Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
Droge neus

Droge neus tijdens zwangerschap

Als je zwanger bent, kun je last hebben van een droge neus. Dat is niet iets om je meteen zorgen over te maken, maar het kan wel vervelend zijn. Waarom heb je tijdens de zwangerschap sneller last van een droge neus en wat kun je ertegen doen?

Advertentie

Zwanger en een droge neus

De ene zwangere vrouw heeft nooit een droge neus en de andere continu. Dit zijn de oorzaken van een droge neus tijdens de zwangerschap:

  • Als je zwanger bent, gieren de hormonen door je lichaam. De hormonale veranderingen hebben ook invloed op de slijmvliezen in je mond en neus: de slijmvliezen worden droger.
  • Droge lucht (bijvoorbeeld een airco), warme of koude lucht, stoffige lucht
  • Verhoogde bloeddruk
  • Verkoudheid
  • Allergische reactie

Hoe voorkom je een droge neus tijdens je zwangerschap?

Als jij last hebt van een droge neus, hoef je je niet meteen zorgen te maken. Wel kan het ongemakkelijk zijn en ben je vatbaarder voor ziektes. Het neusslijmvlies moet vochtig blijven, zodat het bacteriën en virussen kan tegen houden. Als je neus droog is, hebben bacteriën en virussen vrij spel en kun je sneller ziek worden. Dit kun je zelf doen als je een droge neus hebt:

  • Drink voldoende water
    Als je te weinig water drinkt, drogen je neusslijmvliezen uit. Zorg daarom dat je elke dag voldoende water drinkt. Je kunt koffie, thee en koolzuurhoudende dranken beter laten staan.
    Lees meer: Droge mond tijdens zwangerschap
  • Vitamine C
    Eet veel voedsel dat rijk is aan vitamine C of slik een vitamine C supplement. Deze vitamine helpt bij de bloedstolling en voorkomt dat je neus spontaan begint te bloeden. Hier lees je waarom vitamine C zo belangrijk is tijdens je zwangerschap.
  • Controleer de luchtvochtigheid
    In een vochtige omgeving blijven je neusholtes vochtig. Een airconditioning en centrale verwarming zorgen ervoor dat de lucht erg droog wordt. Je kunt een luchtbevochtiger neerzetten, die vocht toevoegt aan de lucht, waardoor onder andere je neus en ogen niet droog worden. Het is wel belangrijk dat je de luchtbevochtiger regelmatig schoonmaakt; het apparaat zuivert de lucht, en verzamelt vuil in de filters. Dat vuil wil je natuurlijk niet inademen. Als het heel warm is, kun je beter een raam open zetten dan de airco aan doen.
  • Stomen
    Je kunt ook stoom inademen via de dampen van warm water. Ook kun je een warme douche nemen of in een warm bad gaan liggen. Het stomen werkt alleen tijdelijk.
    Lees meer: Sauna tijdens zwangerschap
  • Vaseline
    Vaseline is een goede manier om een droge neus te verhelpen. Het kan helpen bij het losmaken van slijm en het verlichten van de droogheid. Doe en beetje vaseline op je vinger en smeer dit aan de binnenkant van je neus. Let er wel op dat je niet te veel vaseline gebruikt en dat je dit niet te diep in je neus smeert.
  • Gebruik neusspray
    Tijdens je zwangerschap is het verstandig om met je huisarts of de verloskundige te overleggen als je neusspray wilt gebruiken. Veel neussprays bevatten 1 mg xylometazoline/ml. Dit stofje zou mogelijk een negatief effect op de doorbloeding van de placenta kunnen hebben. Nog beter is het om babyneusspray te gebruiken, op basis van een zoutoplossing. Dan weet je zeker dat je geen risico neemt.

Lees hier alles over het gebruik van medicijnen tijdens de zwangerschap

Bloedneus

Als je een droge neus hebt, kun je ook last krijgen van een bloedneus. De bloedvaten in je neus zijn tijdens de zwangerschap beter doorbloed, slapper en dunner. Ga daarom niet in je neus peuteren. Een verkeerde beweging met je vinger in je neus kan voor een bloedneus zorgen. Als je al een bloedneus hebt gehad, blijf dan van het korstje af.

Advertentie

Lees meer: Spontane bloedneus tijdens je zwangerschap

Wanneer naar de dokter?

Je hoeft je geen zorgen te maken als je tijdens de zwangerschap een keer last hebt van een droge neus. Een droge neus is niet schadelijk voor jou of de baby. Ook als het meerdere keren tijdens je zwangerschap voorkomt, is er in principe geen reden tot alarm. Vertrouw je het niet? Of heb je ook symptomen zoals neuspijn, neusbloedingen of tekenen van een infectie? Neem dan contact op met je huisarts.

Lees meer: 10 veel voorkomende zwangerschapskwaaltjes

Bron: Verloskundigenpraktijk Ypenburg

Advertentie
Redactioneel – Offer – Ga voor comfort met Stokke

Prénatal

Ga voor comfort met Stokke

Bekijk alle kinderstoelen