Neusspray tijdens zwangerschap

Neusspray tijdens de zwangerschap. Mag dat?

Mag je neusspray gebruiken als je zwanger bent en snipverkouden? Het is een vraag die heel wat zwangere vrouwen bezighoudt. Want een verstopte neus is vervelend, maar je wilt ook geen risico nemen met de baby. Verloskundige Karlijn Janssen legt uit hoe het zit.

Neusspray met xylometazoline

De meestgebruikte soorten neusspray bevatten 1 mg xylometazoline/ml. Dit stofje vermindert de zwelling van de slijmvliezen in de neus en zorgt ervoor dat je weer vrij kunt ademen als je verkouden bent en een verstopte neus hebt. Ben je zwanger, dan is het verstandig om even met je huisarts of de verloskundige te overleggen als je neusspray wilt gebruiken. Xylometazoline zou mogelijk een negatief effect op de doorbloeding van de placenta kunnen hebben. Mag je het gebruiken, doe dit dan maximaal een week. Dit advies geldt ook als je niet zwanger bent. Je kunt namelijk aan het middel verslaafd raken en dat gaat ten koste van de slijmvliezen in je neus.

Advertentie

Nog beter is het om bij een verkoudheid babyneusspray, op basis van zoutoplossing, te gebruiken of af en toe te stomen. Zo weet je zeker dat je geen enkel risico neemt.
Lees hier alles over het gebruik van medicijnen tijdens de zwangerschap

Hoge bloeddruk tijdens zwangerschap

In de meeste gevallen zal de huisarts of verloskundige het geen probleem vinden als je een week neusspray gebruikt bij een flinke verkoudheid. Toch kan het ook zijn dat ze je adviseren dit niet te doen. Doordat de bloedvaatjes in je slijmvlies slinken, kan het gebruik van neusspray mogelijk een hoge(re) bloeddruk tot gevolg hebben. Ben je zwanger en heb je last van een hoge bloeddruk, dan kan het daarom afgeraden worden om dit middel te gebruiken. Ook bij een slechte doorbloeding van de placenta is het gebruik van neusspray met xylometazoline mogelijk geen goed idee.

Welke gevolgen heeft een hoge bloeddruk voor jou en je baby?

Veilige neussprays

Heb je last van een verstopte neus en wil je het zekere voor het onzekere nemen, dan kun je beter een neusspray gebruiken met een zoutoplossing. Dat werkt minder goed, maar je hoeft je dan in elk geval geen zorgen te maken over eventuele risico’s voor je baby. Je kunt eventueel ook kiezen voor neusspray met 0,5 mg xylometazoline. Deze variant voor kinderen bevat maar de helft van het stofje. Verder zijn er homeopathische neussprays die je kunt gebruiken en kan stomen ook helpen als je neus dicht zit.

Neusspray bij allergie of verkoudheid

Heb je last van een allergie of hooikoorts waardoor je neus verstopt zit, dan heb je in het verleden vast wel eens neusspray voorgeschreven gekregen waarin een van deze stoffen zit: efedrine, fenylefrine en/of oxymetazoline. Deze stoffen werken ontstekingsremmend, verminderen overgevoeligheidsreacties en voorkomen zwelling van het neusslijmvlies.

Volgens de bijsluiters en apothekers kan gebruik van neussprays met deze stoffen geen kwaad. Toch kan het gebruik van deze middelen tijdens je zwangerschap volgens een studie mogelijk wel schadelijke gevolgen hebben voor je baby. Uit het onderzoek blijkt dat het gebruik van fenylefrine in het eerste trimester van de zwangerschap een acht keer verhoogd risico op hartafwijkingen geeft. Pseudo-efedrine (een ander decongestivum, oftewel middel dat slijmvliezen doet slinken) werd gelinkt aan afwijkingen aan de ledematen. Toch hoef je je volgens artsen niet meteen zorgen te maken als je deze middelen hebt gebruikt tijdens je zwangerschap; het risico dat je baby loopt is volgens hen heel erg klein.

Lees ook: Zo verklein je de kans op griep tijdens de zwangerschap

Karlijn Janssen

Verloskundige

Karlijn Janssen is sinds 2010 verloskundige en heeft enkele jaren haar eigen verloskundigenpraktijk gehad. Op dit moment werkt ze bij Geboortecentrum Amsterdam. Karlijn geeft advies en voorlichting aan zwangere vrouwen en hun eventuele partner. Ze specialiseert zich momenteel ook tot echoscopiste. Ze heeft twee zonen.

Contact
Website