Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

Zwanger op autovakantie: handige tips voor onderweg

De Route du Soleil duurt extra lang als je last hebt van bekkenpijn of om het kwartier moet plassen. Zie je ertegenop om lang in de auto te zitten met je zwangere lijf? Zó maak je het jezelf onderweg zo comfortabel mogelijk en ga je lekker op vakantie.

Advertentie

Zwanger op autovakantie

Laten we eerlijk zijn: auto’s zijn niet gebouwd op zwangere vrouwen die al een eindje op weg zijn. Met een dikke buik is het al een klus om jezelf achter het stuur of op de passagiersstoel te manoeuvreren en de gordel vast te maken. En dan moet de rit nog beginnen. Heb je toch zin om met de auto op vakantie te gaan? Lekker doen. Je kunt van alles regelen om het jezelf zo aangenaam mogelijk te maken.

Zelf zwanger autorijden?

Je mag gewoon autorijden als je zwanger bent. Houd er wel rekening mee dat je tijdens de zwangerschap eerder vermoeid kunt zijn. Plan de reis zo dat je niet lang achter elkaar hoeft te rijden en wissel op tijd af met je partner. Heb je last van duizeligheid of misselijkheid, laat dan je partner autorijden. En natuurlijk ook als je de autostoel vanwege je buik zo ver naar achteren moet zetten, dat je niet meer goed met je voeten bij de pedalen kunt. Om die reden zal je partner misschien de hele rit moeten rijden als je een autovakantie plant in het derde trimester. Daar kun je rekening mee houden als je de bestemming kiest.

Zwanger, autogordel en airbag

Schakel de airbag niet uit: een airbag is niet gevaarlijk als je zwanger bent, maar beschermt juist bij een botsing. Wel is het belangrijk dat je de autogordel daarbij op de correcte manier gebruikt. Laat de autogordel niet over je buik lopen. Zorg dat de heupgordel goed laag onder je buik doorloopt, langs je heupen. Dan drukt hij bij een eventuele botsing niet in je buik. De schuine gordel moet over je schouder en tussen je borsten naar de zijkant lopen. Je hoort nog weleens de tip om de schuine gordel achter je rug langs te doen als je zwanger bent, maar dit is níét veilig.

Zwanger in de auto: hoe zit je comfortabel?

Lang in de auto zitten kan belastend zijn voor je lijf, met name voor je rug en bekken. Zorg dus dat je comfortabel kunt zitten en af en toe van houding verandert, bijvoorbeeld door je stoel in de slaapstand te zetten. Heb je snel last van rugpijn of pijn aan je stuitje, neem dan een kussen mee. Er zijn ook verschillende kussens speciaal voor in de autostoel te koop, om pijn te verlichten en ervoor te zorgen dat je in een goede houding zit. Dat kan rugklachten helpen voorkomen. Zet geen tas bij je voeten, maar zorg dat je je onderbenen en voeten kunt strekken en bewegen. Trek schoenen en sokken aan die fijn zitten (als in: niet knellen) of trek ze lekker uit als je op de passagiersstoel zit.

Advertentie

Zwanger op autovakantie = vaker pauze

Las tijdens een lange autorit vaker een pauze in dan je gewend was vóór de zwangerschap. Al was het maar omdat je vaker moet plassen als je zwanger bent. Ideaal is ieder uur even stoppen en uitstappen. Zorg in elk geval dat je elke twee uur een langere pauze kunt nemen om een (korte) wandeling te maken. Dat is belangrijk om verschillende redenen:

  1. Lang in dezelfde houding zitten kan pijnklachten verergeren. Door te bewegen corrigeer je je houding en de belasting van je lichaam.
  2. Tijdens de zwangerschap is er een verhoogde kans op trombose als je lang achter elkaar stilzit.
  3. Je houdt sneller vocht vast in je enkels en voeten als je zwanger bent en lang stilzit.

