Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
Zwangere vrouw gebruikt neusspray

Neusspray als je zwanger bent. Mag dat?

Tijdens je zwangerschap mag je niet elke crème of ieder medicijn gebruiken. Er kunnen namelijk stoffen in zitten die schadelijk zijn voor je ongeboren baby. Mag je neusspray gebruiken als je zwanger bent en snipverkouden? Een verstopte neus is vervelend, maar je wil ook geen risico nemen met de gezondheid van je baby.

In samenwerking met expert

Annerose van der Mijle

Apotheker

Neusspray met xylometazoline

In de meest gebruikte soorten neusspray zit 1 mg xylometazoline/ml. Deze stof zorgt ervoor dat de zwelling van de slijmvliezen in de neus vermindert. Ook kun je weer vrij ademen als je verkouden bent en een verstopte neus hebt. Als je zwanger bent, is het verstandig om eerst met je huisarts of verloskundige te overleggen als je neusspray wil gebruiken. Xylometazoline kan bij langdurig gebruik in hoge dosering mogelijk een negatief effect op de doorbloeding van de placenta kunnen hebben, hoewel er bij bij normale doseringen geen reden tot bezorgdheid lijkt.

Advertentie

Als je neusspray wil gebruiken, doe dit dan maximaal zeven dagen achter elkaar. Dit advies geldt overigens ook voor vrouwen die niet zwanger zijn. Gebruik je neusspray langer dan een week dan kan je neusslijmvlies beschadigd raken en gewenning optreden. Je neus kan dan juist meer verstopt raken.

Heb je last van een verkoudheid tijdens je zwangerschap? Neusspray mag je wel gebruiken, maar dan kun je het beste een babyneusspray gebruiken. Tip: Hier bestel je babyneusspray. Deze spray is gemaakt op basis van een zoutoplossing (natriumchloride) en mag je wel langer dan een week gebruiken. Zo weet je zeker dat je geen enkel risico neemt. Je kunt ook af en toe stomen, maar let ook daarbij op welk middeltje je eventueel aan het hete water toevoegt. Niet alle stoomvarianten zijn geschikt voor zwangere vrouwen.

 Lees meer: Deze medicijnen mag je wél gebruiken tijdens de zwangerschap

Hoge bloeddruk tijdens zwangerschap

Je huisarts of verloskundige zal er meestal geen probleem van maken als je neusspray wil gebruiken. In sommige gevallen wordt het gebruik van neusspray afgeraden als je zwanger bent, bijvoorbeeld als je zwanger bent en een hoge bloeddruk hebt. Bij langdurig gebruik in hoge doseringen kan neusspray zorgen voor een vernauwing van de bloedvaten op andere plekken in je lichaam dan alleen je neus, waardoor ook de bloeddruk omhoog gaat. Ook bij een slechte doorbloeding van de placenta wordt het gebruik van neusspray afgeraden.

Advertentie

Een te hoge bloeddruk kan gevolgen hebben voor jou en je baby, hier lees je daar meer over.

Veilige neusspray zwanger

Heb je last van een verstopte neus en wil je liever geen gebruik maken van een neusspray met xylometazoline? Kies dan voor een neusspray met een zoutoplossing. Deze spray werkt wel iets minder goed, maar je hoeft je in elk geval geen zorgen te maken over eventuele risico’s voor je baby.

Er bestaan ook neussprays voor kinderen met slechts 0,5 mg xylometazoline/ml. Deze spray bevat dus maar de helft van het stofje. Verder zijn er ook homeopathische middelen te koop. Laat je van tevoren informeren door een medewerker van een drogisterij of apotheek. En lees voor gebruik altijd goed de bijsluiter.

Neusspray bij hooikoorts

Een neusspray kun je ook gebruiken als je last hebt van hooikoorts. Naar de meeste hooikoortsmedicijnen is onderzoek gedaan en is bewezen dat deze veilig gebruikt kunnen worden. Dit zijn veilige medicijnen:

Advertentie
  • Het gebruik van een neusspray met beclometason, fluticason of budesonide heeft de voorkeur.
  • Ook oogdruppels van cromoglicinezuur kun je veilig gebruiken.
  • Als het nodig is om een tablet in te nemen, gebruik dan loratadine of cetirizine

Ook hierbij geldt: overleg altijd eerst met je huisarts of verloskundige of je het medicijn mag gebruiken en lees altijd goed de bijsluiter door.

Lees meer: Dit zijn de hooikoortsmedicijnen die je wel mag gebuiken als je zwanger bent

Zwangerschap en neusspray? Zo gebruik je veilig een neusspray

Als je zwanger bent, mag je maximaal één week lang neusspray gebruiken. Het is belangrijk dat je je aan de dosering houdt zoals die in de gebruiksaanwijzing is beschreven. Als je de neusspray langer dan één week gebruikt, kun je na het stoppen last krijgen van een continu verstopte neus. Heb je langdurig last van een verstopte neus? Dan is het beter om een zoutoplossing te gebruiken. Dit kun je zonder problemen langdurig gebruiken.

Tips bij gebruik neusspray en zwangerschap:

Als je neusspray gebruikt, is het handig om de volgende tips aan te houden:

  • Gebruik altijd je eigen flesje neusspray. Dan besmet je een ander niet.
  • Gebruik de neusspray bij neusverkoudheid en/of een verstopte neus door een langdurig ontstoken neusslijmvlies.
  • De neusspray werkt binnen vijf minuten. Je merkt dat je beter door je neus kan ademen. Daarna werkt de spray ongeveer twaalf uur.
  • Houd tussen twee doses minstens acht tot tien uur en gebruik het niet vaker dan drie keer per dag.
  • Gebruik de neusspray niet langer dan zeven dagen achter elkaar. Anders raakt je neusslijmvlies beschadigd en kan er gewenning optreden. Je neus kan dan juist meer verstopt raken.
  • Heb je na zeven dagen nog steeds een verstopte neus? Ga dan over op neusdruppels of neusspray met zoutoplossing. Die kun je wel langdurig gebruiken.
  • Je kunt meteen na het gebruik van de neusspray last krijgen van bijwerkingen, zoals lichte irritatie in de neus en keel, niezen of een droge neus. Dit trekt vanzelf weer weg.

Lees meer: Dit zijn de risico’s van de griep tijdens de zwangerschap

Dit artikel is tot stand gekomen en goedgekeurd door artsen en andere (medische) deskundigen van het Ouders van Nu expertteam.


Bron: Apotheek.nl

Annerose van der Mijle

Apotheker

Annerose van der Mijle is apotheker en is werkzaam bij Moeders van Morgen, onderdeel van Bijwerkingencentrum Lareb. Moeders van Morgen is het Nederlandse kenniscentrum op het gebied van geneesmiddelen bij kinderwens, tijdens de zwangerschap en in de borstvoedingsperiode.

Wij doen kennis op door onderzoek. Via online vragenlijsten verzamelen we de ervaringen van zwangere vrouwen. Zwangere vrouwen kunnen zich aanmelden via onze website. Daarnaast geven wij ook informatie over geneesmiddelgebruik rondom de zwangerschap en houden wij een digitale kennisbank bij.

Lees meer over
Ouders van Nu Voordeelpas

Wil jij besparen op baby- en kinderspullen, kleding, speelgoed en meer?

Dat kan met de Ouders van Nu Voordeelpas!
Shop met korting