Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
door

10 (onhandige) momenten waarop peuters alleen maar mama willen

Hoe lief papa, oma, opa of de oppas ook zijn, er zijn van die momenten dat je peuter alleen maar mama wil. En al komt dat soms helemaal niet uit en is je eerste reactie misschien 'moet dat echt', het is - eerlijk is eerlijk - ook een heerlijk gevoel dat jij onmisbaar bent. 10 momenten dat je peuter niet zonder mama kan.

 1. Als je de kamer verlaat

  Of papa nu wel of niet nog in de kamer is, grote kans dat jouw dreumes of peuter in een hysterische huilbui uitbarst, zodra jij de kamer uitloopt. De eerste keer is het nog schattig, de tweede keer leg je geduldig uit dat je éven naar de wc moet, maar vanaf de derde keer raak je geïrriteerd dat je niet drie minuten alleen naar de wc kunt zonder een kind op schoot of een gillend op de achtergrond.

  Dit heeft allemaal met verlatingsangst te maken. Voor jouw kind is het nog onduidelijk of je wel terugkomt en als je al terugkomt, hoe lang dit dan gaat duren. En omdat kleine kinderen vaak erg gehecht zijn aan hun moeder, is de kans groot dat dit vooral gebeurt als jíj de kamer verlaat.

 2. Als hij aandacht krijgt van een ‘vreemde’

  Zit je kind op veilige afstand een beetje naar tante Rita te staren, komt ze ineens naar hem toe. Maar dat was niet de bedoeling, zie je je kind denken. En: pakt ze me nou op? ‘Maaaam! Help!’

  Als baby’s nog heel klein zijn, maakt het niet zoveel uit bij wie ze zitten of liggen: ze kunnen nog niet goed zien. Vanaf zeven maanden kunnen ze alles goed zien en begrijpen ze het concept ‘ruimte’. Ze zien dat ze bij iemand anders op schoot zitten en dat mama verderop op de bank zit. Vanaf deze leeftijd krijgen ze langzaam verlatingsangst. Laat daarom regelmatig foto’s zien van familieleden en doe regelmatig een videobelsessie.

 3. Als je een (andere) baby in je armen hebt

  Of het nu z’n eigen broertje of zusje is of een baby van een vriendin, als je kind je met een andere baby ziet, is het hommeles. Want je speelgoed of een koekje delen is één, maar de liefde van je moeder delen? Hell no. Een peuter wordt jaloers omdat je zíjn moeder bent en hij wil je niet delen. Dus het kan dat hij een woedeaanval krijgt, dat hij de baby wegduwt of dat hij gaat huilen.

  Het is simpelweg een fase waar je peuter doorheen moet. Maar mocht je peuter jaloers zijn op zijn broertje of zusje, dat zijn er wel wat trucjes om hiermee om te gaan.

  Lees ook: Moeders vs. vaders: dit zijn de verschillen

 4. Als hij ziek is of pijn heeft

  Weet je nog dat je urenlang met je kind kon knuffelen? Hoe ouder en actiever hij wordt, hoe minder behoefte hij hieraan heeft. Behalve… als hij ziek is of pijn heeft. Hoe zielig het ook voor je peuter is dat hij koorts heeft, hoest of met een dikke schaafwond op zijn knie huilend naar je toekomt, stiekem is het ook wel fijn dat hij op dat soort momenten alleen maar aan jou vastgeplakt wil zitten.

  Moeders zijn een soort menselijke zakdoekjes. Zodra je kind pijn heeft is de kans groot dat hij alleen maar zijn mama wil. Geniet ervan zolang het nog duurt, mama.

 5. Als hij iets duidelijk wil maken wat niemand begrijpt

  Op een of andere manier kan niemand in de overvolle woonkamer je peuter verstaan, behalve jij. Opa en oma niet, papa niet en ooms en tantes niet. Zelfs als hij nog maar een vocabulaire van tien woorden heeft, weet jij als moeder precies wat hij bedoelt. Het is één van de speciale superkrachten die moeders hebben.

