Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
woorden leren

Peuter kan maar beperkt aantal woordjes leren

Ben jij hele middagen samen met je kind bezig met boekjes om zijn woordenschat te vergroten? Leuk en leerzaam, maar verwacht niet té veel resultaat. Peuters kunnen namelijk niet meer dan drie woordjes per dag leren.

Advertentie

Dit blijkt uit een onderzoek van de Universiteit van Missouri.

Drie manieren om te leren

De onderzoekers deden een taaltest bij kinderen tussen de 18 en 36 maanden. Ze kregen zes woordjes aangeleerd op drie verschillende manieren: met behulp van voorwerpen, context en sociale aanwijzingen. Het bleek dat kinderen vaak makkelijk een verband konden leggen tussen een voorwerp en een nieuw woord. En hoe ouder de kinderen waren, hoe vaker ze dat deden.

Hoe ouder, hoe meer context

Ook leren met behulp van context ging de peuters goed af. Onderzoekster Judith Goodman: “Hoe ouder de peuters, hoe beter ze in staat waren om de betekenis van een woord af te leiden uit de context. Zo begrepen ze dat een ‘kiwi’ voedsel moest zijn wanneer ze het zinnetje ‘Sammy eet een kiwi’ hoorden.”

Sociale aanwijzing is lastiger

De derde methode was het gebruik van sociale aanwijzingen. Een onderzoeker noemde een naam, en vroeg vervolgens aan de kinderen bij welk object die naam hoorden. Zodra de onderzoeker langere tijd naar het genoemde object keek, wezen de kinderen het object aan. Deze manier bleek minder doeltreffend te zijn naarmate de kinderen ouder werden.

Advertentie

Woordjeslimiet

De dag na de taaltest werd onderzocht of de peuters zich de zes aangeleerde woordjes nog konden herinneren. Het bleek dat ze de eerste 3 woordjes het beste konden onthouden. Conclusie: er zit een limiet aan het aantal woordjes dat een peuter op dag kan leren.

Verbetering taalachterstand

Volgens de onderzoekers is de studie vooral belangrijk voor ouders van kinderen met een taalachterstand. Uit het onderzoek blijkt dat de leeftijd van het kind veel invloed heeft op de wijze waarop het woordjes leert. Door op de juiste leeftijd de juiste methode aan te bieden, kan een kind grote vooruitgang boeken.

Auteur: Erandi Godinez – Bron: University of Missouri – Foto: Corbis/Hollandse Hoogte

 

Lees ook:

Maand 8: de eerste woordjes

Advertentie

De eerste woordjes van je kind

Mijn kind praat nog niet, wat nu?

Spraakontwikkeling bij dreumes

 

 

Redactioneel – Offer – Gezondheid baby

Digitale thermometer

Shop nu