Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

Zwanger op autovakantie

Je ziet er misschien tegenop om lang in de auto zitten met je zwangere lijf. Zó maak je het jezelf onderweg zo comfortabel mogelijk en ga je lekker op vakantie.

Advertentie

Zwanger op autovakantie

Laten we eerlijk zijn: auto’s zijn niet gebouwd op zwangere vrouwen, zeker niet vrouwen die wat verder in de zwangerschap zijn. Het is al een hele klus om jezelf achter het stuur of op de passagiersstoel te manoeuvreren en de gordel vast te maken. En dan moet de rit nog beginnen.

Comfortabel zitten

Lang in de auto zitten kan belastend zijn voor je lijf, met name voor je rug en bekken. Zorg daarom dat je je stoel in de slaapstand kunt zetten, zodat je af en toe van houding kunt veranderen. Neem een klein kussentje mee dat je als ondersteuning kunt gebruiken en zorg voor voldoende beenruimte.

Meer pauze

Las wat vaker dan normaal een rustpauze in om je benen te strekken. Ideaal is om elk uur even uit de auto te stappen, maar zorg in ieder geval dat je elke twee uur een langere pauze houdt waarin je een wandeling maakt. Dit is belangrijk voor je bloedsomloop: als je zwanger bent, heb je namelijk een verhoogd risico op trombose. Regelmatig bewegen is bovendien goed tegen opgezwollen voeten en enkels.

Veilig in de auto

Tot ver in de zwangerschap zit je baby veilig ingepakt in het vruchtwater in je buik en kan hij heel wat stoten verdragen. Uiteraard draag je ook altijd je gordel. Een lichte aanrijding kan namelijk al rampzalige gevolgen hebben als je geen gordel om hebt.

De gordel

Schuif het heupgedeelte van de gordel zo laag mogelijk onder je buik. Dit voorkomt dat de band op je buik drukt, als je plotseling moet remmen. De schuine band moet zoals gebruikelijk tussen je borsten lopen (en níet achter je rug om zoals soms wordt aangeraden!).