Regelmatig uitstappen en bewegen is goed voor je bloedsomloop en dat kan trombose en vocht vasthouden, helpen voorkomen. Ga een stukje lopen, doe wat fijne rek- en strekoefeningen en draai rondjes met je enkels, je heupen en je schouders.

Lees meer: Waarom houd je sneller vocht vast tijdens de zwangerschap?

Smeer je in met zonnebrandcrème

Ook al zit je de hele dag in de auto, toch is het verstandig om je goed in te smeren met zonnebrandcrème. Je hebt tijdens de zwangerschap meer kans op pigmentvlekken, oftewel een zwangerschapsmasker. Glas houdt schadelijke uv-straling niet helemaal tegen en tijdens de pauzes onderweg ben je misschien in de volle zon. Leg dus een tube zonnebrandcrème met SPF30 in het dashboardkastje.

Lees meer: Alles over zwangerschap en de zon

Zwanger op autovakantie: snacks voor onderweg

Een broodje bal van het benzinestation? Misschien was je daar toch al niet van, maar tijdens de zwangerschap is het sowieso goed om gezond te eten. De meeste snacks die je langs de snelweg kunt kopen bevatten veel zout, en daar kun je beter matig mee zijn (ook als je niet zwanger bent). Maak een gezellige koeltas klaar met snackgroentes, een lekkere fruitsmoothie en wraps met hummus en avocado. Noten, zelfgemaakte popcorn (met weinig zout) en een gekookt eitje zijn ook goede snacks.

Lees meer: Hier vind je veel gezonde tussendoortjes voor tijdens de zwangerschap

Wéér plaspauze…

We noemden het al: de plaspauzes zijn tijdens de zwangerschap vast vaker nodig dan normaal. Toch is het belangrijk om onderweg genoeg te drinken, 1,5 à 2 liter per dag. Drink het liefst water en vermijd cafeïne-houdende dranken zoals koffie, thee en cola: daarvan moet je vaker plassen. Wacht niet te lang als je eenmaal moet, want met name in de zomer kunnen er bij pitstops langs de snelweg rijen voor de toiletten staan (hoewel een zwangere buik wel voorrang kan opleveren). Nog een tip: neem hygiënische doekjes mee én een voorraad muntgeld, dat is vaak nodig bij openbare toiletten. Al kun je tegenwoordig ook steeds vaker pinnen bij de wc’s. Handig!

Extra bagage: je ziekenhuistas

Ben je van plan om kort voor de uitgerekende datum nog met de auto op vakantie te gaan? Vanaf 37 weken kan de bevalling beginnen. Niet onverstandig dus om voor alle zekerheid je ziekenhuistas in de kofferbak te zetten en ook je zwangerschapskaart mee te nemen. En niet te ver meer van huis te gaan…

Lees meer: Nog even samen weg voor de bevalling? Tips voor een ontspannen babymoon

Veilig zwanger in de auto

Natuurlijk wil je geen botsing krijgen, zeker niet met een baby in je buik. Die kans verklein je door zelf veilig te rijden. Probeer je vertrek te plannen op een rustige dag. Neem de tijd voor de reis, zodat je niet hoeft te haasten. Zorg dat je (partner) fris en fruitig achter het stuur zit, door genoeg pauzes te nemen en goed te eten en drinken. Is de rit aan de lange kant? Trakteer jezelf op een fijn hotel onderweg.

Een geruststellend idee is dat je baby tot ver in de zwangerschap goed wordt beschermd door het vruchtwater, dat als een soort stootkussen werkt. Uiteraard moet je wel altijd je autogordel op de juiste manier dragen en de airbags ingeschakeld houden. En eh, vergeet ook niet om even te beseffen dat dit eigenlijk je allereerste roadtrip met baby aan boord is. Geniet ervan!

Ouders van Nu Voordeelpas

Wil jij besparen op baby- en kinderspullen, kleding, speelgoed en meer?

Dat kan met de Ouders van Nu Voordeelpas!
Shop met korting