22 weken zwanger

22 weken zwanger

Je bent nu tussen de 22 en 23 weken zwanger. Lees alles over jouw lichaam, de ontwikkeling van je kind en praktische zaken die op dit moment belangrijk voor je kunnen zijn.

Je baby is nu 30,5 centimeter lang en weegt 500 gram.

22 weken zwanger: je baby

Je baby kan met de dag meer. Hij oefent bijvoorbeeld door met ademhalen. Niet met lucht natuurlijk, maar hij laat wel vruchtwater in en uit zijn longen stromen. Zo oefent hij voor het echte ademhalen.

Grijpen en vastpakken gaat nu ook steeds beter: je kind pakt af en toe zijn voet of andere hand vast. Ook knijpt hij wel eens in de navelstreng, maar echt dichtknijpen lukt niet. Je hoeft trouwens ook niet bang te zijn dat hij erin verstrikt raakt. De navelstreng is ruim 50 centimeter lang, en daarmee heeft je kind alle ruimte die hij nodig heeft.

22 weken zwanger: jij

Je borsten bereiden zich voor op de borstvoeding en daardoor kan er af en toe een beetje voormelk of colostrum (een geelachtige, transparante vloeistof) uit je tepels komen. Of je wel of geen voormelk hebt tijdens de zwangerschap, zegt overigens niets over het slagen van de borstvoeding.

Als je baby geboren is, komt de melkproductie pas echt op gang. Vroeger werd gezegd dat je je tepels moest voorbereiden op borstvoeding door ze na het douchen hard droog te wrijven met een handdoek. Dat hoeft echt niet; je loopt zo vooral kans om je tepels te beschadigen. Je hoeft je tepels en tepelhof ook niet in te smeren met een crème. Wel kun je je borsten masseren met een verzorgende olie of crème.

Handig: een borstvoedingscursus

Borstvoeding lijkt vanzelf te gaan, maar dat is niet bij iedereen het geval. Dat weet je niet van tevoren. Daarom is het goed om je voor te bereiden met een cursus.

tip

Een naam bedenken

Een naam is iets persoonlijks en je kind zit er in principe zijn hele leven aan vast. Ga je voor een klassieke of juist een moderne naam? Een Franse of een Hollandse? Misschien wist je al voordat je zwanger was hoe je je kind wilde noemen, maar het kan ook zijn dat jullie er nog lang niet uit zijn.

Een namenboek kan je helpen de juiste naam voor je kind te kiezen.

Video: Elise Joanne Babydozen Unboxing | Weken 23 & 24 - Zwangerschapsdagboek

Ouderschapsverlof

Als je minimaal een jaar bij dezelfde werkgever werkt, kom je in aanmerking voor ouderschapsverlof. Heb je plannen om meteen na je zwangerschapsverlof ouderschapsverlof op te nemen? Bespreek dat dan op tijd met je werkgever.