Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
lotusbevalling
door

Ouders kiezen steeds vaker voor een lotusbevalling

Het doorknippen van de navelstreng is voor veel mensen een bijzonder moment, maar het kan ook anders. Zo kiezen ouders soms ook voor een zogenoemde lotusbevalling, waarbij de baby met de navelstreng verbonden blijft aan de placenta.

Advertentie

De lotusbevalling, ook wel lotusgeboorte genoemd, komt in Nederland steeds vaker voor. Maar in landen als Australië en Nieuw-Zeeland is het echt een trend aan het worden. Hier kiezen steeds meer ouders ervoor om de navelstreng niet door te knippen, maar te wachten totdat die opdroogt en er na een paar dagen (of weken) vanzelf afvalt. Ondertussen blijft de baby verbonden met de placenta.

Voordelen lotusbevalling

Er zijn meerdere redenen waarom ouders kiezen voor een lotusbevalling. Allereerst krijgt de baby op deze manier alle voedingsstoffen uit de placenta die voor hem zijn bedoeld. Overigens krijgt de baby deze ook als je de navelstreng laat ‘uitkloppen’ en daarna nog even wacht met het doorknippen totdat de bloedstroom is gestopt.

Daarnaast zijn veel ouders van mening dat het voor de baby een onrustige ervaring is om de navelstreng meteen door te knippen. Baby’s zijn immers negen maanden met de placenta in de baarmoeder verbonden geweest en het zou traumatisch kunnen zijn om daar abrupt van te worden gescheiden. Door een lotusgeboorte wordt de band op natuurlijke wijze verbroken. Ook zijn er diverse onderzoeken die beweren dat lotusbaby’s over het algemeen minder ziek zijn.

Nieuwe trend? Navelstreng doorbranden in plaats van knippen

Kruiden en bloemen tegen de geur

En hoe zit het met de geur van de placenta? Die ruikt na een paar dagen natuurlijk niet meer zo fris en begint er wat onsmakelijk uit te zien. Veel ouders hebben daar een oplossing voor en bestrooien de placenta met zout en bloemen om de geur tegen te gaan. Ook wordt de placenta vaak verpakt in een stuk stof of katoenen luier.

Lotusgeboorte2

Lotusgeboorte3

Bevallingsplan

Ben je zwanger en wil je ook graag een lotusbevalling of dat de navelstreng pas doorknippen als die uitgeklopt is, dan kun je dit op laten nemen in jouw bevallingsplan. Dit geldt ook voor navelstrengbloeddonatie.

Marjolein Schel

Affiliate – HEMA always on

De mooiste babykleding shop je bij HEMA!

bekijk hier