Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
Zwangere vrouw poseert met echo tijdens de zwangerschapsfotografie

10 tips voor zwangerschapsfotografie

Tijdens een zwangerschapsfotoshoot worden er mooie, professionele foto’s van jou en je zwangere buik gemaakt. Een prachtig aandenken aan deze bijzondere tijd. Maar wat is het beste moment voor zo’n shoot, hoe vind je de juiste fotograaf en wat neem je mee?

Advertentie

1. Het juiste moment

Een goed moment voor zwangerschapsfotografie is als je zo’n zeven maanden zwanger bent. Je bent dan niet meer zo moe en misselijk als in het eerste trimester en hebt een mooie grote buik, die nog niet te zwaar is. En dat is fijn, want tijdens de shoot moet je soms lang in dezelfde positie staan of zitten.

2. Vind een fotograaf

Het vinden van een fotograaf die bij jouw smaak past vereist wat research. Bedenk goed welke stijl je voor de foto’s wilt: dromerig, modern, klassiek, etc. Laat je bijvoorbeeld inspireren op Pinterest. Zoek vervolgens naar een fotograaf die daar het beste bij past en jouw wensen snapt. Ook kun je eens rondvragen in je omgeving: met welke fotografen hebben vrienden goede ervaring?

Wat betreft de prijzen: die lopen enorm uiteen. De ene fotograaf rekent een uurprijs van 75 euro, de andere komt met een totaalbedrag van 200 euro. Bedenk daarom van tevoren wat je een redelijk tarief vindt en wat je kunt missen. Vaak zegt het tarief ook iets over de kwaliteit. Je kunt een top drie van fotografen maken en die bellen voor een kennismakingsgesprek.

3. Plan een kennismakingsgesprek

Een zwangerschapsfotoshoot is best intiem en veel mensen vinden het sowieso spannend om te poseren. Het is dus belangrijk dat het klikt met de fotograaf. Tijdens een kennismakingsgesprek wordt duidelijk of jullie op één lijn zitten en hetzelfde eindresultaat voor ogen hebben. Ook kun je zo aanvoelen of je je op je gemak voelt bij de fotograaf. Als dit niet zo is, zie je dat zeker terug op de foto’s en dat is zonde.

4. Kies een locatie

Kies een achtergrond die je wilt terugzien op de foto’s: een bos, het strand, je eigen huis of een studio. Bedenk wat je mooi vindt, maar overleg ook met je fotograaf. Hij heeft ervaring met deze shoots en kan je adviseren met betrekking tot het eindresultaat. Bovendien zal hij zich qua apparatuur moeten voorbereiden: een bos vraagt bijvoorbeeld om andere belichting dan het strand.

Laat je je fotograferen in een studio of een andere binnenlocatie, bespreek dan met de fotograaf wie de locatie reserveert en wie opdraait voor de kosten. Ga je voor een buitenlocatie, houd dan rekening met starende blikken van voorbijgangers: daar moet je wel tegen kunnen.

5. Zoek kleding uit

Wat trek je aan voor zo’n shoot? Iets waar jij je mooi in voelt, dat staat voorop. Daarnaast moet het kleding zijn die je buik goed doet uitkomen. Wil je graag met blote buik op de foto, neem dan een mooie beha of bikini mee, of een shirt of hemdje dat je omhoog kunt rollen. Rustige kleuren en prints leiden de aandacht niet af van je buik, maar kijk ook naar wat bij je gezicht staat. En denk na over wat je wilt met sieraden en accessoires. Je fotograaf kan je stylingtips geven en weet bijvoorbeeld wat mooi staat bij een bepaald soort achtergrond.

Checklist: dit heb je nodig qua zwangerschapskleding

6. Visagie

Is de locatie geregeld en weet je welke outfit(s) je aantrekt? Dan kun je aan de slag met je haar en make-up. Check altijd bij de fotograaf wat voor licht hij gaat gebruiken en bedenk in hoeverre de locatie invloed heeft op je verschijning. Op een winderig strand kun je je haar bijvoorbeeld maar beter vastzetten en bij warme studiolampen is een matterend poeder wel zo fijn. Je kunt ook een visagist inhuren, de fotograaf kan je meestal wel iemand aanraden. Of misschien ken je zelf iemand die dat mooi kan?

7. Oefen voor de spiegel

Het voelt misschien stom, maar oefenen voor de spiegel is echt best slim. Probeer poses uit en kijk wat wel en niet werkt: soms ziet het er in je hoofd anders uit dan in het echt. Uiteraard zal de fotograaf je tijdens de shoot begeleiden, maar je voelt je minder ‘verloren’ als je je een beetje hebt voorbereid.

8. Dierbaren

Je hoeft natuurlijk niet alleen op de foto. Je kunt je partner, broertjes, zusjes, ouders, huisdieren of andere dierbaren betrekken bij je zwangerschapsfotoshoot. Maar net wat je fijn vindt en waar jij blij van wordt, het is immers jouw fotosessie.

9. Extra items

Je kunt je ook laten vastleggen met een voor jou belangrijk of speciaal item. Denk bijvoorbeeld aan de echofoto, het eerste rompertje dat je kocht of de mooiste babyslofjes. Laat de fotograaf van tevoren weten wat je meeneemt, zodat hij zich hierop kan voorbereiden.

10. Last but not least

  • Vergeet niet op tijd te boeken, het zou jammer zijn als je achter het net vist bij je favoriete fotograaf of al zo’n zware buik hebt dat je weinig energie meer hebt voor zo’n lange dag.
  • Vraag eens rond in je vriendenkring: wie weet kent iemand een goede zwangerschapsfotograaf.
  • Laat de fotograaf alles in kleur schieten: je kunt de foto’s later altijd nog (laten) nabewerken tot zwart-wit.
  • Strakke kleding kan strepen achterlaten op je huid. Trek daarom alle kleding die knelt ruim van tevoren uit. Denk aan knellende broekbanden, sokken en de bandjes van je beha.
  • Heb vertrouwen dat de fotograaf je mooi op de foto zet. Voel je je ergens onzeker over, bespreek dit dan en laat je tot niets forceren.
  • Maak er een leuke dag van! En geniet straks van deze bijzondere foto’s.
Commercieel – Hema – Offer – Autogarage hout

Autogarage hout

Stevige autogarage met helikopterplatform
Vind je hier