Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

Krentenbaard bij kinderen

Krentenbaard is een ontsteking van de huid. Hoewel het onschuldig is, kun je veel last hebben van krentenbaard. De infectie komt vooral bij jonge kinderen voor. Hoe ontstaat krentenbaard en wat kun je eraan doen?

Wat is krentenbaard?

Krentenbaard wordt ook wel kinderzeer of ‘impetigo’ genoemd. Het is een oppervlakkige ontsteking van de huid en komt vooral voor bij kinderen onder de twaalf jaar. Dit komt omdat hun afweersysteem nog niet volledig ontwikkeld is. Hierdoor zijn ze vatbaarder voor deze bacterie. Volwassenen kunnen ook krentenbaard krijgen, maar dit komt niet zo veel voor. De ontsteking herken je aan rode plekken, wondjes of blaasjes met gele korstjes. Die zitten meestal rond de neus of mond, maar de plekken kunnen ook over het hele lichaam voorkomen. Bij baby’s zitten de plekken vaak rondom de luier.

Advertentie

INCUBATIETIJD*: vier tot veertien dagen
SYMPTOMEN
: rode vlekken of bultjes vooral bij de neus en mond. De bultjes worden blaasjes met vocht, als die open gaan worden het natte plekjes met gele korsten. Pijn en jeuk.
BESMETTELIJK
: ja.
RISICO VOOR ZWANGEREN:
nee, het is niet gevaarlijk voor zwangere vrouwen of een ongeboren baby.

*de tijd die verstrijkt tussen de besmetting en de eerste symptomen

krentenbaard kindKrentenbaard bij kind met wondjes met gele korstjes.

Oorzaak

Krentenbaard wordt veroorzaakt door een infectie met een huidbacterie. Er zijn twee verschillende huidbacteriën die kunnen zorgen voor krentenbaard: Staphylococcus aureus en Streptococcus puogenes. Deze bacteriën zitten in de neus en keel. De huid voorkomt dat er bacteriën in het lichaam komen, maar als de huid is beschadigd door bijvoorbeeld een schaafwond, waterpokken of eczeem kunnen de bacteriën makkelijk je lichaam binnenkomen en ontstaat krentenbaard. Veel mensen dragen de bacteriën bij zich zonder dat ze zelf klachten krijgen.

Symptomen

De eerste symptomen worden zo’n 24 tot 48 uur na de besmetting zichtbaar. Vaak verschijnen de bultjes eerst rondom de mond en neus en verspreiden ze zich daarna over de rest van het lichaam. Ze kunnen ook onder de oksels of voetzolen van je kind voorkomen.

De kleine bultjes veranderen uiteindelijk in blaasjes. In een volgend stadium kunnen deze blaasjes openspringen. Als een opengebarsten blaasje indroogt, ontstaat een honinggele korst. Als er veel wondjes, blaasjes en gele korstjes rond de neus en mond zitten, kan het eruitzien als een baard van krenten. Hier komt de naam krentenbaard vandaan. De infectie laat geen littekens achter, maar dan moet je kind niet aan de blaasjes krabben. Anders kan de huid alsnog beschadigd raken.

Zo ontwikkelt krentenbaard zich:

• De ontsteking begint vaak op een plaats waar al een wondje zit.
• Er komen rode vlekken of bultjes in het gezicht, vooral bij de neus en mond.
• De plekken kunnen daarna ook op andere delen van het lichaam zitten.
• De bultjes worden blaasjes met vocht erin.
• Als de blaasjes openbarsten, worden het natte plekken met gele korsten.
• De plekken met blaasjes en korstjes kunnen snel groter worden.
• De plekken kunnen pijn doen en jeuken.
• Er kunnen ook blaren ontstaan, maar dit komt zelden voor.

Incubatietijd

De tijd tussen besmet raken met krentenbaard en het krijgen van bultjes en blaasjes is vier tot veertien dagen.

tip

Is krentenbaard besmettelijk?

Krentenbaard is besmettelijk. De bacterie zit in de neus en keel van iemand die besmet is. Veel mensen dragen de bacterie bij zich zonder dat zij zelf klachten krijgen. Door hoesten, niezen en praten komen kleine druppeltjes met de bacterie in de lucht. Als je die druppeltjes inademt, kun je besmet raken.

Vooral het vocht dat in de blaasjes zit, is erg besmettelijk. Als je aan deze plekken zit, komt de bacterie op je handen terecht. Als je andere plekken op je lichaam aanraakt, kunnen ook daar bultjes en blaasjes ontstaan. Ook kun je besmet raken als de bacterie bijvoorbeeld zit op: speelgoed, bestek of een drinkbeker.

Wanneer is het niet meer besmettelijk?

Krentenbaard is niet meer besmettelijk als de blaasjes zijn ingedroogd en/of twee dagen na het begin van een behandeling met medicijnen of zalf. De medicijnen of zalf worden alleen door een huisarts voorgeschreven.

Wie kan krentenbaard krijgen?

Krentenbaard komt vooral voor bij jonge kinderen tot twaalf jaar. De kans op krentenbaard is groter als je kind een lagere weerstand heeft en als de huid al kapot is door bijvoorbeeld:

• een muggenbult
eczeem
waterpokken
• schaafwond

Wanneer schakel je de huisarts in?