  Aangezien moeders al een band met hun kind hebben als hij nog in de buik zit, is deze band ijzersterk. En ondanks dat je partner na een paar keer doorvragen ook wel doorheeft wat je kind wil, heb jij aan een half woord genoeg. En hoe sneller jij het weet, hoe sneller je peuter krijgt wat hij wil. En dus komt hij naar jou als hij wat wil. Slimmerik!

 6. Als het bedtijd is

  Wil jouw kind ook altijd door jou naar bed gebracht worden? Het zou zo fijn zijn als je na een lange dag dat toch even aan z’n vader kon overlaten hè, maar helaas. Vaak is juist dit hét moment dat hij alleen maar ‘mama’ wil.

  Aan het eind van de dag is je peuter moe en opstandig en heeft hij behoefte aan geborgenheid. En wie wat kan dat nu het beste geven dan zijn eigen moeder? Pyjama aandoen? Dat moet mama doen. Tanden poetsen? Ook mama. Op bed leggen? Zéker mama. En dan zal je kind het bedtijdmoment ook nog eens minutenlang proberen uit te stellen door om water te vragen, een verhaaltje te willen lezen, nóg een verhaaltje… Succes!

  Lees ook: Zo bepaal je de ideale bedtijd voor je kind

 7. Als er gewerkt moet worden

  Of je kind nu ziek is en je vanuit huis probeert te werken (wáárom leek dit een goed idee?) of dat je even een mailtje moet tikken op je vrije dag. Zelfs als je even aan de telefoon hangt met een vriendin: als je peuter geen aandacht krijgt van jou, dan komt hij het wel halen.

  Wil je aandacht van je peuter? Dan moet je hem negeren. Succes gegarandeerd! Peuters zijn namelijk dól op publiek en dan vooral in de vorm van mama. Z’n vader kan hem gerust de halve dag negeren, maar zodra jij dat doet, is het hommeles. Dit betekent dus ook dat werken terwijl je peuter zelf lekker aan het spelen is, in negentig procent van de gevallen uitloopt op een blamage.

 8. Als er gegeten moet worden

  Word jij chagrijnig als je hongerig bent? Je kind wordt net zo goed hangry. Zodra het eten op tafel staat, is hij soms zelfs te moe om zelf fatsoenlijk zijn eten in zijn mond te doen. Alleen als jij hem voert, wil hij nog wel wat hapjes nemen. Dus daar ga je weer…

  Kinderen associëren eten vaak met mama. Niet zo gek. Grote kans dat jij degene bent die hem het vaakst te eten gaf sinds hij op aarde rondloopt. En dan hebben we het nog niet eens over het feit dat jij hem al van voeding voorzag toen hij zelfs nog in je buik zat.

 9. Als hij een nachtmerrie heeft gehad

  Slaapt je peuter eindelijk lekker door, krijgt hij last van nachtmerries, aaargh! Nachtmerries bij kinderen beginnen ongeveer vanaf achttien maanden oud. Maar aangezien kinderen op die leeftijd nog niet kunnen praten is het soms lastig om te weten of je kind honger heeft, een nachtmerrie heeft of dat er iets anders aan de hand is.

  Je peuter zal meestal om mama schreeuwen in plaats van papa als hij wakker wordt van een nare droom. In zijn jonge jaren is zijn moeder vaak zijn veilige haven, dus bij een nachtmerrie wil je peuter jou om zich heen hebben. Als je kind ouder wordt zal hij in dit soort situaties misschien vaker om papa vragen, maar tot die tijd: alles is mama.

 10. Als hij ’s ochtends wakker wordt

  Wil jouw peuter ’s ochtends als hij wakker is alleen maar jou? En zegt hij gerust dat papa weg moet als hij de slaapkamer binnenkomt? Je kind is zeker niet de enige.

  Hoe vroeg het ’s ochtends ook is, als je de kamer van je kind binnenloopt en hij je begroet met open armen en een lach op zijn gezicht, is je dag helemaal goed. Het gebeurt dan ook maar weinig dat kinderen ’s ochtends om hun papa vragen. Maar wat is er nu fijner dan je kind uit bed te halen, tussen jullie in te leggen en van wat extra ochtendknuffels te profiteren? Geniet ervan zolang het duurt!

Lees ook: Voorkeur voor een ouder, hoe ga je daarmee om?

Bron: BabyGaga – beeld: Shutterstock