Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
Vrouw heeft tijdens bevalling last van weeënstorm

Weeënstorm, wat is het en hoe ga je ermee om?

Weeën zorgen er tijdens de bevalling voor dat je baby wordt uitgedreven. Zit er nauwelijks tijd tussen de weeën, dan noemen we dat een weeënstorm. Hoe ontstaat zo’n weeënstorm, wat zijn de risico’s en hoe zit het met pijnbestrijding?

In samenwerking met expert

Karlijn Janssen

Verloskundige

Wat is een weeënstorm?

Voel je de eerste echte wee, dan weet je dat de bevalling is begonnen. Weeën zorgen ervoor dat je baby geboren wordt en aan de snelheid waarmee weeën elkaar opvolgen, kan de verloskundige inschatten hoe snel het zal gaan. Normaal gesproken zit er tussen twee weeën een paar minuten, zodat je de tijd hebt om even op adem te komen en je voor te bereiden op de volgende wee. Bij een weeënstorm komen de weeën zo snel achter elkaar, dat er een overlap is en je het verschil tussen de ene en de andere wee niet meer merkt. Zo’n weeënstorm kan behoorlijk heftig en pijnlijk zijn, al zijn er ook vrouwen die er nauwelijks last van hebben.

Advertentie

Een weeënstorm vanaf het begin van de bevalling, is meestal een teken dat de bevalling een snel verloop heeft. Dit komt soms voor bij vrouwen die een eerste kind krijgen, maar iets vaker bij vrouwen die een tweede of een volgend kind krijgen.

Voortekenen bevalling? Let op deze 6 signalen.

Tip: Goed voorbereiden op de bevalling? Dat doe je met behulp van deze boeken.

Duur weeënstorm

Als je binnen tien minuten meer dan zes weeën hebt en tussendoor nauwelijks pauze ervaart, is er sprake van een weeënstorm. Hoe lang het aanhoudt is moeilijk te voorspellen, bij sommige vrouwen is dat een half uur, bij andere wel drie uur.

Advertentie

Oorzaak weeënstorm

Het is niet helemaal duidelijk wat de oorzaak is van een weeënstorm. Iedere vrouw kan er dus mee te maken krijgen tijdens de bevalling, maar over het algemeen komt het iets vaker voor bij een ingeleide bevalling. Als de weeën kunstmatig op gang worden gebracht, kan je lichaam daarvan in de war raken en reageren met een weeënstorm.

Lees ook: De bevalling, wat kun je verwachten?

Voordeel weeënstorm

Hoewel een weeënstorm allesbehalve leuk is, heeft het ook een voordeel: je ontsluiting kan in korte tijd van een paar centimeter naar volledig gaan. Grote kans dus dat je je baby al snel in je armen kunt houden. Lees over de ontsluitingsfase per centimeter.

Risico’s van een weeënstorm

Bij een zeer snelle bevalling als gevolg van het inleiden met weeënopwekkers, kan de baby na langere tijd last krijgen van zuurstoftekort. De gynaecoloog of de klinisch verloskundige zal de hoeveelheid weeënopwekkers dan verminderen, zodat jij en je baby wat meer pauze krijgen tussen de weeën door.

Tijdens een ‘natuurlijke’ weeënstorm kan dit natuurlijk niet. Gelukkig gaat de bevalling dan meestal zo snel dat de baby niet lang meer in de baarmoeder zal zijn. Je baby kan na zo’n snelle geboorte een beetje aangeslagen of blauw zijn. Dit is in principe onschuldig en trekt binnen een paar minuten weer bij.

Advertentie

11 tips om op een natuurlijke manier weeën op te wekken.

Weeënstorm thuis

Krijg je een weeënstorm terwijl je thuis bent, bel dan meteen de verloskundige. Zij kan voelen hoeveel ontsluiting je al hebt en of het noodzakelijk is dat je (al) naar het ziekenhuis gaat. Als je een weeënstorm krijgt in het ziekenhuis, hoef je niets te doen: de verloskundige of gynaecoloog houdt de ontsluiting dan in de gaten.

Pijnbestrijding tijdens weeënstorm

Soms zorgt een weeënstorm ervoor dat de bevalling zo snel gaat dat pijnbestrijding niet mogelijk is. Maar het kan ook langer duren en in dat geval zijn in het ziekenhuis verschillende vormen van pijnstilling beschikbaar. Zoals de ruggenprik (die je onderlichaam verdooft), het morfinepompje (remifentanil), lachgas of een pethidine-injectie (een morfine-achtige stof) in je bovenbeen.

