Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
Symptomen zwangerschap week 9 moeder op bank met zoon die hand op buik legt

Symptomen zwangerschap week 9

Lig je het liefst de hele dag halfslapend en misselijk op de bank of voel je je prima? Hoe je je voelt tijdens je zwangerschap kan flink verschillen, net als je kwaaltjes. Wij zetten de meestvoorkomende symptomen zwangerschap week 9 voor je op een rijtje.

Advertentie

9 weken zwanger: je baby

Je baby heeft zijn eerste mijlpaal bereikt: hij is helemaal compleet. Alles wat er hoort te zitten, zit er nu. Zelfs een boven- en een onderkaak, waarin al twintig kleine bobbels zitten die later melktanden worden. Boven op het hoofdje groeit al een beetje haar. Vanaf nu gaat je baby alleen maar groeien, want hij is nog lang niet levensvatbaar. Het duurt nog maanden voordat de organen gerijpt zijn en zich verder hebben ontwikkeld. De vergelijking met een kikkervisje gaat vanaf nu niet meer op, het staartje van je baby is verdwenen.

Ledematen krijgen steeds meer vorm en het skelet begint zich te ontwikkelen. Aan zijn handen en voeten zie je het begin van heel kleine vingertjes en teentje. Ook is er een begin te zien van de ellebogen en knieën. Het gezicht wordt wat verfijnder: neus, ogen en mond zijn nu duidelijk, net als de oogleden. Alleen kan je baby zijn ogen nog niet sluiten.

Symptomen zwangerschap week 9

Moe met een hoofdletter M

Zere benen waar je ‘u’ tegen zegt en constant het gevoel alsof je in slaap kunt sukkelen of een hoofd vol watten hebt. Ben jij deze week moeër dan moe? Dat kan kloppen, want je lichaam staat nu volop in ‘standje zwanger’ en dat brengt heel wat verandering teweeg. Je baarmoeder groeit, je hartslag versnelt, je gaat op een andere manier ademhalen en je bloedvolume neemt toe. Tel daar de emoties rond je kersverse zwangerschap bij op, eventuele ochtendmisselijkheid en het is duidelijk dat al deze veranderingen veel energie kosten en je je dus vaak moe voelt. Lekker met de beentjes omhoog dus zodra het kan en je vooral niet te druk maken. Rond dertien weken neemt bij de meeste vrouwen de vermoeidheid weer af.

Beginnend buikje

Misschien had je de afgelopen weken al een opgeblazen gevoel, maar rond deze termijn is het heel normaal als je buik ook echt al iets opzet. Dat is niet je baby, maar komt door je darmen die een ander plekje zoeken nu je baarmoeder groeit. Daarbij zorgt je veranderde hormoonhuishouding ervoor dat je darmen trager werken en je dus ook last kunt hebben van obstipatie en winderigheid. Een écht babybuikje is het dus nog niet, maar het begin is er.

Advertentie

Cravings

Was je eerst een fervent koffiedrinker of vleeseter, dan kan het zijn dat je rond deze tijd van je zwangerschap opeens niks meer van koffie of vlees moet hebben. Die veranderingen komen omdat je beter ruikt én omdat je smaak verandert tijdens je zwangerschap. Sommige vrouwen hebben daarbij cravings: ze krijgen een onweerstaanbare trek in iets specifieks. En nee, dat hoeven geen zure bommen te zijn. Veel vrouwen krijgen bijvoorbeeld trek in zuivelproducten of verse jus d’orange. Sommige mensen menen dat dit komt omdat je lichaam aangeeft waaraan het op dat moment behoefte heeft: aan vitamine C of calcium bijvoorbeeld. Toch is het wetenschappers tot nu toe niet gelukt om aan te tonen dat dit ook echt zo is. Hoe het ook zit: wees lief voor jezelf en geef af en toe gewoon toe aan je cravings.

