Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

13 weken zwanger

Je bent nu tussen de 13 weken zwanger en de 14 weken zwanger. Lees alles over jouw lichaam, de ontwikkeling van je kind en praktische zaken die op dit moment belangrijk voor je kunnen zijn als je 13 weken zwanger bent.

Advertentie

Week 13 begint bij zwangerschapsdag 91 en loopt tot dag 98. Het is je veertiende zwangerschapsweek.

Tip! Zachte babykleding shoppen? Dat doe je via deze link.

13 weken zwanger: je baby

In zwanger week 13 maakt je baby grote sprongen. Hij trappelt met zijn benen, maakt zelfs stapbewegingen, zwaait met zijn armen, balt de handen tot vuisten, beweegt tenen en vingers en zwemt van de ene naar de andere kant van je buik. Die beweeglijkheid is heel goed voor het trainen van de spieren. Waarschijnlijk voel je er zelf nog niks van, maar als je eerder zwanger bent geweest, weet je waar je op moet letten en herken je misschien al iets. Sommige vrouwen kunnen bij 13 weken zwanger de baby voelen.

Lees hier meer over het voelen bewegen van je baby.

Advertentie

13 weken zwanger

Ook de stembanden van je kind zijn met 13 weken zwanger klaar, alleen kan je kind zonder lucht natuurlijk nog geen geluid maken. Alle tanden zijn gevormd, 20 stuks in totaal. De maag begint al met het produceren van spijsverteringssappen en het spijsverteringsstelsel met het oefenen van de samentrekkingen, wat nodig is straks voor het verteren van voedsel.  Ook de nieren zijn hard aan het werk en maken vanaf zwanger 13 weken urine aan. Dit komt in het vruchtwater terecht.

Krijg je een jongen? Dan gaan zijn testikels testosteron aanmaken. Nog een belangrijke ontwikkeling: het beenmerg maakt witte bloedcellen aan, deze heeft je baby straks nodig als verdediging tegen ziektekiemen.

Leestip: 11 bijzondere weetjes over baby’s in de buik

Advertentie

Verder krijgt je baby met 13 weken zwanger donshaartjes op zijn hele lijf, die tot ongeveer de 37e week blijven zitten. Waarschijnlijk zitten die haartjes er om het huidsmeer dat door de talgklieren wordt aangemaakt op zijn plek te houden. Dat huidsmeer (vernix) is nodig om de babyhuid te beschermen tegen het inwekende effect van het vruchtwater en tegen infecties. Komt je kind wat eerder dan met 40 weken ter wereld, dan kunnen er nog haartjes op schouders, rug en gezicht zitten.

Animatie 13 weken zwanger: zo ziet je baby er nu uit

13 weken zwanger: jij

Een mijlpaal: je bent nu in het tweede trimester van je zwangerschap aangekomen. Het tweede trimester loopt van week 13 tot en met week 26. Het tweede trimester wordt vaak als de prettigste periode van de zwangerschap ervaren. Je voelt je vaak weer wat energieker, en hebt minder last van vervelende kwaaltjes. Je baby begint nu echt te groeien.

Benieuwd wat 13 weken zwanger symptomen zijn? Als je 13 weken zwanger bent, krijg je vaak een buik. Je voelt je nu echt zwanger. Je buik groeit hard met 13 weken zwanger wat (helaas) voor nieuwe kwaaltjes kan zorgen. Veel vrouwen hebben vanaf 13 weken zwanger rugpijn, bandenpijn of brandend maagzuur.

Je baarmoeder heeft met 13 weken zwanger ongeveer de grootte van een stevige vuist. Je kunt nu ook wat groeipijn in je onderbuik ervaren. Dit komt omdat de baarmoeder uitzet. Het geeft vaak een zeurend gevoel in de onderbuik. Andere organen komen een beetje in de verdrukking. Je blaas bijvoorbeeld, daarom moet je zo vaak plassen.

Alles aan jou kan met 13 weken zwanger iets ronder worden: niet alleen je buik en je borsten, maar ook je heupen, schouders en gezicht. Het zorgt vaak voor een wat zachtere uitstraling.

Hoeveel je tijdens je hele zwangerschap aankomt, is niet te voorspellen. Gemiddeld is dat 12,5 tot 15 kilo. Die kilo’s zijn als volgt verdeeld:

  • je baby: 3500 gram
  • placenta en vliezen: 650 gram
  • vruchtwater: 750 gram
  • baarmoeder: 1000 gram
  • borsten: 800 gram
  • bloed: 1000 gram
  • extra vet: 3400 gram
  • extra vocht: 1500 gram

Dunne vrouwen komen vaak iets meer aan omdat hun lichaam een laagje ‘moedervet’ moet kweken om goed te kunnen functioneren. Het kan ook anders uitpakken: sommige slanke vrouwen hebben zelfs aan het eind van de zwangerschap nauwelijks een buik.

Kijktip: zo verplaatsen je organen zich tijdens de zwangerschap. 

Echo 13 weken zwanger

Rond 13 weken zwanger krijg je standaard een termijnecho aangeboden, om na te gaan hoeveel weken je precies zwanger bent. De beste periode om een termijnecho te maken is tussen de 10 en 14 weken. In deze periode groeit elk foetus ongeveer hetzelfde, zodat met grote nauwkeurigheid de zwangerschapsduur kan worden vastgesteld – en dat is belangrijk voor het verdere vervolg van de zwangerschap.
Bij deze echo is het geslacht vaak nog niet te bepalen.

Zwangerschapskleding 13 weken zwanger

Met 13 weken zwanger groeit je buik hard. De een trekt het liefst al na een maand zwangerschapskleding aan, de ander probeert nog zo lang mogelijk gewone kleding te dragen: het is net wat je prettig vindt. Je kunt natuurlijk ook gewoon wijde broeken, stretchjurken en -rokjes aandoen als je strakke spijkerbroek niet meer lekker zit. Hoe dan ook is het geen straf om zwangerschapskleding te dragen, want er is keuze genoeg.

Tip: zo vind je de perfecte zwangerschapsbroek.

Zwangerschapsdromen met 13 weken zwanger

Tijdens je zwangerschap kun je behoorlijk intens en levendig dromen, dat heeft zelfs een naam: zwangerschapsdromen. Een bekende droom in het tweede trimester is het kwijtraken van je partner. Je kunt dromen dat je partner ervandoor gaat met een ander. Of je droomt dat je partner zegt dat hij bij je weggaat. Deze dromen symboliseren het gevoel van kwetsbaarheid dat veel vrouwen ervaren tijdens hun zwangerschap. Je bent bang om op dit bijzondere moment in je leven je partner – die rots in de branding – kwijt te raken. Bekijk de video hieronder met meer droombetekenissen.

Video: betekenis zwangerschapsdromen

Video: Zo leer je je dromen 'lezen'.

Ook interessant in week 13:

Bronnen: De VerloskundigeKraamzorg het Groene Kruis, RIVM, Rijksoverheid

Commercieel – Hema – Offer – Zwangerschapshemd

Zwangerschapshemd

Rekt 9 maanden met je mee
Vind je hier