Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

Zwanger en duizelig

Licht in je hoofd of duizelig zijn: veel zwangere vrouwen hebben hier last van. Wat zijn de oorzaken van duizeligheid en wat kun je doen als je duizelig bent?

Duizelig tijdens zwangerschap

Vertel anderen (familie, vrienden en bijvoorbeeld collega’s) dat je duizelig bent zodat ze niet compleet verrast worden als je flauwvalt. Een zwangere vrouw mag je nooit op haar rug leggen als ze flauwgevallen is.

Advertentie

Oorzaken duizeligheid:

Lage bloeddruk

Tijdens je zwangerschap kun je last hebben van plotselinge bloeddrukdalingen. Dit zorgt ervoor dat je duizelig wordt. Ben je duizelig, eet of drink dan iets zouts, bijvoorbeeld een zout dropje of een kopje bouillon.

Bemoeilijkte terugstroming van het bloed

Door de druk van de baarmoeder op je organen en je benen kan het bloed moeilijker terugstromen. Sta niet te lang stil en beweeg voldoende. Leg je benen omhoog als je zit. Ook kun je het voeteinde van je bed verhogen.

Lage bloedsuikers

Als je zwanger bent, is het belangrijk om regelmatig en vaker te eten. Als je dit niet doet, kun je te lage bloedsuikers krijgen. Eet kleine, voedzame porties verspreid over de dag. Als je duizelig bent, kun je een energiesnoepje nemen.

Rugligging

Als je op je rug ligt, kan de groeiende en zware baarmoeder een belangrijke ader naast de ruggenwervel dichtdrukken. Hierdoor kan een zuurstoftekort bij jezelf, maar ook bij je baby ontstaan. Probeer daarom op je zij te slapen.

Voor een comfortabele positie kun je het onderste been uitgestrekt houden met het bovenste been licht gebogen erboven. Leg voor een stabiele houding een kussen je benen en onder de zijkant van je buik. Een extra kussen in je rug voorkomt dat je op je rug rolt. Veel zwangere vrouwen vinden het prettig om met een voedingskussen te slapen.

Bloedarmoede

Ben je vaak duizelig en heeft het niets met het bovenstaande te maken, dan heb je misschien bloedarmoede. Laat je bloed controleren bij je verloskundige en/of huisarts. Deze zal je vervolgens vertellen of je extra voedingssupplementen moet innemen.

 

Bronnen: De Verloskundige.nl, Encyclopedie.medicinfo.nl

Video: Deze video legt de duizeligheid tijdens de zwangerschap uit