Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
Peuters leren woorden sneller van moeder

Peuters leren woorden sneller van hun moeder

Het begint meestal met ‘mama’ of ‘papa’ en daarna begint langzaamaan het echte praten. Als moeder ben je hierin extra belangrijk: peuters blijken nieuwe woorden sneller te leren van hun moeder dan van een onbekende.

Advertentie

Met je kind praten, is heel belangrijk voor de taalontwikkeling. Doordat hij jou hoort praten, zal hij dat vanzelf nadoen. Leg veel uit aan je kind, bijvoorbeeld wat je aan het doen bent tijdens het aankleden, de tafel dekken of het eten klaarmaken. Daarnaast heb je als moeder nog een voordeel. Peuters leren woorden sneller van hun moeder, wijst een recent onderzoek van ontwikkelingspsycholoog Rianne van Rooijen uit. De stem van de moeder heeft veel effect op het leren van taal. Of andere bekende stemmen, zoals die van de vader, grootouders of de oppas hetzelfde effect hebben, is nog niet duidelijk.

Wat kun je als ouder doen om de taalontwikkeling te stimuleren? Een aantal tips.

Lees ook: Spraakontwikkeling bij peuters en kleuters

Vermijd ‘kindertaal’

Ook de manier waarop je met jouw peuter communiceert, is van grote invloed. De ‘kiekeboe’-fase is wel een beetje voorbij; noem een auto gewoon ‘auto’ en niet ‘toet-toet’. Spreek zelf duidelijk, en vooral niet te snel.

Luister aandachtig

Zelfvertrouwen is belangrijk om je peuter goed te leren praten. Luister daarom aandachtig als hij wat vertelt en reageer positief. Dit doe je door te reageren op wát je peuter zegt en niet op hóé hij het zegt. Af en toe mag je best zeggen, ‘Zeg het eens opnieuw?’ maar probeer dit niet te vaak te doen.

Stel gerichte vragen

Wanneer je peuter een verhaal vertelt, kun je hem helpen door gerichte vragen te stellen zoals: ‘Met wie speelde je toen?’ Zo stimuleer je hem om meer te vertellen en na te denken over de woorden.

Lees regelmatig voor

Je kunt met je peuter oefenen door voor te lezen. Zo maakt hij kennis met allerlei woorden. Ga ook in op het verhaal, of stel een vragen over de plaatjes. Op deze manier oefent hij spelenderwijs het praten.

Advertentie

Lees ook: Praten met je peuter: zo voer je een goed gesprek

Zing liedjes

Liedjes zingen met je kind is niet alleen leuk, maar ook goed voor de taalontwikkeling. Net als voorlezen is zingen een manier om spelenderwijs te oefenen met praten.

Speel een woordenspel

Daag je kind uit door een spel met hem te spelen. Maak bijvoorbeeld zinnetjes waarin je een woord weglaat: ‘Welk dier zegt boe…’, bijvoorbeeld. Je kind kunt dan het ontbrekende woord invullen.

Lees ook: Vloeken, schelden en de vieze woorden-fase

Spraakproblemen

Praat je kind onduidelijk, onsamenhangend en in een onbeheerst tempo als hij bijna vijf wordt, dan zou dit op broddelen kunnen duiden. Hakkelt je kind veel, dan kan dit op stotteren wijzen. Je kunt contact opnemen met een logopedist om dit te laten bekijken.

Bron: de Volkskrant – Beeld: Shutterstock

Redactioneel – Offer – Vakantie

Vakantie Center Parcs

Heerlijke vakantie met kinderen
Boek nu