Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

Alcoholgebruik van vaders óók slecht voor ongeboren baby

Dat je als vrouw beter geen alcohol kunt drinken tijdens of vlak voor je zwangerschap, is algemeen bekend. Maar wat blijkt: ook vaders kunnen beter hun drankje laten staan vlak vóórdat hun partner zwanger raakt.

Advertentie

Die conclusie trekken onderzoekers van de Georgetown University in Washington.

Fysieke en geestelijke gesteldheid

Als de zwangerschap eenmaal een feit is, heeft het alcoholgebruik van de vader geen negatief effect meer op de gezondheid van de ongeboren baby. Drinken de vaders tijdens het moment van het bevruchten regelmatig én veel, dan heeft dit volgens onderzoekers invloed op de fysieke en geestelijke gesteldheid van het kind. De kans dat het kind met het Foetaal Alcohol Syndroom (FAS) geboren wordt is ook aanwezig.

Foetaal Alcohol Syndroom

Volgens professor Joanna Kitlinska van de Georgetown University heeft 75% van de kinderen met FAS een aan alcohol verslaafde vader. Daarnaast komt het weleens voor dat een vrouw bevalt van een baby met FAS, terwijl ze geen alcohol heeft geconsumeerd tijdens de zwangerschap. FAS wordt gekenmerkt door afwijkingen aan het gezicht, een vertraagde groei en neurologische afwijkingen. Geschat wordt dat in Nederland 1 op de 1000 tot 1500 kinderen het Foetaal Alcohol Syndroom heeft.

Leeftijd vader

Uit het onderzoek blijkt tevens dat hoe ouder de vader, des te groter de kans dat het kind geboren wordt met een autismespectrumstoornis of schizofrenie.

Advertentie

MEER LEZEN?

Auteur: Erandi Godinez – Bron: Metro.co.uk – Foto: Shutterstock