Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

Zwanger op vakantie: heb je hier al aan gedacht?

Ben je zwanger en wil je op vakantie? Goed plan! Ontspannen is goed voor jou en je baby. Hou wel rekening met een aantal dingen, zoals tot wanneer je kunt vliegen als je zwanger bent. Waar moet je verder op letten?

Advertentie

Vliegen en zwangerschap

Vliegen tijdens je zwangerschap kun je rustig doen. Maar vanaf week 36 is het niet handig om nog het vliegtuig in te stappen voor een babymoon. Sterker nog, de kans is groot dat je wordt geweigerd. Vliegtuigmaatschappijen willen niet het risico lopen dat je in de lucht gaat bevallen. En jij waarschijnlijk ook niet. Ben je zwanger van een meerling, dan kun je vaak vanaf week 32 tot 34 niet meer op het vliegtuig stappen, omdat de kans op een vroeggeboorte groter is. De regels verschillen per vliegtuigmaatschappij, dus check dit goed voordat je een ticket boekt.

Tip! Comfortabele zwangerschapskleding voor tijdens de reis shop je hier

Uitgerekende datum berekenen

Zwangerschapsverklaring

Een zwangerschapsverklaring is handig als je zwanger bent en gaat vliegen. Dit is een verklaring waarin staat hoeveel weken je zwanger bent, die ondertekend is door de verloskundige of huisarts. Op het vliegveld kunnen ze hiernaar vragen of je kunt de verklaring laten zien als er twijfel ontstaat of nog mag vliegen. Zo kunnen ze je in ieder geval niet weigeren als je nog geen 36 weken zwanger bent. Over het algemeen kun je de eerste 28 weken van je zwangerschap sowieso zonder problemen aan boord.

Autovakantie en zwanger

Als je met de auto op vakantie gaat, zijn er geen regels. Tot het einde van je zwangerschap kun je dus gewoon de auto in stappen. Maar of het nog comfortabel en slim is? Auto’s zijn niet gebouwd op zwangere vrouwen, zeker niet op hoogzwangere vrouwen. Het is al een hele klus om jezelf achter het stuur of op de passagiersstoel te manoeuvreren. Maar je kunt zelf het best inschatten of een autorit naar bijvoorbeeld Zuid-Frankrijk een goed idee is. Heb je veel klachten en ben je al behoorlijk ver in je zwangerschap, dan is een bestemming dichterbij relaxter.

Lees meer: Tips voor comfortabel op autovakantie als je zwanger bent

Welk trimester op vakantie?

Het tweede trimester (maand vier tot en met zes) is de beste tijd om een vakantie te plannen. De ergste vermoeidheid en zwangerschapskwalen zijn dan vaak voorbij. De meeste zwangere vrouwen voelen zich energiek in het tweede trimester en je buik zit nog niet in de weg. Uiteraard is iedere vrouw en zwangerschap anders. Ben je topfit in het eerste of derde trimester? Ga dan gerust lekker op vakantie.

Ticket to the tropics?

Misschien verlang je naar tropische stranden of heb je zin om nog één keer een verre reis te maken voordat de baby komt. Dat staat je natuurlijk vrij, maar het is goed om te weten dat daar wat meer risico’s aan zitten als je zwanger bent. Tijdens de zwangerschap is je weerstand lager, wat je vatbaarder maakt voor infectieziekten. Dat kan gevaarlijk zijn voor jezelf, maar ook voor je ongeboren baby. Bovendien is de kans dat je medische hulp nodig hebt groter tijdens de zwangerschap. In veel landen zijn de medische voorzieningen minder goed dan in Nederland.

Ook heb je voor sommige landen reisvaccinaties nodig. In principe mogen de meeste vaccinaties tijdens de zwangerschap worden gegeven en als het niet anders kan doet de GGD dit ook. Vaccinaties met ‘levend vaccin’, zoals BMR en gele koorts, geeft de GGD liever niet tijdens de zwangerschap. Ook vinden veel zwangere vrouwen het geen prettig idee om zich te laten vaccineren terwijl dit niet noodzakelijk is.

Malaria en zwangerschap

In sommige tropische en subtropische gebieden komt malaria voor. Malaria is een gevaarlijke infectieziekte, die wordt overgebracht door muggen. Het is een ernstige bedreiging voor jou en je ongeboren baby. Zwangere vrouwen lopen extra risico, zeker in de eerste drie maanden. Ook kun je niet alle malariamedicijnen gebruiken tijdens de zwangerschap, waardoor een goede bescherming niet mogelijk is. Het wordt daarom afgeraden om op reis te gaan naar malarialanden als je zwanger bent.

