groei-zwangere-buik

Groei van de zwangere buik

Tijdens je zwangerschap maakt je buik een enorme groei door. Niet alleen omdat je baby steeds groter wordt, maar ook door het vruchtwater en de placenta. Hoeveel mag je aankomen en kun je iets doen om striae te voorkomen?

In negen maanden zwangerschap gebeurt er een heleboel in je buik, waardoor deze in volume toeneemt. De baby groeit, je baarmoeder groeit en je organen maken plaats voor de groeiende baby.

Advertentie

Groei buik van week tot week

Week 1-12: aan de buitenkant van je lichaam is misschien nog niet veel te zien, behalve dat je borsten eventueel wat groter worden. Toch groeit je baarmoeder enorm in het eerste trimester. In 12 weken verdubbelt hij in grootte.

Week 13-16: vanaf de 4e maand wordt de baarmoeder zo groot, dat er een buik(je) zichtbaar begint te worden, al verschilt dit per persoon. In deze periode gaan gewone broeken bij de meeste vrouwen wel erg strak zitten.

Week 17-30: gewone kleren passen niet meer en je zult echt op zoek moeten naar zwangerschapskleding. Je buik zit nog niet in de weg, maar vanaf de 6e maand zou het wel kunnen dat je last krijgt van bandenpijn. Tussen maand 4 en maand 6 groeit je baby van 60 gram naar ongeveer een kilo.

Week 30-40: je hebt nu echt een grote buik en kunt (veel) last hebben van bandenpijn, rugpijn, bekkenpijn en harde buiken. Aan het eind van je zwangerschap weegt je baby gemiddeld 3500 gram.

groei zwangere buik

Hoeveel mag je aankomen?

Hoeveel je mag aankomen, verschilt per persoon. Het hangt onder meer af van je BMI (Body Mass Index). De BMI is een index voor je gewicht in verhouding tot je lengte. Je kunt je BMI zelf berekenen door je gewicht (in kilo’s) te delen door je lengte (in meters) in het kwadraat. Je kunt je BMI ook online uitrekenen op de website van het Voedingscentrum.

BMI Gewicht Aankomen tijdens de zwangerschap
Minder dan 19 Je bent te licht Tussen de 13 en 18 kilo
Tussen de 20-25 Je hebt een ‘normaal’ gewicht Tussen de 11-16 kilo
Tussen de 25-30 Je hebt overgewicht Tussen de 7 en 11 kilo aan te komen
Hoger dan 30 Je hebt obesitas Tussen de 5-9 kilo aankomen

Bovenstaand schema is gebaseerd op een zwangerschap van een eenling. Bij meerlingen mag je meer aankomen. Overleg in dit geval de huisarts of de verloskundige hoeveel je mag aankomen.

Gewicht: niet alleen de baby

De kilo’s die je aankomt tijdens de zwangerschap bestaan uit meer dan alleen je baby. Meisjes wegen bij de geboorte overigens gemiddeld 3200 gram en jongens 3400 gram.

Wat? Gewicht
De baby 3/4 kilo
Extra vet 2,5 kilo
Vocht 2,5 kilo
Extra bloed 1,5 kilo
Vruchtwater 1 kilo
Placenta 0,7 kilo
Borsten 0,5 kilo

Samen is dit ongeveer 12,5 kilo. Dit is een indicatie. Ieder lichaam is anders en iedereen komt anders aan tijdens de zwangerschap. In het tweede trimester komen de meeste vrouwen het meest aan: bijna de helft van het gewicht komt er in deze drie maanden bij.

Striae

Je buik groeit tijdens je zwangerschap enorm snel, vooral in het derde trimester. Je kunt daarom last krijgen van striae, of zwangerschapsstriemen.

Striae ontstaan doordat het onderhuidse bindweefsel wijkt onder te grote druk. Ook raakt aanmaak van collageen in je huid ontregeld onder invloed van de zwangerschapshormonen.

Hierdoor scheuren de elastische vezels van de huid en ontstaan er kleine littekentjes. Dit zijn de lijntjes die je op je huid krijgt. Ook op je borsten, dijen, heupen en billen kun je striae krijgen door het oprekken van je huid tijdens de zwangerschap.

Helaas kun je striae niet voorkomen: omdat het om onderhuids weefsel gaat, voorkomt insmeren de lijntjes nooit helemaal. Er zijn wel crèmes die de vorming van striae zoveel mogelijk beperken.

Vergelijken

Een grote buik betekent niet automatisch dat je een groot kind krijgt. Andersom betekent een klein buikje ook niet dat je baby (te) klein is. De grootte van de buik hangt vooral af van hoe je je buik ‘draagt’. Een baarmoeder die naar voren ligt zorgt al snel voor een dikkere buik. Bovendien lijkt een buik ook dikker als je klein van stuk bent. Iedereen heeft een andere lichaamsbouw, krijgt een ander kind en draagt haar buik anders. Met het vergelijken van jouw buik met die van de buurvrouw schiet je dus niets op, uiterlijk zegt in dit geval niets.

Video: Zo verplaatsen je organen zich tijdens een zwangerschap