Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
door

10 momenten waarop je peuter alleen maar papa wil (en jou niet meer ziet staan)

Of je peuter nu een echt mama's kindje is of niet, er zijn van die momenten dat hij alleen maar papa wil. En al komt dat soms helemaal niet uit, reken maar dat papa het helemaal niet erg vindt om (even) favoriet te zijn.

Advertentie
 1. Als hij de hele dag met jou is geweest

  Als je peuter weer de hele dag samen met jou heeft doorgebracht, zal hij het heerlijk vinden om een nieuw, maar toch bekend, gezicht te zien in de vorm van papa. Dit betekent niet dat hij liever met papa is of ondankbaar is, het is simpelweg een welkome afwisseling. Vind jij het lastig dat hij opeens helemaal op papa gefocust is? Bedenk dan dat het ook voordelen heeft: zo heb jij even tijd voor jezelf of om die dingen te doen waar je met kind niet aan toekomt.

 2. Als jij ‘nee’ zegt

  Weet je nog dat je vroeger heel strategisch bedacht aan wie je ging vragen of je wat lekkers mocht? En aan wie je vroeg of je misschien later thuis mocht komen van een avond uit? Je peuter is natuurlijk nog niet zo slim, maar hij weet dondersgoed dat als iets van mama niet mag, dat hij het daarna gewoon aan papa kan vragen. Er zal toch wel iemand ‘ja’ zeggen tegen dat lieve hoofdje en pruillipje?

  Je zult er versteld van staan hoe jong kinderen al doorhebben dat ze jullie tegen elkaar uit kunnen spelen. En dit is pas het begin. Dus zorg dat jullie een front vormen en bereid je voor op de rest van je leven met kinderen die alles doen om te krijgen wat ze willen…

 3. Als je zijn driftbui negeert

  Een peuter kan om de raarste redenen een driftbui krijgen. Omdat hij de verkeerde kleur beker van je krijgt, omdat hij twee verschillende sokken aan wil of omdat hij paprikachips als ontbijt wil. Aangezien het leven met een peuter er één is van pick your battles, probeer je niet overal direct ‘nee’ op te zeggen. Maar soms moet dat gewoon wél. En ja, dan kan de bom barsten.

  Advertentie

  Er zijn verschillende manieren om op een driftbui te reageren, maar een goed gesprek aanknopen heeft weinig zin op dat moment. Dus zul je vaak genoeg de bui even negeren. En dát pikt je peuter natuurlijk niet, hij wil publiek. En dus gaat hij naar zijn vader als jij hem geen aandacht geeft.

  Lees ook: Deze eigenschappen nemen kinderen over van hun vader, volgens de astrologie

 4. Als je dochter papa’s prinses is

  Er wordt vaak gezegd dat meisjes een speciale band met hun vader hebben. Het zou dus goed kunnen dat als je een peuterdochter hebt, ze erg naar haar vader toetrekt. Volgens Psychology Today speelt een vader een belangrijke rol in de ontwikkeling van zijn dochter en is er een groot verschil te waarnemen tussen volwassen vrouwen van wie de vaders aanwezig waren in hun leven, en van wie niet. De relatie met haar vader helpt een vrouw zelfrespect en een gevoel van eigenwaarde te krijgen en helpt in toekomstige relaties.

  Deze band tussen vaders en dochters is wetenschappelijk bewezen. Net zoals moeders een intuïtie hebben en geprogrammeerd zijn om te zorgen, hebben vaders een geheel natuurlijk instinct om hun kleine meisje te beschermen. Dat kleine meisje zal daardoor wellicht vaker voor hem ‘kiezen’ vanwege het gevoel van veiligheid dat hij haar geeft.

 5. Als hij een stevige knuffel nodig heeft

  Heb je weleens dat je een lange dag hebt gehad op je werk of thuis en dat het enige wat je wil een dikke knuffel van je partner is? Deze behoefte hebben kinderen ook.

  Advertentie

  Net zoals er geen intensere liefde is dan de liefde van een moeder, zo is er geen fijnere knuffel dan een knuffel van papa. Als je kind twee is, heeft hij de kracht van een knuffel van papa al door. Hij voelt zich geliefd in zowel jou als in zijn vaders armen, maar er is iets speciaals aan de warmte en veiligheid van een knuffel van zijn vader. Het zullen de spieren van zijn vader wel zijn die hem het veilige gevoel geven. Mama is koningin in kusjes en troostknuffels, maar papa wint als het gaat om ‘het komt allemaal wel goed’-knuffels.

