striae

Striae en zwangerschapsstriemen, hoe voorkom je het?

Tijdens je zwangerschap groeit je buik zo snel dat je zwangerschapsstriemen (striae) kunt krijgen op je huid. Kun je striae voorkomen? En verdwijnen die striemen na de bevalling?

Wat zijn striae?

Striae zijn striemen en strepen op je huid, die ontstaan als je in korte tijd snel in gewicht aankomt. De oorzaak in een notendop: je lichaam groeit sneller dan je huid kan bijhouden. De buitenste laag van de huid is heel elastisch en kan die groei wel aan, maar het onderhuidse bindweefsel is minder rekbaar. Bij een te snelle groei scheuren de elastische vezels in het bindweefsel, waardoor er onderhuidse littekens ontstaan. Dit zijn de breuklijnen die je op je huid ziet. Striae zijn niet gevaarlijk. Ze komen vooral voor bij zwangere vrouwen, maar je ziet ze bijvoorbeeld ook bij bodybuilders, mensen met overgewicht of jongeren die in de puberteit erg snel zijn gegroeid. Als striae ontstaan tijdens de zwangerschap, worden de littekens ook wel zwangerschapsstriemen genoemd.

Advertentie

Kans op striae

Veel vrouwen zijn bang dat ze tijdens hun zwangerschap striae krijgen. Helaas zijn striae niet te voorkomen. De meeste zwangere vrouwen krijgen zwangerschapsstriemen door het snelle groeien van hun buik, maar niet iedereen. Uit onderzoek blijkt dat 71% van de vrouwen met kinderen striae heeft. Jonge vrouwen hebben er meer kans op. Waarschijnlijk omdat hun huid strakker en minder soepel is dan bij oudere vrouwen. Verder is de kans dat je zwangerschapsstrepen krijgt vooral erfelijk bepaald.

Onzekerheid

Het kan zowel tijdens als na je zwangerschap best lastig zijn om te wennen aan je veranderde lichaam. Als je het in de zomer moeilijk vindt om voor het eerst weer in bikini het strand op te gaan, met zwangerschapsstriemen en al, realiseer je dan dat je striemen het resultaat zijn van een lichaam dat een kind heeft gedragen. Je bent absoluut niet de enige met striae. Er is dus geen enkele reden om je ervoor te schamen.

Rode en witte strepen

Er wordt onderscheid gemaakt tussen twee soorten striae: de beginnende rode striemen (striae rubra) gaan na verloop van tijd over in permanente witte strepen (striae alba). Beginnende striae zijn bij blanke mensen roodblauw van kleur. Bij mensen met een donkere of getinte huidskleur zijn de striemen bruinrood of donkerbruin. In het begin kunnen de lijntjes jeuken of gevoelig zijn, maar dit gaat na verloop van tijd over. De striemen worden steeds lichter van kleur, waardoor ze minder opvallen dan in het begin.

Lichaamsdelen met striae

Tijdens de zwangerschap kunnen er striae ontstaan op plekken waar je huid het meest oprekt: vooral op je buik, maar ook op je borsten, dijen, heupen en billen. De kans op zwangerschapsstriemen is groter als je voor je dertigste zwanger wordt, omdat je huid dan nog strakker is. Striae ontstaan meestal in het derde trimester van de zwangerschap, omdat je buik dan op z’n grootst is.

Video: Deze handige animatie laat zien hoe striae precies ontstaan

Verwijderen of verminderen van striae

Je kunt striae helaas niet voorkomen, omdat de kans erop deels erfelijk bepaald is. Je vatbaarheid ervoor kun je dus niet veranderen. En heb je eenmaal zwangerschapsstriemen, dan zullen ze nooit helemaal verdwijnen. Ze worden op den duur vaak wel lichter van kleur en minder opvallend.

Er zijn verschillende middeltjes en behandelingen die claimen striae te verminderen. Let op: voor al deze behandelingen geldt dat de striemen niet zullen verdwijnen. Ze worden alleen minder zichtbaar.

 • Smeren met crèmes

  Er bestaan allerlei crèmes die beweren de vorming van striae tegen te gaan. Maar: verwacht geen wonderen. De crèmes doen op zichzelf vrij weinig. De smeersels dringen niet door tot het bindweefsel en kunnen striemen dus niet voorkomen. Ze hydrateren de huid alleen, waardoor je minder last hebt van de jeuk die ontstaat door de groei van je huid. Heb je al striae? Zoek dan een crème met minimaal 15% glycolzuur, soms ook wel aangeduid als Alpha Hydroxy Acids of AHA’s. Glycolzuur kan bij gebruik in hoge concentraties (dus 15% of meer) de vorming van elastine stimuleren, waardoor de rekbaarheid van je huid kan verbeteren.

 • Vitamine A

  Als je op internet zoekt naar de beste crèmes om striae te verminderen, vind je al gauw informatie over vitamine A-zuur. Dit is inderdaad een van de weinige effectieve middelen, maar het gebruik van vitamine A-crèmes tijdens de zwangerschap wordt afgeraden. Te veel vitamine A verhoogt de kans op aangeboren afwijkingen. Na je zwangerschap kun je het middel wel gebruiken. Het is vooral effectief bij striae die nog rood van kleur zijn. Een crème met vitamine A-zuur moet door een dokter worden voorgeschreven.

 • Goede ondersteuning

  Het is belangrijk om je groeiende lichaam extra steun te geven. Koop bijvoorbeeld stevige zwangerschapsbeha’s ter ondersteuning van je groter wordende borsten en draag een steunband voor je buik. Je kunt ook kiezen voor corrigerend ondergoed of broekjes voor je bovenbenen, zolang die nog comfortabel om je zwangere lichaam passen.

 • Let op je voeding

  Houd je huid goed gehydrateerd en soepel door voldoende water te drinken en let op je voeding. De snelle groei van je buik tijdens de zwangerschap valt niet te voorkomen, maar je kunt extra gewichtstoename wel beperken door gezond en niet te veel te eten.

 • Masseren

  Er is geen bewijs dat een massage écht helpt bij het verminderen of voorkomen van striae. Het kan de elastine in het onderhuidse bindweefsel niet sterker maken, laat staan dat het gescheurd bindweefsel zou kunnen repareren. Maar ontspannen tijdens je zwangerschap kan ook zeker geen kwaad. Laat je dus lekker masseren als je daar zin in hebt. Zeg wel van tevoren tegen de masseur dat je zwanger bent.

 • Peeling

  Uit onderzoek blijkt dat meerdere peelingbehandelingen op basis van glycolzuur zwangerschapsstriemen daadwerkelijk kunnen verminderen.

 • Laser- of lichttherapie

  Ook zou de striae-huid kunnen verbeteren door bepaalde laserbehandelingen bij schoonheidsklinieken. Het resultaat blijft moeilijk te voorspellen. Omdat er meerdere behandelingen nodig zijn, kunnen de kosten bovendien erg oplopen.