13 weken zwanger

13 weken zwanger

Je bent nu tussen de 13 en 14 weken zwanger. Lees alles over jouw lichaam, de ontwikkeling van je kind en praktische zaken die op dit moment belangrijk voor je kunnen zijn als je 13 weken zwanger bent.

Week 13 begint bij zwangerschapsdag 91 en loopt tot dag 98. Het is je veertiende zwangerschapsweek.

Advertentie

13 weken zwanger: je baby

Deze week maakt je baby grote sprongen. Hij trappelt met zijn benen, maakt zelfs stapbewegingen, zwaait met zijn armen, balt de handen tot vuisten, beweegt tenen en vingers en zwemt van de ene naar de andere kant van je buik. Die beweeglijkheid is heel goed voor het trainen van de spieren. Waarschijnlijk voel je er zelf nog niks van, maar als je eerder zwanger bent geweest, weet je waar je op moet letten en herken je misschien al iets.

Lees hier meer over het voelen bewegen van je baby.

13 weken zwanger

Ook de stembanden van je kind zijn nu klaar, alleen kan je kind zonder lucht natuurlijk nog geen geluid maken. Alle tanden zijn gevormd, 20 stuks in totaal. De maag begint al met het produceren van spijsverteringssappen en het spijsverteringsstelsel met het oefenen van de samentrekkingen, wat nodig is straks voor het verteren van voedsel.  Ook de nieren zijn hard aan het werk en maken vanaf nu urine aan. Dit komt in het vruchtwater terecht.

Krijg je een jongen? Dan gaan zijn testikels testosteron aanmaken. Nog een belangrijke ontwikkeling: het beenberg maakt witte bloedcellen aan, deze heeft je baby straks nodig als verdediging tegen ziektekiemen.

Leestip: 11 bijzondere weetjes over baby’s in de buik

Verder krijgt je baby donshaartjes op zijn hele lijf, die tot ongeveer de 37e week blijven zitten. Waarschijnlijk zitten die haartjes er om het huidsmeer dat door de talgklieren wordt aangemaakt op zijn plek te houden. Dat huidsmeer (vernix) is nodig om de babyhuid te beschermen tegen het inwekende effect van het vruchtwater en tegen infecties. Komt je kind wat eerder dan met 40 weken ter wereld, dan kunnen er nog haartjes op schouders, rug en gezicht zitten.

Animatie: zo ziet je baby er nu uit

13 weken zwanger: jij

Een mijlpaal: je bent nu in het tweede trimester van je zwangerschap aangekomen. Het tweede trimester loopt van week 13 tot en met week 26. Het tweede trimester wordt vaak als de prettigste periode van de zwangerschap ervaren. Je voelt je vaak weer wat energieker, en hebt minder last van vervelende kwaaltjes. Je baby begint nu echt te groeien.

Aan het begin van dit trimester wordt er een zwangerschapsbuikje zichtbaar. Je voelt je nu echt zwanger. Tijdens deze drie maanden groeit je buik het meest, wat (helaas) voor nieuwe kwaaltjes kan zorgen. Denk aan rugpijn, bandenpijn of brandend maagzuur. In het tweede trimester groeit je baby namelijk hard. In week 26 is hij waarschijnlijk zo’n 33 centimeter lang is en weegt 700 gram.

Je baarmoeder heeft nu ongeveer de grootte van een stevige vuist. Je kunt nu ook wat groeipijn in je onderbuik ervaren. Dit komt omdat de baarmoeder uitzet. Het geeft vaak een zeurend gevoel in de onderbuik. Andere organen komen een beetje in de verdrukking. Je blaas bijvoorbeeld, daarom moet je zo vaak plassen.

Alles aan jou kan nu iets ronder worden: niet alleen je buik en je borsten, maar ook je heupen, schouders en gezicht. Het zorgt vaak voor een wat zachtere uitstraling.

Hoeveel je tijdens je hele zwangerschap aankomt, is niet te voorspellen. Gemiddeld is dat 12,5 tot 15 kilo. Die kilo’s zijn als volgt verdeeld:

  • je baby: 3500 gram
  • placenta en vliezen: 650 gram
  • vruchtwater: 750 gram
  • baarmoeder: 1000 gram
  • borsten: 800 gram
  • bloed: 1000 gram
  • extra vet: 3400 gram
  • extra vocht: 1500 gram

Dunne vrouwen komen vaak iets meer aan omdat hun lichaam een laagje ‘moedervet’ moet kweken om goed te kunnen functioneren. Het kan ook anders uitpakken: sommige slanke vrouwen hebben zelfs aan het eind van de zwangerschap nauwelijks een buik.

Kijktip: zo verplaatsen je organen zich tijdens de zwangerschap. 

Zwangerschapskleding

De een trekt het liefst al na een maand zwangerschapskleding aan, de ander probeert nog zo lang mogelijk gewone kleding te dragen: het is net wat je prettig vindt. Je kunt natuurlijk ook gewoon wijde broeken, stretchjurken en -rokjes aandoen als je strakke spijkerbroek niet meer lekker zit. Hoe dan ook is het geen straf om zwangerschapskleding te dragen, want er is keuze genoeg.

Tip: zo vind je de perfecte zwangerschapsbroek.

Zwangerschapsdromen

Tijdens je zwangerschap kun je behoorlijk intens en levendig dromen, dat heeft zelfs een naam: zwangerschapsdromen. Een bekende droom in het tweede trimester is het kwijtraken van je partner. Je kunt dromen dat je partner ervandoor gaat met een ander. Of je droomt dat je partner zegt dat hij bij je weggaat. Deze dromen symboliseren het gevoel van kwetsbaarheid dat veel vrouwen ervaren tijdens hun zwangerschap. Je bent bang om op dit bijzondere moment in je leven je partner – die rots in de branding – kwijt te raken. Bekijk de video hieronder met meer droombetekenissen.

Video: betekenis zwangerschapsdromen

Video: Zo leer je je dromen 'lezen'.