(Ochtend)misselijkheid

Het grootste deel van de vrouwen krijgt er helaas mee te maken. Sommigen zijn alleen misselijk en voelen zich beter als ze snel iets eten, anderen moeten ook overgeven. Heb je ook last van misselijkheid? Vermijd dan koolzuurhoudende dranken en koffie, eet in kleine hoeveelheden of probeer eens liggend in bed te eten. Ook iets lichts eten kan helpen: een droge cracker of beschuitje. Houd je echt niks binnen? Eet of drink dan twee uur helemaal niks en neem daarna een slokje water. Gaat dat goed? Neem dan steeds iets meer water.

Duizeligheid

Misschien heb je er alleen last van als je snel opstaat, misschien vaker gedurende de dag: duizeligheid is een veelvoorkomend symptoon zwangerschap week 9. Het kan meerdere oorzaken hebben. Zo kun je duizelig worden, omdat je een lage bloeddruk hebt. Meestal zakt je bloeddruk pas later in je zwangerschap, maar als je altijd al een lage bloeddruk had, kun je er nu extra last van krijgen.

Een andere oorzaak van duizeligheid is een lage bloedsuiker. Tijdens je zwangerschap verbruikt je lichaam veel energie. Hierdoor kan je suikerspiegel sterker gaan schommelen, met misselijkheid, hoofdpijn en duizeligheid als resultaat. Een andere reden voor duizeligheid is bloedarmoede. De meeste verloskundigen checken je ijzergehalte daarom aan het begin van je zwangerschap.

Advertentie

Heb je last van duizeligheid? Probeer alle mogelijke oorzaken dan te tackelen door rustig op te staan, niet te veel stil te zitten, zes keer per dag kleine beetjes te eten en hierbij te kiezen voor ijzerrijk krachtvoer: eet volkorenbrood, volkorenpasta, noten, gedroogd fruit en peulvruchten. Ook appelstroom is rijk aan ijzer. Je kunt ook speciale ‘ijzerdrankjes’ kopen. Ben je al eens flauwgevallen? Waarschuw de mensen in je omgeving dat dit kan gebeuren en ga meteen zitten als je duizelig wordt.

Zere of gevoelige borsten

Krijgen je borsten via je hormonen door dat je zwanger bent, dan gaan ze meteen aan de slag en dat kun je voelen: ze zijn gespannen en gevoelig. Logisch, want al aan het begin van je zwangerschap kunnen ze flink groeien: soms wel een hele cupmaat. Zorg daarom dat je een goed passende beha hebt of schaf er eentje aan die nog wat groeiruimte biedt. Sommige voedingsbeha’s kunnen ‘meegroeien’ en zijn natuurlijk handig om alvast te hebben als je borstvoeding wilt geven.

Wéér plassen

Als je net zwanger bent, zorgt het hormoon hCG ervoor dat je vaker moet plassen dan normaal. hCG zorgt voor meer bloedtoevoer naar je nieren en zorgt er ook voor dat het bloed er sneller doorheen stroomt. Daardoor loopt je blaas sneller vol en moet je vaker naar de wc. Bovendien groeit je baarmoeder vanaf deze week ook al flink en kan die op je blaas drukken. Dat worden dus heel wat wc-bezoekjes.

Om te huilen

Hoewel je nog maar net zwanger bent, merk je misschien al aan je humeur dat je wat ‘wiebelig’ bent: het ene moment heb je de slappe lach, het andere moment kun je wel huilen en doe je dat ook. Een troost: daar kun je niks aan doen. Ook dit kwaaltje is weer een hormonale klacht. Daarbij ben je in het begin van je zwangerschap nu eenmaal wat vatbaarder voor stemmingswisselingen door gepieker (word ik wel een goede moeder? Moeten we verhuizen? Hoe zal de zwangerschap verlopen?), vermoeidheid en andere kwaaltjes.

Bron: GGD Regio Utrecht

 

 

Ouders van Nu Voordeelpas

Wil jij besparen op baby- en kinderspullen, kleding, speelgoed en meer?

Dat kan met de Ouders van Nu Voordeelpas!
Shop met korting