Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

Mag je een tatoeage laten zetten tijdens je zwangerschap?

Je bent zwanger en je wilt graag een tatoeage laten zetten. Mag je dat tijdens je zwangerschap doen of kun je beter wachten tot na de bevalling? En hoe zit het eigenlijk met piercings?

Advertentie

Het antwoord is simpel: je kunt beter geen tatoeage laten zetten als je zwanger bent. Hetzelfde geldt eigenlijk voor piercings. En daar zijn meerdere redenen voor:

Infecties

Een tatoeage wordt gezet met inkt uit een speciale tatoeagenaald die steeds kort in je huid prikt. Het zetten van de tatoeage moet hygiënisch gebeuren, met steriele materialen. Als dat niet gebeurt, lopen jij en je ongeboren kindje kans om besmet te raken met infectieziekten zoals hepatitis, tuberculose en hiv. De kans dat dit gebeurt is in gerenommeerde, schone shops natuurlijk een stuk kleiner dan bij de minder professionele shops of in een kraampje ergens op een markt in Thailand. Maar toch, waar met naalden wordt gewerkt is de kans op infectie – hoe klein ook –  altijd aanwezig.

Inkt in de bloedbaan

Als je een tatoeage laat zetten, komt er automatisch inkt in de bloedbaan terecht. Voor een volwassen vrouw is die kleine hoeveelheid niet erg, maar het is onduidelijk of dit kwaad kan voor je ongeboren baby. Je kunt dus beter maar geen risico lopen.

Huid tijdens de zwangerschap

Niet iedere vrouw is tijdens haar zwangerschap gezegend met de welbekende ‘pregnancy glow’. Al die zwangerschapshormonen kunnen namelijk ook voor de nodige huidproblemen zorgen. Ze kunnen er bijvoorbeeld voor zorgen dat je lichaam meer pigment aanmaakt. Hierdoor kunnen bepaalde delen van je lichaam donkerder worden tijdens je zwangerschap. Het zwangerschapsmasker, een verkleuring van je gezichtshuid, is daar een voorbeeld van. Ook kun je door een verhoogde talgproductie ineens last krijgen van zwangerschapsacne.

Advertentie

Waarschijnlijk is de kans niet groot dat je een tatoeage in je gezicht wil laten zetten, maar besef: de huid op andere delen van je lichaam is ook anders dan normaal. Je huid is gehydrateerder en als je dan een tatoeage laat zetten, kan die er anders uit komen te zien dan jij in gedachten had. Dat geldt vooral voor plekken als je buik, borsten en heupen. Vanwege de gewichtstoename tijdens je zwangerschap zal je tattoo door het meeste oprekken. Als de kilo’s er na een periode van ontzwangeren er weer (voor een gedeelte) af zijn, kan de tatoeage er daardoor anders (lees: misvormd/waziger) uitzien.

Waarschuwing

Zelfs als de tattoo zijn originele vorm en kleurintensiteit behoudt, kunnen er op de huid zwangerschapsstriemen ontstaan die uiteindelijk de ‘misvorming’ veroorzaken. Het is vooral je genetische aanleg die bepaalt hoe jouw lichaam veranderd tijdens een zwangerschap. Misschien krijg je helemaal geen last van striae of veel gewichtstoename, maar dat weet je niet van te voren.

tip

Striae

Tijdens je zwangerschap kun je striae krijgen. Dit zijn striemen en strepen die ontstaan als je in korte tijd snel in gewicht aankomt. De buitenste laag van de huid is heel elastisch en kan die groei wel aan, maar het onderhuidse bindweefsel is minder rekbaar. Bij een te snelle groei scheuren de elastische vezels in het bindweefsel, waardoor er onderhuidse littekens ontstaan. Dit zijn de breuklijnen die je op je huid ziet. Een tatoeage kan er door striae heel anders uit gaan zien dan de bedoeling was.

Kortom, je kunt beter geen tatoeage laten zetten tijdens je zwangerschap, om infectiegevaar en teleurstellingen te voorkomen. Misschien sta je te popelen om een paar dagen of weken na de bevalling een tatoeage te laten zetten. Houd er ook dan rekening mee dat je lijf nog flink moet ontzwangeren. Je kunt beter een paar maanden wachten totdat je lichaam weer een beetje de oude is.