Zikavirus en zwanger zijn

Ook het zikavirus wordt overgedragen door muggen (de gelekoortsmug). Hoewel de kans op besmetting erg klein is en de infectie meestal zonder symptomen verloopt, is er een risico op afwijkingen bij de ongeboren baby, zoals de ernstige schedelafwijking microcefalie. Bij 6% van de baby’s wiens moeder tijdens de zwangerschap het zikavirus had, komen aangeboren afwijkingen voor.

Ben je zwanger en wil je toch graag op vakantie naar een land in de tropen, ga dan naar het spreekuur van de GGD voor een advies op maat.

Welke vakantiebestemming is wél geschikt?

Je budget is nu niet het enige waar je rekening mee moet houden bij het kiezen van je vakantiebestemming. Het hangt er ook vanaf hoe fit je bent, of je last van zwangerschapsklachten hebt en of de uitgerekende datum al langzaam in zicht komt.

Voor veel zwangere vrouwen is een lange vliegreis (met jetlag) of autovakantie naar Saint-Tropez een brug te ver. Gelukkig zijn er ook veel leuke vakantiebestemmingen waar je maar een paar uur voor hoeft te reizen, zoals:

 • De Algarve
 • Ibiza
 • Sicilië
 • De Waddeneilanden
 • De Ardennen
 • Mallorca

Vermeld bij het boeken van je accommodatie en eventuele vlucht dat je zwanger bent. Je weet nooit wat voor service het oplevert (denk: extra beenruimte, mooiere kamer, cadeautjes). En neem overal wat meer de tijd voor, je bent nu eenmaal sneller moe. Plan af en toe een rustdag in.

tip

Zwanger en zon

De zon maakt vrolijk en geeft energie. Bovendien stimuleren uv-stralen de aanmaak van vitamine D, goed voor onder meer de botopbouw. Ook van je baby. Toch kun je tijdens de zwangerschap beter niet te veel in de zon zitten. Ook kun je minder goed tegen warmte. De uv-stralen kunnen bijvoorbeeld een zwangerschapsmasker veroorzaken en je hebt eerder last van duizeligheid. Ook iets om rekening mee te houden bij het boeken van een vakantie. Hartje zomer kan het in Zuid-Europa al gauw te heet zijn. Een goed hotel met airco en veel fijne plekken in de schaduw is dan wel zo fijn. Of ga richting Scandinavië of Noord-Duitsland. Een (relaxte) stedentrip naar Kopenhagen of Hamburg is ook leuk.

Handige reistips

In het vliegtuig

 • Regel een zitplaats aan het gangpad, voor meer beenruimte. Je kunt dan ook makkelijker naar de wc als je wéér moet plassen.
 • Probeer elk half uur even te lopen, zo verklein je de kans op trombose. Regelmatig bewegen is bovendien goed tegen opgezwollen voeten en enkels.
 • Vergeet niet om genoeg te drinken. In het vliegtuig is de lucht erg droog.

In de auto

 • Zorg dat je je stoel in de slaapstand kunt zetten, zodat je af en toe van houding kunt veranderen.
 • Las wat vaker dan normaal een rustpauze in om je benen te strekken.
 • Schuif het heupgedeelte van de gordel zo laag mogelijk onder je buik. Dit voorkomt dat de band op je buik drukt als je plotseling moet remmen.

Niet vergeten:

 • Check bij het boeken waar je terecht kunt voor medische hulp op je vakantiebestemming. Zitten er een dokterspost en een ziekenhuis in de buurt, mocht je het nodig hebben?
 • Pak je zwangerschapsverklaring en zwangerschapskaart in. Hierop staan medische gegevens die belangrijk kunnen zijn als je in het buitenland naar een arts moet.
 • Zet het telefoonnummer van je eigen verloskundige of arts in je telefoon én neem het mee op een briefje, mocht je je telefoon kwijtraken. Dan kun je altijd contact opnemen als er iets is.
 • Check voor je boekt wat je zorgverzekering wel en niet dekt. Een onverwacht bezoek aan het ziekenhuis kan anders duur uitpakken.
 • Eet geen rauwe producten en ijsklontjes. Bestel vegetarisch als je het niet vertrouwt. Vermijd ook liever eetkraampjes met lokale lekkernijen op straat, ook al ziet het er nog zo lekker uit.

Bron: GGD

Lees ook:

Ouders van Nu Voordeelpas

Wil jij besparen op baby- en kinderspullen, kleding, speelgoed en meer?

Dat kan met de Ouders van Nu Voordeelpas!
Shop met korting