tandarts-zwanger

Zwanger en naar de tandarts

Tijdens je zwangerschap heb je meer kans op gaatjes en ontstoken tandvlees. Hoe kan het dat je tanden en kiezen kwetsbaarder zijn als je zwanger bent? Hoe zorg je goed voor je gebit? En mag je een verdoving krijgen of röntgenfoto’s laten maken tijdens je zwangerschap?

Gaatjes en ontstoken tandvlees tijdens zwangerschap

Tijdens je zwangerschap ben je gevoeliger voor gaatjes en ontstoken tandvlees. Door het zwangerschapshormoon progesteron zijn de bloedvaatjes in je tandvlees kwetsbaarder dan normaal. Je tandvlees is daardoor gevoeliger, het kan opzwellen en sneller bloeden. Het tandvlees kan ook overgevoelig reageren op tandplak.

Advertentie

Als je tandvlees niet alleen bloedt, maar ook ontstoken is, kun je het beste meteen een afspraak maken met je mondhygiëniste of tandarts. Een tandvleesontsteking hangt samen met een verhoogde kans op een vroeggeboorte of een kind met een te laag geboortegewicht.

Lees meer: Zwangerschapshormonen: wat doen ze met je?

Ontstoken tandvlees

Tijdens je zwangerschap kan je tandvlees opzwellen en gevoeliger zijn. Daardoor krijgen veel zwangere vrouwen last van geïrriteerd of ontstoken tandvlees. Symptomen hiervan zijn onder andere rood, pijnlijk of bloedend tandvlees. Daarom is dagelijks goed poetsen, flossen of stokeren belangrijk om je gebit gezoend te houden.

Bloedend tandvlees

Opgezwollen en gevoelig tandvlees gaat sneller bloeden. Poets daarom voorzichtig als je zwanger bent. Poets tanden, kiezen, tandvleesranden en tong met een zachte borstel. Zo voorkom je bloedingen. Ongeveer de helft van de zwangere vrouwen heeft last van bloedend tandvlees, vooral in het tweede en derde trimester.

Lees hier meer over
tandvleesontsteking tijdens de zwangerschap.

Tandverzorging tijdens zwangerschap

Ook als je niet zwanger bent, is het belangrijk dat je je tanden goed verzorgd. Maar tijdens je zwangerschap helemaal, omdat je extra gevoelig bent voor gaatjes of ontstoken tandvlees. Poets je tanden daarom minstens twee keer per dag minimaal twee minuten met een fluoridetandpasta.

Let op: met een tandenborstel (ook als die elektrisch is) kun je niet overal goed bijkomen. Ga regelmatig met flosdraad, tandenstokers- of ragers tussen je tanden. Daarmee verwijder je op een makkelijke manier tandplak en etensresten.

Misselijkheid

Veel vrouwen zijn tijdens hun zwangerschap misselijk en moeten overgeven. Het is verleidelijk om na het braken meteen je tanden te poetsen, maar toch is dat geen goed idee. Als je overgeeft, komt er maagzuur in je mond en dat tast je tanden aan. Een tandenborstel heeft een schurend effect en daardoor poets je je tandglazuur weg. Het is dus beter om je mond te spoelen met (mond)water en daarna een kauwgompje te nemen.

Wil je toch graag je tanden poetsen, wacht dan tot een half uurtje na het overgeven. Dan heb je minder kans dat je je glazuur beschadigt.

Tandarts tijdens zwangerschap

Het is verstandig om ook tijdens je zwangerschap naar de halfjaarlijkse controle van je tandarts te gaan. Vertel je tandarts dat je zwanger bent. Als het kan, kunnen uitgebreide tandheelkundige behandelingen worden uitgesteld tot na de bevalling.

Verdoving tijdens zwangerschap

Als je een gaatje hebt in je tand of kies, zal je tandarts die moeten vullen. Je kunt ervoor kiezen om dan eerst een verdoving te krijgen. Tijdens je zwangerschap kun je ook worden verdoofd; dit kan geen kwaad voor je ongeboren baby. De verdoving is lokaal en zal niet tot nauwelijks de placenta bereiken. Vertel wel aan je tandarts dat je zwanger bent, zodat hij het juiste verdovingsmiddel kan gebruiken. Het is uiteraard aan jou of je verdoofd wil worden als je zwanger bent.

Lees ook: Alles over het gebruik van medicijnen tijdens de zwangerschap

Röntgenfoto’s tijdens zwangerschap

Problemen aan je gebit kun je niet altijd aan de buitenkant zien. Daarom maakt je tandarts eens in de zoveel tijd röntgenfoto’s. Op die manier kan je tandarts precies zien of er ontstekingen en gaatjes zijn.

De tandarts maakt alleen röntgenfoto’s van je gebit of je kaak. Tijdens het maken van een röntgenfoto komt er straling vrij. Die straling is zeer gering en komt niet in de buurt van je ongeboren baby. Een röntgenfoto van je gebit kan dus veilig gemaakt worden tijdens de zwangerschap.

Wil je liever niet dat de tandarts een röntgenfoto maakt tijdens je zwangerschap? Geef dit dat duidelijk van tevoren aan. Als het volgens je tandarts écht noodzakelijk is om een röntgenfoto te maken, zal hij dit met je moeten overleggen. Er zijn ook tandartsen die uit voorzorg pas weer een röntgenfoto maken na je zwangerschap.

