Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

Striae en zwangerschapsstriemen voorkomen, kan dat?

Tijdens je zwangerschap groeit je buik in korte tijd zo snel, dat je striae (zwangerschapsstriemen) kunt krijgen. Wat is het precies? Kun je het voorkomen? En als je striemen hebt, verdwijnen ze dan weer na de bevalling?

In samenwerking met expert

Elodie Mendels

Kinderdermatoloog

Wat zijn striae?

Striae (ook wel zwangerschapsstriemen genoemd) zijn onderhuidse littekens. Ze ontstaan als je in korte tijd snel in gewicht aankomt. Het komt erop neer dat je lichaam sneller groeit dan je huid kan bijhouden. De buitenste laag van de huid is heel elastisch en kan die groei wel aan, maar het onderhuidse bindweefsel is minder rekbaar. Bij een te snelle groei scheuren de elastische vezels in het bindweefsel, waardoor onderhuidse littekens ontstaan. Dit zijn de breuklijnen die je op je huid ziet. Striae zijn niet gevaarlijk, maar veel vrouwen vinden die strepen niet zo mooi.

Advertentie

Striae alleen bij zwangere vrouwen?

Striae komen vooral voor bij zwangere vrouwen, maar je ziet ze bijvoorbeeld ook bij bodybuilders, mensen met overgewicht of jongeren die in de puberteit erg snel zijn gegroeid. Als striae ontstaan tijdens de zwangerschap, worden de littekens ook wel zwangerschapsstriemen genoemd.

Waar ontstaan striae?

Striae ontstaan meestal in het derde trimester van de zwangerschap, omdat je buik dan op z’n grootst is. Striae kunnen op veel plekken op je lichaam ontstaan. Dit zijn de meest voorkomende plekken:

Rode en witte strepen

 • Buik
  Veel zwangere vrouwen hebben striae op hun buik. Dat is ook niet zo gek, want binnen een korte tijd wordt de huid op je buik flink uitgerekt. Daardoor ontstaan striae. Ook mensen die in korte tijd veel aankomen of pubers die groeien, kunnen striae op hun buik krijgen.
 • Billen
  Als je veel kilo’s aankomt, kan de huid bij je billen worden uitgerekt. Als je afvalt, worden je billen vaak ook kleiner. Vandaar dat je billen ook vatbaar zijn voor striae.
 • Benen
  Door de gewichtstoename zijn ook de benen een veelvoorkomende plek voor striae. Vooral op de huid van de bovenbenen.
 • Borsten
  Je verwacht het misschien niet meteen, maar een veelvoorkomende plek voor striae is op de borsten. Dit komt omdat ze groeien en krimpen. Dat kan in de loop van de jaren striae veroorzaken. 

Kun je striae voorkomen?

Veel vrouwen zijn bang dat ze tijdens hun zwangerschap striae krijgen. Er wordt hier en daar beweerd dat je striae kunt voorkomen, maar dat is niet waar. Uit onderzoek blijkt dat je een verhoogde kans op striae hebt als je op jongere leeftijd in verwachting raakt (onder de dertig jaar). Waarschijnlijk omdat je huid strakker en minder soepel is dan bij oudere vrouwen.

Ook erfelijke factoren spelen een rol. Als jouw bindweefsel minder elastisch is, heb je een grotere kans om striae te ontwikkelen. Daarnaast lijken rokers en mensen met een donkere huidskleur de meeste kans te hebben. Ook als je niet rookt en geen donkere huidskleur hebt, heb je een grote kans om striae te krijgen: ruim 70% van de zwangere vrouwen krijgt te maken met striae.

Advertentie

Smeren tegen striae tijdens zwangerschap

Er zijn veel verschillende soorten crèmes te koop waarvan de producenten beweren dat ze striae voorkomen. Er is alleen geen enkel wetenschappelijk bewezen ingrediënt dat striae daadwerkelijk voorkomt. Denk dus goed na voordat je veel geld uitgeeft aan zo’n dure tube of pot crème.

Lees meer: Dit zijn alle zwangerschapskwaaltjes waar je last van kunt krijgen (niet dat elke zwangere vrouw deze hele lijst voor haar kiezen krijgt natuurlijk!)

