Heb je een verstopte neus en ben je zwanger?
Het is niet ongebruikelijk dat je last hebt van een verstopte neus als je zwanger bent. Er is zelfs een naam voor: zwangerschapsrhinitis. Dit is een chronische ontsteking van het neusslijmvlies. Hormonale veranderingen zijn hier de oorzaak van.
Zo heb je meer oestrogeen in je lichaam, wat ervoor kan zorgen dat de slijmvliezen in je neus wat opzwellen. Ook heb je meer bloed in je lichaam als je zwanger bent, waardoor de kleine bloedvaatjes in je neus opzwellen. Hierdoor kun je dus last krijgen van een verstopte neus als je zwanger bent.
Wat te doen bij verstopte neus tijdens de zwangerschap?
Wil je neusspray gebruiken als je zwanger bent? Dan is het verstandig om eerst met je huisarts of verloskundige te overleggen. Hij of zij maakt er meestal geen probleem van, maar in sommige gevallen wordt het gebruik van neusspray tijdens de zwangerschap afgeraden. Bijvoorbeeld als je een hoge bloeddruk hebt.
Bij langdurig gebruik in hoge doseringen kan neusspray zorgen voor een vernauwing van de bloedvaten op andere plekken in je lichaam dan alleen je neus, waardoor ook de bloeddruk omhooggaat. Ook bij een slechte doorbloeding van de placenta wordt het gebruik van neusspray afgeraden.
Een te hoge bloeddruk kan gevolgen hebben voor jou en je baby, lees meer over een hoge en lage bloeddruk tijdens je zwangerschap.
Waarom mag je niet te lang neusspray gebruiken tijdens zwangerschap?
Als je neusspray wil gebruiken, doe dit dan maximaal zeven dagen achter elkaar. Dit advies geldt overigens ook voor vrouwen die niet zwanger zijn. Gebruik je neusspray langer dan een week? Dan kan je neusslijmvlies beschadigd raken en gewenning optreden. Je neus kan dan juist meer verstopt raken.
Soorten neusspray (en gevolgen als je zwanger bent)
Welke neussprays zijn er? En welke kun je het beste gebruiken als je zwanger bent?
Neusspray met xylometazoline. In de meest gebruikte soorten neusspray zit 1 mg xylometazoline/ml. Deze stof zorgt ervoor dat de zwelling van de slijmvliezen in de neus vermindert. Ook kun je weer vrij ademen als je verkouden bent en een verstopte neus hebt. Xylometazoline kan bij langdurig gebruik in hoge dosering mogelijk een negatief effect op de doorbloeding van de placenta hebben, hoewel er bij bij normale doseringen geen reden tot bezorgdheid lijkt.
Neusspray met zoutoplossing. Je kunt ook een neusspray voor baby's gebruiken. Deze spray bevat een zoutoplossing (natriumchloride) en mag je wel langer dan een week gebruiken. Deze neusspray werkt wel iets minder goed, maar je hoeft je in elk geval geen zorgen te maken over eventuele risico's voor je baby.
Neusspray voor kinderen met xylometazoline. Er bestaan ook neussprays voor kinderen met slechts 0,5 mg xylometazoline/ml. Deze spray bevat dus maar de helft van het stofje. Verder zijn er ook homeopathische middelen te koop. Laat je van tevoren informeren door een medewerker van een drogisterij of apotheek. En lees voor gebruik altijd goed de bijsluiter.
Stomen. Je kunt ook af en toe stomen, maar let ook daarbij op welk middeltje je eventueel aan het hete water toevoegt. Niet alle stoomvarianten zijn geschikt voor zwangere vrouwen.
Lees meer: Deze medicijnen mag je wél gebruiken tijdens de zwangerschap
Neusspray bij hooikoorts
Een neusspray kun je ook gebruiken als je last hebt van hooikoorts. Naar de meeste hooikoortsmedicijnen is onderzoek gedaan en is bewezen dat deze veilig gebruikt kunnen worden. Dit zijn veilige medicijnen:
Het gebruik van een neusspray met beclometason, fluticason of budesonide heeft de voorkeur.
Ook oogdruppels van cromoglicinezuur kun je veilig gebruiken.
Als het nodig is om een tablet in te nemen, gebruik dan loratadine of cetirizine
Ook hierbij geldt: overleg altijd eerst met je huisarts of verloskundige of je het medicijn mag gebruiken en lees altijd goed de bijsluiter door.
Lees meer: Dit zijn de hooikoortsmedicijnen die je wel mag gebuiken als je zwanger bent
Tips bij gebruik neusspray als je zwanger bent
Als je neusspray gebruikt tijdens je zwangerschap, is het handig om de volgende tips aan te houden:
Gebruik altijd je eigen flesje neusspray. Dan besmet je een ander niet.
Gebruik de neusspray bij neusverkoudheid en/of een verstopte neus door een langdurig ontstoken neusslijmvlies.
