Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

Zwanger en naar de tandarts

Tijdens je zwangerschap heb je meer kans op gaatjes en ontstoken tandvlees. Hoe kan het dat je tanden en kiezen kwetsbaarder zijn als je zwanger bent? Hoe zorg je goed voor je gebit? En mag je een verdoving krijgen of röntgenfoto’s laten maken tijdens je zwangerschap?

In samenwerking met expert

Ronald Bijl

Tandarts

Gaatjes en ontstoken tandvlees tijdens zwangerschap

Tijdens je zwangerschap ben je gevoeliger voor gaatjes en ontstoken tandvlees. Door het zwangerschapshormoon progesteron zijn de bloedvaten in je tandvlees kwetsbaarder dan normaal. Je tandvlees is daardoor gevoeliger, kan opzwellen en sneller bloeden. Het tandvlees kan ook overgevoelig reageren op tandplak.

Advertentie

Als je tandvlees niet alleen bloedt, maar ook ontstoken is, kun je het beste meteen een afspraak maken met je mondhygiëniste of tandarts. Een tandvleesontsteking hangt samen met een verhoogde kans op een vroeggeboorte of een kind met een te laag geboortegewicht.

Heb je last van ochtendmisselijkheid en moet je overgeven, dan heeft dat ook effect op je gebit. Het overgeven is een extra zuuraanval op je glazuur. Hierdoor worden je tanden en kiezen kwetsbaarder en neemt de kans op een gaatje toe.

Lees meer: Zwangerschapshormonen: dit doen ze met je

Ontstoken tandvlees

Tijdens je zwangerschap kan je tandvlees opzwellen en gevoeliger zijn. Daardoor krijgen veel zwangere vrouwen last van geïrriteerd of ontstoken tandvlees. Symptomen hiervan zijn onder andere: rood, pijnlijk of bloedend tandvlees. Daarom is dagelijks goed poetsen, stokeren, ragen of flassen belangrijk om je gebit gezond te houden.

Advertentie

Tip: Van tandenragers of -stokers tot flosdraad, kies hier wat bij jou past

Bloedend tandvlees

Als je tandvlees gezond is, zal het niet snel bloeden. Poets daarom niet te hard, maar ook niet te zacht. Het belangrijkste is dat je alle tandplak verwijdert, zodat het tandvlees de mogelijkheid krijgt om te herstellen. Ben je gewend te hard te poetsen? Stap dan eventueel over op een zachte borstel of een elektrische tandenborstel mét een druksensor.

Opgezwollen en gevoelig tandvlees gaat sneller bloeden. Poets daarom voorzichtig als je zwanger bent. Poets tanden, kiezen, tandvleesranden en tong met een zachte borstel. Zo voorkom je bloedingen. Ongeveer de helft van de zwangere vrouwen heeft last van bloedend tandvlees, vooral in het tweede en derde trimester.

Lees hier meer over tandvleesontsteking tijdens de zwangerschap.

Tandverzorging tijdens zwangerschap

Ook als je niet zwanger bent, is het belangrijk dat je je tanden goed verzorgt. Maar tijdens je zwangerschap helemaal, omdat je extra gevoelig bent voor gaatjes of ontstoken tandvlees. Poets je tanden daarom minstens twee keer per dag minimaal twee minuten met een fluoridetandpasta.

Advertentie

Let op: met een tandenborstel (ook als die elektrisch is) kun je niet overal goed bijkomen. Gebruik het liefst regelmatig tandenstokers en -ragers om tandplak en etensresten tussen je tanden te verwijderen. Flosdraad kun je als extra aanvulling gebruiken om gaatjes te voorkomen en zelfs de plekken waar je tanden tegen elkaar komen goed schoon te maken.

Voor tips over welke methode het beste past bij jouw gebit, kan je de tandarts, mondhygiëniste of preventie-assistente om advies vragen.

Misselijkheid

Veel vrouwen zijn tijdens hun zwangerschap misselijk en moeten overgeven. Het is verleidelijk om na het braken meteen je tanden te poetsen, maar toch is dat geen goed idee. Als je overgeeft, komt er maagzuur in je mond en dat tast je tanden aan. Een tandenborstel heeft een schurend effect en daardoor poets je je tandglazuur weg. Het is dus beter om je mond te spoelen met (mond)water.

Wil je toch graag je tanden poetsen, wacht dan minimaal een half uur na het overgeven. Dan heb je minder kans dat je je glazuur beschadigt.

Tandarts tijdens zwangerschap

Het is verstandig om ook tijdens je zwangerschap naar de halfjaarlijkse controle van je tandarts te gaan. Vertel je tandarts dat je zwanger bent. Als het kan, kunnen uitgebreide tandheelkundige behandelingen worden uitgesteld tot na de bevalling.

Verdoving tijdens zwangerschap

Heb je een gaatje in je tand of kies, en besluit je tandarts die te vullen dan kun je ook tijdens je zwangerschap kiezen voor een verdoving. Dit kan geen kwaad voor je ongeboren baby. De verdoving is lokaal en zal niet tot nauwelijks de placenta bereiken. Vertel wel aan je tandarts dat je zwanger bent, zodat hij het juiste verdovingsmiddel kan gebruiken. Het is uiteraard aan jou of je verdoofd wil worden als je zwanger bent, of niet.

