Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
orgasme en zwanger

Orgasme en zwanger worden: is er een verband?

Als je zwanger wilt worden, hoop je waarschijnlijk dat het zo snel mogelijk lukt. Op internet zijn veel tips te vinden om de kans op een zwangerschap te vergroten. Stiekem wordt er online ook veel gezocht op de combinatie ‘orgasme’ en ‘zwanger worden’. Maar is hier eigenlijk wel een verband tussen?

In samenwerking met expert

Eveline Stallaart

Seksuoloog

Vruchtbare dagen

Je kunt het elke dag met je partner doen, maar om zwanger te worden kun je het beste in de periode net vóór je eisprong seks hebben. Dan ben je namelijk het meest vruchtbaar. Zaadcellen kunnen wel tot vier dagen overleven in de baarmoeder, in afwachting van de eicel. Lees hier waarom je niet te vaak moet vrijen.

Advertentie

Bij de meeste vrouwen vindt de eisprong twee weken voor de volgende menstruatie plaats. Heb je een menstruatiecyclus van precies 28 dagen dan is je eisprong dus ongeveer twee weken na de eerste dag van je laatste menstruatie. Je kunt bijvoorbeeld in je agenda bijhouden wanneer je voor het laatst ongesteld bent geweest of je kunt een app gebruiken om je meest vruchtbare periode te berekenen. Als je een onregelmatige cyclus hebt, is het wat lastiger om te berekenen wanneer je vruchtbare dagen zijn. Je kan dan gebruik maken van ovulatietests. Deze zijn te koop bij de drogist of apotheek.

2 class="fdc-heading">Vruchtbare dagen berekenen

Meer lezen: Alles over sperma en de kans om zwanger te worden.

Zwanger worden? Niet te vaak vrijen

Als een man te vaak zaadlozingen heeft, komt dat de kwaliteit van het sperma niet ten goede. Het is daarom beter om niet dagelijks, maar elke twee à drie dagen seks te hebben als je zwanger wilt raken. Zaadcellen kunnen gerust een aantal dagen overleven in de baarmoederhals dus vaker is echt niet nodig. Tips: zo verbeter je de kwaliteit van sperma.

Bij zwanger worden draait het bovendien niet om de kwantiteit van de seks, maar om de kwaliteit. Als een man en een vrouw beiden erg opgewonden zijn tijdens het vrijen, is de kans op een bevruchting groter. Doordat de vrouw vochtig is, kan het zaad beter voortbewegen richting de eicel. Ook is de kwaliteit van het zaad van de man beter als hij flink opgewonden is. Het is daarom wenselijk dat vrijen niet aanvoelt als een ‘moetje’ als je zwanger wilt worden.

Advertentie

Meer weten: Wat als zwanger worden een obsessie wordt?

Het orgasme van de vrouw

Is het belangrijk dat je als vrouw klaarkomt als je zwanger wilt raken? Het kan zeker helpen. Het orgasme van de vrouw zorgt ervoor dat het sperma als het ware een ‘duwtje’ krijgt door de spiersamentrekkingen van de schede. Dit gebeurt tijdens en net na het orgasme. Na het vrijen is het ook verstandig om nog even te blijven liggen (al dan niet met je benen omhoog), zodat het sperma niet direct uit de schede loopt.

Onderzoek verband vrouwelijk orgasme en zwangerschap

Een Amerikaanse en Ierse wetenschapper hebben in oktober 2016 onderzoek gedaan naar het verband tussen een vrouwelijk orgasme en zwanger worden. De onderzoekers vroegen zes vrouwen tussen de 26 en 52 jaar om vijf milliliter glijmiddel (in plaats van sperma) in hun vagina in te brengen en daarna te masturberen. Drie vrouwen moesten stoppen voordat ze klaarkwamen en de andere drie mochten wel klaarkomen. De vrouwen moesten na afloop een menstruatiecup bij zichzelf inbrengen om te controleren hoeveel glijmiddel er nog in hun vagina zat.

De vrouwen die mochten klaarkomen hadden vijftien procent meer glijmiddel binnen gehouden, dan de vrouwen die dit niet mochten. Dat lijkt misschien niet veel maar in een milliliter sperma zitten zo’n twintig tot vijftig miljoen spermacellen.

Advertentie

Kans op zwangerschap

Het resultaat van dit onderzoek klinkt je misschien als muziek in de oren als je snel zwanger wilt worden, maar juich niet te vroeg. Volgens de onderzoekers is dit onderzoek niet representatief en is dit niet dé manier die voor alle vrouwen werkt. Er moet volgens de onderzoekers meer en grondiger onderzoek worden gedaan om met keihard bewijs te komen.

Feit is dat zelfs onder perfecte omstandigheden de kans om zwanger te raken per maand gemiddeld slechts 15 procent is (hoe ouder je bent, hoe minder kans). Het is net alsof er elke maand met een dobbelsteen wordt gegooid. Helaas, kan het soms lang duren voordat de zes valt.

Meer tips

Wat kun je doen om vruchtbaarder te worden, hoe vaak kun je het beste seks hebben en welke standjes verhogen de kans op bevruchting? Hier lees je de beste tips.

Meer lezen over zwanger worden:

Bronnen: Seksualiteit, Thuisarts

Eveline Stallaart

Seksuoloog

Eveline Stallaart heeft haar eigen praktijk genaamd ESSH aan het Vondelpark in Amsterdam.Waar ze zelf ook werkzaam is als therapeute. In haar praktijk ziet ze mensen die problemen hebben op het gebied van seksualiteit, intimiteit en/of relaties.

Daarnaast is ze vaste expert bij RTL Boulevard en Married at First Sight en is ze regelmatig te zien in verschillende andere tv-programma's waar ze vertelt vanuit haar expertise als seksuoloog. Eveline schrijft regelmatig voor verschillende magazines en heeft een eigen blog genaamd Oh Mama. Ook heeft ze een eigen sekstoy ontwikkelt: de L' Eve waarmee ze de drempel wil verlagen voor vrouwen om zichzelf seksueel te ontdekken. Eveline is brand ambassador voor EasyToys en heeft een wekelijkse vraagrubriek bij QMusic.

Lees meer over
Redactioneel – Offer – Heb jij nog geen EHBO-kit in huis?

Heb jij nog geen EHBO-kit in huis?

Shop hier