zwangerschapsmisselijkheid

Alles over zwangerschapsmisselijkheid

Als je zwanger bent, kun je je heel misselijk en beroerd voelen. Sommige vrouwen zijn alleen ’s ochtends misselijk, anderen voelen zich de hele dag ziek. Wat kun je doen tegen zwangerschapsmisselijkheid?

Wat is de oorzaak van zwangerschapsmisselijkheid?

De oorzaak van zwangerschapsmisselijkheid is niet precies bekend. Waarschijnlijk speelt het hormoon hCG – dat je lichaam tijdens de eerste weken van je zwangerschap in flinke hoeveelheid aanmaakt – een belangrijke rol.

Advertentie

Lees ook: Dit doen zwangerschapshormonen met je lijf en humeur

Gaat het over?

Zodra je hormoonspiegel wat meer in evenwicht is en je lichaam aan de veranderingen gewend is, gaat zwangerschapsmisselijkheid meestal vanzelf over. Dat is doorgaans na twaalf tot zestien weken. 20% van alle vrouwen blijft de hele zwangerschap last houden van misselijkheid.

Het kan ook zijn dat de misselijkheid overgaat en aan het einde van de zwangerschap weer terugkomt. De baarmoeder drukt dan tegen de onderkant van de maag, waardoor maagzuur richting je slokdarm wordt geduwd. Zodra de baby indaalt, neemt de misselijkheid vaak weer af.

Tip: dit kun je doen tegen brandend maagzuur.

Wanneer kun je er last van hebben?

Het kan zijn dat je alleen ’s morgens misselijk bent, maar het gevoel kan ook met vlagen gedurende de dag opspelen. Sommige vrouwen voelen zich de hele dag door beroerd. Zelfs ’s nachts.

Wat kun je doen tegen zwangerschapsmisselijkheid?

Ben je ’s morgens misselijk, doe het dan kalm aan. Begin de dag rustig. Eet een cracker of beschuitje en drink een kop thee. Word je misselijk van drinken, eet dan eerst. Zet de avond van tevoren iets te eten en drinken klaar of vraag je partner een ontbijtje te halen, zodat je in bed kunt eten. Eet geen grote hoeveelheden tegelijkertijd, maar liever elke paar uur een beetje. Zorg ook dat je altijd iets te eten bij je hebt.

’s Nachts misselijk? Eet dan iets kleins voor je naar bed gaat, bijvoorbeeld een bakje vanillevla. Sla geen maaltijden over en eet zo gezond mogelijk. Scherp gekruide en vette gerechten kun je nu beter mijden. Sinaasappelsap en koffie kunnen een misselijk gevoel opwekken. Geef je geregeld over? Dan kan het zijn dat je veel vocht kwijtraakt. Drink de hele dag kleine slokjes water.

Slaapgebrek en spanning kunnen ervoor zorgen dat je je nog misselijker voelt. Soms helpt het om rust te nemen. Sommige zwangeren hebben baat bij pepermunt of zure snoepjes. Er zijn ook speciale zwangerschapslollies (‘Preggy Pops’) te koop die verlichting geven bij zwangerschapsmisselijkheid.

Als je echt helemaal niks binnen kunt houden, neem dan twee uur lang helemaal niks, zelfs geen slokje water. Drink daarna een slokje en als dat goed gaat een halfuur later weer. Gaat dit goed, dan kun je gaan opbouwen: neem steeds vaker een slokje water. Probeer vervolgens appelsap en iets lichts als een beschuitje. Zodra je je weer misselijk begint te voelen, stop dan weer twee uur met eten en drinken. Op die manier gun je je maag helemaal rust. Helpt dit niet, ga naar je verloskundige of huisarts.

Bestaat er een medicijn tegen zwangerschapsmisselijkheid?

De huisarts kan Emesafene, Primparan of Domperidon voorschrijven. Als de misselijkheid wordt veroorzaakt door brandend maagzuur, dan kunnen middelen tegen brandend maagzuur (zoals Rennie, ReglaPh of Gaviscon) de klachten verlichten. Overleg wel altijd even eerst met je verloskundige of huisarts.

Meer lezen: Tips van moeders tegen zwangerschapsmisselijkheid die écht werken

Loopt de baby gevaar als je steeds moet overgeven?

Braken in het begin van je zwangerschap is in principe niet gevaarlijk voor je kind. Je lichaam zorgt op de eerste plaats goed voor je baby. Die is bovendien nog zó klein, dat hij of zij nauwelijks voedingsstoffen nodig heeft. Misschien kom jij wat minder aan of val je wat af. Dat hoeft niet verontrustend te zijn, meestal heb je voldoende reserves.

Wanneer is braken tijdens je zwangerschap zorgwekkend?

Dat verschilt per vrouw. Sommige zwangeren braken vier keer per dag en hebben geen klachten, terwijl andere dan al in de gevarenzone zitten. Blijf je de hele dag overgeven en hou je niks binnen, dan raak je snel uitgedroogd.

Check daarom je urine: plas je minder vaak dan normaal en is je urine donker van kleur en ruikt deze sterk of ruikt je adem naar aceton, dan is je stofwisseling ernstig verstoord. Neem direct contact op met je verloskundige, gynaecoloog of huisarts om te bepalen of je opgenomen moet worden in het ziekenhuis.

Op de website van de Stichting Zwangerschapsmisselijkheid en Hyperemesis Gravidarum vind je meer informatie over (ernstige) zwangerschapsmisselijkheid.

Nu misselijk, bij een volgende zwangerschap weer?

Dat hoeft helemaal niet. Het kan ook zijn dat je bij de eerste nergens last van hebt en bij een volgende wel. Ben je zwanger van een meerling, dan is de kans op zwangerschapsmisselijkheid wel groter.

Lees ook: Kunnen vrouwen in het eerste trimester écht beter ruiken?