Een kind met faalangst: wat kun je doen?

Kind met faalangst: wat kun je doen?

Faalangst kan je kind behoorlijk onzeker maken en belemmeren. Wat kun je doen om een kind met faalangst te helpen?

Hoe herken je faalangst bij een kind?

Een beetje spanning zo nu en dan hoort erbij. Is je kind vaak angstig en ziet hij tegen veel dingen op, dan heeft hij misschien last van faalangst. Die zorgt ervoor dat je kind blokkeert, minder zelfvertrouwen heeft, zich misselijk voelt of buikpijn heeft. Faalangst bestaat in drie vormen:

Advertentie
  • Cognitieve faalangst: bang zijn om fouten te maken. Je kind is bijvoorbeeld heel perfectionistisch, of hij is bang dat de juf teleurgesteld is als hij niet aan haar verwachtingen kan voldoen.
  • Sociale faalangst: je kind is bang om afgewezen te worden door anderen. Hij voelt zich ongemakkelijk in gezelschap en is het liefst onzichtbaar.
  • Motorische faalangst: je kind is bang om een beweging of handeling niet goed uit te voeren. Hij raakt bijvoorbeeld in de stress als hij een koprol bij gym moet doen of netjes moet schrijven.

Wat te doen tegen faalangst?

Heeft je kind last van faalangst, houd deze zeven tips dan goed in je achterhoofd.

  1. Vergelijk je kind niet met anderen, bijvoorbeeld met zijn zusje, dat altijd zo goed luistert. Daar wordt hij onzeker van.
  2. Geef vooral positieve feedback en zo min mogelijk kritiek. Benoem het als je kind iets goed heeft gedaan.
  3. Ben je zelf perfectionistisch? Laat daar dan zo min mogelijk van zien. Kinderen kopiëren vaak het gedrag van hun ouders.
  4. Laat je kind steeds opnieuw weten dat fouten maken niet erg is. Van fouten maken kun je leren: als je ze nooit maakt, leer je ook niets.
  5. Hoe zie jij je kind? Misschien moet je je gedachten over hem iets bijstellen: aan al te hoge verwachtingen kan hij niet voldoen.
  6. Doe samen wat ontspannings- en ademhalingsoefeningen. Dat kan de lichamelijke stress bij je kind verlichten.
  7. Help je kind om zich realistisch voor te bereiden op een toets. Niet te overdreven, niet te weinig en bouw genoeg rustmomenten in.

Blijft je kind last houden van faalangst? Informeer dan eens bij de leerkracht op school of bij het Centrum voor Jeugd en Gezin naar een faalangsttraining bij jou in de buurt.