Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
Zwangere vrouw heeft last van zwangerschapsmisselijkheid

Alles over zwangerschapsmisselijkheid

Als je zwanger bent, kun je je heel misselijk en beroerd voelen. Sommige vrouwen hebben alleen last van die misselijkheid in de ochtend, anderen voelen zich de hele dag ziek. Wat kun je doen tegen misselijkheid zwangerschap? Hoe voelt zwangerschapsmisselijkheid? En wanneer begint misselijkheid als je zwanger bent?

In samenwerking met expert

Karlijn Janssen

Verloskundige

Zwangerschapsmisselijkheid: wat is het?

De oorzaak van zwangerschapsmisselijkheid is niet precies bekend. Waarschijnlijk speelt het hormoon hCG – waar je lichaam tijdens de eerste weken van je zwangerschap veel van aanmaakt – een belangrijke rol.

Advertentie

Lees ook: Dit doen zwangerschapshormonen met je lijf en humeur

Misselijkheid zwangerschap: gaat het over?

Zodra je hormoonspiegel (met name het hCG) wat meer in evenwicht is en je lichaam aan de veranderingen gewend is, gaat zwangerschapsmisselijkheid meestal vanzelf over. Dat is doorgaans na twaalf tot zestien weken. Twintig procent van alle vrouwen blijft de hele zwangerschap last houden van misselijkheid of heeft last van vlagen van misselijkheid.

Het kan ook zijn dat de misselijkheid overgaat en aan het einde van de zwangerschap weer terugkomt. Vaak ben je dan misselijk na het eten als je zwanger bent. De baarmoeder drukt dan tegen de onderkant van de maag, waardoor maagzuur richting je slokdarm wordt geduwd. Zodra de baby indaalt, neemt de misselijkheid vaak weer af.

Tip: Dit kun je doen tegen brandend maagzuur

Wanneer misselijk tijdens zwangerschap?

Meestal wordt gedacht dat als je zwanger bent je vooral in de ochtend misselijk bent, maar dat hoeft helemaal niet zo te zijn. Ook in de middag of avond kun je je hondsberoerd voelen. Misschien heb je soms vlagen van misselijkheid en duurt het een andere keer de hele dag en zelfs ’s nachts. Kortom: het woord ochtendmisselijkheid dat weleens wordt gebruikt voor zwangerschapsmisselijkheid, gaat lang niet altijd op.

Advertentie

Ook leuk: Houd alles van je zwangerschap bij in een boek

Tips zwangerschapsmisselijkheid: wat kun je doen?

  • Ben je ’s morgens misselijk, doe het dan kalm aan. Begin de dag rustig. Eet een cracker of beschuitje en drink een kop thee. Word je misselijk van drinken, eet dan eerst. Zet de avond van tevoren iets te eten en drinken klaar of vraag je partner een ontbijtje te halen, zodat je in bed kunt eten. Eet niet te veel in één keer, maar liever elke paar uur een beetje. Zorg ook dat je altijd iets te eten bij je hebt. Je maag bezighouden kan helpen: als je maag leeg is, is de kans groter dat je weer misselijk wordt.
  • ’s Nachts misselijk? Eet dan iets kleins voor je naar bed gaat, bijvoorbeeld een bakje kwark. Sla geen maaltijden over en eet zo gezond mogelijk. Scherp gekruide en vette gerechten kun je nu beter mijden. Sinaasappelsap en koffie kunnen een misselijk gevoel opwekken. Geef je geregeld over? Dan kan het zijn dat je veel vocht kwijtraakt. Drink de hele dag kleine slokjes water. Een waterijsje kun je ook eten om vocht binnen te krijgen.
  • Sommige zwangere vrouwen hebben baat bij pepermunt, gemberthee of zure snoepjes.
  • Slaapgebrek en spanning kunnen ervoor zorgen dat zwangerschapsmisselijkheid toeneemt. Soms helpt het om rust te nemen.

Lees meer: acupunctuur tegen zwangerschapsmisselijkheid, hoe werkt dat?

Bestaat er een medicijn tegen zwangerschapsmisselijkheid?

Als je heel veel moet overgeven, kan de huisarts medicijnen voorschrijven als Emesafene, Primperan of Domperidon. Deze medicijnen hebben wel bijwerkingen en het is altijd verstandig om tijdens de zwangerschap voorzichtig te zijn met medicatie. Maar als je heel veel moet overgeven kunnen de voordelen van deze medicijnen opwegen tegen de nadelen.

Als de zwangerschapsmisselijkheid wordt veroorzaakt door brandend maagzuur, kunnen middelen tegen brandend maagzuur (zoals Rennie, Regla pH, Antagel of Gaviscon) de klachten verlichten. Overleg wel altijd eerst met je verloskundige of huisarts voordat je deze middelen neemt.

Advertentie

Meer lezen: Tips van moeders tegen zwangerschapsmisselijkheid

Loopt de baby gevaar als je steeds moet overgeven?

Zwangerschapsmisselijkheid en braken in het begin van je zwangerschap zijn in principe niet gevaarlijk voor je baby. Je lichaam zorgt er in de eerste plaats voor dat je baby krijgt wat hij nodig heeft. Die is de eerste periode bovendien nog zo klein, dat hij heel weinig voedingsstoffen nodig heeft. Misschien kom jij wat minder aan of val je wat af. Dat hoeft niet verontrustend te zijn, meestal heb je voldoende reserves. Zorg wel dat je genoeg vocht binnenkrijgt, dat is vooral belangrijk.

Wanneer is braken tijdens je zwangerschap zorgwekkend?

Dat verschilt per vrouw. Sommige zwangere vrouwen braken vier keer per dag en hebben geen klachten, terwijl andere dan al in de gevarenzone zitten. Blijf je de hele dag overgeven en hou je niks binnen, dan raak je snel uitgedroogd.

Check daarom je urine: plas je minder vaak dan normaal, is je urine donker van kleur en ruikt het sterk, dan heb je gebrek aan vocht. Ruikt je adem naar aceton, dan is je stofwisseling ernstig verstoord. Neem direct contact op met je verloskundige, gynaecoloog of huisarts om te bepalen of je opgenomen moet worden in het ziekenhuis.

Op de site van de Stichting Zwangerschapsmisselijkheid en Hyperemesis Gravidarum vind je meer informatie over (ernstige) zwangerschapsmisselijkheid.

Nu misselijk, bij een volgende zwangerschap weer?

Dat hoeft helemaal niet. Het kan ook zijn dat je bij de eerste zwangerschap nauwelijks iets merkt en bij een volgende wel last van zwangerschapsmisselijkheid hebt. Ben je zwanger van een meerling, dan is de kans op misselijkheid zwangerschap wel groter.

Lees ook: Kunnen vrouwen in het eerste trimester écht beter ruiken?

Dit artikel is tot stand gekomen en goedgekeurd door artsen en andere (medische) deskundigen van het Ouders van Nu expertteam.

Bronnen: De Verloskundige, Thuisarts

Karlijn Janssen

Verloskundige

Karlijn Janssen is sinds 2010 verloskundige, echoscopiste en heeft enkele jaren haar eigen verloskundigenpraktijk gehad. Op dit moment heeft Karlijn een eigen praktijk in Amsterdam: het Geboortecentrum. Karlijn geeft advies en voorlichting aan zwangere vrouwen en hun eventuele partner. Ze specialiseert zich momenteel ook tot echoscopiste. Ze heeft drie zonen.

Voor meer informatie:

Social media van Karlijn Janssen:

Redactioneel – Offer – Zwangerschapssymptomen

Een fijn zwangerschapskussen is onmisbaar!

Shop nu