Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

Nesteldrang tijdens de zwangerschap

Veel zwangere vrouwen slaan aan het poetsen vlak voordat de baby komt. Wat is nesteldrang precies, waar komt het vandaan en hoe ga je ermee om?

Advertentie

Nesteldrang betekenis: nesteldrang is een opruim-, schoonmaak- én koopwoede die veel vrouwen in de tweede helft van hun zwangerschap ervaren, met een piek in het derde trimester. Niet alle zwangere vrouwen hebben er last van, de een ook meer dan de ander en het kan ook nog per zwangerschap verschillen.

Wat is nesteldrang?

In het tweede of derde trimester van je zwangerschap kun je zomaar overvallen worden door een enorme opruimwoede, koopdrang of schoonmaakbehoefte. Hallo, nesteldrang! Met gedrevenheid en perfectionisme hanteer je de dweil, naaimachine, creditcard of zelfs kwast. Je hebt het in je hoofd gehaald het hele huis opnieuw te verven, hebt enorme drang alle boeken op alfabetische volgorde te zetten en maakt lijstjes van lijstjes. De babykleertjes zijn al drie keer gewassen, de voorraadkast opgeruimd en de commode is volgestouwd met benodigdheden voor de baby.

De meeste vrouwen zeggen dat er niet aan te ontkomen valt: het lijkt van levensbelang dat alles in huis gereed is voor de komst van de baby. Je maakt je ‘nest’ klaar voor wat komen gaat en dat heeft een functie: als de baby er straks is, zal het wel even kunnen duren voor je de tijd of energie hebt het huis weer aan kant te maken.

Tip! De laatste prachtige decoratie voor de babykamer shop je via deze link.

Advertentie

Nesteldrang: een oerinstinct

Nesteldrang lijkt te maken te hebben met een niet te stoppen instinct om een goede omgeving voor je baby te creëren. Wetenschappers zijn ervan overtuigd dat het door bepaalde hormonen komt, maar bewijs welke hormonen zorgen voor nesteldrang, is nog niet gevonden. Uit onderzoek is wel gebleken dat ondanks dat zwangere vrouwen in het derde trimester over steeds minder energie beschikken, tegelijkertijd een duidelijke verhoging van activiteiten laten zien. Een opmerkelijke tegenstelling, dus. En dat toont aan dat de neiging om te nesten beschikt over een erg sterke motiverende kracht.

Nesteldrang zwanger is een oergevoel met een duidelijke functie, dat stamt uit vroegere tijden: er moest gezocht worden naar een omgeving voor de baby die warm, schoon en veilig was. Insecten en roofdieren moesten worden verjaagd, materialen verzameld om een wieg mee te bouwen en er moest een veilige plek gezocht worden om te kunnen bevallen. Dat is ook de nesteldrang betekenis: je voelt je zo, omdat je een veilig nest wilt maken voor je baby.

Dieren doen trouwens hetzelfde. De neiging om alles op te ruimen en de benodigdheden te verzamelen in voorbereiding op een kwetsbaar jong is een overlevingstechniek.

Nesteldrang en je partner

Niet alleen jij hebt ‘last’ van je nesteldrang, de meeste partners moeten er ook aan geloven. Hij moet nu per direct dat schilderij ophangen, het wiegje in elkaar zetten en de zolder opruimen. Het zou best weleens kunnen dat je partner een beetje moe wordt van wat hij nu allemaal opeens ‘moet’. En dat is ook niet zo gek: hij heeft nou eenmaal geen last van zwangerschapshormonen en dus nesteldrang, en voelt de urgentie niet zo heftig als jij. Probeer er – ondanks je gierende hormonen – een beetje relaxed over te doen. En geef hem ook de credits voor wat hij allemaal doet in huis om voor te bereiden op de komst van de baby.

Advertentie

Voor de partners geldt: laat je vrouw maar lekker haar gang gaan en neem die nesteldrang zwanger serieus. Als je ertegen ingaat, zal dit alleen maar tot onrust leiden. Help mee waar je kunt, zorg dat ze niet op wankelende keukentrapjes gaat staan en trakteer haar ’s avonds op een kop thee.

Sociale nesteldrang

Naast poets- en opruimwoede blijkt nesteldrang zich ook te uiten op het sociale vlak: zwangere vrouwen zijn selectiever in met wie ze omgaan. Dus waarschijnlijk ben je ook een stuk selectiever in welke mensen je om je heen wilt hebben en omring je je met mensen bij wie je je veilig voelt.

Er zijn grenzen

Blijkbaar is nesteldrang een oergevoel waar je niet omheen kunt. Geef er daarom gewoon aan toe. Als de baby er eenmaal is, zal het bovendien wel even duren voordat je weer aan een grote schoonmaakbeurt toekomt.

Maar er zijn natuurlijk wel grenzen. Een complete verbouwing vlak voor de geboorte van je kind of álle muren in een andere kleur schilderen, is niet nodig. En laat de zware klussen, zoals het in elkaar zetten van de commode, liever aan een ander over.

Een paar tips om in je achterhoofd te houden als de nesteldrang zich aandient:

  • Let extra op schoonmaakmiddelen: sommige middelen kunnen slecht zijn voor jou of je baby. Lees de bijsluiter en gebruik altijd handschoenen bij het schoonmaken.
  • Het verven van de kinderkamer kun je beter aan je partner overlaten. In de meeste verfsoorten zitten namelijk giftige stoffen waar je nu beter niet mee in aanraking kunt komen. Lees hier meer tips voor een gezonde en veilige babykamer.
  • De kattenbak mag je niet meer verschonen. De uitwerpselen van katten kunnen parasieten bevatten waardoor je toxoplasmose kunt oplopen.
  • Als je de reclames mag geloven, heb je werkelijk van alles nodig voor je pasgeboren baby, maar in werkelijkheid valt het allemaal best mee. Hou je aan de babyuitzetlijst en laat je niet verleiden tot onnodig geld uitgeven door je nesteldrang.
  • Werk jezelf niet over de kop. Een schoon en opgeruimd huis is fijn, maar niet het belangrijkste voor jou en je baby. Neem voldoende rust, luister naar je lichaam en laat de zware klussen aan je partner over.
  • Je haalt misschien genoeg boodschappen in huis om een jaar op te overleven maar echt, de meeste bevallen vrouwen komen na een week of wat gewoon weer buiten en hebben weer de mogelijkheid om boodschappen te doen. En wil je lekker binnenblijven, ook prima: dan bestel je je boodschappen lekker.
  • Laat de klussen die voor jou te zwaar zijn vooral aan je partner over, maar gun hem ook wat rust. En jezelf trouwens ook. Laat je dus niet gek maken door je nesteldrang. Die rust kunnen jullie goed gebruiken in voorbereiding op de kraamweek.

Bronnen: Kraamzorg de Waarden, De Kraamvogel

Redactioneel – Offer – Zwangerschapssymptomen

Een fijn zwangerschapskussen is onmisbaar!

Shop nu