote nadeel van antibiotica is dat je er resistent voor kunt worden. Je kunt er bovendien niet mee de zon in en kan nare bijwerkingen geven. Het doet onder ander je darmflora niet veel goed en deze moet juist goed op orde zijn om blaasontsteking weer te voorkomen.
Ik ben geen voorstander van antibiotica, maar ik moet zeggen dat het bij mij nooit op een natuurlijke manier overgaat als ik eenmaal echt blaasontsteking heb. Er zijn manieren om blaasontsteking op een natuurlijke manier te behandelen en om te voorkomen. Maar dit werkt tot op zekere hoogte. Als ik er eenmaal flink veel last van heb, dan zorg ik dat ik zo snel mogelijk met mijn plas bij een arts sta. Na zoveel blaasontstekingen ben ik eigenlijk zo panisch ervoor geworden dat ik bij het eerste pijntje al bij de dokter sta.

Bevallen is minder erg

Dat ik veel last heb van blaasontstekingen kan ook komen doordat ruim een jaar geleden nierstenen zijn gevonden. Na onze vakantie op Curaçao vlogen we naar huis (logisch!). In het vliegtuig kreeg ik last van symptomen van blaasontsteking, maar ook veel pijn aan mijn nieren. Geen pretje! Daar zit je dan de halve reis de wc in het vliegtuig bezet te houden.
Op een gegeven moment ebde de pijn weg. Eenmaal in Nederland ben ik met spoed op de Eerste Hulp terechtgekomen met vreselijke pijn. Ik kreeg morfine en na veel onderzoeken bleek dat ik nierstenen had en een steen die vastzat in mijn plasbuis. Achteraf weet ik nu, dat ik tijdens mijn laatste zwangerschap ook nierstenen had. Toen heb ik ook in het ziekenhuis gelegen met dezelfde pijnen, maar toen dachten ze aan een blaasontsteking en vreesden ze voor een nierbekkenontsteking.

Advertentie

Vicieuze cirkel

Naast mijn angst voor blaasontstekingen, heb ik ook angst voor terugkomende nierstenen. Ik sta onder controle bij de uroloog, maar ze zitten er helaas nog steeds. Elk half jaar wordt er gekeken met een echo en een nierfoto, hoe het ervoor staat. Het kan maar zo zijn dat er weer eentje blijft vastzitten en die pijn is echt vreselijk. Bevallen vond ik heel erg pijnlijk, maar dit was nog erger. In nierstenen kunnen ook bacteriën zitten waar je weer blaasontsteking van kunt krijgen. Een vicieuze cirkel…

Tips ter voorkoming

Wat ben ik klaar met die stomme blaasontstekingen. Ik doe er alles aan om het te voorkomen. In de loop der jaren heb ik heel wat ‘tips’ verzameld. Voor mij werkt het op dit moment heel goed om preventief D-mannose te slikken. Op mijn blog geef ik 10 tips. En uiteraard ben ik heel erg benieuwd naar jullie tips om blaasontsteking te voorkomen of te bestrijden.

Linda Bosscher

Linda Bosscher (30) is getrouwd en moeder van 2 kleuters en 1 peuter. Runt vanuit huis haar blog Love2BeMama en een webshop. Ze reist graag, houdt van koffie & sushi, slaapt weinig, heeft geen tijd voor hobby’s zoals breien of doe-het-zelven, maar loopt over van inspiratie. Elke woensdag om 12.00 uur kunnen we een nieuwe blog lezen van deze gedreven Social Influencer.