Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
door

8 manieren om groente te verstoppen in het eten van je kind

Trekt je kind een vies gezicht zodra hij groente ziet? Maak je je zorgen of hij genoeg gezonde voedingsstoffen binnenkrijgt? Dan is er altijd nog een creatievere aanpak: groente verstoppen in het eten. Misschien niet helemaal pedagogisch verantwoord, maar wel een quick fix voor af en toe.

Advertentie

1. Maak een smoothie

Gooi wat worteltjes, komkommer, paprika of verse spinazie met een lekker zoete banaan en bevroren frambozen in de blender. Zo wordt groente een heel ander verhaal! Leuk glas, vrolijk rietje erin en slurpen maar, die vitaminen en mineralen.

verstopte groente: smoothie

2. Pureren, pureren en nog eens pureren

Kinderen hebben het vaak niet zo op ‘stukjes’ en dat probleem verhelp je door te pureren. Van tomaat, ui, wortel, paprika en courgette maak je zo een prima saus voor in een lekkere lasagne. Die leuke laagjes zien er aantrekkelijk uit en je kind heeft vast geen idee dat hij van alles naar binnen werkt waar hij normaal ‘nee’ tegen zegt.

verstopte groente: lasagne

Advertentie

3. Geef niet altijd alles meteen weg

Heb je een kieskeurige eter die toevallig een grote fan is van aardappelpuree? Dan maak je die ‘aardappelpuree’ toch een keer van bloemkool? Niet van tevoren zeggen, want dan wil hij het misschien niet eens proberen. Vertel na afloop wat hij heeft gegeten en hij is blij verrast dat groente dus toch lekker kan zijn.

verstopte groente: aardappelpuree van bloemkool

4. Chips en dip met een twist

Kinderen vinden het vaak heerlijk om hun eten ergens in te dippen. Geef bijvoorbeeld een bord met broccoliroosjes met een schaaltje humus erbij. Of wortels met een dip van Griekse yoghurt.

verstopte groente: komkommer met dip

Advertentie

5. Begin met een favoriet

Gehaktballetjes zijn vaak wél populair en daar kun je prima wat groenten in verwerken, zoals spinazie. Je kind is waarschijnlijk zo blij dat zijn favoriete maaltijd op tafel staat dat hij de gezonde bonus niet eens merkt.

verstopte groente: gehaktballetjes

6. Hou rekening met de textuur

Wist je dat de textuur van groenten vaak dé reden is waarom kinderen er niet gek op zijn? De truc is dus om die te veranderen. Roerbakken in plaats van koken kan al verschil maken, of maak er soep van of een groenteomelet. Kleine moeite, groots effect. Lees hier meer over de smaakontwikkeling van je kind.

shutterstock_425545210

7. Wees subtiel

Het is verleidelijk om meteen meerdere soorten groente in een gerecht te verstoppen (binnen is binnen), maar je kunt het beter subtiel aanpakken. Als je kind ineens allerlei nieuwe probeersels op zijn bord ziet wil hij misschien niet eens proeven. Begin bijvoorbeeld met alleen erwten toe te voegen aan een pastagerecht.

shutterstock_296143265

8. Laat je kind meehelpen

Probeer je kind van begin tot eind te betrekken bij de maaltijd. Doe samen boodschappen en laat hem zelf groente uitzoeken voor het avondeten. Laat hem vervolgens helpen in de keuken, bijvoorbeeld met groenten wassen. Als hij zelf heeft geholpen zal hij nieuwsgieriger zijn naar het eindresultaat én vindt hij de maaltijd minder intimiderend. Hij was er immers zelf bij toen zijn eten werd gemaakt. Meer weten? 6 veiligheidstips voor als je gaat koken met kinderen.

shutterstock_389674597

Lees ook: Zoveel groente en fruit heeft je kind per dag nodig

Redactioneel – Offer – Voeding zwangerschap

Eten voor twee

Het Ouders van Nu kookboek
Shop nu