22 weken zwanger

22 weken zwanger

Je bent nu tussen de 22 en 23 weken zwanger. Lees alles over jouw lichaam, de ontwikkeling van je kind en praktische zaken die op dit moment belangrijk voor je kunnen zijn.

Je baby is nu 30,5 centimeter lang en weegt 500 gram. Hij heeft de grootte van een mango.

22 weken zwanger: je baby

Je baby kan met de dag meer. Hij oefent bijvoorbeeld door met ademhalen. Niet met lucht natuurlijk, maar hij laat wel vruchtwater in en uit zijn longen stromen. Zo oefent hij voor het echte ademhalen. Grijpen en vastpakken gaat nu ook steeds beter: je kind pakt af en toe zijn voet of andere hand vast. Ook knijpt hij wel eens in de navelstreng, die ruim 50 centimeter lang is. De oren beginnen hun uiteindelijke vorm te krijgen en het gehoor is al redelijk ontwikkeld.
Lees ook: 13 dingen die je ongeboren baby kan horen en voelen

Was je baby tot nu toe nog wat magertjes, daar begint nu verandering in te komen doordat er onderhuids vet wordt gevormd. Dat zorgt ervoor dat je straks een stevige baby ter wereld brengt. Rond deze periode krijgt zijn lijf ook een donsvachtje (lanugo) en een waslaagje (vernix). Ook het hoofdhaar, de wimpers en wenkbrauwen beginnen nu zichtbaar te groeien. Zodra je baby genoeg babyvet heeft, verdwijnt de donslaag. Bij baby’s die te vroeg geboren zijn zie je soms nog donshaar op zijn lijf.

22 weken zwanger: jij

Tijdens de controles bij je verloskundige of gynaecoloog zul je merken dat je bloeddruk nu iets lager is dan in het begin van je zwangerschap. Was die eerst bijvoorbeeld 120-80, dan kan die nu 110-70 zijn.

Omdat je baby nu zo hard groeit, kun je last krijgen van zwangerschapsstriemen op je snel groeiende buik (lees hier hoe je het voorkomt). Ook vocht vasthouden (oedeem) is een bekende zwangerschapskwaal. Houd je vocht vast, dan kunnen je benen, enkels, voeten, armen, handen en soms zelfs je gezicht wat dikker worden. Een gezwollen gezicht door vocht wordt ook wel een ‘vollemaansgezicht’ genoemd. Bij warm weer en aan het einde van de dag heb je hier vaak meer last van dan normaal.

Melkproductie

Je borsten bereiden zich voor op de borstvoeding en daardoor kan er af en toe een beetje voormelk of colostrum (een geelachtige, transparante vloeistof) uit je tepels komen. Of je wel of geen voormelk hebt tijdens de zwangerschap, zegt overigens niets over het slagen van de borstvoeding.

Als je baby geboren is, komt de melkproductie pas echt op gang. Vroeger werd gezegd dat je je tepels moest voorbereiden op borstvoeding door ze na het douchen hard droog te wrijven met een handdoek. Dat hoeft echt niet; je loopt zo vooral kans om je tepels te beschadigen. Je hoeft je tepels en tepelhof ook niet in te smeren met een crème. Wel kun je je borsten masseren met een verzorgende olie of crème.

Video: Opgezwollen enkels: hoe kun je het voorkomen?
Handig: een borstvoedingscursus

Borstvoeding lijkt vanzelf te gaan, maar dat is niet bij iedereen het geval. Dat weet je niet van tevoren. Daarom is het goed om je voor te bereiden met een cursus.

tip

Een naam bedenken

Een naam is iets persoonlijks en je kind zit er in principe zijn hele leven aan vast. Ga je voor een klassieke of juist een moderne naam? Een Franse of een Hollandse? Misschien wist je al voordat je zwanger was hoe je je kind wilde noemen, maar het kan ook zijn dat jullie er nog lang niet uit zijn. Een namenboek kan je helpen de juiste naam voor je kind te kiezen.

Weten wat de trends voor dit jaar zijn? De populairste namen en trends van 2019 vind je hier.

Ouderschapsverlof

Als je minimaal een jaar bij dezelfde werkgever werkt, kom je in aanmerking voor ouderschapsverlof. Heb je plannen om meteen na je zwangerschapsverlof ouderschapsverlof op te nemen? Bespreek dat dan op tijd met je werkgever.