Elke vorm van pijnstilling heeft voor- en nadelen:

 • Lachgas werkt heel snel in en ook heel snel uit. Het haalt niet alle pijn weg, maar je kan er goed van ontspannen, met name tussen de weeën. Je kunt er wel misselijk of duizelig door gaan voelen. Lachgas is (nog) niet in alle ziekenhuis te krijgen tijdens de bevalling.
 • Bij een ruggenprik is (mits hij goed zit) het meest effectieve middel tegen pijn. Een nadeel is dat je een infuus krijgt en niet meer vrij kunt bewegen. Ook duurt het persen bij een ruggenprik gemiddeld langer, waardoor de kans op een kunstverlossing verhoogd is. Je kunt een ruggenprik over het algemeen niet meer krijgen als je meer dan acht centimeter ontsluiting hebt.
 • Het nadeel van pethidine is dat je er suf van wordt. Ook de baby kan suf worden van pethidine. Daardoor kan hij meer moeite hebben met ademhalen na de geboorte. Soms hebben baby’s een injectie nodig om weer goed te kunnen ademhalen.
 • Remifentanil, oftewel het morfinepompje, werkt al na een paar minuten. Remifentanil kan van invloed zijn op je ademhaling en op de hoeveelheid zuurstof in je bloed. Daarom moeten jij en je kindje bij gebruik van dit middel continu zorgvuldig in de gaten worden gehouden.

TENS

Een ander veel gebruikt middel is TENS (transcutane elektrische neuro stimulatie). Dit is een apparaatje dat door middel van kleine stroomstootjes de pijnprikkels van de weeën onderschept. De TENS gebruik je thuis als pijnstilling, maar kan ook mee naar het ziekenhuis. De werking ervan is niet wetenschappelijk aangetoond.

Tip: Hier bestel je online een TENS-apparaat

Tips bij een weeënstorm

Ben je aan het bevallen en heb je een weeënstorm, dan zijn er verschillende dingen die je kunt doen om rustig te blijven of worden:

 1. Blijf je concentreren op je ademhaling, ook al maken de weeën dat moeilijk. Raak vooral niet in paniek. Klik hier voor diverse ademhaling- en puftechnieken.
 2. Ga in bad. Het warme water ontspant en neemt de druk op je lichaam een beetje weg.
 3. Bespreek pijnstilling als het je teveel wordt.
 4. Als laatste redmiddel zijn er nog weeënremmende medicijnen. Deze gebruikt de gynaecoloog wanneer de weeënstorm een gevaar vormt voor de moeder of baby en worden alleen in het ziekenhuis gegeven. Dit is gelukkig niet vaak nodig.

Weeënstorm voorkomen

Helemaal voorkomen dat je een weeënstorm krijgt tijdens de bevalling, kan helaas niet. Er zijn wel een aantal dingen die je kunt doen waardoor de kans dat je overweldigd – of zelfs in paniek raakt – door heftige of snel opeenvolgende weeën kleiner wordt.

 1. Zwangerschapscursus: of je nou gaat voor zwangerschapsyoga, een pufcursus, hypnobirthing of wat anders: een zwangerschapscursus is altijd een goed idee. Het is een fijne manier om met je zwangerschap en je baby bezig te zijn en het is bewezen dat vrouwen die zie goed voorbereid hebben op de bevalling, vaker positief terugkijken op hun ervaring. Kijk hier welke zwangerschapscursus het beste bij jou past.
 2. Waterbevalling: veel vrouwen zweren bij een waterbevalling, ook wel badbevalling genoemd. Warm water werkt heel ontspannend en helpt je de pijn van de weeën beter te verdragen. Benieuwd hoe dit zit? Kijk dan even hier.
 3. Hypnobirthing: dit valt eigenlijk onder de noemer zwangerschapscursussen, maar omdat het relatief nieuw is (en hartstikke hip!) noemen we hem even apart. Bij HypnoBirthing ligt de focus op ontspanning en vertrouwen in je lichaam.Alles over ontspannen bevallen met HypnoBirthing.

Lees ook: Zo verwerk je een traumatische bevalling

Emoties na bevalling

Een weeënstorm kan zoveel impact hebben dat je er een bevallingstrauma aan overhoudt. Het is daarom belangrijk om na de bevalling te praten over deze heftige ervaring. Je kunt hiervoor terecht bij je verloskundige, de huisarts of, als je er veel last van hebt, een therapeut.

Bespreek bij een eventuele volgende zwangerschap duidelijk welke middelen er moeten worden ingezet als je weer een weeënstorm krijgt; dit biedt rust en zekerheid. Goed om te weten: de kans dat je bij een volgende bevalling weer een weeënstorm krijgt, is gelijk aan die van iemand die het nog nooit heeft meegemaakt.

Video: Hoe voelt een echte wee? Verloskundige Karlijn Janssen legt het uit.

Dit artikel is tot stand gekomen en goedgekeurd door artsen en andere (medische) deskundigen van het Ouders van Nu expertteam.

Bron: Verloskundige, Geboortecentrum Puur

Meer over weeën:

Karlijn Janssen

Verloskundige

Karlijn Janssen is sinds 2010 verloskundige, echoscopiste en heeft enkele jaren haar eigen verloskundigenpraktijk gehad. Op dit moment heeft Karlijn een eigen praktijk in Amsterdam: het Geboortecentrum. Karlijn geeft advies en voorlichting aan zwangere vrouwen en hun eventuele partner. Ze specialiseert zich momenteel ook tot echoscopiste. Ze heeft drie zonen.

Voor meer informatie:

Social media van Karlijn Janssen:

Ouders van Nu Voordeelpas

Wil jij besparen op baby- en kinderspullen, kleding, speelgoed en meer?

Dat kan met de Ouders van Nu Voordeelpas!
Shop met korting