Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
Proosten bier

Kinderwens? Stop een jaar (vrouw) of zes maanden (man) vóór de bevruchting al met alcohol

Dat je als vrouw beter geen alcohol kunt drinken tijdens of vlak voor je zwangerschap, dat weten we wel. Maar wat blijkt: ook vaders kunnen beter hun drankje laten staan vlak voordat hun partner zwanger raakt.

Advertentie

Dit is de voorzichtige conclusie uit een onderzoek uit 2019 waarin naar zowel naar de rol van de moeder als naar die van de vader is gekeken. De laatste wordt aangeraden om minimaal zes maanden voor de (gewenste) bevruchting te stoppen met alcohol, voor vrouwen geldt een jaar. Het drinken van één of meer glazen alcohol per dag kan bij vrouwen én mannen de vruchtbaarheid verminderen. Het kan dan langer duren voordat de vrouw zwanger is.

Lees ook: Voedingsdeskundige Sharon Asscher over alcohol tijdens de zwangerschap

Risico’s

Als de zwangerschap eenmaal een feit is, heeft het alcoholgebruik van de vader geen negatief effect meer op de gezondheid van de ongeboren baby. Drinken de vaders tijdens het moment van het bevruchten regelmatig én veel, dan heeft dit volgens onderzoekers invloed op de fysieke en geestelijke gesteldheid van het kind. De kans dat het kind met het Foetaal Alcohol Syndroom (FAS) of een aangeboren hartafwijking (congenital heart disease, CHD) geboren wordt is aanwezig.

Lees ook: Dit zijn de adviezen voor een gezonde leefstijl van arts voortplantingsgeneeskunde Tessa Cox

De voordelen van stoppen

Als je als vrouw stopt met het drinken van alcohol voordat je zwanger wilt worden, heb je meer kans dat het lukt. Alcohol kan zorgen voor verminderde vruchtbaarheid. Daarnaast heb je meer kans op een miskraam, vroeggeboorte en laag geboortegewicht. Als je als man stopt met drinken wordt de kwaliteit van je zaad beter. De kans op een zwangerschap neemt hierdoor toe. Door te stoppen met het drinken van alcohol heb je een grotere kans op gezond zaad.

Bron: Vakbladvroeg, Alcoholinfo, De VerloskundigeBeeld: GettyImages

Advertentie
Affiliate – HEMA always on

De mooiste babykleding shop je bij HEMA!

bekijk hier