Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
Zwangere vrouw heeft striae tijdens zwangerschap

Striae en zwangerschapsstriemen voorkomen, kan dat?

Tijdens je zwangerschap groeit je buik in korte tijd zo snel, dat je striae (zwangerschapsstriemen) kunt krijgen. Wat is het precies? Kun je het voorkomen? En als je striemen hebt, verdwijnen ze dan weer na de bevalling?

In samenwerking met expert

Elodie Mendels

Kinderdermatoloog

Zie ook: Huidproblemen en -verzorging tijdens de zwangerschap

Advertentie

Wat zijn striae?

Striae (ook wel zwangerschapsstriemen genoemd) zijn onderhuidse littekens. Ze ontstaan als je in korte tijd snel in gewicht aankomt. Het komt erop neer dat je lichaam sneller groeit dan je huid kan bijhouden. De buitenste laag van de huid is heel elastisch en kan die groei wel aan, maar het onderhuidse bindweefsel is minder rekbaar. Bij een te snelle groei scheuren de elastische vezels in het bindweefsel, waardoor onderhuidse littekens ontstaan. Dit zijn de breuklijnen die je op je huid ziet. Striae zijn niet gevaarlijk, maar veel vrouwen vinden die strepen niet zo mooi.

Tip: Kies bij een droge, jeukende huid voor een verzorgingsproduct op basis van olie, zoals dit item (met korting!)

Striae alleen bij zwangere vrouwen?

Striae komen vooral voor bij zwangere vrouwen, maar je ziet ze bijvoorbeeld ook bij bodybuilders, mensen die in snelle tijd veel zijn aangekomen, of jongeren die in de puberteit erg snel zijn gegroeid. Als striae ontstaan tijdens de zwangerschap, worden de littekens ook wel zwangerschapsstriemen genoemd.

In de wetenschap wordt overigens onderscheid gemaakt in twee soorten striae. Striae rubra (rode striae) en striae alba (witte striae). Striae rubra is zoals de naam al doet vermoeden paarsrood van kleur en hebben een grillig verloop. Na verloop van tijd worden de striemen lichter van kleur, striae alba. Deze striemen bevatten minder pigment en zijn een aantal tinten lichter dan je huid.

Advertentie

Waar ontstaan striae?

Striae ontstaan meestal in het derde trimester van de zwangerschap, omdat je buik dan op z’n grootst is. Striae kunnen op veel plekken op je lichaam ontstaan. Dit zijn de meest voorkomende plekken:

Striemen en strepen

 • Buik
  Veel zwangere vrouwen hebben striae op hun buik. Dat is ook niet zo gek, want binnen een korte tijd wordt de huid op je buik flink uitgerekt. Daardoor ontstaan striae. Ook mensen die in korte tijd veel aankomen of pubers die groeien, kunnen striae op hun buik krijgen.
 • Billen
  Als je veel kilo’s aankomt, kan de huid bij je billen worden uitgerekt. Als je afvalt, worden je billen vaak ook kleiner. Vandaar dat je billen ook vatbaar zijn voor striae.
 • Benen
  Door de gewichtstoename zijn ook de benen een veelvoorkomende plek voor striae. Vooral op de huid van de bovenbenen.
 • Borsten
  Je verwacht het misschien niet meteen, maar een veelvoorkomende plek voor striae is op de borsten. Dit komt omdat ze groeien en krimpen. Dat kan in de loop van de jaren striae veroorzaken. 

Kun je striae voorkomen?

Veel vrouwen zijn bang dat ze tijdens hun zwangerschap striae krijgen. Er wordt hier en daar beweerd dat je striae kunt voorkomen, maar dat is niet waar. Uit onderzoek blijkt dat je een verhoogde kans op striae hebt als je op jongere leeftijd in verwachting raakt (onder de dertig jaar). Waarschijnlijk omdat je huid strakker en minder soepel is dan bij oudere vrouwen.

Ook erfelijke factoren spelen een rol. Als jouw bindweefsel minder elastisch is, heb je een grotere kans om striae te ontwikkelen. Daarnaast lijken rokers en mensen met een donkere huidskleur de meeste kans te hebben. Ook als je niet rookt en geen donkere huidskleur hebt, heb je een grote kans om striae te krijgen: ruim 70% van de zwangere vrouwen krijgt te maken met striae.

Smeren tegen striae tijdens zwangerschap

Er zijn veel verschillende soorten crèmes te koop waarvan de producenten beweren dat ze striae voorkomen. Er is alleen geen enkel wetenschappelijk bewezen ingrediënt dat striae daadwerkelijk voorkomt. Denk dus goed na voordat je veel geld uitgeeft aan zo’n dure tube of pot crème.

Advertentie

Lees meer: Dit zijn alle zwangerschapskwaaltjes waar je last van kunt krijgen (niet dat elke zwangere vrouw deze hele lijst voor haar kiezen krijgt natuurlijk!)

Kun je striae verminderen of verwijderen?