Alternatief voor een tatoeage

Wil je toch per se een tatoeage? Laat er dan één zetten met henna. Dat is een rode kleurstof die wordt gebruikt voor het verven van nagels, handpalmen en haar. Deze vorm van lichaamsversiering is tijdelijk en komt vooral voor in Arabische, Afrikaanse en Indische culturen. Let wel op dat je geen zwarte henna gebruikt, want dat is een kleurstof die aan de henna is toegevoegd en die niet veilig is voor zwangere vrouwen.

Voorbeeld van een henna tatoeage.

Ook zijn er tegenwoordig nep tattoos (online) te koop, die bijna niet van echt te onderscheiden zijn. Leuk voor een feestje, festival of vakantie.

Tatoeage en borstvoeding

De inkt van de tatoeage blijft onder de opperhuid zitten. De inktmoleculen zijn te groot om in de moedermelk terecht te komen. Dus als je nog borstvoeding geeft, kun je met een gerust hart een tatoeage laten zetten.

Hygiëne en nazorg

Let wel goed op door wie je de tatoeage laat zetten. Controleer of de tatoeëerder hygiënisch aan het werk gaat en nieuwe naalden gebruikt. Als dit niet het geval is, heb je de kans om een infectieziekte (bijvoorbeeld hepatitis of hiv) op te lopen en die kan in je bloed en moedermelk terecht komen.

Ook is het belangrijk om de tatoeage goed te verzorgen als die net is gezet. Als wonden niet goed helen, loop je kans op een infectie. Dat is niet meteen gevaarlijk voor je baby, maar wel als jij antibiotica moet nemen om de wond te laten genezen. De huisarts moet dan een antibiotica voorschrijven die jij mag gebruiken als je borstvoeding geeft.

Lees ook:

Medicijnen en borstvoeding: wat mag wel en wat mag niet?

Tatoeage weg laten laseren

Als je zwanger bent en je hebt een tatoeage die je wilt verwijderen, kun je dat pas na je zwangerschap laten doen. Zoals eerder hierboven is beschreven, is je huid tijdens de zwangerschap gevoeliger door de veranderde hormoonspiegels. Je kunt last krijgen van lichtallergie of extra pigmentvorming.

Piercings

Het is, net als met een tatoeage, geen goed idee om een piercing te laten zetten tijdens je zwangerschap. Een piercing, hoe klein ook, is een wond die kan gaan ontsteken. Plus: er komen naalden bij kijken. Als je zwanger bent, ben je gevoeliger voor infecties, omdat je immuunsysteem minder goed werkt. De infectie kan in je bloedbaan terechtkomen en op die manier ook bij je baby.

  1. Navelpiercing
    Als je al een navelpiercing hebt, hoef je die niet per se eruit te halen als je zwanger bent. Er bestaan speciale, flexibele zwangerschapspiercings, die met je groeiende buik meebewegen. In de praktijk blijkt dat veel vrouwen er toch voor kiezen om ‘m eruit te halen, omdat als je buik groeit er meer spanning komt te staan op je piercing. Dat vinden ze geen prettig gevoel. Ook bestaat de kans dat de piercing uit gaat scheuren. En het idee van een kapotte navel is op z’n zachts gezegd niet prettig.
  2. Tepelpiercing
    Een tepelpiercing kun je tijdens je zwangerschap laten zitten. De piercing hoeft ook tijdens het geven van borstvoeding geen belemmering te zijn. Wel is het belangrijk dat de piercing al lang geleden is gezet en dat de wond goed is genezen. Verwijder de piercing wel elke keer als je borstvoeding wilt geven. Je baby kan dan beter melk drinken en hij kan niet in de piercing stikken.
  3. Andere piercings
    Mocht je om welke reden dan ook een algehele verdoving nodig hebben bij de bevalling dan kan een neus- of tongpiercing in de weg zitten. Als je een genitale piercing hebt, kun je die laten zitten. Realiseer je wel dat zulke piercings de kans op scheuren in je huid tijdens de bevalling vergroten.


Bron: 
La Leche League