Lees ook: Deze medicijnen mag je wél tijdens de zwangerschap gebruiken

Röntgenfoto’s tijdens zwangerschap

Problemen aan je gebit kun je niet altijd aan de buitenkant zien. Daarom maakt je tandarts eens in de zoveel tijd röntgenfoto’s. Op die manier kan je tandarts precies zien of er ontstekingen en gaatjes zijn.

De tandarts maakt alleen röntgenfoto’s van je gebit of je kaak. Tijdens het maken van een röntgenfoto komt er straling vrij. Die straling is zeer gering en komt niet in de buurt van je ongeboren baby. Een röntgenfoto van je gebit kan dus veilig gemaakt worden tijdens de zwangerschap.

Wil je liever niet dat de tandarts een röntgenfoto maakt tijdens je zwangerschap? Geef dit dan duidelijk van tevoren aan. Als het volgens je tandarts écht noodzakelijk is om een röntgenfoto te maken, zal hij dit met je moeten overleggen. Er zijn ook tandartsen die uit voorzorg pas weer een röntgenfoto maken nadat je bevallen bent.

Typen röntgenfoto’s

De tandarts kan twee typen röntgenfoto’s maken: bite-wings en solo-opnamen. Daarnaast kan de tandarts ook overzichtsfoto’s maken zoals het Orthopantomogram (OPT).

  1. Bite wings
    Bite-wings zijn kleine overzichtsfoto’s van de kiezen. Deze foto’s worden gemaakt om te beoordelen of er gaatjes zijn tussen de kiezen. Meestal worden er twee foto’s gemaakt, één links en één rechts. Op zo’n foto is onder meer het kroongedeelte te zien. Dit is het gedeelte dat je zelf ook in je mond kan zien. Verder is er een klein gedeelte van de wortels en het omliggende bot te zien.
  2. Solo-opnamen
    Als de tandarts een bepaalde tand of kies beter wil onderzoeken, wordt er vaak een solo-opname gemaakt. Op deze foto is de hele tand of kies te zien: het kroongedeelte, het wortelgedeelte en het gebied rondom de wortelpunt. Hier kan de tandarts bijvoorbeeld een wortelpuntontsteking op zien, maar bij ernstige tandvleesontstekingen kan hij het omliggende kaakbot zo inspecteren.
  3. Overzichtsfoto (Orthopantomogram)
    Naast de twee röntgenfoto’s kan de tandarts ook een speciale grote overzichtsfoto van je kaken maken. De foto wordt gemaakt om in één keer een overzicht te krijgen van alle kiezen en tanden inclusief de wortels en het kaakbot waarin de tanden en kiezen vastzitten, zowel bij de boven- als de onderkaak. De tandarts ziet dan meteen of er bijvoorbeeld een verstandskies doorkomt of dat er tanden of kiezen scheef staan.Tip tegen een typisch zwangerschapskwaaltje: Dit kun je doen tegen een droge mond als je zwanger bent.

Gezond eetpatroon belangrijk voor gebit

Dat je moet eten voor twee tijdens je zwangerschap is een fabel, maar gezond en gevarieerd eten is wél belangrijk. Eet daarom drie keer per dag een hoofdmaaltijd en eet maximaal vier keer een (gezond) tussendoortje. Als je de hele dag door eet, is dan niet alleen slecht voor je gewicht, maar ook voor je tanden. Door de hele dag door te eten, heeft je gebit geen tijd om te herstellen van de zuuraanvallen die bij elke maaltijd horen.

Als je toch iets snackt, probeer dan snoep, chocolade, koekjes en taart links te laten liggen. Eet in plaats daarvan rauwkost, fruit of kaas. Wist je dat zure voedingsmiddelen zoals koolzuurhoudende frisdranken, vruchtensappen en smoothies ook je gebit kunnen aantasten? Drink daarom liever water of (cafeïnevrije) thee. Heb je echt zin in een glas sap of frisdrank? Drink die dan in één keer op, zodat het zuur niet te lang in je mond blijft. Lees hier hoe het zit met light frisdranken.

Ook is het belangrijk dat je veel calcium uit je voeding haalt. Niet alleen voor jouw gebit, maar zelfs voor het gebit van je baby dat tijdens de zwangerschap al wordt aangemaakt.

Lees meer: Dit mag je wel en niet eten tijdens je zwangerschap

Dit artikel is tot stand gekomen en goedgekeurd door artsen en andere (medische) deskundigen van het Ouders van Nu expertteam.

Bronnen: Mondzorg Kruitberghof, Mondhygiënistenpraktijk Alkmaar, de Verloskundige

Ronald Bijl

Tandarts

Ronald Bijl is tandarts bij Tandartspraktijk Opmaat in Almere en vader van twee zonen. Hij is gespecialiseerd in het behandelen van (angstige) kinderen en het kindergebit.