De neusspray werkt binnen vijf minuten. Je merkt dat je beter door je neus kan ademen. Daarna werkt de spray ongeveer twaalf uur.
Houd tussen twee doses minstens acht tot tien uur en gebruik het niet vaker dan drie keer per dag.
Gebruik de neusspray niet langer dan zeven dagen achter elkaar. Anders raakt je neusslijmvlies beschadigd en kan er gewenning optreden. Je neus kan dan juist meer verstopt raken.
Heb je na zeven dagen nog steeds een verstopte neus? Ga dan over op neusdruppels of neusspray met zoutoplossing. Die kun je wel langdurig gebruiken.
Je kunt meteen na het gebruik van de neusspray last krijgen van bijwerkingen, zoals lichte irritatie in de neus en keel, niezen of een droge neus. Dit trekt vanzelf weer weg.
Lees meer: Dit zijn de risico's van de griep tijdens de zwangerschap
Zwanger en een droge neus
De ene zwangere vrouw heeft nooit een droge neus en de andere continu. Dit zijn de oorzaken van een droge neus tijdens de zwangerschap:
Als je zwanger bent, gieren de hormonen door je lichaam. De hormonale veranderingen hebben ook invloed op de slijmvliezen in je mond en neus: de slijmvliezen worden droger.
Droge lucht (bijvoorbeeld een airco), warme of koude lucht, stoffige lucht
Verhoogde bloeddruk
Verkoudheid
Allergische reactie
Hoe voorkom je een droge neus tijdens je zwangerschap?
Als jij last hebt van een droge neus, hoef je je niet meteen zorgen te maken. Wel kan het ongemakkelijk zijn en ben je vatbaarder voor ziektes. Het neusslijmvlies moet vochtig blijven, zodat het bacteriën en virussen kan tegen houden. Als je neus droog is, hebben bacteriën en virussen vrij spel en kun je sneller ziek worden. Dit kun je zelf doen als je een droge neus hebt:
Drink voldoende water
Als je te weinig water drinkt, drogen je neusslijmvliezen uit. Zorg daarom dat je elke dag voldoende water drinkt. Je kunt koffie, thee en koolzuurhoudende dranken beter laten staan.
Lees meer: Droge mond tijdens zwangerschapVitamine C
Eet veel voedsel dat rijk is aan vitamine C of slik een vitamine C supplement. Deze vitamine helpt bij de bloedstolling en voorkomt dat je neus spontaan begint te bloeden. Hier lees je waarom vitamine C zo belangrijk is tijdens je zwangerschap.Controleer de luchtvochtigheid
In een vochtige omgeving blijven je neusholtes vochtig. Een airconditioning en centrale verwarming zorgen ervoor dat de lucht erg droog wordt. Je kunt een luchtbevochtiger neerzetten, die vocht toevoegt aan de lucht, waardoor onder andere je neus en ogen niet droog worden. Het is wel belangrijk dat je de luchtbevochtiger regelmatig schoonmaakt; het apparaat zuivert de lucht, en verzamelt vuil in de filters. Dat vuil wil je natuurlijk niet inademen. Als het heel warm is, kun je beter een raam open zetten dan de airco aan doen.Stomen
Je kunt ook stoom inademen via de dampen van warm water. Ook kun je een warme douche nemen of in een warm bad gaan liggen. Het stomen werkt alleen tijdelijk.
Lees meer: Sauna tijdens zwangerschapVaseline
Vaseline is een goede manier om een droge neus te verhelpen. Het kan helpen bij het losmaken van slijm en het verlichten van de droogheid. Doe en beetje vaseline op je vinger en smeer dit aan de binnenkant van je neus. Let er wel op dat je niet te veel vaseline gebruikt en dat je dit niet te diep in je neus smeert.Gebruik neusspray
Tijdens je zwangerschap is het verstandig om met je huisarts of de verloskundige te overleggen als je neusspray wilt gebruiken. Veel neussprays bevatten 1 mg xylometazoline/ml. Dit stofje zou mogelijk een negatief effect op de doorbloeding van de placenta kunnen hebben. Nog beter is het om babyneusspray te gebruiken, op basis van een zoutoplossing. Dan weet je zeker dat je geen risico neemt.
Lees ook: Alles over het gebruik van medicijnen tijdens de zwangerschap
Wanneer naar de dokter?
Je hoeft je geen zorgen te maken als je tijdens de zwangerschap een keer last hebt van een droge neus. Een droge neus is niet schadelijk voor jou of de baby. Ook als het meerdere keren tijdens je zwangerschap voorkomt, is er in principe geen reden tot alarm. Vertrouw je het niet? Of heb je ook symptomen zoals neuspijn, neusbloedingen of tekenen van een infectie? Neem dan contact op met je huisarts.
Lees meer: 10 veel voorkomende zwangerschapskwaaltjes
Bron: Apotheek.nl