Nesteldrang

Nesteldrang

Veel zwangere vrouwen slaan aan het poetsen vlak voordat je baby komt. Waar komt die nesteldrang vandaan?

Wat is nesteldrang?

In de laatste maand van de zwangerschap kun je zomaar overvallen worden door een enorme opruimingsdrang. Niet alle zwangere vrouwen hebben er last van, maar de meeste wel.

Met gedrevenheid en perfectionisme hanteer je de dweil, de naaimachine, of zelfs de kwast. Iemand met nesteldrang kan zelfs ineens de neiging hebben de kleur van het huis drastisch te veranderen. De meeste vrouwen zeggen dat er niet aan te ontkomen valt: het lijkt van levensbelang dat ramen van binnen en buiten gelapt zijn en alle schilderijen kaarsrecht aan de muur hangen.

Nesteldrang: een oerinstinct

Nesteldrang lijkt te maken te hebben met een niet te stoppen instinct om een goede omgeving voor je baby te creëren. Wetenschappers zijn ervan overtuigd dat het door bepaalde hormonen komt, maar bewijs om welke hormonen het gaat, is nog niet gevonden.

Dieren doen trouwens hetzelfde. Blijkbaar is nesteldrang een oergevoel waar je niet omheen kunt. Geef er daarom gerust aan toe. Als de baby er eenmaal is, zal het bovendien wel even duren voordat je weer aan een grote schoonmaakbeurt toekomt.

Er zijn grenzen

Er zijn natuurlijk wel grenzen. Een complete verbouwing vlak voor de geboorte van een kind of álle muren in een andere kleur schilderen, is niet nodig. En laat de zware klussen, zoals de kamer anders inrichten, liever aan anderen over.