Kun je striae verminderen of verwijderen?

Er is (nog) geen behandeling die striae helemaal kan verwijderen. Als je eenmaal striae hebt, kan dit niet worden hersteld. In de loop van de tijd veranderen de rode/paarse striemen in een parelmoerachtige/witte kleur. Wel kun je striae op verschillende manieren (proberen) te verminderen. Zorg naast het smeren van een crème of olie voor:

 1. Goede ondersteuning
  Het is belangrijk om je groeiende lichaam extra steun te geven. Koop bijvoorbeeld stevige zwangerschapsbeha’s ter ondersteuning van je groter wordende borsten en draag een steunband voor je buik. Je kunt ook kiezen voor corrigerend ondergoed of broekjes voor je bovenbenen, zolang die nog comfortabel om je zwangere lichaam passen.
  Handige checklist: dit heb je nodig qua zwangerschapskleding.
 2. Let op je voeding
  De snelle groei van je buik tijdens de zwangerschap kun je niet voorkomen, maar je kunt extra gewichtstoename wel beperken door gezond en niet te veel te eten.
  Lees meer: Gewichtstoename tijdens zwangerschap, wat is gezond?
 3. Peeling
  Een peeling op basis van glycolzuur kan een beetje helpen. Het is een chemische peeling die de huidstructuur helpt verbeteren. Het egaliseert de kleur van de huid en vermindert oneffenheden. Er zijn meerdere behandelingen nodig om striae te verminderen.
 4. Lasertherapie
  Je zou striae kunnen verbeteren door lasertherapie bij een dermatoloog. Met de behandelingen kan de oppervlakte van de huid egaler worden gemaakt en wordt het contrast tussen de kleuren van de striae en de omringende huid verminderd. De huid wordt egaler en daardoor vallen de striae minder op. De behandeling schijnt vrijwel pijnloos te zijn. Het voelt alsof er met elastiekjes tegen je huid wordt geschoten. Let wel op, de kosten voor zulke behandelingen kunnen hoog oplopen. Laat je van tevoren goed informeren.
 5. Wees voorzichtig met vitamine A-zuur
  Als je online zoekt naar de beste crèmes om striae te verminderen, vind je al gauw informatie over vitamine A-zuur. Dit is één van de weinige effectieve middelen, maar het gebruik hiervan tijdens de zwangerschap wordt afgeraden. Na je zwangerschap kun je het wel gebruiken en kunnen de striae iets minder zichtbaar worden. Het is vooral effectief bij striae die nog paars/rood van kleur zijn. Je kunt dit alleen krijgen als je huisarts een recept heeft voorgeschreven.
  Lees meer: Zwangerschapsacne, wat kun je eraan doen?

Ik heb striae, wat nu?

Als je eenmaal striae hebt, worden ze – net als vrijwel alle littekens – met de tijd minder zichtbaar. In het begin zijn de striemen paars en/of rood van kleur, maar na een tijdje zijn ze vaak lichtgekleurd, parelmoerachtig wit.

Advertentie

Veel vrouwen balen van hun striae. Ze dragen op het strand liever een badpak dan een bikini. De keuze is uiteraard aan jou, maar weet dat je je niet hoeft te schamen voor je striae. Je kunt er niets aan doen en bovendien laat het zien dat je zwanger bent geweest. Daar mag je juist trots op zijn!

Meer weten? Door zwangerschapshormonen maak je extra pigment aan en kan er op je buik een donkere zwangerschapsstreep ontstaan. Lees er hier meer over.

Bronnen: Drleenarts.comHuidinfo.nl

 Video: zo ontstaat striae

Video: Deze factoren verhogen de kans op zwangerschapsstriemen.

Elodie Mendels

Kinderdermatoloog

Elodie Mendels is kinderdermatoloog in het Erasmus MC-Sophia Kinderziekenhuis in Rotterdam, waar zij kinderen ziet met de meest uiteenlopende huidziekten. Ook is zij bedenker van het vrolijke (voor)leesboek Zalfje voor kinderen met eczeem en hun ouders, om de zorg voor hen op een speelse en eenvoudige manier te kunnen verbeteren.