Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

13 weken echo

13 weken echo, wat houdt deze vroege echo precies in?

Als je zwanger bent, heb je recht op twee echo’s: de termijnecho en de 20 weken echo. Daar komt vanaf eind 2020 de 13 weken echo bij. Wat houdt deze echo precies in?

Wat is de 13 weken echo?

Tijdens de termijnecho is je baby nog te klein om afwijkingen op te kunnen sporen. Om niet pas bij twintig weken zwangerschap te ontdekken dat je kind een afwijking heeft, zal de 13 weken echo worden ingevoerd. Deze echo wordt aan het basispakket toegevoegd, omdat al bij 13 weken te zien is hoe de organen, ledematen en het zenuwstelsel van je baby zich ontwikkelen en of er afwijkingen zijn.

Advertentie

Waarom een 13 weken echo?

Op de 13 weken echo kan een groot deel (ongeveer vijftig procent) van de afwijkingen worden gevonden die nu alleen bij de 20 weken echo worden ontdekt. In België en Duitsland krijgen gezonde zwangere vrouwen al langer drie echo’s vergoed: elk trimester één.

Lees meer: Zwangerschapstrimesters

Hoogleraar verloskunde en gynaecoloog Eva Pajkrt vertelde eerder in Ouders van Nu dat ze de 13 weken echo toejuicht. ‘Onderzoek heeft uitgewezen dat als het om kinderen gaat die niet levensvatbaar zijn, afbreking met dertien weken veel beter is voor de rouwverwerking van de ouders, dan bij twintig weken. En soms zien we afwijkingen waarvoor tijdrovend onderzoek nodig is. Als je die afwijkingen pas met twintig weken vindt, is de termijn soms te kort om uitvoerig onderzoek te doen. Want vóór week 24 moeten ouders beslissen of ze de zwangerschap door willen laten gaan.’

Vanaf wanneer is de 13 wekenecho?

De 13 weken echo is er nu nog niet, maar pas vanaf eind 2020. Volgens de staatssecretaris van Volksgezondheid kan dat niet eerder, omdat er onder andere genoeg mensen moeten worden opgeleid. Nu zijn echoscopisten getraind om afwijkingen te detecteren bij baby’s op de 20 weken echo.

Andere echo’s

Nu krijgen zwangere vrouwen in Nederland standaard twee echo’s vergoed vanuit de zorgverzekering. De eerste echo wordt ook wel de termijnecho genoemd. Meestal krijg je de termijnecho na het intakegesprek met de verloskundige. Het verschilt per praktijk wanneer de termijnecho wordt uitgevoerd. Over het algemeen gebeurt dit tussen de 9 en 12 weken zwangerschap. In deze periode groeit elk vruchtje ongeveer gelijk, zodat je met grote nauwkeurigheid de zwangerschapsduur kunt vaststellen. Naar aanleiding van deze echo wordt je uitgerekende datum vastgesteld. Op de echo is ook te zien of je zwanger bent van één baby of een meerling en of het hartje van de baby klopt.

De 20 weken echo, (nu nog) de tweede echo, vindt plaats tussen week 18 en week 21 van je zwangerschap. Het meest gunstig is om de echo in de negentiende week van de zwangerschap te laten maken. Tijdens deze laatste echo wordt je baby uitgebreid onderzocht op lichamelijke afwijkingen. De echoscopist kijkt onder andere naar een mogelijk open ruggetje, open schedel en hartafwijkingen. Vanaf eind 2020 komt daar dus een derde echo bij die vergoed wordt: de 13 weken echo.

Tijdens de 20 weken echo ziet de echoscopist vaak ook wat het geslacht is van je baby. Daarom wordt er vaak van tevoren aan je gevraagd of je het geslacht wilt weten.

20 weken echo niet meer nodig?

Met een 13 weken echo kunnen al veel afwijkingen worden opgespoord. Dit wil niet zeggen dat de 20 weken echo niet meer nodig is. Volgens de Gezondheidsraad blijft de echo nodig, omdat dan afwijkingen kunnen worden gezien die bij dertien weken nog niet zichtbaar zijn. Het gaat dan bijvoorbeeld om hartafwijkingen.

Lees meer: 20 wekenecho: wat wordt er precies onderzocht?

Echo’s om medische redenen

Soms besluit je verloskundige vanwege medische redenen om nog een echo te maken:

Pretecho

Ben je nieuwsgierig of je baby een bos haar heeft, lange benen of kuiltjes in zijn wangen? Daar kan je door middel van een pretecho achter komen. Dit is geen standaard of medische echo en wordt dan ook niet vergoed.

Combinatietest versus NIPT

Naast de echo’s wordt je ook de combinatietest of de NIPT (Niet-Invasieve Prenatale Test) aangeboden. Met de combinatietest en de NIPT wordt onderzocht of je baby mogelijk het down-, edwards- of patausyndroom heeft. De combinatietest en de NIPT vallen onder de prenatale screening tijdens de zwangerschap. De 20 weken echo is ook een vorm van prenatale screening. Prenatale onderzoeken zijn niet verplicht. Je beslist zelf of je dit wilt.

Lees meer: Combinatietest of NIPT: de verschillen

Bron: RIVM