Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
TENS

Weeënpijn verlichten met de TENS

De TENS is een apparaatje dat je tijdens de bevalling kunt gebruiken om weeënpijn te verminderen. Dat kan zowel thuis als in het ziekenhuis en er zijn geen bijwerkingen. Hoe werkt het precies?

Advertentie

Pijnverlichting zonder medicatie

Bij een thuisbevalling kun je geen gebruik maken van de ruggenprik of andere medische pijnstilling. Ook in het ziekenhuis is pijnmedicatie niet altijd (meer) mogelijk, of misschien wil je dit liever niet gebruiken vanwege de bijwerkingen en verhoogde kans op complicaties. Er zijn in dat geval allerlei natuurlijke manieren om pijn te verlichten, maar ook de TENS kan een optie zijn. Dit apparaatje kun je overal gebruiken, heeft geen bijwerkingen en is veilig voor moeder en kind.

Tip! Hier huur je zes weken lang de Elle TENS 2 voor €50

Wat is de TENS precies?

De TENS bestaat uit vier elektrodenplakkers die met snoertjes zijn verbonden aan een bedieningsapparaat. De plakkers plak je op je rug, dit kan je partner makkelijk bij je doen aan de hand van de gebruiksaanwijzing. Je plakt er twee net boven je heiligbeen en twee vlak onder je behaband. Het bedieningsapparaatje houd je in je hand of hang je om je nek. Als je hem aanzet, voel je via de elektroden een pulserende trilling in je huid. Dat kan even wennen zijn: het lijkt op zoemen, gonzen of tintelen. De sterkte kun je zelf instellen. Zodra je een wee voelt opkomen, hoef je alleen maar op een knop te drukken om de impuls te verhogen. Is de wee afgezakt, dan druk je weer op de knop om terug te gaan naar de basisstand.

Waarom vermindert dit pijn?

TENS staat voor Transcutane Elektrische Neuro Stimulatie, wat betekent dat het door middel van stroom-impulsen via elektroden op de huid het centrale zenuwstelsel activeert. De TENS kan op twee manieren voor pijnverlichting zorgen. In de basisstand, die je tussen de weeën door gebruikt, stimuleren de impulsen de aanmaak van endorfine, de neurotransmitter die pijnstillend en kalmerend werkt. In de boost-stand die je tijdens de weeën gebruikt, zorgen de impulsen ervoor dat pijnsignalen die vanuit je baarmoeder en je bekken via je ruggengraat naar je hersenen gaan, worden geblokkeerd. Omdat minder pijnprikkels je brein bereiken, voel je minder pijn.

Het idee dat je zelf iets kunt doen aan de pijn kan bovendien zo geruststellend zijn dat je beter kunt ontspannen tijdens de weeën. Ook dat zorgt voor minder pijn. En sommige vrouwen focussen zich op het tintelende gevoel van de impulsen, omdat dit ze afleidt van de pijn.

Wanneer gebruik je het?

Vanaf het begin van de bevalling. Bij de eerste weeën breng je de plakkers aan. Zo profiteer je zo lang mogelijk van de extra endorfine en doordat je de weeën vanaf het begin makkelijker kunt opvangen, spaar je energie. Ook moet je eerst misschien even wennen aan het gevoel van de impulsen en aan het regelen van de standen. Dit lukt beter als je nog niet volledig in beslag wordt genomen door de weeën.

Hoe effectief is het?

De beleving van pijn verschilt per persoon en dat geldt ook voor de ervaringen met de TENS. Uit onderzoek blijkt dat het apparaat in tachtig procent van de gevallen werkt, maar de mate van werkzaamheid varieert. Met name bij rugweeën blijkt het effect goed, omdat het zoemende gevoel van de impulsen ook plaatselijk ontspant. Maar ook bij buikweeën werkt de TENS vaak genoeg om de pijn in ieder geval draaglijk te maken. Doordat je tussendoor steeds goed kunt ontspannen door de kalmerende endorfine, word je minder snel moe en kun je de weeën beter opvangen.

Zijn er bijwerkingen?

Nee, de GeboorteTENS is uitgebreid onderzocht en bij correct gebruik heeft het geen nadelige gevolgen voor je baby of voor jezelf. Je wordt er ook niet suf van en je kunt er gewoon mee bewegen en rondlopen.

Maakt het uit welk model je kiest?

Er zijn verschillende TENS-apparaten op de markt en ze worden ook voor andere pijnklachten gebruikt. Niet alle apparaten zijn even geschikt voor de bevalling. De frequentie kan net te laag zijn of de impulsen dringen niet diep genoeg door in de huid, waardoor het effect niet sterk genoeg is om weeënpijn echt te verminderen. Bovendien hebben niet alle apparaten een handige bediening voor tijdens de weeën. De Elle GeboorteTENS is specifiek geschikt voor de bevalling, net als de GeboorteTENS Femina, die je ook kunt gebruiken bij bekkenpijn, lage rugpijn en menstruatiepijn.

Wat kost het?

De Elle GeboorteTENS kost € 115, maar je kunt hem ook huren. Dan betaal je € 75 voor zes weken, plus € 20 borg. De aanschaf of huur wordt door veel zorgverzekeraars (deels) vergoed, vraag dus even na hoeveel je kunt declareren en wat de voorwaarden zijn. Je kunt de GeboorteTENS huren via sommige geboortecentra, verloskundepraktijken of doula’s of via geboortetens.nl.

Huren of tweedehands

Op zoek naar een budgetoplossing? Kijk dan eens goed op Markplaats.nl of vraag in je vriendenkring rond of iemand nog een TENS apparaatje heeft liggen. Ook hebben sommige verloskundigen of ziekenhuizen het apparaat te leen.

tip

Voordelen van de GeboorteTENS:

  • De TENS ondersteunt de natuurlijke pijnstilling van je lichaam en kan weeënpijn effectief verminderen.
  • Je kunt het apparaat zowel thuis als in het ziekenhuis gebruiken.
  • Er zijn geen bijwerkingen en het is veilig voor jou en je baby.
  • Het is makkelijk in gebruik en je kunt er vrij mee bewegen en rondlopen.
  • Je kunt het in combinatie met andere manieren van natuurlijke pijnstilling gebruiken (behalve bad en douche).
  • De aanschaf of huur wordt (deels) vergoed door veel zorgverzekeraars.

Nadelen van de GeboorteTENS:

  • Hij werkt niet bij iedereen even goed.
  • De TENS kan soms storend werken op CTG-apparatuur waarmee ze in het ziekenhuis de hartslag van je baby in de gaten te houden. Je moet hem dan even uitzetten tijdens de metingen.
  • Je mag er niet mee in de douche of in bad. Je moet de plakkers eerst verwijderen en daarna opnieuw aanbrengen.
  • Je mag de TENS niet gebruiken als je hartritmestoornissen, epileptische aandoeningen of een pacemaker hebt.

Bronnen: Neeltje Verloskundigenpraktijk, Geboortetens

Video: Van weeën tot ontsluiting: hoe gaat dat? Deze vrouw legt het uit met een pingpongbal en ballon.
Redactioneel – Offer – Boek over bevallen

Goed voorbereid bevallen

Verfrissende kijk op geboorte
Lees nu