
Wat als je kind een pestkop is?
Pesten komt veel voor onder kinderen. Een op de tien kinderen wordt op school gepest of is slachtoffer van cyberpesten. Waarom een kind andere kinderen pest is vaak niet duidelijk. Wat kan jij doen als je er achter komt dat je kind een pestkop is?
Signalen
Als je hoort dat jouw kind een pestkop is, schrik je waarschijnlijk. Vaak is de eerste reactie van ouders: “Zo is mijn kind niet”. Als je een beetje van de schrik bekomen bent, herken je misschien signalen in het gedrag van je kind. Een paar van deze signalen zijn: graag de baas willen spelen, meelopen of populair willen zijn en impulsief gedrag.
Wat kan je doen als je kind een pestkop is?
Het is belangrijk om het pesten van je kind serieus te nemen en er met je kind over te praten. Maak daarbij duidelijk dat je heel veel van je kind houdt, maar het gedrag van je kind afkeurt. Probeer er tijdens het gesprek achter te komen waarom hij bepaalde kinderen pest. Vermijd hierbij opmerkingen als: “Het kind zal er wel om vragen”, of “Hij ziet er inderdaad anders uit”. Je kunt vertellen dat hoe een kind zich gedraagt of hoe hij er uit ziet, geen reden mag zijn om een kind te pesten.
Neem in ieder geval contact met de school op. De leerkracht kan je kind dan in de gaten houden en voorkomen dat het gepest nog langer doorgaat. Maak duidelijk dat de leerkracht van jou mag ingrijpen om het pesten te voorkomen en dat je het op prijs stelt om betrokken te blijven.
Gevolgen pesten
Waarom een kind andere kinderen pest is niet helemaal duidelijk. Vaak pesten kinderen om zich stoer voor te doen of om mee te lopen met de anderen. Pestkoppen hebben vaak geen idee wat de gevolgen van pesten zijn. Praat hier over en vertel wat pesten met kinderen kan doen. Gepeste kinderen zijn vaak verdrietig, bang en ontwikkelen faalangst. Ook kunnen gepeste kinderen de rest van hun leven last hebben van de gevolgen van pesten.