Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

Zwanger op vakantie, heb je hier al aan gedacht?

Ben je zwanger en wil je op vakantie? Goed plan! Ontspannen is goed voor jou en je baby. Hou wel rekening met een aantal dingen. Zo mag je niet vliegen tot je uitgerekende datum en sommige landen kun je nu beter even mijden.

Advertentie

Vliegen en zwangerschap

Na je zesendertigste week is het niet handig om nog het vliegtuig in te stappen voor een babymoon. Sterker nog, de kans is groot dat je wordt geweigerd. Vliegtuigmaatschappijen willen niet het risico lopen dat je in de lucht bevalt. En jij waarschijnlijk ook niet. Ben je zwanger van een twee- of meerling dan ligt die tijdsgrens lager, namelijk op tweeëndertig tot vierendertig weken. De regels verschillen per vliegtuigmaatschappij, dus check dit voor je een ticket boekt.

Tip! Comfortabele zwangerschapskleding voor tijdens de reis shop je hier.

Uitgerekende datum berekenen

Zwangerschapsverklaring

Een zwangerschapsverklaring is handig als je zwanger bent en gaat vliegen. Deze is ondertekend door de verloskundige of huisarts en hierin staat hoeveel weken je zwanger bent. Als er op het vliegveld twijfel over ontstaat hoe ver je bent, kun je deze verklaring geven. Zo kunnen ze je niet weigeren. De eerste achtentwintig weken van je zwangerschap, oftewel de eerste vijf maanden, kun je over het algemeen zonder problemen vliegen.

Autovakantie en zwanger

Als je met de auto op vakantie gaat, zijn er geen regels. Tot het einde van je zwangerschap kun je dus gewoon de auto in stappen. Maar of het nog comfortabel en slim is? Auto’s zijn niet gebouwd op zwangere vrouwen, zeker niet op hoogzwangere vrouwen. Het is al een hele klus om jezelf achter het stuur of op de passagiersstoel te manoeuvreren. Maar je kunt zelf het best inschatten of een autorit naar bijvoorbeeld Zuid-Frankrijk een goed idee is. Heb je veel klachten en ben je al behoorlijk ver in je zwangerschap, dan is een bestemming dichterbij misschien een beter idee.

Wij hebben een aantal tips voor je verzameld om het jezelf onderweg zo comfortabel mogelijk te maken. Bekijk hier de tips voor zwanger op autovakantie.

Welk trimester?

Het tweede trimester (maand vier tot en met zes) is de beste tijd om te reizen. De ergste vermoeidheid en zwangerschapskwalen zijn dan vaak voorbij en je buik zit nog niet in de weg.

Ticket to the tropics?

Naar de tropen als je zwanger bent klinkt fijn, maar is niet helemaal zonder risico. Tijdens de zwangerschap is je weerstand een stuk lager, dit maakt je vatbaarder voor infectieziekten. Dat kan gevaarlijk zijn voor jezelf, maar ook voor je ongeboren baby. Bovendien is de kans dat je medische hulp nodig hebt nu groter. In veel landen zijn de medische voorzieningen minder goed dan in Nederland.

Ook heb je voor sommige landen vaccinaties nodig. In principe mogen de meeste vaccinaties tijdens de zwangerschap gewoon gegeven worden. Maar toch vinden veel zwangere vrouwen dat geen prettig idee. Vaccinaties met een levend vaccin, zoals BMR en gele koorts, worden sowieso afgeraden tijdens de zwangerschap.

Malaria en zwangerschap

In sommige tropische en subtropische gebieden komt malaria voor.

Malaria is een gevaarlijke infectieziekte die wordt overgebracht door muggen. Het is een ernstige bedreiging voor jou en je ongeboren baby. Zwangere vrouwen lopen extra risico, zeker in de eerste drie maanden van de zwangerschap. Vermijd daarom het reizen naar malarialanden. Je kunt namelijk ook niet alle malariamedicijnen gebruiken tijdens je zwangerschap. Een goede bescherming is daardoor niet mogelijk.