Typen röntgenfoto’s

De tandarts kan twee typen röntgenfoto’s maken: bite-wings en solo-opnamen. Daarnaast kan de tandarts ook overzichtsfoto’s maken zoals het Orthopantomogram (OPT).

 1. Bite wings
  Bite-wings zijn kleine overzichtsfoto’s van de kiezen. Meestal worden er twee foto’s gemaakt, één links en één rechts. Op zo’n foto is onder meer het kroongedeelte te zien. Dit is het gedeelte dat je zelf ook in je mond kan zien. Verder is er een klein gedeelte van de wortels en het omliggende bot te zien.
 2. Solo-opnamen
  Als de tandarts een bepaalde tand of kies beter wil onderzoeken, wordt er vaak een solo-opname gemaakt. Op deze foto is de hele tand of kies te zien: het kroongedeelte, het wortelgedeelte en het gebied rondom de wortelpunt. Hier kan de tandarts bijvoorbeeld een ontsteking zien.
 3. Overzichtsfoto (Orthopantomogram)
  Naast de twee röntgenfoto’s kan de tandarts ook een speciale grote overzichtsfoto van je kaken maken. De foto wordt gemaakt om in één keer een overzicht te krijgen van alle kiezen en tanden, zowel bij de boven- als de onderkaak. De tandarts ziet dan meteen of er bijvoorbeeld een verstandskies doorkomt of dat er tanden of kiezen scheef staan.
  Tip tegen een typisch zwangerschapskwaaltje: dit kun je doen tegen een droge mond als je zwanger bent.

Gezond eetpatroon belangrijk voor gebit

Dat je moet eten voor twee tijdens je zwangerschap is een fabel, maar gezond en gevarieerd eten is wél belangrijk. Eet daarom drie keer per dag een hoofdmaaltijd en eet maximaal vier keer een (gezond) tussendoortje. Als je de hele dag door eet, is dan niet alleen slecht voor je gewicht, maar ook voor je tanden. Door de hele dag door te eten, heeft je gebit geen tijd om te herstellen van de zuuraanvallen die bij elke maaltijd horen.

Als je toch iets eet tussendoor, probeer dan snoep, chocolade, koekjes en taart links te laten liggen. Eet in plaats daarvan rauwkost, fruit of kaas. Wist je dat zure voedingsmiddelen zoals koolzuurhoudende frisdranken ook je gebit kunnen aantasten? Drink daarom liever water of (cafeïnevrije) thee. Heb je echt zin in een glas frisdrank? Drink die dan in één keer op, zodat het zuur niet te lang in je mond blijft. Lees hier hoe het zit met light frisdranken.

Ook is het belangrijk dat je veel calcium uit je voeding haalt. Niet alleen voor jouw gebit, maar zelfs voor het gebit van je baby dat tijdens de zwangerschap al wordt aangemaakt.

Lees meer: Wat mag je wel en niet eten tijdens je zwangerschap?

Bloedend tandvlees

Opgezwollen en gevoelig tandvlees gaat sneller bloeden. Poets daarom voorzichtig als je zwanger bent. Poets tanden, kiezen, tandvleesranden en tong met een zachte borstel. Zo voorkom je bloedingen. Ongeveer de helft van de zwangere vrouwen heeft last van bloedend tandvlees, vooral in het tweede en derde trimester. Hier tips om dit kwaaltje te voorkomen of te genezen. 

Overgeven en tandverzorging

Veel vrouwen zijn misselijk tijdens de zwangerschap en moeten overgeven. Het is verleidelijk om na het braken je tanden te poetsen. Toch is dat geen goed idee. Als je overgeeft, komt er maagzuur in je mond en dat tast je tanden aan.

Een tandenborstel heeft een schurend effect en daardoor poets je je tandglazuur weg. Het is beter je mond te spoelen met (mond)water en daarna een kauwgompje te nemen. Wil je toch je tanden poetsen, wacht dan een half uurtje. Dan heb je minder kans dat je je glazuur beschadigt.

Tandarts tijdens zwangerschap

Het is verstandig om ook tijdens je zwangerschap de (half)jaarlijkse controle bij de tandarts uit te laten voeren. Vertel je tandarts dat je in verwachting bent. In de eerste drie maanden neemt hij dan uit voorzorg geen röntgenfoto’s. Ook worden uitgebreide tandheelkundige behandelingen soms uitgesteld tot na de bevalling.

Een plaatselijke verdoving bijnde tandarts kan in principe geen kwaad. De tandarts zorgt dat hij zo weinig verdoving gebruikt dat het niets tot nauwelijks de placenta bereikt. Het is uiteraard aan jou of verdoofd wil worden als je zwanger bent.

Eetpatroon

Het is belangrijk dat je tijdens je zwangerschap drie keer per dag een hoofdmaaltijd eet en maximaal vier keer een tussendoortje. Als je de hele dag door eet, is dat niet alleen slecht voor je gewicht maar ook voor je tanden. Door de hele tijd te eten heeft je gebit geen tijd om te herstellen van de zuuraanvallen die bij elke maaltijd horen.

Als je toch iets eet tussendoor, probeer snoep dan te vermijden. Eet in plaats daarvan rauwkost, fruit of kaas. Ook is het belangrijk dat je veel calcium uit je voeding haalt. Niet alleen voor jouw gebit maar zelfs voor het gebit van je baby dat tijdens de zwangerschap al wordt aangemaakt.

Check hier wat je nog meer beter niet kan eten als je zwanger bent.