 6. Als papa naar zijn werk gaat

  Het is hetzelfde als wanneer je als moeder de kamer uitloopt: het kan voor een gigantische huilbui zorgen als je partner vertrekt naar zijn werk. Hoe ouder je baby wordt, hoe meer hij patronen doorkrijgt. Op een gegeven moment heeft je kind door dat als zijn vader z’n schoenen aandoet, de autosleutel pakt en zijn tas pakt, hij naar werk gaat. Wanneer hij terugkomt? Dat weet-ie niet. Hij weet alleen dat papa weggaat. En dat is natuurlijk voer voor een huilbui.

  En natuurlijk is die huilbui na vijf minuten weer over als hij Juf Roos kijkt, maar op het moment dat zijn vader weggaat, wil hij alleen maar papa. Logisch.

  Lees ook: 9x vaders goudeerlijk over seks tijdens de zwangerschap

 7. Als jij de klitten uit haar haar probeert te kammen

  Wat je dochter ook gedaan heeft die dag, er zit áltijd viezigheid in haar haar. Zand, een half bord pasta: you name it en het zit erin. En die viezigheid er aan het eind van de dag proberen uit te krijgen is nou eenmaal niet het fijnste moment voor je peuter.

  Aangezien het vaak toch de moeders zijn die dit klusje op zich nemen, is het niet raar dat de meeste peuters op dat moment om hun vader schreeuwen. Hoewel jij misschien een betekenisvolle blik naar je partner werpt á la ‘help me even’, is het je peuter die de aandacht van haar vader krijgt. Grote kans dat ze denkt dat papa haar wel even uit deze dramatische situatie redt.

 8. Als papa buiten is

  Als papa ’s avonds nog even in de tuin bezig is om de heg te snoeien of andere zéér interessante bezigheden aan het uitvoeren is, is het natuurlijk ook een regelrechte kwelling als je daar als peuter niet bij mag zijn. Want al dat tuingereedschap is ook razend interessant. Plus: als je vader buiten is terwijl jij niet naar buiten mag, is dat natuurlijk ook een beetje hetzelfde als een lolly voor je neus gehouden krijgen, terwijl je ‘m niet mag opeten.

  Grote kans dus dat je peuter ineens Heel Erg Graag bij zijn vader wil zijn als hij buiten is. (Heeft verder eigenlijk vrij weinig met de vaderschapskwaliteiten van je partner te maken.)

 9. Als hij plezier wil maken

  Op één of andere manier krijgen vaders vaak de ‘leuke ouder’-rol toebedeeld en moeders de verzorgende ouderrol. Als er vliegtuigje gespeeld moet worden of als er iemand in het zwembad gegooid moet worden, wil je peuter waarschijnlijk dat papa dit doet. En mama moet kijken.

  Of dit nu is omdat vaders dit beter kunnen, omdat moeders vaak moeier zijn door het zorgen of omdat vaders intuïtief wat vaker buiten de lijntjes kleuren: het zal ongetwijfeld met van alles een beetje te maken hebben. Maar maak er gewoon af en toe gebruik van. Als je partner in het zwembad met de peuter aan het rondzwaaien is, kun jij mooi even in de zon liggen met een boek. Dat wil je peuter tenslotte.

 10. Als badtijd over is

  Nog even in bad voordat je peuter naar bed gaat: één van de leukste momenten van de dag. Want wat is er nu leuker dan een waterballet creëren met badeendjes, emmertjes en heel veel sop? Maar zodra het water wegspoelt en je een handdoek om je peuter heenslaat, weet hij als geen ander: het is tijd om naar bed te gaan. En dan… wordt het tijd om papa te gaan roepen.

  Want hoe kun je bedtijd zo lang mogelijk uitstellen? Door bedtijdkusjes aan papa te vragen. Vaders zijn zoals gezegd vaker de ‘leuke ouder’ die de strikte bedtijden nog weleens aan hun laars lappen. Dus nog een halfuurtje keten mag vast wel van papa. Ook hier heeft je peuter al een beetje door wie hij om wat moet vragen… Succes tijdens de tienerjaren!

Lees ook: 10 (onhandige) momenten waarop je peuter alleen maar mama wil

Bron: BabyGaga – beeld: Shutterstock