Als je denkt dat je kind krentenbaard heeft, neem dan contact op met je huisarts. De arts kan een zalf of medicijnen voorschrijven, zodat de krentenbaard sneller geneest. 

Behandeling (beginnende) krentenbaard

Bij beginnende krentenbaard (kleine plekjes) kan het helpen er zinkzalf op te smeren om verdere verspreiding tegen te gaan.

Een middel dat vaak wordt voorgeschreven bij krentenbaard en andere huidinfecties, is fusidinezuurcrème. Deze crème is een antibioticum dat de groei van bacteriën tegengaat en de aandoening binnen een paar dagen vermindert. Je huisarts kan deze voorschrijven. Breng de crème driemaal daags aan om verspreiding en besmetting te voorkomen. Als je kind naast de krentenbaard ook ziek is, koorts heeft (wat zeldzaam is) of een lage weerstand heeft, kan de huisarts ook een antibioticakuur (tabletten) voorschrijven.

Dit kun je zelf doen bij krentenbaard

Krentenbaard gaat meestal vanzelf over binnen twee tot drie weken. Met voorgeschreven medicijnen of een zalf gaat de genezing sneller en is de besmettelijke periode ook eerder voorbij. Je kunt ook zelf een aantal dingen om te zorgen dat krentenbaard sneller geneest.

  1. Probeer te voorkomen dat je kind het vocht uit de blaasjes aanraakt en zorg dat hij niet aan de blaasjes gaat zitten. Die zijn extra besmettelijk en daardoor wordt de plek groter.
  2. Was de handen van je kind en die van jezelf extra vaak met zeep en droog ze goed af.
  3. Is er vocht uit de blaasjes op speelgoed of andere spullen gekomen, maak die dan goed schoon.
  4. Laat je kind een papieren zakdoek gebruiken als hij moet niezen. Heeft hij die niet bij de hand? Laat hem dan hoesten in de plooi van zijn elleboog.
  5. Gebruik elke dag een schone washand en handdoek voor het wassen en afdrogen van je kind. Zo voorkom je dat de bultjes zich verder verspreiden over zijn lichaam.
  6. Hou de nagels van je kind schoon en kort. Mocht hij toch krabben dan is de schade minder aan zijn huid.
  7. Voorkom krabben: bij baby’s kun je wantjes aan doen en de plekken waar de krentenbaard zit zoveel mogelijk bedekken met kleding. Op die manier kunnen ze de bultjes niet openkrabben.

Dit kun je beter niet doen:

• Gebruik geen pleisters: plak geen pleisters op de plekken, want de blaasjes moeten juist kunnen ‘ademen’. Hierdoor drogen de plekken sneller in.
Gebruik geen ontsmettingsmiddelen: laat ontsmettingsmiddelen als Dettol of pure alcohol staan, want die middelen werken niet beter dan gewone zeep.
Ga niet samen in bad: als je meer kinderen hebt, doe ze dan niet samen in bad. Ga ook niet zelf met je kind in bad zitten als hij krentenbaard heeft.

Mag je kind naar school of het kinderdagverblijf?

Als je kind zich verder goed voelt, kan hij naar het kinderdagverblijf of naar school gaan. Vertel aan de leidster of leerkracht dat je kind krentenbaard heeft. Zij kunnen in overleg met de GGD andere ouders informeren. Ouders kunnen dan letten op de klachten van krentenbaard bij hun kind. Lees hier: Wanneer mag een ziek kind niet naar de kinderopvang?

Is je kind besmet?

Vertel de mensen in je omgeving dat ze regelmatig hun handen moeten wassen (informeer ook de klas of het kinderdagverblijf).

Krentenbaard en zwangerschap

Bij veel kinderziektes moet je opletten als je zwanger bent, maar dat is niet zo bij krentenbaard. Voor jou en je ongeboren kind is krentenbaard ongevaarlijk. Lees hier welke kinderziektes wel gevaarlijk zijn tijdens de zwangerschap.

Krentenbaard en kraamtijd

Als krentenbaard wordt veroorzaakt door de huidbacterie streptokok groep A dan kan dit problemen opleveren als je pas bent bevallen. Als je tijdens de bevalling bent ingeknipt of ingescheurd of je hebt een keizersnede gehad, heb je een verhoogde kans op kraamvrouwenkoorts. Heb jij of heeft je kind krentenbaard, ga dan niet bij iemand op kraamvisite. Ontvang ook geen kraambezoek van mensen die krentenbaard hebben. Bezoekende ouders en kinderen met krentenbaard mogen pas na het indrogen van de blaasjes en de behandeling op kraamvisite. 

Valt krentenbaard binnen het Rijksvaccinatieprogramma?

Nee, er is geen vaccin tegen krentenbaard. Hier vind je een overzicht van vaccinaties voor kinderen en wat je per prik kunt verwachten.

Kun je het vaker krijgen?

Als je een keer krentenbaard hebt gehad, betekent dit niet automatisch dat je een volgende keer beschermt bent. Je kunt meerdere keren last van krentenbaard krijgen. Dit gebeurt vooral als je kind een lage weerstand of atopisch eczeem heeft. 

Bronnen: RIVM, Apotheek.nl

Video: Tips dermatoloog: zo behandel je krentenbaard bij een kind.