Zikavirus en zwanger zijn

Ook het zikavirus is extreem gevaarlijk als je zwanger bent. Dit virus wordt overgedragen door muggen (de gelekoortsmug). Als je besmet raakt met het virus, kan het grote gevolgen hebben voor je ongeboren baby. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) brengt het zikavirus in verband met afwijkingen bij baby’s. De baby’s die besmette zwangere vrouwen krijgen, lijken in sommige gevallen geboren te worden met een te klein schedel en onvolgroeide hersenen.

Sinds mei 2015 is er een uitbraak van het zikavirus in Brazilië. Deze uitbraak heeft zich verspreid over verschillende landen in Zuid- en Midden-Amerika, inclusief het Caribisch gebied. Bekijk hier in welke landen het zikavirus op dit moment voorkomt.

Welke vakantiebestemming is wél geschikt?

Je vakantiebestemming bepaal je niet alleen aan de hand van je budget, maar je houdt ook rekening met mogelijke risico’s op plaats van bestemming en hoe je je voelt.

Heb je best wat klachten, dan is een lange reis naar Amerika (met jetlag) of autovakantie naar Saint-Tropez misschien geen goed idee. Hier een lijst met wat leuke en populaire vakantiebestemmingen:

 • Ardennen
 • Algarve
 • Ibiza
 • Sicilië
 • De Waddeneilanden
 • De Ardennen
 • Mallorca

Vermeld bij het boeken van je accommodatie en eventuele vlucht dat je zwanger bent. Je weet nooit wat voor service het oplevert (denk: extra beenruimte, mooiere kamer, cadeautjes). En neem waar je ook naar toe gaat, overal wat meer de tijd voor, je bent nu eenmaal sneller moe. Plan af en toe een rustdag in.

tip

Hoge temperaturen

De zon maakt vrolijk en geeft energie. Bovendien stimuleren uv-stralen de aanmaak van vitamine D, goed voor onder meer de botopbouw. Ook van je baby. Toch is het beter om niet te lang in de zon te zitten als je zwanger bent. De uv-stralen kunnen pigmentvlekken, het zogenaamde zwangerschapsmasker, veroorzaken. Het advies: zo veel mogelijk in de schaduw blijven en smeren met een extra hoge factor.

Handige reistips

In het vliegtuig

 • Regel een zitplaats aan het gangpad voor meer beenruimte en comfort.
 • Probeer elk half uur een stukje te lopen, zo verklein je de kans op trombose. Regelmatig bewegen is bovendien goed tegen opgezwollen voeten en enkels.
 • Vergeet niet om genoeg te drinken. In het vliegtuig is de lucht namelijk erg droog.

In de auto

 • Zorg dat je je stoel in de slaapstand kunt zetten, zodat je af en toe van houding kunt veranderen.
 • Las wat vaker dan normaal een rustpauze in om je benen te strekken.
 • Schuif het heupgedeelte van de gordel zo laag mogelijk onder je buik. Dit voorkomt dat de band op je buik drukt, als je plotseling moet remmen.

Vergeet niet:

 • te checken waar de dichtstbijzijnde arts of het ziekenhuis is op je vakantiebestemming. Voor jezelf een fijn idee mocht je het nodig hebben.
 • je zwangerschapsverklaring en zwangerschapskaart niet. Hierop staan al je medische gegevens vermeld.
 • het telefoonnummer van je eigen arts of verloskundige in je telefoon op te slaan. Zo kun je snel contact opnemen als er iets is.
 • dat onverwachte bezoekjes aan het ziekenhuis erg duur kunnen zijn. Check daarom voordat je vertrekt of je verzekering alles dekt.
 • Eet bij restaurants waar het druk is, dan weet je dat de ‘ingrediëntenaanvoer’ goed en dus vers is. Bestel vegetarisch als je het niet vertrouwt. Eet geen ijs en rauwe producten. Vermijd ook liever eetkraampjes met lokale lekkernijen op straat, ook al ziet het er nog zo lekker uit.

Lees ook: