Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

Baby uitzetlijst, de complete checklist

Je hebt heel wat spullen nodig als je een baby krijgt. Maar wat allemaal? En waarop moet je letten bij het uitzoeken? Met onze complete baby uitzetlijst checklist heb je alle handige en onmisbare babyspullen op een rij.

Baby uitzetlijst

Begin op tijd met je baby uitzetlijst, ver voordat je nesteldrang krijgt, want om alles bij elkaar te zoeken en shoppen kost aardig wat tijd. En hoe eerder je begint, hoe groter de voorpret is. Voorkom dat je in het derde trimester gestresst nog aan de slag moet, daar wordt niemand vrolijker van. Plus: misschien kan je het tegen die tijd fysiek ook niet meer opbrengen.

Advertentie

Babyuitzet: wanneer kopen?

Probeer alle spullen dus minstens een maand voor je uitgerekende datum in huis te hebben. Los van het feit dat shoppen met een hoogzwangere buik niet ideaal is (tenzij je het online doet), je weet natuurlijk nooit zeker wanneer de bevalling zich aandient… dat kan zomaar eerder zijn dan verwacht.

Tip! Alles wat je nodig hebt in de eerste maanden met je baby koop  je hier.

Uitzet baby: wat kost het?

Je kunt het natuurlijk zo gek maken als je zelf wil, maar een babyuitzet kost volgens het Nibud gemiddeld €617,90. Dit bedrag is opgebouwd uit €91,50 voor babykleding, €164,90 voor verzorgingsproducten en €361,50 te besteden aan meubels (basis) voor de babykamer.

Het Nibud zegt hierbij bewust uit te gaan van vrij lage bedragen. Voor €361 koop je namelijk geen gloednieuwe complete babykamer, die kost toch al gauw zo’n €500. Maar je kunt er ook voor kiezen om een tweedehands kinderkamer aan te schaffen via Marktplaats of bij de kringloopwinkel en dan kan dat wel binnen het budget van €361. En als je handig bent, kun je ook zelf meubels zoals de commode, het ledikant en een kledingkast maken. Hou hierbij wel rekening met de veiligheidseisen die aan deze meubels zitten en dat je ook materiaalkosten hebt.

In bovenstaand overzicht zijn de kosten van spullen als een box, autostoel, flessen, babyfoon, traphek, luiers, kinderstoel of kinderwagen nog niet meegenomen. Dit beschouwt het Nibud als extra kosten die je zo hoog kunt maken als je zelf wilt. Je kunt het nieuwste van het nieuwste kopen, maar je kunt natuurlijk ook op zoek gaan naar tweedehandsspullen of aanbiedingen. Ook zal niet iedereen deze spullen aanschaffen, omdat je ze misschien leent van vrienden of familie, of omdat je ze niet nodig hebt.

Hiervoor rekent het Nibud zo’n €1.006 extra. In totaal komt de complete, volledige babyuitzet dus op €1.623,90. Bekijk welke kosten voor je baby je nog meer kan verwachten.

Extra kosten

Als je een groot budget hebt (gespaard) en je het nieuwste van het nieuwste kan en wil kopen, lopen de kosten vaak snel op. Een gloednieuwe kinderwagen kost al snel €1.000, voor de nieuwste autostoeltjes betaal je ruim €500, voor een beeld babyfoon ongeveer €200 en de kosten voor babykamer meubels liggen rond de €1.500. Als je zo rekent ben je meer dan €10.000 kwijt als je de complete baby uitzetlijst hebt afgevinkt.

Babybenodigdheden kamer:

Baby uitzetlijst voor het bedje

Zwanger van een tweeling? Dit is onze complete tweeling babyuitzet checklist.

Wat heb je nodig voor een baby: kleding

De meeste baby’s hebben maat 56 als ze worden geboren, maar het is handig om wat kleertjes in verschillende maten te hebben liggen voor het geval jouw exemplaar wat groter of kleiner uitvalt.

Rompertjes met een overslag zijn voor het eerste begin ideaal. Zo’n rompertje gaat niet over het hoofd. Dat is vooral in het begin fijn, als je nog wat handigheid moet krijgen in het aan- en uitkleden. Babypakjes die je aan de onderkant kunt openmaken zijn handiger dan pakjes met de sluiting op de rug. Je kunt je baby dan namelijk laten liggen tijdens het aan- en uitkleden.

Babyuitzet voor de verzorging

Babyuitzet voor de borstvoeding

Babyuitzet voor de flesvoeding

Uitzetlijst baby voor als je op pad gat

Lees ook: Dit zijn de beste draagzakken van dit jaar

Benodigdheden voor in huis (en gewoon leuk!)

Pasgeboren baby’s spelen nog niet, maar na een paar weken kunnen ze vaak wel reageren op (primaire) kleuren en op geluid. Een mobiel boven de wieg en een muziekdoosje zijn daarom vaak het eerste ‘speelgoed’. Na een maand of drie gaat je baby grijpen. Dan is het leuk om bijvoorbeeld aan de wandelwagen een boog met klein speelgoed te bevestigen.

Lees ook: Veilig babyspeelgoed, waar moet je op letten?

Geld besparen

Wil je liever wat minder geld aan je babyuitzet uitgeven? In winkels met tweedehandsspullen of op Marktplaats zijn vaak prima kleertjes en meubels te koop. Bovendien creëer je met wat mooie vintage items een unieke babykamer (let er wel op of de meubels voldoen aan de veiligheidseisen!). Spullen die je maar een beperkte periode gebruikt, zoals een wieg of kinderwagen, kun je ook huren of lenen. Hier meer budgettips voor de babyuitzet.

Wat nodig voor baby: handige babyspullen

Nog een bespaartip: wil je weten wat écht handig is om in huis te hebben voor je baby komt? Bijvoorbeeld bepaalde gadgets of welk merk van een bepaald babyproduct? Vraag het aan jonge ouders in je omgeving. Zij hebben vaak al meerdere spullen en producten geprobeerd en kunnen je vaak iets meer vertellen over de verschillende opties.

Lees ook: Dit zijn de beste slaaptrainers voor kinderen van dit jaar