Er is (nog) geen behandeling die striae helemaal kan verwijderen. Als je eenmaal striae hebt, kan dit niet worden hersteld. In de loop van de tijd veranderen de striemen van kleur: van donker naar iets lichter. Wel kun je striae op verschillende manieren (proberen) te verminderen. Zorg naast het smeren van een crème of olie voor:

 1. Goede ondersteuning
  Het is belangrijk om je groeiende lichaam extra steun te geven. Koop bijvoorbeeld stevige zwangerschapsbeha’s ter ondersteuning van je groter wordende borsten en draag een steunband voor je buik. Je kunt ook kiezen voor corrigerend ondergoed of broekjes voor je bovenbenen, zolang die nog comfortabel om je zwangere lichaam passen.
  Handige checklist: dit heb je nodig qua zwangerschapskleding.
 2. Let op je voeding
  De snelle groei van je buik tijdens de zwangerschap kun je niet voorkomen, maar je kunt extra gewichtstoename wel beperken door gezond en niet te veel te eten.
  Lees meer: Gewichtstoename tijdens zwangerschap, wat is gezond?
 3. Peeling
  Een peeling op basis van glycolzuur kan wat verbetering brengen. Het is een chemische peeling die de huidstructuur helpt verbeteren. Het egaliseert de kleur van de huid en vermindert oneffenheden. Er zijn meerdere behandelingen nodig om striae te verminderen.
 4. Lasertherapie
  Je zou striae kunnen verbeteren door lasertherapie bij een dermatoloog. Met de behandelingen kan de oppervlakte van de huid egaler worden gemaakt en wordt het contrast tussen de kleuren van de striae en de omringende huid verminderd. De huid wordt egaler en daardoor vallen de striae minder op. De behandeling schijnt vrijwel pijnloos te zijn. Het voelt alsof er met elastiekjes tegen je huid wordt geschoten. Let wel op, de kosten voor zulke behandelingen kunnen hoog oplopen. Laat je van tevoren goed informeren.
 5. Wees voorzichtig met vitamine A-zuur
  Als je online zoekt naar de beste crèmes om striae te verminderen, vind je al gauw informatie over vitamine A-zuur. Dit is een van de weinige effectieve middelen, maar het gebruik hiervan tijdens de zwangerschap wordt afgeraden. Na je zwangerschap kun je het wel gebruiken en kunnen de striae iets minder zichtbaar worden. Het is vooral effectief bij striemen die nog paars/rood van kleur zijn. Je kunt vitamine A-zuur overigens alleen krijgen via een recept van de huisarts.
  Lees meer: Zwangerschapsacne, wat kun je eraan doen?

Ik heb striae, wat nu?

Als je eenmaal striae hebt, worden ze – net als vrijwel alle littekens – met de tijd minder zichtbaar. In het begin zijn de striemen paarsachtig en/of rood van kleur, maar na een tijdje worden ze een aantal tinten lichter dan je huidskleur.

Veel vrouwen balen van hun striae. Ze dragen op het strand liever een badpak dan een bikini. De keuze is uiteraard aan jou, maar weet dat je je niet hoeft te schamen voor je striae. Je kunt er niets aan doen en bovendien laat het zien dat je zwanger bent geweest. Daar mag je juist trots op zijn!

Meer weten? Door zwangerschapshormonen maak je extra pigment aan en kan er op je buik een donkere zwangerschapsstreep ontstaan. Lees er hier meer over.

 Video: zo ontstaat striae

Video: Deze factoren verhogen de kans op zwangerschapsstriemen.

Dit artikel is tot stand gekomen en goedgekeurd door artsen en andere (medische) deskundigen van het Ouders van Nu expertteam.

Bronnen: Drleenarts.comHuidinfo.nl

Elodie Mendels

Kinderdermatoloog

Elodie Mendels (1986) is dermatoloog in het Erasmus MC - Sophia Kinderziekenhuis in Rotterdam. Haar aandachtsgebied is kinderdermatologie. Zij ziet kinderen en jongeren van 0-18 jaar met uiteenlopende huidaandoeningen en heeft speciale interesse in aardbeienvlekken (hemangiomen), aangeboren huidaandoeningen, atopisch eczeem, lichen sclerosus en andere auto immuun huidaandoeningen (zoals lokale sclerodermie). Elodie vindt een holistische benadering belangrijk en doet elke dag haar uiterste best om kinderen en hun ouders zo goed mogelijke en passende zorg te geven met een open blik, luisterend oor, eerlijkheid, doorzettingsvermogen en creativiteit.

In 2018 maakte zij daarom ook het (voor)leesboek ‘Zalfje’ om kinderen met eczeem beter en op een speelse manier te kunnen betrekken bij hun diagnose en behandeling. Vanwege groot succes is er in 2022 een 3e druk verschenen.

Verder begeleidt Elodie dermatologen in opleiding en wordt zij veelvuldig gevraagd om onderwijs te geven aan een breed publiek, in binnen- en buitenland.

Ook is zij sinds 2019 voorzitter van de Kinderdermatologie domeingroep van de Nederlandse Vereniging voor Dermatologie en Venereologie om de zorg voor kinderen met huidaandoeningen in Nederland te verbeteren.

Elodie is sindskort moeder van een vrolijke jongen en houdt van lekker eten, mooie reizen, viool spelen en de tekeningen van Sempé.

Voor meer informatie:

Social media van Elodie Mendels:

Publicaties: Prijzen:

Ouders van Nu Voordeelpas

Wil jij besparen op baby- en kinderspullen, kleding, speelgoed en meer?

Dat kan met de Ouders van Nu Voordeelpas!
Shop met korting