13 weken zwanger

13 weken zwanger

Je bent nu tussen de 13 en 14 weken zwanger. Lees alles over jouw lichaam, de ontwikkeling van je kind en praktische zaken die op dit moment belangrijk voor je kunnen zijn als je 13 weken zwanger bent.

Je baby is nu 8,5 centimeter lang en weegt 60 gram.

13 weken zwanger: je baby

Hij trappelt met zijn benen, maakt zelfs stapbewegingen, zwaait met zijn armen, balt de handen tot vuisten, beweegt tenen en vingers en zwemt van de ene naar de andere kant van je buik. Die beweeglijkheid is heel goed voor het trainen van de spieren.

Waarschijnlijk voel je er zelf nog niks van, maar als je eerder zwanger bent geweest, weet je waar je op moet letten en herken je misschien al iets.

Ook de stembanden van je kind zijn nu klaar, alleen kan je kind zonder lucht natuurlijk nog geen geluid maken.

Je baby krijgt nu ook donshaartjes op zijn hele lijf, die tot ongeveer de 37e week blijven zitten. Waarschijnlijk zitten die haartjes er om het huidsmeer dat door de talgklieren wordt aangemaakt op zijn plek te houden. Dat huidsmeer is nodig om de babyhuid te beschermen tegen het inwekende effect van het vruchtwater en tegen infecties. Komt je kind wat eerder dan met 40 weken ter wereld, dan kunnen er nog haartjes op schouders, rug en gezicht zitten.

13 weken zwanger: jij

Je baarmoeder heeft nu ongeveer de grootte van een stevige vuist. Omdat hij steeds groter wordt, komen andere organen een beetje in de verdrukking. Je blaas bijvoorbeeld, daarom moet je zo vaak plassen.

Alles aan jou kan nu iets ronder worden: niet alleen je buik en je borsten, maar ook je heupen, schouders en gezicht. Het zorgt vaak voor een wat zachtere uitstraling.

Hoeveel je tijdens je hele zwangerschap aankomt, is niet te voorspellen. Gemiddeld is dat 12,5 tot 15 kilo. Die kilo’s zijn als volgt verdeeld:

  • je baby: 3400 gram
  • placenta en vliezen: 650 gram
  • vruchtwater: 750 gram
  • baarmoeder: 1000 gram
  • borsten: 800 gram
  • bloed: 1000 gram
  • extra vet: 3400 gram
  • extra vocht: 1500 gram

Dunne vrouwen komen vaak iets meer aan omdat hun lichaam een laagje ‘moedervet’ moet kweken om goed te kunnen functioneren. Het kan ook anders uitpakken: sommige slanke vrouwen hebben zelfs aan het eind van de zwangerschap nauwelijks een buik.

Zwangerschapskleding

De een trekt het liefst al na een maand zwangerschapskleding aan, de ander probeert nog zo lang mogelijk gewone kleding te dragen: het is net wat je prettig vindt. Je kunt natuurlijk ook gewoon wijde broeken, stretchjurkjes en -rokjes aandoen als je strakke spijkerbroek niet meer lekker zit. Hoe dan ook is het geen straf om zwangerschapskleding te dragen, want er is genoeg keus.