Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
zwangere buik

Groei van de zwangere buik

Tijdens je zwangerschap maakt je buik een enorme groei door. Niet alleen omdat je baby steeds groter wordt, maar ook door het vruchtwater en de placenta. Hoeveel aankomen is gezond? En kun je iets doen om striae te voorkomen?

Advertentie

In negen maanden zwangerschap gebeurt er heel veel in je buik waardoor hij groter wordt. De baby groeit, je baarmoeder groeit en je organen maken hier plaats voor.

Groei buik van week tot week

Week 1-12: aan de buitenkant van je lichaam is nog niet zoveel te zien, behalve misschien dat je borsten groter worden. Toch groeit je baarmoeder enorm in het eerste trimester. In twaalf weken verdubbelt hij in grootte. Hij zit alleen nog diep in je bekken, waardoor je dit nauwelijks ziet.

Week 13-16: na twaalf weken komt je baarmoeder boven je schaambeen uit en vanaf de vierde maand begint je zwangere buik zichtbaar te worden. Het verschilt per vrouw hoe duidelijk je het ziet, maar bij de meeste vrouwen gaan gewone broeken nu wel erg strak zitten.

Week 17-30: gewone kleren passen niet meer en je zult echt op zoek moeten naar zwangerschapskleding. Je buik zit nog niet in de weg, maar vanaf de zesde maand kun je wel last krijgen van bandenpijn door je groeiende baarmoeder. Tussen maand vier en maand zes groeit je baby van 60 gram naar ongeveer een kilo. Tip: Hier vind je een mooie collectie positiekleding

Advertentie

Week 30-40: je hebt nu echt een grote buik en kunt (veel) last hebben van bandenpijnrugpijnbekkenpijn en harde buiken. Aan het eind van je zwangerschap weegt je baby gemiddeld 3500 gram.

groei zwangere buik

Hoeveel mag je aankomen?

Hoeveel je mag aankomen, verschilt per persoon. Het hangt onder meer af van je BMI (Body Mass Index). De BMI is een index voor je gewicht in verhouding tot je lengte. Je kunt je BMI zelf berekenen door je gewicht (in kilo’s) te delen door je lengte (in meters) in het kwadraat. Je kunt je BMI ook online uitrekenen op de website van het Voedingscentrum.

BMI Gewicht Aankomen tijdens de zwangerschap
Minder dan 19 Je bent te licht Tussen de 13 en 18 kilo
20-25 Je hebt een ‘normaal’ gewicht Tussen de 11-16 kilo
25-30 Je hebt overgewicht Tussen de 7 en 11 kilo aan te komen
Hoger dan 30 Je hebt obesitas Tussen de 5-9 kilo aankomen

Bovenstaand schema is gebaseerd op een zwangerschap van een eenling. Bij meerlingen mag je meer aankomen. Overleg in dit geval met je verloskundige of de huisarts hoeveel kilo erbij voor jou gezond is.

Advertentie

Gewicht: niet alleen de baby

De kilo’s die je aankomt tijdens de zwangerschap, bestaan uit meer dan alleen je baby. Meisjes wegen bij de geboorte overigens gemiddeld 3200 gram en jongens 3400 gram.

Wat? Gewicht
De baby 3/4 kilo
Extra vet 2,5 kilo
Vocht 2,5 kilo
Extra bloed 1,5 kilo
Vruchtwater 1 kilo
Placenta 0,7 kilo
Borsten 0,5 kilo

Samen is dit ongeveer 12,5 kilo. Dit is een indicatie. Ieder lichaam is anders en iedereen komt anders aan tijdens de zwangerschap. In het tweede trimester komen de meeste vrouwen het meest aan: bijna de helft van het gewicht komt er in deze drie maanden bij.

Striae

Je buik groeit tijdens je zwangerschap enorm snel, vooral in het derde trimester. Je kunt daarom last krijgen van striae, oftewel zwangerschapsstriemen.

Striae kunnen ontstaan als je huid in korte tijd flink wordt opgerekt en het onderhuidse bindweefsel dit niet kan bijhouden. Ook raakt de aanmaak van collageen in je huid ontregeld onder invloed van zwangerschapshormonen.

Hierdoor scheuren de elastische vezels van de huid en ontstaan er kleine littekentjes. Dit zijn de lijntjes die je op je huid krijgt. Ook op je borsten, dijen, heupen en billen kun je striae krijgen door het oprekken van je huid tijdens de zwangerschap.

Helaas kun je striae niet voorkomen: omdat het om onderhuids weefsel gaat, voorkomt insmeren de lijntjes nooit helemaal. Er zijn wel crèmes die de vorming van striae zoveel mogelijk beperken.

Lees ook: Zo voorkom je striemen en strepen op je buik

Vergelijken zwangere buik

Een grote buik betekent niet automatisch dat je een groot kind krijgt. Andersom betekent een klein buikje ook niet dat je baby (te) klein is. De grootte van de buik hangt vooral af van hoe je je buik ‘draagt’. Een baarmoeder die naar voren ligt, zorgt al snel voor een dikkere buik. Bovendien lijkt een buik ook dikker als je klein van stuk bent. Iedereen heeft een andere lichaamsbouw, krijgt een ander kind en draagt haar buik anders. Je schiet er dus niks mee op om jouw buik te vergelijken met die van andere zwangere vrouwen. Zolang de groei van je buik en je gewicht gezond is, is het goed.

Video: Zo verplaatsen je organen zich tijdens een zwangerschap
Redactioneel – Offer – Gezond tijdens en na je zwangerschap

Gezond tijdens en na je zwangerschap

Zwangerschapsvitamines
Shop nu